ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Με έγκριση Μπους τα βασανιστήρια της CIA

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Πράσινο φως» έδωσε η κυβέρνηση Μπους στη CIA για χρήση βασανιστηρίων, όπως του καταιονισμού (κατάβρεγμα) με ψυχρό νερό και άλλων σκληρών μεθόδων ανάκρισης μελών της «Αλ Κάιντα» και «υπόπτων για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις», με δύο μυστικά μνημόνια το 2003 και το 2004, αποκάλυψε χτες η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ».

Τα διαβαθμισμένα μνημόνια, η ύπαρξη των οποίων παρέμενε άγνωστη έως σήμερα, είχαν ζητηθεί από τον τότε διευθυντή της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, Τζορτζ Τένετ, ένα χρόνο μετά την έναρξη των μυστικών ανακρίσεων, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ». Νομικοί του υπουργείου Δικαιοσύνης ενέκριναν σταδιακά μεθόδους ανάκρισης της υπηρεσίας, αρχής γενομένης από το 2002, όμως ανώτατα στελέχη της CIA ανησυχούσαν διότι ο Λευκός Οίκος δεν είχε εγκρίνει το «πρόγραμμα» αυτό γραπτώς, σύμφωνα με την προαναφερόμενη εφημερίδα. Ο Τένετ πίεσε το Λευκό Οίκο να του δώσει γραπτώς την έγκρισή του τον Ιούνη του 2003 και τελικά έγινε στη διάρκεια συνάντησης με μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αλληλεγγύη στους αγωνιστές της Κολομβίας

Συναντήσεις του Μ.Γκονζάλες με φορείς της χώρας

Συνεχίζει τις συναντήσεις του με φορείς ο Μιγκέλ Γκονσάλες, γενικός γραμματέας της Ενωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων Κολομβίας, που βρίσκεται στη χώρα μας προσκεκλημένος από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Χτες είχε συνάντηση στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας με τον διευθυντή του Συλλόγου του ΔΣΑ, Χαράλαμπο Ναούμη, όπου ενημέρωσε για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προωθεί η αντιδραστική κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε, σε βάρος του λαϊκού κινήματος, διώκοντας αγωνιστές και ποινικοποιώντας τους αγώνες. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις διώξεις εκατοντάδων δικηγόρων, επειδή ακριβώς υπερασπίζονται πολιτικούς κρατούμενους, αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της επίθεσης. Στη συζήτηση που έγινε εκφράστηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας η αλληλεγγύη στους δικηγόρους της Κολομβίας και συνολικά στον κολομβιάνικο λαό και υπήρξε δέσμευση, για να εξεταστούν και άλλες πιο συγκεκριμένες μορφές έκφρασης της συμπαράστασης και έμπρακτης καταγγελίας των παραβιάσεων της κυβέρνησης Ουρίμπε.

Στη συνέχεια, ο αγωνιστής από την Κολομβία συναντήθηκε με την πρόεδρο του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του ανθρώπου, Αλίκη Μαραγκοπούλου, όπου επίσης εκφράστηκε η συμπαράσταση στους διωκόμενους αγωνιστές για τα δικαιώματα και τις κοινωνικές ελευθερίες. Υπογραμμίστηκε ότι και με πιο πρακτικό τρόπο θα εκφραστεί από το Ιδρυμα η καταγγελία αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.

Σήμερα, στις 11 το πρωί, ο Μιγκέλ Γκονζάλες θα έχει συνάντηση στον Πειραιά με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, στα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

Στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα μιλήσει στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, Κάνιγγος 27, σε εκδήλωση της ΕΕΔΔΑ για την κατάσταση στην Κολομβία.

Την Παρασκευή, 17 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις και η κατάσταση στη Λατινική Αμερική».

  • Χτες στην Κολομβία και στην περιοχή νοτιοδυτικά της χώρας, στο Βάγιε ντελ Κάουκα το λαϊκό κίνημα γνώρισε τη βάναυση καταστολή, όταν στρατός και αστυνομία άνοιξαν πυρ κατά συγκεντρωμένων απεργών εργαζομένων στη συγκομιδή του ζαχαροκάλαμου και λαού της περιοχής, κυρίως ιθαγενών αγροτών που ξεριζώνονται από τη γη τους. Το αποτέλεσμα τουλάχιστον 1 νεκρός και 4 τραυματίες.
ΙΡΑΚ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»
Κατοχή με δοσιλογική συναίνεση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι πέτυχε, σε μεγάλο βαθμό, αυτό που επιδίωκε ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας «ασφαλείας» με την ιρακινή δοσιλογική κυβέρνηση. Σύμφωνα με διαρροές από Ιρακινούς αξιωματούχους, η συμφωνία προβλέπει παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2011 και τερματισμό της καθημερινής τους παρουσίας στις ιρακινές πόλεις από τον Ιούνη του 2009. Σε περίπτωση που η ιρακινή κυβέρνηση το ζητήσει, η παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων και πέραν του 2011, μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ό,τι φέρεται να προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας ως προς το ζήτημα - «αγκάθι» που είχε, μέχρι στιγμής, καθυστερήσει την επίτευξη της: το ζήτημα της ασυλίας ή όχι των Αμερικανών στρατιωτών. Σύμφωνα, πάντα, με τις ιρακινές διαρροές, ο «συμβιβασμός» στον οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές προβλέπει ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες καθώς και οι μισθοφόροι που εργάζονται για λογαριασμό του Πενταγώνου θα παραπέμπονται στην ιρακινή Δικαιοσύνη μόνο στην περίπτωση που «κατηγορούνται για εγκλήματα ειδεχθή και προμελετημένα, που διαπράττονται εκτός υπηρεσίας». Αυτό σημαίνει ότι για όποια σφαγή διαπράττουν τα κατοχικά στρατεύματα ή οι μισθοφόροι, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης, θα παραπέμπονται στην αμερικανική Δικαιοσύνη.

Η ιρακινή πλευρά διατηρεί το δικαίωμα να ανακρίνει τους κατηγορούμενους, ενώ θεωρητικώς θα «συνδιοικεί» με την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία τις κατοχικές επιχειρήσεις. Είναι πασιφανές ότι με τον ελιγμό αυτό, η Ουάσιγκτον πέτυχε, επί της ουσίας, τη χορήγηση ασυλίας στους Αμερικανούς στρατιώτες, αλλά και στους μισθοφόρους, αφού, ήδη, σπανίως εξέρχονται από τις στρατιωτικές βάσεις και όποτε το πράττουν γίνεται για να φέρουν σε πέρας κάποια συγκεκριμένη επιχείρηση. Στο πλαίσιο, άλλωστε, αυτών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων έχουν διαπραχθεί όσες σφαγές έχουν διαπραχθεί μέχρι σήμερα, είτε στη Βαγδάτη, είτε στη Μαχμουντίγια, είτε αλλού.

Το σχέδιο συμφωνίας εξετάζεται από την ιρακινή ηγεσία και εφόσον εγκριθεί θα κατατεθεί προς έγκριση στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο. Κατά τις ίδιες διαρροές, αν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία αυτή μέχρι τα τέλη του χρόνου, τότε η Βαγδάτη θα ζητήσει από τον ΟΗΕ να παρατείνει τη σχετική εντολή παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων.

ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Με «τη βούλα» διπλωματικές σχέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Επίσημο έγγραφο με το οποίο συνάπτονται και τυπικώς διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των χωρών τους και προβλέπεται η λειτουργία, εκατέρωθεν, διπλωματικών αντιπροσωπειών, υπέγραψαν, χτες, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ και ο Λιβανέζος ομόλογός του, Φάουζι Σαλούχ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Δαμασκό. Η χτεσινή τελετή ακολούθησε την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ, την Τρίτη. Ετσι, ολοκληρώνεται και τυπικά η, εκατέρωθεν, δέσμευση για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, πρώτη φορά από την ίδρυση των δύο κρατών πριν από περίπου έξι δεκαετίες.

Ο Σαλούχ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο Ασαντ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι Μουάλεμ και Σαλούχ υποστήριξαν ότι οι χώρες τους αντιμετωπίζουν και «κοινό εχθρό, την ισλαμιστική τρομοκρατία», αναφερόμενοι στις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε Συρία και Λίβανο, αντιστοίχως, και αποδόθηκαν σε «ισλαμιστικό δάκτυλο».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εντείνονται οι σφαγές

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον των Ταλιμπάν οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, δικαιολογώντας τα επεισόδια στο όνομα της «καταπολέμησης του ναρκεμπορίου» και σχετικής έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών όπου υποστηρίζεται ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν με αμείωτους ρυθμούς τις επιθέσεις τους. Το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη, οι κατοχικές δυνάμεις ανέφεραν ότι αστυνομικά φυλάκια δέχτηκαν επίθεση από δυνάμεις των Ταλιμπάν, κατόπιν των οποίων ακολούθησαν συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 «αντάρτες», χωρίς περισσότερες πληροφορίες.

Στο μεταξύ σε επίθεση των κατοχικών εναντίον συγκέντρωσης των Ταλιμπάν και άλλων ανταρτών στα σύνορα με το Πακιστάν, στην περιοχή Μπαρχάμ Τσαχ της επαρχίας Χελμάντ, κατά την οποία οι κατοχικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι «έχασαν τη ζωή τους λίγοι διοικητές των Ταλιμπάν», οι νεκροί ξεπέρασαν τους 70, μεταξύ των οποίων ήταν και ξένοι αντάρτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ