ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ
Απειλή για την ειρήνη και τους λαούς

Πρόκειται για ένα κέντρο εκπαίδευσης με κρίσιμο ρόλο, καθώς συνδέεται με την υλοποίηση των νέων επιθετικών δογμάτων και υπάγεται απευθείας στο αμερικανικό ΝΑΤΟικό στρατηγείο του Norfolk (Βιρτζίνια) στις ΗΠΑ, το επονομαζόμενο «Στρατηγική Διοίκηση Μετατροπής» (SACT)

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, στη Σούδα

Κ.Ζ.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, στη Σούδα
Την ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και το παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους νεοταξικούς - ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά και την ομηρία της Κρήτης και συνολικά της χώρας, σηματοδοτεί η λειτουργία του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο χώρο της Βάσης της Σούδας, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν την Τρίτη 14 Οκτώβρη παρουσία ΝΑΤΟικών αξιωματούχων.

Το συγκεκριμένο Κέντρο πολεμικής προετοιμασίας για τον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο», καθώς και για αποστολές καθαρά κατασταλτικής δύναμης, λειτουργεί από το 2005, ενώ η αρχική συμφωνία έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003. Είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα πρόσδεσης της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό άρμα του NATO. Αποστολή του είναι η εκπαίδευση στελεχών για τον έλεγχο των θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες, αλλά και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των άλλων «ασύμμετρων απειλών». Το νέο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης δίνει ώθηση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ενισχύσει παραπέρα τις επιχειρησιακές δυνατότητες της βάσης της Σούδας. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή το σχετικό μνημόνιο που αφορά τους όρους λειτουργίας του ΚΕΝΑΠ, από τους βουλευτές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Η λειτουργία του ΚΕΝΑΠ στο Μαράθι, περικυκλωμένο από την αμερικανική βάση της Σούδας, αποτελεί μια μικρογραφία της πρόσδεσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ιμπεριαλιστικό άρμα. Είναι πλέον και μετά την επίσημη λειτουργία του μια ΝΑΤΟική υπηρεσία, όπου και οι Ελληνες αξιωματικοί παίρνουν εντολές και δίνουν λόγο στους αξιωματούχους των ΝΑΤΟικών επιτελείων. Ακόμα και οι περίπολοι που γίνονται από ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό υπογράφουν ως «εφοδίες υπολόγου ΝΑΤΟ». Επίσης, και το πολιτικό προσωπικό που πληρώνεται από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό αντιμετωπίζονται σαν υπάλληλοι του ΝΑΤΟ. Στο Μαράθι οι ναύτες φοράνε φανέλες που έχουν από τη μια πλευρά το εθνόσημο και από την άλλη το σήμα του ΝΑΤΟ.

Το ΚΕΝΑΠ βρίσκεται δίπλα - δίπλα με τη Δεύθυνση Ναυτικών Οπλων (ΔΝΟ) που υπάγεται στο ναύσταθμο Κρήτης. Στη ΔΝΟ υπάρχουν ΝΑΤΟικές αποθήκες. Τι δουλειά έχουν αυτές εκεί; Εχει η κυβέρνηση παραδώσει τα πάντα που αφορούν την άμυνα της χώρας στο ΝΑΤΟ; Γιατί Ελληνες ναύτες κάνουν σκοπιά στα ΝΑΤΟικά βαπόρια;

Ενδεικτικό του ρόλου και της σημασίας του ΚΕΝΑΠ για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι ότι τον τελευταίο καιρό, και πριν ακόμα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια, δίνουν και παίρνουν οι επισκέψεις ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, ενώ το προηγούμενο διάστημα το εν λόγω Κέντρο είχε εμπλακεί σε διάφορες ΝΑΤΟικές ασκήσεις που είχαν την Κρήτη στο επίκεντρο. Ακόμα, 6 - 10 Οκτώβρη διοργανώθηκε από το ΚΕΝΑΠ στα Χανιά συνεδρίαση της ομάδας μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ («NATO TRAINING GROUP)». Πρόκειται για όργανο που υπάγεται στην Ανώτατη Διοίκηση της Συμμαχίας για το μετασχηματισμό (SACT) και αποτελείται από εκπροσώπους όλων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και εκπροσώπους από χώρες PfP (Συνεταιρισμός για την Ειρήνη) και Mediterranean Dialogue (Μεσογειακός Διάλογος). Επίσης, στις 29 Σεπτέμβρη επισκέφθηκε το ΚΕΝΑΠ ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπένκερτ, αρμόδιος για θέματα Παγκόσμιας Ασφάλειας (Principal Deputy Assistant Secretary of Defense for Global Security Affairs), καθώς και για θέματα που άπτονται της αποτροπής διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής. Σκοπός της επισκέψεώς του ήταν «η ενημέρωση επί του εκπαιδευτικού έργου του ΚΕΝΑΠ, καθώς και η διερεύνηση των δυνατοτήτων του Κέντρου, με την ένταξη στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, θεμάτων που αφορούν στην αποτροπή διακίνησης υλικών που σχετίζονται με τη διάθεση των όπλων μαζικής καταστροφής».

Η ανάθεση στην Ελλάδα του ΚΕΝΑΠ έγινε κατά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις 13 Ιούνη 2003, όπου ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με την «αναδιάρθρωση» του ΝΑΤΟ και τη «νέα δομή διοίκησής» του. Το ΚΕΝΑΠ δόθηκε στην Ελλάδα ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση του ΝΑΤΟικού περιφερειακού στρατηγείου της Λάρισας και τη διατήρηση και αναβάθμιση του στρατηγείου της Σμύρνης, στο οποίο πλέον επιχειρησιακά για τα ΝΑΤΟικά επιτελεία υπάγεται και ο ...ελλαδικός χώρος. Πρόκειται για ένα κέντρο εκπαίδευσης με κρίσιμο ρόλο, καθώς συνδέεται με την υλοποίηση των νέων επιθετικών δογμάτων και γι' αυτό υπάγεται απευθείας στο αμερικανικό ΝΑΤΟικό στρατηγείο του Norfolk (Βιρτζίνια) στις ΗΠΑ, το επονομαζόμενο «Στρατηγική Διοίκηση Μετατροπής» (SACT). Δημιουργήθηκε κατόπιν απαίτησης των ΗΠΑ για να «αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις ασφαλείας», όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο τότε υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντ. Ράμσφελντ.

Το συγκεκριμένο ΝΑΤΟικό Κέντρο είναι μέρος του πλέγματος ιμπεριαλιστικών λειτουργιών στην περιοχή και στόχο έχει σε πρώτη φάση την εκπαίδευση των ΝΑΤΟικών στον έλεγχο των θαλάσσιων δρόμων, ενώ είναι έτοιμο να αναλάβει και επιχειρησιακό ρόλο. Μαζί με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), που λειτουργεί με έδρα το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, αποτελούν την ελληνική προσφορά στον τομέα των Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών.

Η συνειδητή πρόσδεση της Ελλάδας, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στο ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό άρμα, στόχο έχει τη συμμετοχή από καλύτερες θέσεις της ελληνικής πλουτοκρατίας στη διεθνή αγορά και συνδέεται άμεσα με τις επιδιώξεις της για αναβαθμισμένη συμμετοχή της στη διανομή της λείας από τη λεηλασία χωρών και λαών. Είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και την υπόθεση της διεθνούς ειρήνης, αφού συνδέεται με την ακόρεστη αρπακτικότητα του κεφαλαίου που φτάνει έως τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Εκδήλωση αφιερωμένη στον «Ρ»

Τη Δευτέρα 20/10, η ΚΟ Κορυδαλλού του ΚΚΕ, τιμώντας την 90χρονη πορεία του Κόμματος, διοργανώνει πολιτική εκδήλωση αφιερωμένη στην εφημερίδα της εργατικής τάξης και του λαού, τον «Ριζοσπάστη», στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (αίθουσα «Πλειάδες», Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης). Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ρ». Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με απαγγελίες ποιημάτων, προβολή DVD με το χρονικό του «Ρ» και μαρτυρίες από την ιστορική διαδρομή του.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 12.30 μ.μ. στους χώρους Ναυτικών Μητρώων και Επιθεώρησης Εμπορικών πλοίων του ΥΕΝ θα περιοδεύσει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

-- Η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ θα περιοδεύσει σε σχολεία στο κέντρο του Πειραιά στις 9.30 π.μ., ενώ στις 4.30 μ.μ. θα επισκεφτεί το απογευματινό Λύκειο και ΙΕΚ της ΣΚΥΠ. Αμέσως μετά θα περιοδεύσει στη γειτονιά των Καμινιών.

-- Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας θα έχει συνάντηση με τη Συνομοσπονδία Συλλόγων Ανατολικής Αττικής στις 10.30 π.μ. στη Βουλή ενώ στις 7 μ.μ. θα περιοδεύσει στο Εσπερινό Λύκειο Μενιδίου.

Την Κυριακή 19/10

-- Σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στο Δημαρχείο Βόνιτσας στις 8 μ.μ. θα μιλήσει για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Μωραΐτης.

Τη Δευτέρα 20/10

-- Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας θα περιοδεύσει στις 10 π.μ. στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδας.

-- Στις 6.30 μ.μ. στα απογευματινά ΕΠΑΛ της Σιβιτανιδείου θα περιοδεύσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ