ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ
ΟΧΙ στο «στρατόπεδο» συγκέντρωσης των προσφύγων

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης Ρίου του ΚΚΕ

Το νέο «στρατόπεδο» συγκέντρωσης στο Δρέπανο του Ρίου στην Αχαΐα που στήνει η κυβέρνηση σε βάρος των προσφύγων, μετά την απόφασή της - με τη στήριξη της Νομαρχίας Αχαΐας και του Δήμου Πατρών - να δημιουργήσει χώρο συγκέντρωσης και ελέγχου των προσφύγων, με τον παραπλανητικό τίτλο «Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Παράνομων Μεταναστών», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Ρίου του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνει «δεν είναι ζήτημα χωροθέτησης και τοπικό αλλά έχει να κάνει με τη γενικότερη κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ανθρώπινων θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων που δημιουργούν το πρόβλημα» και προσθέτει: «Ενοχοι δεν είναι οι λαοί που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους γιατί "κάποιοι" έσπειραν σε αυτές το θάνατο, την κατοχή και τη φτώχεια. Είναι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους που κάνουν επεμβάσεις και δημιουργούν εμφύλιες συρράξεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία και αλλού. Είναι ο ιμπεριαλισμός και ο παγκόσμιος καπιταλισμός που στηρίζεται στην πιο άγρια και απάνθρωπη εκμετάλλευση των λαών».

«Το ΚΚΕ - συνεχίζει η ανακοίνωση - από την πρώτη στιγμή παλεύει με το λαό να δοθεί λύση στα προβλήματα των προσφύγων που φτάνουν στην Πάτρα με μοναδικό σκοπό να περάσουν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης:

  • Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν σε κράτος μέλος της επιλογής τους.
  • Να ανατραπεί η νομοθεσία της ΕΕ που πλήττει το δικαίωμα στο άσυλο και την ανθρωπιστική προστασία. Ετσι θα περιοριστεί το δουλεμπόριο και τα εξευτελιστικά γιουρούσια της αστυνομίας και των λιμενικών στο λιμάνι της Πάτρας.
  • Να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης - φυλακές και το γκέτο της Αγυιάς».

Καταλήγοντας τονίζει: «Οι πρόσφυγες δε χρειάζονται κέντρα κράτησης, αλλά σταθμούς υποδοχής που θα παρέχουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και άσυλο. Οσο υπάρχουν ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και εκμετάλλευση των λαών, το πρόβλημα της αναγκαστικής προσφυγιάς θα παραμείνει. Αυτοί που μιλούν αποσπασματικά για ανθρωπιστική λύση ή περιορίζουν τις διεκδικήσεις τους μόνο στα όρια του δήμου τους είναι συνυπεύθυνοι. Δεν μπορεί από τη μια να στηρίζεις κόμματα και κυβερνήσεις που διατηρούν ελληνικό στρατό στις εμπόλεμες ζώνες και από την άλλη να λες ότι κατανοείς το πρόβλημα των προσφύγων. Ευθύνες έχει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που τρέφει αυταπάτες στο λαό ότι μπορεί να δοθεί λύση στο πλαίσιο της ΕΕ αποκρύπτοντας ότι τις αποφάσεις αυτές επικαλούνται οι ελληνικές κυβερνήσεις».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Θλιβερός απολογισμός στο φόντο της εμπορευματοποίησης

Παράδοση της Πρόνοιας σε ιδιώτες, απλήρωτοι εργαζόμενοι και ελλιπής μέριμνα είναι οι συνέπειες από την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Μέρα θλιβερού απολογισμού για την Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα, για τις συνθήκες ζωής των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους, αλλά και για τους εργαζόμενους στις δομές της αποασυλοποίησης αποτέλεσε η χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας. Η εκχώρηση της αποασυλοποίησης των ψυχικά πασχόντων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε διάφορους επιχειρηματίες και μη κερδοσκοπικές εταιρείες οδήγησε σε οδυνηρές καταστάσεις σε βάρος των ψυχικά ασθενών και εργαζομένων του χώρου. Καθώς έληξαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αποασυλοποίηση, η κυβέρνηση μείωσε τη χρηματοδότηση και στις δομές δημιουργούνται εκρηκτικές καταστάσεις.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν έως και έξι μήνες απλήρωτοι, γίνονται απολύσεις και αναγκαστικές παραιτήσεις και μειώνεται δραματικά το προσωπικό που φροντίζει τους χιλιάδες «αποασυλοποιημένους» ψυχικά πάσχοντες. Η «αποασυλοποίηση» αύξησε την πελατεία των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών, τους εισαγγελικούς εγκλεισμούς στα δημόσια ψυχιατρεία, τα ράντζα και τις λίστες αναμονής μέχρι ένα χρόνο στις ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων. Το υπουργείο Υγείας προωθεί τη μετακύληση του κόστους στα ασφαλιστικά ταμεία, στους χορηγούς και τις οικογένειες των πασχόντων, ενώ έχει εγκαταλειφθεί η πρόληψη.

Εργαζόμενοι των δομών που λειτουργούν ιδιώτες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πραγματοποίησαν χτες κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας. Σε συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, ο υφυπουργός δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση, παραδέχτηκε ότι οι διοικήσεις των δομών αυτών είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτες και υποσχέθηκε για πολλοστή φορά τη δημιουργία κάποιων μηχανισμών ελέγχου.

Νέα απόλυση συνδικαλιστή εργαζόμενου

Την ίδια ώρα, την απόλυση εργαζόμενου στην κοινωνική δομή «Ευαγγελισμός» στα Αθίκια, επειδή πρωτοστάτησε στον αγώνα όλων των εργαζομένων - όντας στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του κλαδικού σωματείου - για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κορινθίας. Και ζητεί την άμεση επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

«Το αυτονόητο αίτημα ενόχλησε τον υπεύθυνο του ιδιωτικού θεραπευτηρίου, Κώστα Ποτήρη, γνωστό πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έχει απλήρωτους 25 εργαζόμενους επί δυο μήνες, με το αιτιολογικό ότι δεν παίρνει χρήματα από το υπουργείο Υγείας. Οι εργαζόμενοι στις δήθεν "μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρείες" πληρώνουν τα σπασμένα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που στο όνομα της αποασυλοποίησης ιδιωτικοποιούν τον ευαίσθητο τομέα της Πρόνοιας», επισημαίνει το Σωματείο.

Κρούσμα φυματίωσης σε σχολείο

Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» παραπέμφθηκαν εφτά άτομα από το προσωπικό του 39ου Λυκείου Αθηνών και 20 μαθητές για έλεγχο της υγείας τους, μετά από κρούσμα φυματίωσης που σημειώθηκε σε καθηγητή του σχολείου. Στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας πραγματοποίησαν χτες έλεγχο με δερματοαντίδραση «Mantoux», ενώ τη Δευτέρα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων από το νοσοκομείο ώστε να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.

Δεκτές μόνο 140 αιτήσεις για άσυλο το 2007

Μόλις 140 από τις 20.692 αιτήσεις για άσυλο εγκρίθηκαν το 2007 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Με δηλώσεις του στο «Reuters» ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, είπε ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται να διαχειριστεί τον αυξανόμενο όγκο μεταναστών από τη Μ. Ανατολή και την Αφρική. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το εντόπισε στην έλλειψη προσωπικού, καθώς τα κέντρα υποδοχής χρειάζονται μεταφραστές και νομικούς συμβούλους, ώστε οι αιτήσεις για άσυλο να εξετάζονται με ταχύτερους ρυθμούς, όπως είπε.

Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, στη συνολική πολιτική της ΕΕ και των κρατών μελών, πολιτική καθ' όλα αντιμεταναστευτική, που προωθεί τη λεγόμενη «ελεγχόμενη» επιθυμητή μετανάστευση και εντείνει τα κατασταλτικά μέτρα και τη φύλαξη των συνόρων. Δεν είπε ακόμα ότι χώρες, όπως η Ελλάδα, οι οποίες συνορεύουν με χώρες προέλευσης των μεταναστών, έχουν οριστεί ουσιαστικά ως οι «συνοριοφύλακες» της ΕΕ, κάτι που προβλέπεται και ρητά από τη Συνθήκη του Δουβλίνου.

ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
Επεκτείνεται το ωράριο

Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας σε 20 ακόμα Γραφεία Κτηματογράφησης έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων, δηλαδή έως τις 31 Οκτώβρη, ανακοίνωσε χτες η «Κτηματολόγιο ΑΕ», καθώς άρχισαν και πάλι να εμφανίζονται οι ουρές και η ταλαιπωρία του λαού, σαν να μην έφτανε το «χαράτσι» που υποχρεώνεται να πληρώνει. Παράλληλα, αποφασίστηκε τις Κυριακές 19 και 26 Οκτώβρη όλα τα Γραφεία Κτηματογράφησης να παραμείνουν ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί έως τις 15.30 το μεσημέρι.

Ειδικότερα, η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) θα ισχύσει σε 15 ακόμα Γραφεία Κτηματογράφησης στο Ν. Αττικής που εξυπηρετούν συνολικά τους ακόλουθους 23 Δήμους: Αιγάλεω, Ν. Ιωνίας, Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Αχαρνών, Παλλήνης, Ραφήνας, Ηλιούπολης, Ελληνικού (Γλυφάδα, Αλιμος, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη), Μαρκοπούλου,, Ανω Λιοσίων, Πάρκου Αντώνη Τρίτση (Ιλιο, Πετρούπολη, Αγ. Ανάργυροι, Καματερό), Κηφισιάς, Κορωπίου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα προστίθενται στη 12ωρη λειτουργία τα Γραφεία Κτηματογράφησης Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Δράμας, Κιλκίς και Πολυγύρου.

  • Την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο μέχρι τέλος του έτους, ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και τον πρόεδρο της «Κτηματολόγιο ΑΕ».

Νεκρή εντοπίστηκε χτες το μεσημέρι η 45χρονη που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο ο οποίος σχηματίστηκε ύστερα από ισχυρή βροχόπτωση στο Δήμο Παρακαμπυλίων της Αιτωλοακαρνανίας. Η σορός της γυναίκας βρέθηκε στην τεχνητή λίμνη «Στράτος». Το περιστατικό είχε συμβεί πριν οκτώ μέρες. Μαζί της είχε παρασυρθεί και ο 49χρονος σύζυγός της το πτώμα του οποίου είχε βρεθεί μια μέρα μετά την παράσυρση από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ