ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων

Κατατέθηκε χτες από την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα προς τον πρωθυπουργό

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το θέμα της διασφάλισης και προστασίας των αποθεματικών των ταμείων κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στην Επίκαιρη Ερώτηση σημειώνεται:

«Μετά την οικονομική κρίση που άρχισε να αγγίζει και την Ελλάδα, τη συνεχή πτώση των δεικτών στο χρηματιστήριο και τη μείωση της αξίας των άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων, τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν επενδύσει σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, δομημένα ομόλογα κ.ά. έχουν πολύ μεγάλες απώλειες.

Ηδη τα αποθεματικά τους έχουν σε μεγάλο βαθμό εξανεμιστεί και οξύνεται το πρόβλημα της επιβίωσής τους. Υπενθυμίζουμε τις απώλειες που υπήρξαν από το 1951 μέχρι το 1975, που υπολογίζονται σε 58 δισ. ευρώ, τις απώλειες από τα δομημένα ομόλογα και από την πτώση του χρηματιστηρίου το 1999-2002.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατέβαλαν στα ασφαλιστικά ταμεία τις υποχρεώσεις από θεσμοθετημένους πόρους, αλλά και από κρατικές εργοδοτικές εισφορές. Εχει στοιχίσει ακριβά και παραμένει το πρόβλημα της μεγάλης εισφοροδιαφυγής στον ιδιωτικό τομέα.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

  • Τι μέτρα θα πάρει για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και ειδικότερα για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Εάν θα αναλάβει το κράτος να εξαγοράσει από τα ασφαλιστικά ταμεία τις μετοχές και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα στην τιμή αγοράς τους και αν θα τα αποζημιώσει για τις απώλειες που είχαν κατά τη διάρκεια της αξιοποίησης των αποθεματικών τους από τους επιχειρηματίες και τις τράπεζες και εάν θα καταργήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν το "τζογάρισμα" των αποθεματικών».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΩΝ
Στρατηγική προσήλωση στον τζόγο

Την ώρα που δισεκατομμύρια από τα λεφτά των εργαζομένων χάνονται στη χοάνη του χρηματιστηρίου, επιχειρεί να εξωραΐσει με δήθεν «κανόνες» το ξεκοκάλισμα των αποθεματικών

Τη στιγμή που εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ακόμα και δισεκατομμύρια από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων «έχουν γίνει σκόνη» στα χρηματιστήρια, η κυβέρνηση, με μια νέα υπουργική απόφαση για τη «διαφανή και αποτελεσματική διαχείρισή τους» - όπως προκλητικά ισχυρίζεται - επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα που τα χρηματιστήρια βουλιάζουν, αποδεικνύοντας τα καταστροφικά παιχνίδια των κυβερνήσεων του δικομματισμού με τα αποθεματικά των Ταμείων, η κυβέρνηση δίνει εκ νέου το σύνθημα: «Ολα στον τζόγο»! Αποτελεί και αυτό μια πλευρά της συνολικής αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, που σε συνέχεια εκείνων του ΠΑΣΟΚ πετσοκόβει δικαιώματα και παραδίδει δισεκατομμύρια από τα λεφτά των εργαζομένων στο κεφάλαιο, μέσω και του χρηματιστηριακού τζόγου.

Στη χτεσινή του απόφαση, το υπουργείο Απασχόλησης κλίνει σε όλες τις πτώσεις τα περί «κανόνων» και «διαφάνειας», χωρίς να λέει κουβέντα για την ταμπακέρα. Δεν απαντά, δηλαδή, συγκεκριμένα για το ποια είναι σήμερα η αξία της περιουσίας των Ταμείων και ποια κεφάλαια χάθηκαν μέχρι τώρα στη χοάνη του χρηματιστηριακού τζόγου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις 31/12/2006, πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν ριχτεί στον τζόγο. Απ' αυτά 4,752 δισ. ευρώ σε μετοχές και 1,344 δισ. ευρώ σε αμοιβαία κεφάλαια. Πληροφορίες, μάλιστα, φέρουν την περιουσία των Ταμείων που μέσα στο 2007 ξεπερνούσε τα 30 δισ. ευρώ, να έχει συρρικνωθεί σχεδόν στα 24 δισ. ευρώ. Επ' αυτού όμως η κυβέρνηση σιωπά και προκαλεί με τα περί «κανόνων διαχείρισης».

«Κανόνες» στον τζόγο!

Η ίδια η ανακοίνωση, άλλωστε, του υπουργείου για την υπογραφή της συγκεκριμένης απόφασης προκαλεί περισσότερη ανησυχία, παρά τις ανέξοδες διαβεβαιώσεις. Στον περίφημο «Δεκάλογο της διαχείρισης της περιουσίας» αναφέρονται ότι με την απόφαση «καθορίζονται με σαφήνεια τα αποδεκτά επενδυτικά μέσα των οποίων μπορούν να κάνουν χρήση οι ΦΚΑ (σ.σ. Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης) και εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες διαχείρισης των κινδύνων που αυτά συνεπάγονται».

Με την απόφαση - εκτός των άλλων - και στα πλαίσια του νόμου 3586/2007 που είναι συνέχεια των νομοθετημάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα οποία θεσμοθέτησαν τον τζόγο και το ρίσκο, καθορίζονται οι «Γενικές Αρχές διαχείρισης κινδύνων», τα «Αποδεκτά Επενδυτικά ή Χρηματοπιστωτικά Μέσα», ο «Προσδιορισμός του επενδυτικού σκοπού», ο «Προσδιορισμός αποδεκτού επιπέδου κινδύνου» κλπ.

Προκύπτει το ερώτημα: Γιατί, άραγε, πρέπει τα αποθεματικά των Ταμείων, οι εισφορές των εργαζομένων να εκτίθενται σε κινδύνους; Μα για τον απλούστατο λόγο ότι τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τα αποθεματικά των Ταμείων να βρίσκονται στον τζόγο. Θέλουν οι εισφορές των εργαζομένων να είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή για τη χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών. Γι' αυτό και η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης Εύη Χριστοφιλοπούλου αρκείται σε δήλωσή της να μιλήσει για «ευχολόγια και δεκάλογους χωρίς αντίκρισμα», ξέροντας καλά ότι και το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί - και είχε νομοθετήσει σχετικά - το τζογάρισμα των αποθεματικών.


ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Πληρώνουν το «μάρμαρο» της κρίσης

Ο εναγκαλισμός του Οργανισμού με τις τράπεζες έχει αποτέλεσμα τα σπασμένα του κεφαλαίου να τα πληρώνουν οι μεροκαματιάρηδες

Ερμαια στην ασυδοσία του τραπεζικού κεφαλαίου αφήνει τους χιλιάδες δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ο σφικτός εναγκαλισμός του με τις τράπεζες, ως πολιτική κατεύθυνση και επιδίωξη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στο όνομα της κρίσης και με ξεκάθαρο στόχο οι συνέπειές της να μεταφερθούν στις πλάτες των εργαζομένων, όλο και περισσότερες τράπεζες ζητούν την επαναδιαπραγμάτευση των όρων των δανειοδοτήσεων.

Ο ίδιος ο ΟΕΚ επιβεβαιώνει πως ήδη, η Eurobank, ζήτησε με επιστολή της να αντικατασταθεί το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που σήμερα ισχύει στη σχετική σύμβαση και είναι 4,25%, με το επιτόκιο της Euribor (5,31%). Σύμφωνα με πληροφορίες, «στον αέρα» κινδυνεύουν να βρεθούν 45.000 δικαιούχοι για τους οποίους εγκρίθηκαν δάνεια (πρόκειται δηλαδή για εργαζόμενους που ήδη έχουν χρεωθεί σε εργολάβους, κτλ.), αλλά δεν έχουν εκταμιευτεί.

Οι τραπεζίτες θέλουν να εκτινάξουν τις δόσεις που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και πατώντας στην κατάσταση που η κυρίαρχη πολιτική οδήγησε τον ΟΕΚ εντείνουν τους εκβιασμούς, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Αθήνας, σημειώνοντας: «Ο ΟΕΚ αντί να δίνει δάνεια από ίδια κεφάλαια στους δικαιούχους, τους στέλνει πελάτες στα νύχια των αρπακτικών του τραπεζικού κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2007 ο ΟΕΚ πλήρωσε για επιδότηση επιτοκίου στις τράπεζες 140 εκατομμύρια ευρώ».

«Είναι φανερό ότι οι δικαιούχοι του ΟΕΚ καλούνται να πληρώσουν το "μάρμαρο" της οικονομικής κρίσης. Καλούνται να βάλουν πλάτη για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος», υπογραμμίζει. Η Ομοσπονδία ζητά, ο ΟΕΚ να δίνει άτοκα δάνεια στους δικαιούχους από δικά του κεφάλαια και στο ύψος της αξίας της κατοικίας. Ακόμα, να ενεργοποιηθεί απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού, σύμφωνα με την οποία οι δανειολήπτες μπορούν να μεταφέρουν υπόλοιπο του δανείου σε τράπεζα της αρεσκείας τους.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οχι στο τζογάρισμα, επιστροφή των κλεμμένων

Ξεκάθαρο και σταθερά επίκαιρο το αίτημα των ταξικών δυνάμεων (φωτ. από κατάληψη της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις»)
Ξεκάθαρο και σταθερά επίκαιρο το αίτημα των ταξικών δυνάμεων (φωτ. από κατάληψη της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις»)
Σε σχόλιό του σχετικά με τα δήθεν μέτρα του υπουργείου Απασχόλησης για την προστασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Ψευτοκανόνες και "μέτρα θωράκισης και διαφάνειας" ας βάλουν τα στελέχη της κυβέρνησης στο κεφάλαιο και στις δικές τους "επενδύσεις" στο Χρηματιστήριο. Οχι στα χρήματα των εργαζομένων που αυτή τη στιγμή για μια ακόμα φορά λεηλατούνται από τους τραπεζίτες και τους χρηματιστές. Το ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσει τώρα το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, με όποια μορφή και αν γίνεται. Να επιστραφούν τα χρήματα χωρίς καμιά απώλεια, καθώς και όλα τα κλεμμένα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ