ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Φοβούνται τους εργαζόμενους και το ταξικό τους συνδικάτο

Παράνομη κρίθηκε η σημερινή απεργία στον «Αστέρα Βουλιαγμένης», ύστερα από προσφυγή της εργοδοσίας και με τη στήριξη του επιχειρησιακού σωματείου!

Η εργοδοσία στον «Αστέρα» έχει «γευτεί» από πρώτο χέρι τη δράση του ταξικού συνδικάτου. Η νέα πρόκληση σε βάρος των εργαζομένων δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη
Η εργοδοσία στον «Αστέρα» έχει «γευτεί» από πρώτο χέρι τη δράση του ταξικού συνδικάτου. Η νέα πρόκληση σε βάρος των εργαζομένων δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη
Τη μεγάλη ανησυχία που προκαλεί στους μεγαλοξενοδόχους η δράση του ταξικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων νομού Αττικής επιβεβαιώνει η διοίκηση του «Αστέρα Βουλιαγμένης», που εμφανίζεται αποφασισμένη να χτυπήσει με κάθε μέσο το συνδικάτο, προκειμένου να διασφαλίσει όχι μόνο τα δικά της συμφέροντα, αλλά και συνολικά του σιναφιού των ξενοδόχων.

Θορυβημένη από τους δεσμούς που αναπτύσσει με τους ξενοδοχοϋπάλληλους και μπροστά στη σημερινή 24ωρη απεργία που προκήρυξε το συνδικάτο για τους εργαζόμενους στο συγκρότημα, η εργοδοσία κατέθεσε χτες αγωγή με αίτημα να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική και να μη γίνει στο μέλλον άλλη απεργία με το ίδιο πλαίσιο αιτημάτων. Να σημειωθεί ότι η απεργιακή κινητοποίηση «ξεπήδησε» από τους ίδιους τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο, με αίτημα τη μονιμοποίηση, τον τερματισμό της ομηρίας όσων δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους.

Η εργοδοσία του «Αστέρα» βρήκε συμπαραστάτες στην άθλια επίθεση όχι μόνο το μηχανισμό της Δικαιοσύνης (η αγωγή γνωστοποιήθηκε στο συνδικάτο στη 1 μ.μ. και εκδικάστηκε δύο ώρες μετά!), που απέδειξε ακόμα μία φορά ότι «τυφλώνεται» μόνον όταν δέχονται επίθεση οι εργαζόμενοι, αλλά και τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αφού τα αντικομμουνιστικά τους επιχειρήματα αποτέλεσαν τον κορμό της αγωγής που κατατέθηκε στο δικαστήριο.

Η πρόκληση θα πάρει απάντηση

Αργά χτες το βράδυ, η Δικαιοσύνη ήρθε να συνδράμει τα αντεργατικά σχέδια των μεγαλοξενοδόχων. Η πρόεδρος της έδρας, Τζουλιαδάκη, έκρινε την απεργία «παράνομη», χρησιμοποιώντας μάλιστα πρωτοφανή νομικίστικα επιχειρήματα, που αναιρούνται από το ίδιο το καταστατικό του Συνδικάτου, το οποίο πριν από λίγο καιρό ενέκρινε το Πρωτοδικείο! Επιβεβαιώνεται έτσι η σκοπιμότητα της απόφασης, για την οποία το Συνδικάτο από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι δε θα μείνει αναπάντητη.

Πατώντας στο αντεργατικό οπλοστάσιο που μπλε και πράσινες κυβερνήσεις εμπλουτίζουν αμείωτα, η εργοδοτική αγωγή σημείωνε ότι το αίτημα για μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου είναι «προδήλως παράνομο και παράλογο». Οπως εξήγησε ο προσωπάρχης Γιώργος Ευαγγελάτος που κατέθεσε υπέρ της εργοδοσίας, οι μονιμοποιήσεις καθορίζονται από τις «ανάγκες της επιχείρησης», «τα οικονομικά αποτελέσματα», δηλαδή τις επιταγές της «ανταγωνιστικότητας» στην οποία σκύβουν το κεφάλι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.

Την ώρα που δεκάδες εργαζόμενοι δουλεύουν, ακόμα και για περισσότερα από 20 χρόνια στον «Αστέρα» με συμβάσεις λίγων μηνών, η διοίκηση του ξενοδοχείου επιχείρησε προκλητικά να εμφανιστεί σαν ένας καλός εργοδότης που έχει ήδη κάνει πολλές μονιμοποιήσεις και σήμερα απειλείται από την οικονομική κρίση!

Με τις πολύτιμες υπηρεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Ο αναντικατάστατος ρόλος που παίζουν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην προώθηση των επιδιώξεων του κεφαλαίου επιβεβαιώνεται διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αγωγή, η εργοδοσία αξιοποιεί αυτούσιο κομμάτι από προχτεσινή ανακοίνωση του επιχειρησιακού σωματείου - με την οποία σημειώνει ότι η απόφαση για τη σημερινή κινητοποίηση δε συμβαδίζει (!) με το καταστατικό του, μέσα από ένα αντικομμουνιστικό παραλήρημα με το οποίο επιτίθεται στο κλαδικό συνδικάτο - για να τεκμηριώσει τον «παράνομο» χαρακτήρα της απεργίας. Κι αυτό, όταν, μέχρι τα τέλη του μήνα, λήγουν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν υπογραφεί.

Είναι ολοφάνερο πως οδηγός για τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του σωματείου είναι τα συμφέροντα των ιδιοκτητών του «Αστέρα». Λίγες μέρες μετά τη Γενική Συνέλευση, στις αρχές του Οκτώβρη, όπου οι εργαζόμενοι του «Αστέρα» εξουσιοδότησαν το ΔΣ για την οργάνωση απεργίας και αφού μονιμοποιήθηκαν μέλη της διοίκησης και συγγενείς τους, το σωματείο «έκανε την πάπια», κουρελιάζοντας τις αποφάσεις και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Υστερα από αυτό, η ανακοίνωση για συμμετοχή στην απεργία της 21ης Οκτώβρη προκαλεί μόνον οργή, αφού δεν είναι παρά μία ακόμα προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.

Με ανακοίνωσή του, το ταξικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων νομού Αττικής καταγγέλλει το αντεργατικό μέτωπο εργοδοσίας - Δικαιοσύνης - επιχειρησιακού σωματείου και καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη για τα δικαιώματά τους και το δυνάμωμα του ταξικού κλαδικού τους Συνδικάτου.

DENTAL LINK ΕΠΕ
Εκδικείται και απειλεί συνδικαλίστρια

Ξεπέρασε κάθε όριο η αντισυνδικαλιστική στάση της εταιρείας εμπορίας οδοντοτεχνικών υλικών και εργαλείων Dental Link ΕΠΕ σε βάρος της εργαζόμενης Δέσποινας Παπασαράντου, μέλους της διοίκησης του Σωματείου Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά. Για να την εξωθήσουν σε απόλυση, έφτασαν πρόσφατα να την προπηλακίσουν, να την εξυβρίσουν, ακόμα και να την απειλήσουν. Ενώ από την περασμένη Παρασκευή την έχουν αναγκάσει να κάθεται σε μία καρέκλα χωρίς γραφείο στο διάδρομο!

Ο πόλεμος σε βάρος της εργαζόμενης έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλη, επειδή συμμετείχε σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις και ως όφειλε διεκδίκησε την τήρηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την εφαρμογή όλων των εργασιακών της δικαιωμάτων, όπως και των συναδέλφων της. Οι εργοδότες, αδελφοί Παναγιώτης και Μιχάλης Τζίμας και Βαγγέλης Μπελεσάκος, για να τρομοκρατήσουν συνολικά το προσωπικό, προσπάθησαν από τότε να τη διώξουν με επέκταση ωραρίου, αλλαγή αντικειμένου εργασίας, εξώδικα, ωστόσο τα σχέδιά τους κάθε φορά πέφτουν στο κενό από την αποφασιστική παρέμβαση του Συνδέσμου.

Σε καταγγελία που εξέδωσε ο Σύνδεσμος απαιτεί από την εργοδοσία «να ανακαλέσει τη στάση της και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην εργαζόμενη άμεσα. Δε θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση τον εκβιασμό, την τρομοκράτηση και οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή σε βάρος εργαζόμενου και θα αξιοποιήσουμε για το σκοπό αυτό κάθε μέσο και μορφή πάλης».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΡΟ
Στάσεις εργασίας έως το τέλος του μήνα

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στο μετρό της Αθήνας για την υπογραφή ΣΣΕ με την ΑΜΕΛ και την απόσυρση της κατάπτυστης τροπολογίας για τις πρώην ΔΕΚΟ. Μετά το Σωματείο Εργαζομένων Μετρό, που εξήγγειλε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, κινητοποιήσεις αποφάσισε χτες και το Σωματείο Ηλεκτροδηγών. Οι κινητοποιήσεις στο μετρό θα αρχίσουν από μεθαύριο Παρασκευή και θα διαρκέσουν έως το τέλος του μήνα.

Το πρόγραμμα των στάσεων εργασίας των εργαζομένων στο μετρό έχει ως εξής: Μεθαύριο Παρασκευή 12 μεσημέρι με 4 μ.μ. Σάββατο 18 Οκτώβρη 12.15 π.μ. με 2.15 π.μ. Δευτέρα 20 Οκτώβρη 5 π.μ. με 9 π.μ. Τρίτη 21 Οκτώβρη 5 π.μ. με 9 π.μ. και 9 μ.μ. με λήξη βάρδιας. Τετάρτη 22 Οκτώβρη 12 μεσημέρι με 4 μ.μ. Πέμπτη 23 Οκτώβρη 9 μ.μ. με λήξη βάρδιας. Παρασκευή και Σάββατο 24 και 25 Οκτώβρη 12.15 π.μ. με 2.15 π.μ. Δευτέρα 27 Οκτώβρη 5 π.μ. με 9 π.μ. και Πέμπτη 30 Οκτώβρη 9 μ.μ. με λήξη βάρδιας.

Επισημαίνεται ότι με τροπολογία που ψήφισε το καλοκαίρι η κυβέρνηση, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε «ζημιογόνες ΔΕΚΟ», απαιτείται απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η προσφυγή των εργαζομένων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Το μετρό βέβαια δε συγκαταλέγεται στις «ζημιογόνες ΔΕΚΟ», αλλά κυβέρνηση και διοίκηση αρνούνται προκλητικά να προχωρήσουν στην υπογραφή ΣΣΕ για το 2008.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σε πλήρη εξέλιξη οι εκλογές

Αισιόδοξα ως προς τη μαζική συμμετοχή των οικοδόμων της Αθήνας στις εκλογικές διαδικασίες του Συνδικάτου τους είναι τα μηνύματα που έρχονται από τα Παρατήματα και τους τόπους δουλειάς, όπου εδώ και δέκα περίπου μέρες έχουν στηθεί οι κάλπες. Με την ίδια αποφασιστικότητα συνδικαλιστές του κλάδου συνεχίζουν τις εξορμήσεις στους τόπους δουλειάς καλώντας Ελληνες και μετανάστες εργάτες να κάνουν δική τους υπόθεση την παραπέρα ισχυροποίηση της ταξικής τους Οργάνωσης, να δυναμώσουν τη φωνή τους δυναμώνοντας το Συνδικάτο. Οι εκλογές θα συνεχιστούν μέχρι τις 31 του Οκτώβρη. Οι οικοδόμοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά Δευτέρα - Σάββατο στα κατά τόπους παραρτήματα, από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., και τις Κυριακές, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ