ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Βούλιαξε στο βούρκο του τζόγου

Μέσα σε δυο χρόνια, τα αποθεματικά που επενδύθηκαν σε μετοχές έχασαν το 65% της αξίας τους

Κρίσιμη διαμορφώνεται η κατάσταση για την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση έχει παρασύρει στη δίνη της και τα αποθεματικά τους, τα οποία οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν ρίξει στον «τζόγο», σε βάρος των εργαζομένων και σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Ενδεικτική είναι η οικονομική κατάσταση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Ενώ η περιουσία του στις 31 Δεκέμβρη 2006 ήταν πάνω από 287 εκατομμύρια ευρώ, σήμερα και συγκεκριμένα στις 7 Οκτώβρη 2008, έχει κατρακυλήσει στα 102 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας μείωση 65%. Από τα 287 εκατομμύρια, περίπου, τα 48 εκατομμύρια ήταν «τζογαρισμένα» σε μετοχές η αξία των οποίων σήμερα έχει φθάσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Μείωση 60%, που οφείλεται κυρίως στη μείωση της αξίας τους και όχι στη μείωση των αριθμών των μετοχών.

Επίσης, έχουν «τζογαριστεί» σε ομόλογα σταθερού επιτοκίου 15 εκατομμύρια ευρώ που η σημερινή τους αξία έχει μειωθεί στα 13,9 εκατομμύρια ευρώ και σε «δομημένα ομόλογα» 13 εκατομμύρια ευρώ που η σημερινή τους αξία έχει εξανεμιστεί στα 8,6 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ, παραμένει σταθερή η αξία των αμοιβαίων, περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, τα μετρητά που διαθέτει το ΤΠΔΥ από 190 εκατομμύρια ευρώ το Δεκέμβρη του 2006 έχουν φθάσει, περίπου, στα 39 εκατομμύρια ευρώ, σήμερα, καθώς χρησιμοποιούνται για την καταβολή του εφάπαξ.

Σαν αποτέλεσμα, το ΤΠΔΥ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα για καταβολή του εφάπαξ καθώς πρέπει στους επόμενους τέσσερις μήνες να καταβάλλει, περίπου, 600 εκατομμύρια ευρώ. Και από τα παραπάνω είναι προφανές ότι το αίτημα -απαίτηση των ταξικών δυνάμεων «ούτε ένα ευρώ στον τζόγο», να «επιστραφούν τα κλεμμένα» προβάλλει σήμερα ακόμα πιο επιτακτικά.


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Στέλνουν το λογαριασμό της κρίσης στους λαούς
  • Καμία «χαλάρωση» στην υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων» στην αγορά εργασίας (flexicurity-ευελφάλεια), στην απελευθέρωση αγορών και στους μισθούς πείνας
  • Την ίδια στιγμή το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών άγγιξε τα 2,2 τρισ. ευρώ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Στους λαούς ετοιμάζονται να στείλουν το λογαριασμό για τα «σπασμένα» της καπιταλιστικής κρίσης οι ηγέτες της ΕΕ, επιταχύνοντας την υλοποίηση των πολιτικών που προκάλεσαν την κρίση.

Το κολοσσιαίο πακέτο για τη διάσωση των τραπεζών που ήδη έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 2,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ (!), συνοδεύεται από συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα.

Η συντονισμένη απάντηση στη διεθνή κρίση, που θα αποφασίσουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες της ΕΕ, δεν περιλαμβάνει μόνο κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις για τη στήριξη του χρηματοοικονομικού συστήματος, αλλά και κλιμάκωση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές είχαν αποφασιστεί ή δρομολογηθεί από τις προηγούμενες συνόδους κορυφής.

Αιχμή του δόρατος η ταχύτερη προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας (flexicurity), η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κ.ο.κ. Ολοφάνερος στόχος η πιο φτηνή εργατική δύναμη. Τα μέτρα αυτά είχαν αποφασιστεί από το ΕΚΟΦΙΝ την προηγούμενη βδομάδα και θα εγκριθούν «ομόφωνα» από τους «27», δίχως συζήτηση, ως συνήθως.

Στις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ τονίζεται καθαρά ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν εντατικά», καθώς εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας και θα συμβάλουν στη μελλοντική ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο αυτό έμφαση δίνεται στην αύξηση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, κυρίως όμως στην ευελιξία στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, αναφέρεται ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να παραδώσουν μέσα στο φθινόπωρο τα «φιλόδοξα» προγράμματα για τη flexicurity. Επίσης, «οι μισθοί πρέπει να είναι ευνοϊκοί για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα»!

Ενδεικτική πάντως είναι η δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη, που, κινούμενος στο πλαίσιο αυτών των αποφάσεων, τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση και το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Οπως υποστήριξε μάλιστα, «αυτή είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας» απέναντι στην κρίση.

Ελεγχόμενη «χαλάρωση»

Προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες και να στηριχτεί η κερδοφορία τους οι «27» κάνουν τα στραβά μάτια στη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Ομως, αυτό δε θα γίνει «άναρχα» ή όπως θα ήθελε το κάθε κράτος - μέλος.

Ηδη από τη Δευτέρα η Κομισιόν φρόντισε να παρέμβει και να θέσει κανόνες στα κράτη - μέλη για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η απόφαση των ηγεσιών της Ευρωζώνης στο Παρίσι, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η «υπερβολική στρέβλωση του ανταγωνισμού» και να γίνονται σεβαστοί, όσο είναι δυνατόν, οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Χτες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αποσαφήνισε ότι δε χρειάζεται ν' αλλάξει ή να χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας λόγω της επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών των κρατών - μελών, επικαλούμενος ότι η αναθεώρηση που έγινε το 2005 του έχει προσδώσει επαρκή ευελιξία για «εξαιρετικές περιστάσεις».

Γενικότερα ο Ζ. Μπαρόζο ζήτησε να αναληφθεί «συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο για την αναχαίτιση της κρίσης», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση των χρηματαγορών στο σχέδιο διάσωσης των τραπεζών που εγκρίθηκε την Κυριακή στο Παρίσι.

Ο ίδιος πάντως άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι μεταξύ των θεμάτων της κρίσης θα είναι το περιβάλλον, καθώς έδειξε «κατανόηση» στη χαλάρωση των, έτσι κι αλλιώς, χαμηλών στόχων που έχει θέσει η ΕΕ για τη μείωση των ρύπων. «Αναγνωρίζω - είπε - ότι σε περιόδους κρίσης, οι κυβερνήσεις γίνονται πιο επιφυλακτικές και για το λόγο αυτό οι στόχοι θα εφαρμοστούν με σχετική χαλαρότητα»!

Πάντως, κάτω από την πίεση των κρατών - μελών φαίνεται να μετατίθεται ο στόχος για μηδενικά ελλείμματα μέχρι το 2012 στους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών. Ωστόσο, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί.

Οι «27» αναμένεται να επικυρώσουν και υιοθετήσουν τις αποφάσεις των «15» της Ευρωζώνης, αναλαμβάνοντας από κοινού δεσμεύσεις για τη στήριξη των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Το σχέδιο της κυβέρνησης εξασφαλίζει επαρκή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα για τα επόμενα χρόνια με κεφάλαια που υπολογίζονται γύρω στα 20-30 δισ. ευρώ.

Το δημόσιο θα διαθέσει ρευστότητα έναντι μετοχών των τραπεζών, δίχως να μπει στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Αν και στη σύνοδο κορυφής θα κυριαρχήσει, όπως είναι αναμενόμενο, η αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, ωστόσο η ατζέντα περιλαμβάνει συζήτηση για την τύχη της Συνθήκης της Λισαβόνας («ευρωσύνταγμα»), προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής του Δεκέμβρη. Επίσης, θα εγκριθεί το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, που «θεσμοθετεί» σε επίπεδο ΕΕ τη βαρβαρότητα και το κυνήγι των μεταναστών δημιουργώντας τους απαραίτητους μηχανισμούς φακελώματος και καταστολής.

Αποφάσεις ακόμα αναμένεται να ληφθούν και για τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας μετά και την υλοποίηση της συμφωνίας για την αποχώρηση της τελευταίας από τη Γεωργία.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλά μαντάτα για τις αγορές, κακά για τους εργαζόμενους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ.--

Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη αρχίζουν να βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης, οι χρηματαγορές αρχίζουν να ανακάμπτουν, προκαλώντας «κλίμα ευφορίας». Εντούτοις, αναλυτές τονίζουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει...

Χτες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους ανακοίνωσε το σχέδιο αγοράς τραπεζικών μετοχών από την αμερικανική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι η Fed θα τεθεί εγγυητής των βραχυπρόθεσμων δανείων των επιχειρήσεων. Ο Μπους ανέφερε ακόμη ότι η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Εγγύησης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp) θα εγγυηθεί το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων που εξέδωσαν οι τράπεζες και θα επεκτείνει τις εγγυήσεις, ώστε να καλύπτουν και μη τοκοφόρους λογαριασμούς, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα αυτά θα είναι περιορισμένα και προσωρινά.

Η κρατική συμμετοχή στις τράπεζες θα γίνει με την έκδοση προνομιούχων μετοχών, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον, προσθέτοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση θα επενδύσει συνολικά 250 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το «Bloomberg», θα επενδύσει 125 δισ. δολάρια για την εξαγορά μετοχών σε «Goldman Sachs», «Citigroup», «Wells Fargo», «JP Morgan Chase», «Bank of America», «Merrill Lynch», «Morgan Stanley», «State Street» και «Bank of New York Mellon».

Στα άλλα κράτη

Σε εξέλιξη στη ρωσική πρωτεύουσα βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις «για την πιθανή δανειοδότηση» της Ισλανδίας εκ μέρους της Ρωσίας με 4 δισ. ευρώ.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία «Nissan» θα προχωρήσει στην περικοπή 1.680 θέσεων εργασίας σε δύο εργοστάσιά της στη Βαρκελώνη, στη Βορειοανατολική Ισπανία, ανακοινώθηκε χτες από συνδικαλιστική πηγή.

Τη θέση ότι η χρηματοπιστωτική κρίση δεν τελείωσε, παρά την άνοδο των χρηματιστηρίων, εξέφρασε χτες ο πρόεδρος του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συστήνοντας να μην υπάρχει «υπερβολική αισιοδοξία».

Σχέδιο ύψους 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 7,25 δισ. δολάρια ΗΠΑ) ανακοίνωσε χτες ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ, με στόχο όπως υποστήριξε να αντισταθμιστεί η επιβράδυνση της οικονομίας.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε χτες νέα σειρά μέτρων για τη «σταθεροποίηση» της διατραπεζικής αγοράς και κυρίως «ενέσεις» για την ενίσχυση της ρευστότητας σε δολάρια με καθορισμένο επιτόκιο και για απεριόριστο συνολικό ποσό, αφήνοντας παράλληλα το κύριο επιτόκιό της στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στο 0,50%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ