ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Με οργάνωση και αγώνα διεκδικήστε αυτά που σας ανήκουν

Περιοδεία σε ελαιοχώρια της Φθιώτιδας

«Ξεφύγετε από το δε γίνεται τίποτα, έχετε τη δύναμη με οργάνωση και αγώνα να διεκδικήσετε αυτά που σας ανήκουν και σας κλέβουν, με τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα σας, που κλέβουν τον κόπο σας».

Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε χτες το απόγευμα ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας με μικρομεσαίους αγρότες, ελαιοπαραγωγούς, στη διάρκεια περιοδείας του με κλιμάκιο της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ σε Στυλίδα, Αχινό, Ράχες και Πελασγία Φθιώτιδας, περιοχές όπου η κύρια καλλιέργεια είναι η ελιά.

Η αγανάκτηση των ελαιοπαραγωγών έχει ξεχειλίσει, καθώς αναγκάζονται να πουλάνε τη σοδειά τους - επιτραπέζιες ελιές - κοψοχρονιά στους εμπόρους, αλλά και στην ΕΓΣ που ουσιαστικά παίζει το ρόλο του μεσάζοντα. Είναι χαρακτηριστικό για την άσχημη κατάσταση ότι η Ενωση, αφού πήρε ένα μικρό μέρος της παραγωγής με τιμές από 50 έως 70 λεπτά μικρότερες από πέρσι σταμάτησε να συγκεντρώνει ελιές. Ετσι, οι παραγωγοί εκβιάζονται ακόμα περισσότερο από τους εμπόρους, για να πουλήσουν τις ελιές με τιμές που πέφτουν ακόμα και στα 35 λεπτά το κιλό. Τιμές που, σε συνδυασμό με τα άλλα αντιαγροτικά μέτρα της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα και στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, τους οδηγούν σε ξεκλήρισμα.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση και την απελπισία των μικρομεσαίων αγροτών, ο Γ. Μαρίνος τούς κάλεσε να μη σκύβουν το κεφάλι, καμιά απογοήτευση και μοιρολατρία. «Αυτή την ώρα που εκβιάζεστε και σας αναγκάζουν να πουλάτε σε απαράδεκτες και εξευτελιστικές τιμές, που σας κλέβουν τον κόπο, την ώρα αυτή εμείς το ΚΚΕ σάς καλούμε χωρίς κανένα δισταγμό, μαζί με την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, την ΠΑΣΥ, με τους συλλόγους σας και τις συντονιστικές επιτροπές αγώνα να αντιδράσετε, να αγωνιστείτε και να διεκδικήσετε το μόχθο σας. Μαζί με το ΚΚΕ, που είναι δίπλα σας και στηρίζει τα συμφέροντά σας και τις διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών τα αιτήματα της λαϊκής οικογένειας.

Αλλά δεν πρέπει να μένετε, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, στα άμεσα αιτήματα για τις τιμές. Να βγάζετε συμπεράσματα πού σας έχει οδηγήσει η κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ, η πολιτική που εφαρμόζουν τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να τους τιμωρήσετε με τους αγώνες σας και την ψήφο σας αύριο. Ενισχύστε το ΚΚΕ που σταθερά παλεύει μαζί σας, αλλά και για τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων 90 χρόνια τώρα. Ετσι θα ενισχύσετε τους δικούς σας αγώνες.

Συνεχίζοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε χαρακτηριστικά: Αυτές τις μέρες με την καπιταλιστική κρίση πέφτουν οι μάσκες. Τα κόμματα της πλουτοκρατίας αποκαλύπτονται, αποκαλύπτονται οι αντιλαϊκές πολιτικές τους. Λένε για τους μικρομεσαίους αγρότες, για τους εργάτες ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ρίχνουν τις τιμές στα προϊόντα σας, σας ξεκληρίζουν. Δεν έχουν λεφτά λένε, για μεροκάματα, για δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία και πετσοκόβουν τα εργατικά δικαιώματα. Τώρα, δίνουν σωρό τα δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουν τα κέρδη των τραπεζιτών και των βιομηχάνων. Εγκαταλείψτε αυτά τα κόμματα που τα παίρνουν από τους μικρομεσαίους αγρότες και τον εργάτη με τους φόρους κ.λπ. και τα δίνουν στο μεγάλο κεφάλαιο. Τιμωρήστε τους, ενισχύστε το ΚΚΕ για να στηρίξετε τα δικά σας συμφέροντα. Αυτός είναι ο δρόμος, οργάνωση και αγώνας με το ΚΚΕ, κατέληξε ο Γ. Μαρίνος.


ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Τίμησαν τη μάχη της Ηλεκτρικής

12 Οκτώβρη 1944. Ο ΕΛΑΣ, έχοντας κατακτήσει με αίμα και αγώνα την ελευθερία του ελληνικού λαού από τους γερμανοφασίστες και τους Ελληνες συνεργούς τους, απελευθερώνει την Αθήνα. Στον Πειραιά, όμως, λαλεί ακόμα τ' αντάρτικο τουφέκι. Το λιμάνι του Πειραιά από το Χατζηκυριάκειο έως το Πέραμα, τα ναυπηγεία στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας, τα Τελωνεία του Πειραιά, οι εγκαταστάσεις Σιδηροδρόμων είχαν μπει στο στόχαστρο των χιτλερικών. Ο ΕΛΑΣ, ο στρατός των εργατών του Πειραιά, αποτρέπει τα σαμποτάζ και διασφαλίζει με φόρο αίματος 14 παλικαριών του την αποχώρηση των Γερμανών και τη διάσωση βασικών παραγωγικών μονάδων.

Ολόκληρη η ηρωική δράση του ΕΛΑΣ στον Πειραιά και τα γεγονότα στις 12-13 Οκτώβρη, με κορυφαίο τη μάχη της Ηλεκτρικής, ξετυλίχτηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στη γεμάτη από κόσμο εκδήλωση με θέμα: «13 Οκτώβρη 1944. Ο ΕΛΑΣ σώζει τον Πειραιά. Η μάχη της Ηλεκτρικής», που διοργάνωσε η ΚΟ Δυτικών Συνοικιών του Πειραιά του ΚΚΕ, προς τιμήν των 90χρονων του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Νίκος Μαυροκέφαλος, γραμματέας της Αχτίδας Δυτικών Συνοικιών, αφού παρουσίασε αναλυτικά κάθε στιγμή από την επαγρύπνηση και την αγωνιστικότητα των εργαζομένων, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές μέσα στο εργοστάσιο και τους μαχητές του ΕΛΑΣ, που με αυτοθυσία παρακολουθούσαν τους Γερμανούς και απέτρεπαν τις ανατινάξεις που σχεδίαζαν όπως στην ΚΟΠΗ, στις λιμενικές εγκαταστάσεις, και όλες τις ηρωικές στιγμές από την ηρωική μάχη για τη σωτηρία της Ηλεκτρικής, παρά την υπεροπλία των αντιπάλων, επισήμανε πως «64 χρόνια πριν, οι κομμουνιστές και οι άλλοι λαϊκοί αγωνιστές απέδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι όταν οι λαοί θέλουν μπορούν. Το Κόμμα μας δεν υποτάχθηκε στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, δεν υποχώρησε στην υπεροπλία του αντιπάλου, στη θρασυδειλία των αστικών κομμάτων. Μπήκε μπροστά στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, έδωσε τα καλύτερα παιδιά του στον αγώνα.


Ετσι και σήμερα, όπως κάνει σε όλη την 90χρονη διαδρομή του, δεν τσιγκουνεύεται δυνάμεις και χρόνο να οργανώσει την πάλη του λαού. Δεν υπάρχει κανένας μικρός ή μεγάλος αγώνας για τα προβλήματα των εργαζομένων που έλειψε το ΚΚΕ».

Αφού αναφέρθηκε σε όλα τα κρίσιμα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, στη στάση και το ρόλο των άλλων κομμάτων και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων, τόνισε: «Η μόνη ρεαλιστική λύση για το λαό που προτείνει το ΚΚΕ είναι η όξυνση της ταξικής πάλης και που πρέπει να καταλήγει στο κύριο: στην αλλαγή της εξουσίας. Ενα πράγμα που μας διδάσκει ο μεγαλειώδης αγώνας της ΕΑΜικής αντίστασης και του ΔΣΕ, της δράσης του ΚΚΕ την περίοδο 1940 - 1949 είναι ότι το λαϊκό κίνημα δεν μπορεί να στέκεται σε μέτρα που απλά θα το ανακουφίζουν. Θα πρέπει να μπει σε μια πορεία κορύφωσης και ολοκλήρωσης των διεκδικήσεών του και αυτό θα γίνεται μόνο όταν βάζει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της Εξουσίας».

Σήμερα το ΚΚΕ, πρόσθεσε, έχει επεξεργασμένη πρόταση εξουσίας μέσα από τα Συνέδριά του. Προβάλλουμε το Πρόγραμμά μας, επιδιώκοντας να κατανοηθεί από πλατιά τμήματα εργαζομένων ότι οριστική διέξοδος για την ικανοποίηση των αναγκών μας είναι μια άλλη εξουσία, η λαϊκή εξουσία που θα οργανώσει την οικονομία στη βάση των λαϊκών αναγκών και όχι του κέρδους, ο σοσιαλισμός. Αναφερόμενος στο 18ο Συνέδριο του Κόμματος, τόνισε ότι «μπορεί και πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε εργαζόμενου, της νεολαίας. Για να μπορεί το Κόμμα να γίνει πιο ώριμο, πιο ικανό, με περισσότερους εργαζόμενους στην τάξη του, να υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα, για να έρχεται πιο κοντά, μέρα με τη μέρα, η προοπτική της άλλης εξουσίας, του σοσιαλισμού».

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό αφιέρωμα στο αντιστασιακό τραγούδι με τον Στέφανο Ψαραδάκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ