ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
Χειρότερη η ιατρική φροντίδα απ' ό,τι πριν από 30 χρόνια

ΓΕΝΕΥΗ.-- Την ...«Αμερική» της ανύπαρκτης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας για περίπου δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους ανακάλυψε χτες, σε έκθεσή της, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) καταγγέλλοντας υποκριτικά «κραυγαλέες ανισότητες» στις υγειονομικές υπηρεσίες όχι μόνο μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, αλλά και εντός των αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών της υφηλίου...

Τα αποτελέσματα της «ανάπτυξης» που προσφέρει δεκαετίες, τώρα, το καπιταλιστικό σύστημα σε Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο, στον τομέα της υγείας του ανθρώπου καταγράφονται, από τους συντάκτες της έκθεσης, ως εξής:

  • Εχουμε τις περισσότερες και πιο βαθιές ανισότητες στις υπηρεσίες υγείας από ό,τι πριν από 30 χρόνια.
  • H διαφορά στο προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στους κατοίκους των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών φθάνει (εάν δεν ξεπερνά) τα 40 χρόνια!
  • Η βρεφική θνησιμότητα για παιδιά έως και πέντε ετών ποικίλλει όχι μόνο μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών, αλλά και ανάλογα με την περιοχή (εύπορη ή φτωχή) της ίδιας πόλης που κατοικεί κάποιος. Για παράδειγμα, σε πλούσιο προάστιο του Ναϊρόμπι της Κένυας, πεθαίνουν 15 βρέφη σε κάθε 1.000 γεννήσεις, ενώ σε παραγκούπολη της ίδιας πόλης οι θάνατοι των βρεφών πλησιάζουν τα 255 βρέφη ανά 1.000 γεννήσεις...
  • Από τις 136.000.000 εγκυμονούσες που θα γεννήσουν φέτος, τα 58.000.000 εξ αυτών θα κάνουν τον τοκετό χωρίς την παραμικρή ιατρική φροντίδα.
  • Η ανυπαρξία δημόσιας δωρεάν υγείας και οι υψηλές ιατροφαρμακευτικές δαπάνες στον ιδιωτικό τομέα σπρώχνουν, κάθε χρόνο, κάτω από το όριο της φτώχειας πάνω από 100.000.000 ανθρώπους!
  • Η αποσπασματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με βραχυπρόθεσμους στόχους και με ασαφείς κατευθύνσεις έχει προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως θα έλυνε.
  • Η γενικευμένη χρήση γιατρών υψηλής εξειδίκευσης στις πλούσιες χώρες επιδείνωσε την ποιότητα υγείας. Η ΠΟΥ προτείνει την επαναφορά των παθολόγων και των οικογενειακών γιατρών που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και των σχετικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας...
  • Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού των περίπου έξι δισ. ανθρώπων ζει σε παραγκουπόλεις, χωρίς πρόσβαση όχι μόνο σε ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, αλλά και σε πόσιμο νερό, αποχέτευση, αξιοπρεπή στέγη...
  • Βελτίωση των μέσων Προληπτικής Ιατρικής θα προκαλούσε παγκόσμια μείωση των ασθενειών κατά 70%.
Φωτεινό παράδειγμα η Κούβα

Στον αντίποδα αυτής της αθλιότητας που δημιουργεί ο καπιταλισμός, βρίσκεται η σοσιαλιστική Κούβα. Οι εργαζόμενοι εκεί, όσο και αν θέλουν να το κρύβουν διάφοροι καλοθελητές, απολαμβάνουν ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο, δημόσιο και απολύτως δωρεάν. Παρόλο που αντιμετωπίζει σχεδόν πέντε δεκαετίες το βάρβαρο και απάνθρωπο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται το Σύστημα Υγείας της Κούβας είναι η υγεία ως ολοκληρωμένο σύστημα, η δωρεάν παροχή της, η εύκολη προσβασιμότητα για όλους χωρίς οποιαδήποτε διάκριση φυλής, χρώματος, φύλου, ηλικίας, θρησκείας. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό του Συστήματος Υγείας της Κούβας είναι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, του οποίου ο σκοπός δεν είναι μόνον η θεραπεία, αλλά και η πρόληψη, η προώθηση της υγείας και η αποκατάσταση. Ιδιαίτερη είναι η μέριμνα της Κούβας για τη φροντίδα της εγκύου και των παιδιών, καθώς και των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Σήμερα, η Κούβα κατατάσσεται σε μία από τις 5 υγιέστερες χώρες του κόσμου με μικρή βρεφική θνησιμότητα και υψηλό προσδόκιμο ζωής, ακόμα και από τις «αναπτυγμένες και ελεύθερες» Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εχει τους περισσότερους γιατρούς στον κόσμο, 6 γιατρούς ανά χίλιους κατοίκους. Το προσδόκιμο ζωής είναι στα 79 χρόνια.

Δείχνει, ωστόσο, και το διεθνισμό της, καθώς έχει αποστείλει χιλιάδες Κουβανούς γιατρούς σε πολλές χώρες του πλανήτη για να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Μόνο με την «Επιχείρηση Θαύμα», πάνω από 1.100.000 άνθρωποι σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής έχουν αποκτήσει την όρασή τους μετά από συγκεκριμένη εγχείρηση.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Διαδήλωση ενάντια στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου

Από τις διαδηλώσεις στο Μαυροβούνιο

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις στο Μαυροβούνιο
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Αναβρασμό έχει προκαλέσει στο Μαυροβούνιο η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης του Μίλο Τζουγκάνοβιτς να αναγνωρίσει το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο στο Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο. Μάλιστα, η προχτεσινοβραδινή πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν κόμματα της αντιπολίτευσης με συνθήματα «Προδοσία» και «Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία» κατέληξε σε σοβαρά επεισόδια συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς...

Σύμφωνα με τον απολογισμό των αστυνομικών αρχών, από τα επεισόδια που ξέσπασαν στο τέλος της πορείας έξω από το Κοινοβούλιο τραυματίστηκαν πάνω από 30 άτομα και συνελήφθησαν 35. Πάντως κόμματα της αντιπολίτευσης και μερίδα του σερβικού Τύπου επέρριψαν τις ευθύνες για τα επεισόδια σε προβοκάτσιες των αστυνομικών, ενώ απέδωσαν το μεγάλο αριθμό τραυματιών στη χρήση σφαιρών καουτσούκ.

Χτες, πάντως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναγνώρισαν ως «ανεξάρτητο» το Κοσσυφοπέδιο. Παράλληλα ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, Λαζάρ Κομανέσκου, εξέφρασε την υποστήριξη του Βουκουρεστίου για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου στη σερβική κυβέρνηση τονίζοντας ότι η Ρουμανία τηρεί και σέβεται το διεθνές δίκαιο...

Πανευρωπαϊκή συνάντηση για τους 5 Κουβανούς

ΤΕΡΝΙ.--

Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Αλληλεγγύης με την Κούβα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Τέρνη της Ιταλίας, στην οποία συμμετείχαν 100 εκπρόσωποι οργανώσεων αλληλεγγύης από 28 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, τον οποίο εκπροσώπησε η Δέσποινα Μάρκου.

Μιλώντας στη Διάσκεψη ο πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), Χόρχε Μαρτί, ευχαρίστησε τους φίλους της Κούβας για την αλληλεγγύη τους προς την Επανάσταση και υπογράμμισε τις προσπάθειες που κάνει ο κουβανικός λαός να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες των κυκλώνων «Γκούσταβ» και «Αϊκ» που έπληξαν πρόσφατα τη χώρα, ευχαριστώντας παράλληλα την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει αποσταλεί στη χώρα. Υπογράμμισε επίσης την «αλαζονική και οπορτουνιστική στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη γελοία και με όρους προσφορά για βοήθεια προς την Κούβα», ενώ τόνισε πως φέτος, για άλλη 17η φορά, αναμένεται να υπερψηφιστεί το σχέδιο απόφασης της Κούβας για τη λήξη του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της ΓΣ του ΟΗΕ.

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν επίσης η Αντριάνα Πέρες και η Ολγα Σαλανουέβα, σύζυγοι του Χεράρδο Ερνάντες και Ρενέ Γκονζάλες, δύο εκ των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή συνέλεξαν πληροφορίες για εγκληματικές οργανώσεις που λειτουργούν ανενόχλητα στις ΗΠΑ. Ο Χόρχε Μαρτί επανέλαβε την έκκληση για άμεση απελευθέρωσή τους, υπενθυμίζοντας ότι ζητούν την αποφυλάκισή τους 118 Επιτροπές σε 31 ευρωπαϊκές χώρες. Η Διάσκεψη ενέκρινε και Ειδική Διακήρυξη, που ζητά την αποφυλάκιση των «5» και καταδικάζει τις ΗΠΑ που προστατεύουν εγκληματίες, όπως είναι ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες και ο Ορλάνδο Μπος, η οποία ήδη αποστάλθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα πολιτικά και διοικητικά Σώματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα εθνικά κοινοβούλια και κυβερνήσεις των χωρών των εκπροσώπων που συμμετείχαν στη Διάσκεψη Αλληλεγγύης.

Ξεκινά σήμερα η διεθνής σύνοδος για τον Καύκασο

ΓΕΝΕΥΗ.--

Ξεκινά σήμερα η διεθνής σύνοδος στη Γενεύη, όπου υπό τριπλή προεδρία - ΕΕ, ΟΗΕ και ΟΑΣΕ - εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Γεωργίας - παρουσία και των ΗΠΑ - θα συζητήσουν την κατάσταση ασφαλείας και τις ισορροπίες στον Καύκασο μετά τον ολιγοήμερο πόλεμο του Αυγούστου ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία. Ηδη χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι - Μουν παραβρέθηκε σε δείπνο εργασίας με τον επικεφαλής ΚΕΠΠΑ, Χαβιέρ Σολάνα και το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, Μπερνάρ Κουσνέρ. Επίσης, σήμερα το πρωί αναμενόταν να συναντηθεί με τον Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, καθώς ανάμεσα στα θέματα συζήτησης της συνόδου θα είναι και το ζήτημα των εκτοπισμένων από την τελευταία σύγκρουση αλλά και από τις συγκρούσεις στις αρχές του 1990. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της περιοχής Αχαλγκόρι, η οποία παραμένει υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων και της διοίκησης της Νότιας Οσετίας.

Παράλληλα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεών της θα εξετάσουν το ζήτημα των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία και την πιθανή επαναπροσέγγιση με αυτήν, μετά το «πάγωμα» των σχέσεων λόγω του πρόσφατου πολέμου.

ΙΝΔΙΑ
Ανησυχητικά τα ποσοστά πείνας και υποσιτισμού

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Εξαιρετικά ανησυχητική κρίνεται η κατάσταση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας σε 12 ινδικά κρατίδια, με σοβαρότερη την περίπτωση του κρατιδίου Μαντίγια Πραντές, φτάνοντας τα επίπεδα της Αιθιοπίας και του Τσαντ. Τα ποσοστά για το 2008 που δημοσιεύονται στα Παγκόσμια Μεγέθη Πείνας, του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Πολιτικής Τροφίμων, αποκαλύπτουν ότι η Ινδία έχει τους περισσότερους ανθρώπους που μαστίζονται από την πείνα, από ό,τι κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, φτάνοντας τα 200 εκατομμύρια.

Το 60% του κρατιδίου Μαντίγια Πραντές, που είναι στα ανησυχητικότερα επίπεδα, δεν τρέφεται σωστά, ενώ το ινδικό κράτος έχει τα υψηλότερα ποσοστά παιδικού υποσιτισμού και θνησιμότητας κάτω των πέντε ετών, στον κόσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ