ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί!»

Απάντηση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στον εκπρόσωπο των «Παρεμβάσεων» στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και την «πασοκικής έμπνευσης αντικομμουνιστική προπαγάνδα»

«"Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί!" Αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο εκπρόσωπος των "Παρεμβάσεων" στο ΔΣ της ΟΛΜΕ που "ανακάλυψε" συνωμοσίες ΚΚΕ και ΝΔ λέγοντας συνειδητά ψέματα πάνω στις προτάσεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών που κατατέθηκαν στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Η πασοκικής έμπνευσης αντικομμουνιστική προπαγάνδα έχει φαίνεται άξιους συνεχιστές και σημαντικές εφεδρείες». Τα παραπάνω τονίζει σε σχόλιό του το ΠΑΜΕ απαντώντας σε άρθρο του εκπροσώπου των «Παρεμβάσεων» ο οποίος ψευδώς κάνει λόγο για «συνωμοσία» και «σύμπλευση» ΔΑΚΕ - ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Απαντώντας το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών αναφέρει τα εξής: «Ο εκπρόσωπός τους (σ.σ. των «Παρεμβάσεων») αποτελεί πραγματικά τη μόνη μετοχή που παραμένει σε υψηλό επίπεδο στο χρηματιστήριο αξιών του αστικού συνδικαλισμού, αυτή του καιροσκοπισμού, του τυχοδιωκτισμού και της πολιτικής αλητείας. Γιατί είναι πολιτική αλητεία να υποκρίνεσαι τον αγωνιστή και αυτόν που δεν "ξεπουλά την αξιοπρέπειά του" όταν χρόνια τώρα παρεούλα είτε με τη ΝΔ είτε με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ ψηφίζει όλα μα όλα τα πλαίσιά τους. Είναι πολιτική αλητεία να χαρίζεις το πολιτικό σκεπτικό και το διεκδικητικό πλαίσιο ενός αγώνα στο ΠΑΣΟΚ, να γίνεσαι πολιτικό του δεκανίκι και μετά να μιλάς για προδοσία.

Είμαστε σίγουροι ότι οι ριζοσπάστες και προοδευτικοί εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις "Παρεμβάσεις", που αγωνιούν για το κίνημα των εκπαιδευτικών, και αν βάζουν νερό στο κρασί τους το κάνουν για το καλό του αγώνα και όχι για το καλό του ΠΑΣΟΚ, δε θα ακολουθήσουν το δρόμο της ηγεσίας των "Παρεμβάσεων". Γνωρίζουμε άλλωστε ότι οι κριτικές φωνές για την τυχοδιωκτική πρακτική της ηγεσίας των "Παρεμβάσεων" και τον ακραίο αντικομμουνισμό παγκαλικής έμπνευσης ακούγονται ολοένα και περισσότερο από αγωνιστές που δρουν στις γραμμές τους.

Σε αυτή την κρίσιμη πολιτική περίοδο, που το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση, προδότης είναι αυτός που αποπροσανατολίζει και υπογράφει πλαίσια στην ΟΛΜΕ που αναφέρονται σε golden boys και στον καζινο-καπιταλισμό, λες και είναι αυτά η αιτία της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι αυτός που συμφωνεί να γίνεται copy από προκηρύξεις της ΠΑΣΚ και paste στην απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ και το υπογράφει!».

«Είναι καιρός λοιπόν οι συνάδελφοι των "Παρεμβάσεων" να αποφασίσουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν. Η ηγεσία τους έχει αποφασίσει, θα πάει με τους προεκλογικούς σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς θα τους ακολουθήσετε; Πάρτε θέση, εκτός αν προτιμάτε να τους ακολουθήσετε στον πολιτικό τους κατήφορο», είναι το κάλεσμα που απευθύνει καταλήγοντας το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Ο ΣΥΝ και οι μαθητές

Η αγωνιώδης προσπάθεια των δυνάμεων του ΣΥΝ να παρέμβουν στις αγωνιστικές διεργασίες των μαθητών είναι εμφανής το τελευταίο διάστημα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μπορεί αυτές οι προσπάθειες να διαφοροποιούνται στα ...τεχνάσματα, στο ποια αιτήματα προτείνουν ως βασικές αιχμές του αγώνα, μπορεί να διαφέρουν στο ύφος και τις διατυπώσεις, αλλά έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Να χτυπήσουν, να συκοφαντήσουν, να απομαζικοποιήσουν τα Συντονιστικά των μαθητών, να τους σπρώξουν σε ένα «πανεκπαιδευτικό μέτωπο» κι όχι παλλαϊκό. Στην πραγματικότητα δηλαδή, θέλουν τους μαθητές ανοργάνωτους, ώστε να γίνουν έρμαια των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, να χωθούν κάτω από την ομπρέλα του «κεντροαριστερού παντρολογήματος» που προχωράει σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, να αποτελέσουν οι μαθητές μια χειραγωγημένη μάζα υπέρ των αντιπολιτευτικών σχεδιασμών του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εξόρμησή τους χτες στον Πειραιά, που με μια ανακοίνωση που υπογράφεται ως «Πρωτοβουλία για ένα Αυτόνομο Συντονιστικό Καταλήψεων Πειραιά», λένε ότι πρέπει να δημιουργηθούν παντού «συντονιστικά καταλήψεων» και ότι «δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε συντονιστικά που υπήρχαν πριν καν γίνουν μαθητικές συνελεύσεις». Μπορεί οι δυνάμεις του ΣΥΝ στους μαθητές και οι συνοδοιπόροι τους (αριστεριστές και ...αντιεξουσιαστές) να μη γνωρίζουν ότι την περασμένη Κυριακή συγκροτήθηκε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά, με μαθητές εκλεγμένους από τα 15μελή, με εκπροσώπους απεσταλμένους από γενικές συνελεύσεις σχολείων και με μια μάζα μαθητών που συνέρευσε στο Εργατικό Κέντρο με δίψα να ακούσει, να συνδιαμορφώσει και να συμμετάσχει στην προσπάθεια συντονισμού των σχολείων. Ομως, δεν είμαστε τόσο αγαθοί για να πιστέψουμε ότι δεν το γνωρίζουν. Θεωρούμε ότι το γνωρίζουν αλλά σκόπιμα το συκοφαντούν, προκειμένου να χειραγωγήσουν τους μαθητές.

Οσο για την προτροπή τους για συντονιστικά «καταλήψεων», είναι φανερό ότι εννοούν πως μόνος αγώνας για τους μαθητές είναι οι καταλήψεις... Λες και αν ένα σχολείο π.χ. είναι ανοιχτό αλλά οι μαθητές του κατεβαίνουν κάθε βδομάδα στους δρόμους, δεν είναι μέσα στους αγώνες, δεν έχει θέση σε ένα συντονιστικό αγώνα!

Τους έχουμε καταλάβει. Τους καταλαβαίνουν σιγά σιγά και οι μαθητές. Και ο λαός μας έχει μια παροιμία για την περίπτωσή τους: Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Δηλαδή, ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν και να «καπελώσουν» το συκοφαντούν, προσπαθούν να το διαλύσουν, προκειμένου να φτιάξουν δομές τέτοιες που να τις ελέγχουν και να τις υποτάσσουν στην κομματική τακτική τους! Απλά να τους θυμίσουμε ότι στις ίδιες προσπάθειες που έκαναν πέρσι και πρόπερσι, έφαγαν τα μούτρα τους.


Γ.Σ.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Συγκεντρώσεις σε σχολές

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΚΚΕ για τα προβλήματα των σπουδαστών στα ΤΕΙ, διοργανώνονται σε σχολές των ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου, την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Οκτώβρη, οι παρακάτω συγκεντρώσεις:

Στη ΣΤΕΦ Πειραιά, στα συστήματα υπολογιστών και ηλεκτρονικών, στις 10 π.μ., θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής.

Στη ΣΤΕΦ Πειραιά, στο τμήμα μηχανολόγων ηλεκτρολόγων, στις 10 π.μ., θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη ΣΓΤΚΣ Αθήνας, στο τμήμα γραφιστών, στις 10.30 π.μ., θα μιλήσει η Εύα Μελά, βουλευτής.

2ο ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Περιοδεία και συμπαράσταση από τη ΝΑΣ

Περιοδεία στο 2ο Νυχτερινό ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας έκανε χθες το βράδυ αντιπροσωπεία της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ), με επικεφαλής τον νομαρχιακό σύμβουλο Κ. Μαρκέτη και εξέφρασε στους νυχτερινούς μαθητές τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αίτημά τους, να παραμείνει το σχολείο στο συγκεκριμένο κτίριο που έχει φτιαχτεί ειδικά με τις προδιαγραφές να λειτουργεί ως τεχνικό σχολείο. Οι εκπρόσωποι της ΝΑΣ ενημέρωσαν τους μαθητές ότι θα φέρουν το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας.

ΚΡΗΤΗ
Αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό

Μαζική και δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χθες το πρωί φοιτητές και σπουδαστές του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, στο νομό.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές και οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στις 9.30 το πρωί έξω από τη Νομαρχία Ρεθύμνου (όπου ο υπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη παρουσία δημάρχων και στελεχών εκπαίδευσης), διαμαρτυρόμενοι για την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ και για την Παιδεία, που στόχο έχουν να υποταχτούν πλήρως τα ιδρύματα και η ανώτατη εκπαίδευση στην ανάπτυξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών, με την ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων και τη λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια.

Φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα και με πανό στα χέρια, οι διαδηλωτές έκαναν σαφές στον υπουργό Παιδείας ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης των σπουδών τους, στο νόμο για τα ΚΕΣ που ψήφισε η κυβέρνηση και την οδηγία 36/05 της ΕΕ, στον προϋπολογισμό πείνας, ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης που για άλλη μια χρονιά κατέθεσε η κυβέρνηση, καθώς και στο δυσβάσταχτο κόστος σπουδών, λόγω της ανύπαρκτης φοιτητικής μέριμνας και της νέας ρύθμισης με τη λίστα συγγραμμάτων, που ανοίγει το δρόμο για να πληρώνουν οι φοιτητές και τα βιβλία τους.

Ο υπουργός Παιδείας δε δέχτηκε να συναντηθεί και να συζητήσει με τους συγκεντρωμένους, ενώ ιδιαίτερα προκλητική ήταν και η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων που απειλούσαν φοιτητές και σπουδαστές, λέγοντάς τους ότι απαγορεύεται να διαδηλώνουν στο δρόμο και έξω από τη Νομαρχία!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ