ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Το λαϊκό κίνημα στον αγώνα

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους ιθαγενείς σε όλη τη χώρα

Associated Press

Παρά το πογκρόμ τρομοκρατίας που βιώνει το λαϊκό κίνημα της χώρας τις τελευταίες μέρες, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο νότο της κυρίως από τους ιθαγενείς αγρότες στην επαρχία του Βάγιε ντελ Κάουκα. Θυμίζουμε ότι η αντιδραστική κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε, καλύτερου σύμμαχου του ιμπεριαλισμού στη Λατινική Αμερική, πριν μια βδομάδα προχώρησε σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με μερική άρση άρθρων του Συντάγματος για να τσακιστούν οι απεργίες των δικαστικών υπαλλήλων και των εργαζομένων στη βιομηχανία της ζάχαρης.

Για χθες είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις αλληλεγγύης, σε διάφορες πόλεις και στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, από πολλές μαζικές οργανώσεις ενάντια στην καταστολή.

Η Εθνική Οργάνωση Ιθαγενών Κολομβίας, από τις 12 Οκτώβρη, έχει ξεκινήσει ειρηνικές κινητοποιήσεις με επίκεντρο το νότο, με αιτήματα ενάντια στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, ενάντια στη χρήση διατροφικών προϊόντων (όπως και η ζάχαρη) για παραγωγή βιοκαυσίμων για τις πολυεθνικές, για το δικαίωμα να παραμείνουν στη γη τους, για να αναγνωριστούν τα ήθη και έθιμά τους.

Στις επιθέσεις που δέχτηκε το κίνημα των ιθαγενών αγροτών υπήρξαν έως τώρα 3 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες, πολλοί σε σοβαρή κατάσταση.

Χθες εκπρόσωποι των ιθαγενών παρέδωσαν στις αρχές 2 στρατιωτικούς σώους και αβλαβείς, που είχαν συλληφθεί όταν παρεισέφρησαν στους διαδηλωτές για να προχωρήσουν σε προβοκάτσιες. Οπως δήλωσε η Αϊντά Κίλκγκε, από τη διοίκηση της περιφερειακής οργάνωσης των ιθαγενών της Κάουκα, «η παράδοση γίνεται και συμβολικά για να φανεί ότι το κράτος είναι ο πραγματικός τρομοκράτης». Η Ομοσπονδία επίσης κάλεσε σε αλληλεγγύη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και κατήγγειλε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το δόγμα της αντιδραστικής κυβέρνησης Ουρίμπε, ότι όποιος δε συμφωνεί με την πολιτική του είναι τρομοκράτης.

Αλληλεγγύη στην αγωνιζόμενη Κολομβία

Από τη συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Από τη συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Οι δεσμοί συντροφικής αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους λαούς της Ελλάδας και της Κολομβίας εκφράστηκαν στη συνάντηση που είχε χτες ο Μιγκέλ Γκονζάλες, γραμματέας της Ενωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων Κολομβίας, που βρίσκεται στη χώρα μας προσκεκλημένος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ). Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή εμπειριών από τη δράση του εργατικού και λαϊκού κινήματος στις δύο χώρες. Ο Μ. Γκονζάλες ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις χώρες της Λ. Αμερικής και οι εκπρόσωποι του ΕΚΛ για τους αγώνες της εργατικής τάξης στη χώρα μας ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Στη συνέχεια, στη συγκέντρωση που έγινε στην αίθουσα του ΕΚΛ καλωσορίζοντας τον Μ. Γκονζάλες η Γεωργία Καντέλια, μέλος του ΔΣ του ΕΚΛ, σημείωσε: «Θέλουμε να μεταφέρετε στο λαϊκό κίνημα της χώρας σας ότι στο πρόσωπο του ταξικού συνδικαλιστικού και λαϊκού κινήματος της Ελλάδας έχετε έναν αταλάντευτο σύμμαχο που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την παραπέρα ανάπτυξη της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Θέλουμε να καταγγείλουμε τη βάναυση καταστολή του λαϊκού κινήματος που έγινε πριν λίγες μέρες από δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού σε συγκέντρωση απεργών εργαζομένων στη συγκομιδή του ζαχαροκάλαμου στη χώρα σας». Ο Μ. Γκονζάλες στην ομιλία του αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Λ. Αμερική και τόνισε τη μεγάλη σημασία της διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους λαούς της Γης.

ΙΤΑΛΙΑ
Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις

ΡΩΜΗ.--

Μαζική ήταν η χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, την οποία διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις «Cub», «Cobas» και «Sdl» σε πολλές πόλεις της Ιταλίας, απαιτώντας αυξήσεις των αποδοχών και των συντάξεων, ενώ κατήγγειλαν την έλλειψη ασφάλειας στους τόπους εργασίας με αποτέλεσμα τα πολλά ατυχήματα.

Οι διαδηλωτές, που σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις έφθασαν τις 300.000 στη Ρώμη, διαμαρτυρήθηκαν και για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε ό,τι αφορά την Παιδεία, που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει σχεδόν 86.000 απολύσεις στο χώρο της εκπαίδευσης και 44.000 διοικητικών υπαλλήλων, το κλείσιμο 2.600 σχολικών συγκροτημάτων και αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα στα 30 παιδιά.

Ιδιαίτερη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση είχαν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας με συμμετοχή στις διαδηλώσεις τόσο στη Ρώμη, στο Μιλάνο, όσο και στη Βενετία, ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες οι φοιτητές της ανώτατης εκπαίδευσης και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ η υπουργός Παιδείας, Μαρία Στέλα Τζελμίνι, υποστήριξε ότι η απεργία ήταν αποτέλεσμα «καμπάνιας παραπληροφόρησης» σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις από αντιπολιτευόμενα κόμματα που επιχειρούν να δημιουργήσουν κοινωνικό ξεσηκωμό.

ΚΙΝΑ
Διαδηλώσεις σε εργοστάσια παιχνιδιών

ΠΕΚΙΝΟ.- Ισχυρό χτύπημα υπέστη η βιομηχανία παιχνιδιών στην Κίνα, μετά την ανακοίνωση ότι το 53%, δηλαδή 3.631 κατασκευαστές παιχνιδιών έβαλαν λουκέτο, επικαλούμενοι κυρίως της αδυναμίας προσαρμογής στις νομοθετικές αλλαγές και στις αυστηρότερες ποιοτικές προδιαγραφές, ύστερα από τη σωρεία καταγγελιών κατά κινεζικών παιχνιδιών εντός του 2007, αλλά και τη μείωση της ζήτησης των προϊόντων, λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης, της αύξησης των πρώτων υλών και του κόστους εργασίας με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να βρεθούν άνεργοι. Μεταξύ των κυρίως «μικρών και μεσαίων» εργοστασίων που έκλεισαν, ήταν και ένα από τα μεγαλύτερα της Smart Union το οποίο αποτελούσε και το βασικό προμηθευτή του αμερικανικού κολοσσού, «Ματέλ», αφήνοντας 7.000 ανθρώπους χωρίς δουλειά. Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι πραγματοποιούν επί σειρά ημερών κινητοποιήσεις έξω από το εργοστάσιο αλλά και κυβερνητικά κτίρια στη Ζανγκ Μου Του, της επαρχίας Γκουαντόνγκ, απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους, τα οποία δεν τους έχουν καταβληθεί.

ΙΝΔΙΑ - «JET AIR»
Ανάκληση 800 απολύσεων

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Στην επαναπρόσληψη περισσότερων από 800 εργαζόμενους, τους οποίους απέλυσε την Τετάρτη, προχώρησε χτες η μεγαλύτερη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία «Jet Airways», μετά από μαζικές κινητοποιήσεις, που προκάλεσαν οι μαζικές απολύσεις. Ο πρόεδρος της εταιρείας απολογούμενος προς τους εργαζόμενους, δήλωσε ότι «λυπάται για την ψυχική οδύνη» την οποία υπέστησαν, υποστηρίζοντας ότι η επαναπρόσληψή τους ήταν δική του απόφαση, που έλαβε χωρίς πίεση, ωστόσο τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρονται σε κυβερνητική παρέμβαση.

ΠΑΜΕ - ΠΣΟ
Μηνύματα αλληλεγγύης στο λαό της Βολιβίας

Μηνύματα αλληλεγγύης στο λαό της Βολιβίας από συνδικαλιστικές οργανώσεις 17 χωρών παρέδωσε χτες αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα, απαιτώντας:

  • Να σταματήσει τώρα η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βολιβία.
  • Να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του λαού της Βολιβίας ώστε να μπορεί να αποφασίζει μόνος του για το παρόν και το μέλλον του.

Από την Ελλάδα μηνύματα αλληλεγγύης δόθηκαν από τις παρακάτω οργανώσεις: Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας, Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Χάρτου, Πανελλήνιος Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ