ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ιδιωτικός δρόμος με πανάκριβα διόδια

Τουλάχιστον 22 ευρώ θα πληρώνουν οι οδηγοί το 2011 για τη διαδρομή μετ' επιστροφής, έναντι 4 ευρώ που πλήρωναν μέχρι τον περασμένο Απρίλη

«Το 2011 θα διανύουμε την απόσταση Κόρινθος - Καλαμάτα σε μία ώρα και ένα τέταρτο». Αυτό δήλωσε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς κατά την επίσκεψή του στα έργα του οδικού άξονα «Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη», που κατασκευάζεται με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης, τύπου ΣΔΙΤ, την οποία επικύρωσαν στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ.

Εκείνο που «ξέχασε», όμως, να αναφέρει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, είναι ότι το 2011 οι οδηγοί θα πληρώνουν τη διαδρομή με ΙΧ και με επιστροφή τουλάχιστον 22 ευρώ, έναντι 4 ευρώ που πλήρωναν μέχρι τον Απρίλη και 5,80 ευρώ που πληρώνουν τώρα μετά την επιβολή αυξήσεων από 45% έως 140%, που επιβλήθηκαν την άνοιξη, πριν καν δηλαδή αρχίσουν να κατασκευάζονται τα έργα, σε όλα τα τροχοφόρα...

Πρόκειται για άλλο ένα έργο το οποίο ο λαός καλείται να χρυσοπληρώσει. Η ιδιωτική κοινοπραξία παραλαμβάνει επίσης έτοιμα τμήματα 80 χιλιομέτρων του Αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη, όπου θα κάνει ορισμένες βελτιώσεις (π.χ. Διάνοιξη του νέου κλάδου της σήραγγας Αρτεμισίου, νέες σήραγγες Στέρνας, μήκους 900 μέτρων και Νεοχωρίου μήκους 700 μέτρων, βελτίωση ανισόπεδων κόμβων και κατασκευή νέου στον Αγιο Βασίλειο, αντικατάσταση οδοστρώματος με αντιολισθηρό κ.ά.). τα νέα τμήματα που θα κατασκευαστούν είναι: Τρίπολη - Αθήναιο (13 χλμ.), Λεύκτρο - Παραδείσια (6,4 χλμ.), Τσακώνα - Καλαμάτα (34,6 χλμ.), Λεύκτρο - Σπάρτη (46 χλμ.).

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ - «MICROSOFT»
Κάλπικη ευαισθησία για 150 μετανάστες

Ολο και πιο αποφασιστικά προωθείται η κάλπικη κοινωνική υπευθυνότητα των επιχειρήσεων (σ.σ. η λεγόμενη Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη), μέσω και της συνεργασίας τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, χτες η «Microsoft Ελλάς» και το Διαπολιτισμικό Κέντρο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Δήμου Αθηναίων ανακοίνωσαν τη λειτουργία του Κέντρου «Απεριόριστες Δυνατότητες», με τη συμμετοχή του φορέα πιστοποίησης «ECDL Ελλάς», ενώ τη διαχείριση του προγράμματος έχει αναλάβει το «Ελληνικό Δίκτυο Επιστημόνων Πληροφορικής» (ΕΔΕΠ).

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το 2010 και κατά τη διάρκειά του θα παρέχονται εκπαιδευτικά σεμινάρια και πιστοποίηση με το πρότυπο ECDL στη χρήση Η/Υ σε 150 μετανάστες. Οπως τονίστηκε, το ίδιο πρόγραμμα παρακολούθησαν και μακροχρόνια άνεργοι στην Ηγουμενίτσα. Διαθέτει όλα τα βασικά χαρακτηριστικά τέτοιων πρωτοβουλιών: Αποσπασματικότητα, αντί για καθολική, σταθερή, δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών, καθαρά για να διαφημιστεί το όνομα της εταιρείας. Κύριος στόχος των κοινωνικά «ευαίσθητων» επιχειρήσεων είναι το κέρδος και η ταξική ειρήνευση. Να συνδεθεί το όνομα και η παρουσία μιας πολυεθνικής με κοινωνικές δομές του δήμου ή του κράτους και να έρθει σαν ώριμο φρούτο η είσοδος των μονοπωλίων στην κοινωνική πρόνοια, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό κλπ.

Οπως, άλλωστε, ανέφερε ο Β. Νικολαΐδης, πρόεδρος της «ECDL Ελλάς», η εταιρεία στα πλαίσια της ΕΚΕ έχει «υιοθετήσει» τυφλούς, απεξαρτημένους από τα ναρκωτικά, άπορους στη Θεσσαλονίκη, κακοποιημένες γυναίκες στην Αθήνα και μακροχρόνια ανέργους στην Ηγουμενίτσα.

Δε χρειάζεται φυσικά να διευκρινιστεί παραπέρα, ότι το παραπάνω πρόγραμμα δεν καλύπτει καμιά ανάγκη των μεταναστών, παρά μόνο τις ανάγκες των πολυεθνικών που το διεξάγουν. Οι ανάγκες των μεταναστών είναι συγκεκριμένες και παραμένουν «με το νόμο» ανικανοποίητες επειδή έτσι συμφέρει τα μονοπώλια τύπου «Microsoft» και ECDL...

Μίλησαν ακόμα η Αλ. Εβερτ, αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, ο διευθυντής Marketing της «Microsoft Ελλάς», Ευ. Χρυσαφίδης, ο Ν. Φαλδαμής, πρόεδρος ΕΔΕΠ και ο Teo Lappa, μετανάστης.

Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια

Ρωγμές σε σπίτια προκάλεσε ο σεισμός.

Eurokinissi

Ρωγμές σε σπίτια προκάλεσε ο σεισμός.
Μια ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αισθητή ακόμη και στην Αθήνα, ξύπνησε τους κατοίκους της Εύβοιας στις 5.06 χτες τα ξημερώματα. Παράλληλα, όμως, έφερε για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο μερικές απ' τις πτυχές της ελλιπούς αντισεισμικής προστασίας της χώρας, με αιχμή τις ζημιές στα σχολεία του Δήμου Κηρέως - όπου έγινε πιο αισθητός - αλλά και τη λανθασμένη αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, που έκανε λόγο για σεισμό 6,6 Ρίχτερ!

Ο σεισμός είχε επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο Ανατολικά του Μαντουδίου. Ακολούθησαν και άλλες σεισμικές δομήσεις με μεγαλύτερες αυτές των 4,4 και 4,6 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 5.10' π.μ. και 5.17' π.μ.

Λόγω κατολισθήσεων, που προκάλεσε ο σεισμός, έχει κλείσει ο επαρχιακός παραλιακός δρόμος που συνδέει τα χωριά Πύλη και Βλαχιά. Στο χωριό Πύλη - του Δήμου Κηρέως - έπαθαν ελαφρές ζημιές 7 σπίτια, κυρίως ρωγμές, ενώ σε ένα σπίτι, σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε και μια βεράντα. Ζημιές, έπαθε και το δημοτικό σχολείο Μαντουδίου που στεγάζεται σε παλιό κτίριο.

«Εχουμε ζητήσει τόσο σε επίπεδο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όσο και στο δήμο να ελεγχθούν όλα τα σχολεία και να υπάρξει Μητρώο Κτιρίων. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν εισακούστηκε», σημείωσε στο «Ρ» ο Στάθης Λιαγκάκης, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κηρέως με τη «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση».

Χτες, τα σχολεία του Δήμου Κηρέως δε λειτούργησαν για προληπτικούς λόγους και ελέγχθηκαν από συνεργεία της Νομαρχίας.

ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Πρόταση - πρόκληση για τη μεταφορά των ΑμΕΑ στα σχολεία

Πρόταση με την οποία ζητά οι οικογένειες των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρία να αναλάβουν το κόστος και την ευθύνη τη μεταφοράς τους στα ειδικά σχολεία, κατέθεσε εκ νέου στον υπουργό Παιδείας ο νομάρχης Αθηνών, Γ. Σγουρός.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Σγουρός, με ευθύνη του οποίου θυμίζουμε ότι δεν εκτελούνται 27 δρομολόγια μαθητών σε ειδικά σχολεία της Νομαρχίας, ζητά να χρηματοδοτείται απευθείας κάθε οικογένεια με το ποσό που χρειάζεται για τη μεταφορά των μαθητών στα Μουσικά, στα Διαπολιτισμικά και στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής. Μάλιστα, η κάθε οικογένεια θα πρέπει να επιλέγει η ίδια το μεταφορικό μέσο, τις ώρες και το δρομολόγιο που την εξυπηρετεί καλύτερα.

«Λαϊκίζει και προκαλεί», ήταν η αντίδραση του μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, Χ. Χουρδάκη, ο οποίος σημείωσε ότι πρόθεση του νομάρχη είναι να απαλλαγεί το κράτος από την ευθύνη της μεταφοράς και να τη φορτώσει στην οικογένεια. Ο ίδιος έθεσε τα εύλογα ερωτήματα, ποιος θα συνοδεύει, για παράδειγμα, ένα παιδί με αυτισμό; Ποιος εγγυάται ότι η οικογένεια θα βρίσκει ταξί για το παιδί της και ότι το κόστος αυτό θα καλυφθεί ή ακόμα κι αν καλυφθεί δε θα ανέβει στην πορεία;

Είναι προφανές ότι η «λύση» του νομάρχη εξυπηρετεί και την κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της μεταφοράς των μαθητών. Αλλωστε, η στάση που κράτησε ο ίδιος στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας, πριν από περίπου 15 μέρες, οπότε και η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) έθεσε το ζήτημα της έλλειψης δρομολογίων και γενικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, οι γονείς και οι εργαζόμενοι στα ειδικά σχολεία, καταδεικνύει το υποκριτικό του ενδιαφέρον. Τότε, θυμίζουμε, ο Γ. Σγουρός επιτέθηκε στους εκπροσώπους των φορέων ΑμΕΑ και διέκοψε τη συζήτηση.

Προειδοποιητική κατάληψη δρόμου

Σε προειδοποιητική κατάληψη του δρόμου Αγιος Θωμάς - Κλειδί του Δήμου Οινοφύτων, προχώρησαν προχτές το πρωί κάτοικοι του Κλειδιού, απαιτώντας τη δημιουργία ανισόπεδου κόμβου προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα στον υπό χάραξη νέο περιφερειακό δρόμο (παράκαμψη των χωριών Αγίου Θωμά και Κλειδιού). Ετσι, προχτές το πρωί απέκλεισαν τον υπάρχοντα δρόμο, τοποθετώντας αγροτικά μηχανήματα, ΙΧ και τρακτέρ, σε μια συμβολική κατάληψη στο σημείο όπου διασταυρώνεται με τη νέα χάραξη.

Οπως τόνισαν οι κάτοικοι στο «Ρ», θεωρούν ότι ο περιφερειακός γίνεται όχι με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά με βάση το κονδύλι που διατίθεται, γι' αυτό και δεν προβλέπονται επιπλέον μέτρα ασφαλούς διέλευσης όπως ο ανισόπεδος κόμβος που διεκδικούν στο χωριό τους ή η διευκόλυνση της πρόσβασης στους αγροτικούς δρόμους. Γι' αυτό είναι αποφασισμένοι, για τη συνέχιση του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ