ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Οργανώνουν τη μαζική τους κάθοδο στους δρόμους

Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις προγραμματίζονται για την Τρίτη 21 Οκτώβρη

Με το βλέμμα στραμμένο στις κινητοποιήσεις της Τρίτης 21 Οκτώβρη, οι μαθητές που βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό, οργανώνουν τον αγώνα τους με πολύμορφες δράσεις, συναυλίες και τοπικές κινητοποιήσεις, ενώ με το δίκιο των αιτημάτων τους και την αποφασιστικότητά τους αποκρούουν τις επιθέσεις καταστολής των αγώνων και τα ...«φιλικά χτυπήματα στην πλάτη» από τις δυνάμεις εκείνες που επιχειρούν να χειραγωγήσουν τον αγώνα τους.

Στην Αθήνα, πάνω από 40 σχολεία έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της Τρίτης. Δίνουν ραντεβού στις 10 το πρωί, στην οδό Σταδίου (Χαυτεία).

Στον Πειραιά αποφάσεις για δυναμική μαθητική κινητοποίηση στην πόλη έχουν πάρει 24 σχολεία και το ραντεβού τους για την Τρίτη είναι στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κοραή.

Πολλές δεκάδες μαθητές από τα σχολεία της Αγίας Παρασκευής βρέθηκαν χτες στους δρόμους της περιοχής τους, διαδηλώνοντας για να μην πληρώνουν τα βιβλία στα μαθήματα ξένων γλωσσών του σχολείου και να μην επιστρέφουν τα σχολικά βιβλία τους στο τέλος της χρονιάς. Η δυναμική κινητοποίησή τους ξεκίνησε με αποκλεισμό της λεωφόρου Μεσογείων στο ύψος της πλατείας Αγ. Παρασκευής και συνεχίστηκε με πορεία στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου και έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας.

Σήμερα τα σχολεία της Αγίας Παρασκευής προγραμματίζουν να συγκροτήσουν τοπικό συντονιστικό, ενώ σε πολλούς δήμους της Αθήνας (Ζωγράφου, Βύρωνα, Ιλιον, Πετρούπολη κ.α.), αλλά και στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας οι μαθητές συντονίζονται, προκειμένου να κατέβουν μαζικά, με δυναμικές προσυγκεντρώσεις στην κινητοποίηση της Τρίτης.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη συνεχίστηκε η κατάληψη σε 70 σχολεία και το Συντονιστικό καλεί στην κινητοποίηση της Τρίτης στις 11 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου.

Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν οι μαθητές της Κατερίνης, χτες το πρωί, μετά από απόφαση του Συντονιστικού των σχολείων της πόλης. Συγκεντρώθηκαν στις 9.30 το πρωί στην είσοδο του Πάρκου, όπου και διαβάστηκε το πλαίσιο του Συντονιστικού. Στη συνέχεια με πορεία κατέληξαν στο Δημαρχείο όπου διοργανώθηκε συναυλία. Οι μαθητές και μαθήτριες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα οπότε θα γίνουν γενικές συνελεύσεις στα σχολεία, ενώ μαζική αναμένεται η συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της 21ης Οκτώβρη.

Στη Φλώρινα, χτες το βράδυ, οι μαθητές συμμετείχαν σε συναυλία που διοργανώθηκε από το Συντονιστικό, ενώ στην Κοζάνη πορεία στους δρόμους πραγματοποίησαν οι μαθητές του 1ου και 2ου Ενιαίου Λυκείου.

Σε άλλες πόλεις

Στη Λάρισα, οι μαθητές προγραμματίζουν για την Τρίτη πορεία από το 1ο Λύκειο με κατάληξη την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Στην Πάτρα, οι μαθητές συγκεντρώνονται την Τρίτη στις 9.30 το πρωί στο κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου, ενώ μαθητικές κινητοποιήσεις θα γίνουν την Τρίτη και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.

Απόφαση για συγκεντρώσεις την Τρίτη έχουν πάρει επίσης 2 σχολεία στην Πρέβεζα, 3 Λύκεια στην Αρτα και ένα σχολείο στο Αγρίνιο.

Θυμίζουμε ότι έχουν ήδη συγκροτηθεί μαθητικά Συντονιστικά σε Αθήνα, Πειραιά, Μενίδι, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Κατερίνη, Φλώρινα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Πτολεμαΐδα, Πάτρα, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Πρέβεζα. Ενώ σήμερα και το Σαββατοκύριακο σχεδιάζεται η συγκρότηση Συντονιστικών σε Χαλκίδα, Λαμία, Λιβαδειά, Ηράκλειο Κρήτης, Πύργο, Αρτα, Κέρκυρα και Χίο.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
«Αντεπίθεση τώρα για μόρφωση, δουλειά, καλύτερη ζωή»

Από τη χτεσινή περιοδεία
Από τη χτεσινή περιοδεία
«Οι προηγούμενες γενιές διεκδίκησαν, κέρδισαν κατακτήσεις και μας τις παραδώσανε. Τώρα μας τις παίρνουν πίσω. Εχουμε υποχρέωση να τις υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε και νέες». Με αυτά τα λόγια η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ, κάλεσε χτες τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς του 1ου ΙΕΚ Πειραιά, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε στο χώρο, να ενωθούν με τις ταξικές δυνάμεις και να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη το πρωί.

Οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου εργάζονται και σπουδάζουν πληρώνοντας όμως 365 ευρώ δίδακτρα το εξάμηνο για να εγγραφούν στο ΙΕΚ και να καταρτιστούν σε ένα επάγγελμα. Βιώνουν δηλαδή στο πετσί τους την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Σήμερα για να μάθουν μια τέχνη πρέπει να πληρώσουν και αύριο βλέπουν μπροστά τους την ανεργία, την ανασφάλιστη δουλειά, τα πενιχρά μεροκάματα.

Η Διαμάντω Μανωλάκου ενημέρωσε μαθητές και καθηγητές για τα χειρότερα που έρχονται, όπως κατάργηση εργασιακών σχέσεων, ατομικές συμβάσεις εργασίας, ενεργός και ανενεργός χρόνος εργασίας, αλλά και τη σημερινή προκλητική στάση της κυβέρνησης που μέσα από τον προϋπολογισμό κόβει λεφτά από την Παιδεία, την Υγεία, εμπορευματοποιεί αυτά και άλλα κοινωνικά αγαθά που απαιτείται να είναι δωρεάν σε όλους και δίνει πλουσιοπάροχα χρήμα στους τραπεζίτες και στους κεφαλαιοκράτες. Επομένως, τόνισε, απαιτείται να αντιδράσουμε τώρα. Αύριο θα είναι αργά. Και κατέληξε χαρακτηριστικά: «Αντεπίθεση τώρα για μόρφωση, δουλειά, καλύτερη ζωή».

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΑΘΕΩΣ ΑΥΛΙΔΑΣ
Απαιτείται άμεσα νέο κτίριο

Να παρθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την υγεία των παιδιών και να δρομολογηθεί άμεσα η ανέγερση νέου σύγχρονου νηπιαγωγείου που να πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές, απαιτεί ο Σύλλογος Γονέων του διθέσιου Νηπιαγωγείου Βαθέως Αυλίδας, το υπόγειο του οποίου την περασμένη βδομάδα πλημμύρισε με... βοθρολύματα!

Οι γονείς, που έχουν σταματήσει να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο (μέχρι τη Δευτέρα που θα έχει πια απολυμανθεί ο χώρος), έκαναν προχτές παράσταση διαμαρτυρίας για το πρόβλημα στο δήμαρχο Αυλίδας. Εισέπραξαν όμως αοριστολογίες και τελικά, ο δήμαρχος τους παρέπεμψε στη Νομαρχία. Εκεί οι γονείς συναντήθηκαν με ένα σύμβουλο του νομάρχη, από τον οποίο δεν έλαβαν καμιά δέσμευση για λύση του προβλήματος.

Θυμίζουμε ότι το νηπιαγωγείο στο Βαθύ όπου φοιτούν 68 νήπια, στεγάζεται σε ένα νοικιασμένο κτίριο της δεκαετίας του '50, με ανήλιαγες αίθουσες, σε κάθε νήπιο αντιστοιχεί... μισό τετραγωνικό μέτρο αυλή, ενώ στη διπλανή πόρτα λειτουργεί ένα μικροβιολογικό εργαστήριο του οποίου τα λύματα πέφτουν στην ίδια αποχέτευση με αυτή του νηπιαγωγείου! Είναι φανερό λοιπόν, ότι η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι ο «καθαρισμός» του νηπιαγωγείου αλλά η άμεση μετεγκατάστασή του, σε κτίριο που θα πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Δείχνουν το φόβο τους...

Την προσπάθεια των δυνάμεων του συμβιβασμού στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Αρκαδίας να διαγράψουν από τα μητρώα τον εκπαιδευτικό, σημερινό γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ, επικεφαλής του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στο Ν. Αρκαδίας και πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ, Ανδρέα Γιαννόπουλο, καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών αναφέρεται στη συνδικαλιστική και πολιτική δράση του εκπαιδευτικού και σημειώνει: «Το γεγονός ότι η απόφασή τους είναι πέρα για πέρα αντικαταστατική, αυτό σε τίποτα δεν τους ενοχλεί, είναι γι' αυτούς "ψιλά γράμματα". Ούτε η χούντα δεν τολμούσε τέτοιες διαγραφές στους συνδικαλιστές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καταγγέλλει τη στάση της «Συνεργασίας» και των «Παρεμβάσεων», οι οποίες, παρά την κατακραυγή των εκπαιδευτικών στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ, «επέμεναν με ακόμα μεγαλύτερο σθένος "να διαγραφεί τώρα ο Α. Γιαννόπουλος". Τελικά η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να μεταθέσει το θέμα στην επόμενη εκλογοαπολογιστική συνέλευση». «Τόσο μίσος, τόση χολή απέναντι στις ταξικές δυνάμεις, μόνο στους οπορτουνιστές μπορείς να βρεις, μόνο σ' αυτούς που καθημερινά "γυαλίζουν τις μπότες" των ΓΣΕΕδων και των ΑΔΕΔΥδων», τονίζει ανάμεσα σε άλλα το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σημειώνοντας: «Η συγκεκριμένη περίπτωση "βγάζει μάτι". Τους ενοχλεί το γεγονός ότι κάποιος ανυπότακτος της ταξικής πάλης, κάποιος "ορθοστατών και ορθοβαδίζων" βρίσκεται καθημερινά στα σχολεία, έχοντας αμείωτο και σταθερό το μέτωπό του στα συνδικαλιστικά στηρίγματα της αστικής τάξης και στους οπορτουνιστές. Καμιά μάσκα δεν έπεσε. Το πρόσωπό τους το έχουν δείξει από καιρό. Απλά τώρα δείχνουν ...και το φόβο τους!!!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ