ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να χειραφετηθεί ο λαός από την πολιτική «σοσιαλιστών» - νεοφιλελεύθερων

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΛΤΕΡ

Την πάγια θέση του ΚΚΕ για πλήρη και σε βάθος διερεύνηση πολιτικών εγκλημάτων, σαν αυτό που αφορά στην υπόθεση με τη Μονή Βατοπεδίου, επανέλαβε χτες βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΤΕΡ και το δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου. Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι αυτό το πολιτικό έγκλημα έχει ρίζες και στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, καθώς για το ΚΚΕ ξεκίνησε το 1996, και στις κυβερνήσεις της ΝΔ, ότι υπάρχουν εξίσου μεγάλες πολιτικές ευθύνες και για τα δύο κόμματα. Συμπλήρωσε ότι το ΚΚΕ δεν έχει κατ' αρχήν αντίρρηση ούτε για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά δε θέλησε να προδικάσει πώς θα εκφραστεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή η θέση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος. Για την ουσία του ζητήματος, μεταξύ άλλων, σχολίασε: «Αν αγοράζονται και πουλιούνται λιμάνια και αεροδρόμια, ποιος να νοιαστεί για τη Βιστονίδα;»...

Η Αλ. Παπαρήγα ρωτήθηκε και για την οικονομική κρίση, για την οποία εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ με όλα τα υπόλοιπα κόμματα για το χαραχτήρα της, λέγοντας ότι αυτή η κρίση δεν είναι μόνο πιστωτική, αλλά πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα.

Συμπλήρωσε ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται επιδιώκεται μια ένεση για την κερδοφορία στο τραπεζικό κεφάλαιο και τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι φυσικά να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις για το άμεσο μέλλον στην Ελλάδα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Να πω πότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, δεν μπορώ να βάλω στοίχημα. Εμείς ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι γι' αυτές. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός θα κανονίσει τα πράγματα, πότε τον συμφέρει, την κατάλληλη στιγμή που θα έχει τις μικρότερες απώλειες, να προλάβει τις μεγαλύτερες. Αυτός θα είναι ο χρόνος πραγματοποίησης.

Το κυριότερο για εμάς είναι το εξής: Θα υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία στο λαό για να διαμορφώσει μια ψήφο που πρέπει να είναι πολύ διαφορετική απ' ό,τι έως τώρα; Θα εγκλωβιστεί στο δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ; Θα εγκλωβιστεί στο δίλημμα κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ ή ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ; Εάν εγκλωβιστεί σε ένα τέτοιο δίλημμα, μπορεί να σας πω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα χειρότερα. Πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό και πρέπει να χειραφετηθεί ο λαός από την κυρίαρχη πολιτική του "σοσιαλιστή" Μπράουν, του νεοφιλελεύθερου Καραμανλή».

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάνω από 2.000 οι επισκέπτες

Το βλέμμα «τραβούν» οι προθήκες με την έκθεση ντοκουμέντων και σπάνιου αρχειακού υλικού

Ολα τα βλέμματα «καρφώνονται» στις προθήκες με το σπάνιο αρχειακό υλικό...
Ολα τα βλέμματα «καρφώνονται» στις προθήκες με το σπάνιο αρχειακό υλικό...
Τους 2.200 έχει φτάσει το σύνολο των επισκεπτών, από τις 2 Οκτώβρη μέχρι και προχτές, στην Εκθεση Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας.

Ολο και περισσότεροι νέοι και μεγαλύτεροι καθημερινά παρακολουθούν την έκθεση. Από τις ρίζες του κομμουνιστικού κινήματος, από την ουτοπία στην επιστήμη, μέχρι την ίδρυση του ΚΚΕ και από εκεί στους αγώνες της εργατιάς, που πρωτοστάτησε, παρακολουθούμε τη γεμάτη θυσίες πορεία του Κόμματος της εργατικής τάξης στη χώρα μας. «Η Ιστορία του ΚΚΕ, είναι και ένα μάθημα της νεότερης ελληνικής Ιστορίας», λέει στο «Ρ» ένας από τους επισκέπτες δίνοντας το στίγμα.

Η συγκίνηση είναι μεγάλη, για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα όταν στέκονται μπροστά στις προθήκες με τα εκθέματα. Το τελευταίο γράμμα του Νίκου Μπελογιάννη από την απομόνωση «κλέβει» τα βλέμματα. Εχει γραφτεί με σπίρτο, πάνω σε τρεις λωρίδες χαρτί. Ακριβώς δίπλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσε ο Χαρίλαος Φλωράκης, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1972 μέχρι το 1989, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Σε άλλη προθήκη συναντούμε υλικά του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ και που χρησιμοποιήθηκαν τις περιόδους της παρανομίας. Σφραγίδες, περουκίνια, υλικά για την πλαστογράφηση διαβατηρίων και καμουφλαρισμένες εκδόσεις. Ειδικά οι τελευταίες, κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση στους νέους επισκέπτες.

Σε άλλο σημείο, συναντούμε εφημερίδες των πολιτικών εξορίστων. Εφημερίδες που βγήκαν γραμμένες στο χέρι και κυκλοφορούσαν από πρόσωπο σε πρόσωπο μέσα στις φυλακές. Αλλωστε - όπως αναφέρεται και στα ταμπλό - οι κομμουνιστές πάντα ήταν με ένα βιβλίο στο χέρι, ακόμη και στις περιόδους της πιο σκληρής, της πιο βίαιης παρανομίας.

Στις προθήκες, επίσης, παρουσιάζονται ιστορικές προκηρύξεις και μπροσούρες των πρώτων Οργανώσεων Κομμουνιστών του Βόλου, της Λάρισας και άλλων περιοχών. Τα μάτια όμως τραβούν και τα σκουριασμένα όπλα (μπαζούκας, όλμοι, ρουκέτες) που χρησιμοποίησε ο Δημοκρατικός Στρατός στο Γράμμο. Ακόμη, βλέπουμε τον πομποδέκτη που χρησιμοποιήθηκε στο βουνό από το ΔΣΕ, ο πολύγραφος της ΚΝΕ στη διάρκεια της δικτατορίας, ο ασύρματος πόλης του παράνομου μηχανισμού του Κόμματος και η γραφομηχανή που χρησιμοποιήθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ελλάδα». Εκεί, βρίσκεται και η τσάντα του Νίκου Ζαχαριάδη, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1931 μέχρι το 1956.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Εκδήλωση αφιερωμένη στον «Ρ»

Τη Δευτέρα 20/10, η ΚΟ Κορυδαλλού του ΚΚΕ, τιμώντας την 90χρονη πορεία του Κόμματος, διοργανώνει πολιτική εκδήλωση αφιερωμένη στην εφημερίδα της εργατικής τάξης και του λαού, τον «Ριζοσπάστη», στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (αίθουσα «Πλειάδες», Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης). Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ρ». Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με απαγγελίες ποιημάτων, προβολή DVD με το χρονικό του «Ρ» και μαρτυρίες από την ιστορική διαδρομή του.

Ραντεβού για ομαδικές επισκέψεις

Η έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων για τα 90χρονα του ΚΚΕ, που πραγματοποιείται στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος», Θηβών 245 στη Νίκαια, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Οι ώρες λειτουργίας, υπενθυμίζεται, είναι από τις 10 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 8 μ.μ., εφτά μέρες τη βδομάδα.

Να σημειωθεί ότι, για την καλύτερη λειτουργία του χώρου και για να διευκολύνεται η ξενάγηση, οι Κομματικές Οργανώσεις, οι φορείς και, γενικότερα, οι υπεύθυνοι κάθε ομάδας ατόμων, που επιθυμούν να επισκεφθούν την Εκθεση Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, πρέπει να επικοινωνούν τουλάχιστον μια μέρα νωρίτερα στο τηλέφωνο 210.4934.390 ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e90kke@gmail.com, για να κλείνουν ραντεβού για την επίσκεψη.

Επισκέπτονται την έκθεση

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ομαδικές επισκέψεις στην Εκθεση Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Αναλυτικά:

Σήμερα, Πέμπτη 16 Οκτώβρη:

  • 18.00 ΤΟ ΣΤΕΤΡΟΔ της ΚΝΕ
  • 18.30 ΚΟΒ Αϊ - Γιώργη Κοκκινιάς
  • ΚΟΒ Παλιάς Κοκκινιάς

Σάββατο 18 Οκτώβρη:

  • 10.00 Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ
  • 10.30 Φιλοσοφική Σχολή
  • 11.00 Εργαζόμενοι στον «Ριζοσπάστη»
  • 17.00 ΤΟ 3ο-4ο Διαμερίσματος Αθήνας της ΚΝΕ
  • 17.00 Κομματικές Οργανώσεις Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας
  • 18.00 ΕΣΑΚ - Εκπαιδευτικοί Βύρωνα
  • 18.00 ΤΟ ΣΕΥΠ της ΚΝΕ
  • 18.00 ΟΒ Μηχανολόγων της ΤΟ ΑΣΠΑΙΤΕ της ΚΝΕ
  • 18.30 Σύλλογος Γυναικών Αγίας Σοφίας Πειραιά
  • 19.30 ΤΟ ΣΔΟ Πειραιά της ΚΝΕ
  • ΤΟ Αιγάλεω και Βορειοδυτικών της ΚΝΕ

Κυριακή 19 Οκτώβρη:

  • ΤΟ 2ου Διαμερίσματος Αθήνας της ΚΝΕ
  • ΚΟΒ Αγ. Τριάδας Κοκκινιάς
  • 17.30 ΚΟΒ Κάτω Ιλίου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ