ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΘΗΒΑ
Κάλεσμα για ενιαία αντίσταση στις απολύσεις

Εξόρμηση στο εργοστάσιο «Water Craft» πραγματοποίησαν χτες το ξημέρωμα οι ταξικές δυνάμεις

Από τη χτεσινή παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στη «Water Craft»
Από τη χτεσινή παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στη «Water Craft»

«Εργάτη, οργανώσου κι αγωνίσου για να σταματήσεις διώξεις κι απολύσεις».

Ξάστερο και γεμάτο ουσία το μήνυμα των ταξικών δυνάμεων έφτασε χτες στους εργάτες της μονάδας που διατηρεί η «Water Craft» (κατασκευές θαλάσσιων σκαφών και σχετικού εξοπλισμού) λίγο έξω από τη Θήβα. Απ' την ώρα που ξημέρωσε, τους εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας υποδέχτηκαν στην πύλη η ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Βοιωτίας και το πανό της Γραμματείας Θήβας του ΠΑΜΕ. Στις σύντομες κουβέντες με τον κόσμο (και από άλλους γύρω χώρους δουλειάς) που κοντοστέκονταν, μπήκε επιτακτικά η ανάγκη για μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 21 Οκτώβρη, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, αλλά και συνολικά το ζήτημα της οργανωμένης πάλης ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία.

Η κατάσταση που επικρατεί στη «Water Craft» είναι χαρακτηριστική της έντασης αυτής της ασυδοσίας και της πολιτικής που την ενθαρρύνει και την προωθεί. Η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν είναι ενταγμένη στα ΒΑΕ, παρά το ότι έρχεται σε επαφή με επικίνδυνες χημικές ουσίες. Ο εξαερισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος, υπάρχουν τμήματα όπου «εξαερισμός είναι μόνο οι πόρτες...», όπως δηλώνουν οι εργαζόμενοι. Μετά την καλοκαιρινή άδεια έγιναν ήδη 12 απολύσεις που δε θα είναι οι τελευταίες, αφού η νορβηγικών συμφερόντων εταιρεία που αγόρασε το εργοστάσιο προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει το κόστος παραγωγής.

Κάτι που ομολόγησε ένας από τους εκπροσώπους των Νορβηγών ιδιοκτητών, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της χτεσινής εξόρμησης, εμφανίστηκε στην πύλη, μαρτυρώντας την ανησυχία που προκαλεί στην εργοδοσία η δράση των ταξικών δυνάμεων και επιστρατεύοντας τα γνωστά διλήμματα που το κεφάλαιο θέτει εκβιαστικά στην εργατική τάξη: «Τι θέλετε να κάνουμε δηλαδή; Να κλείσει το εργοστάσιο ή να συνεχίσει να δουλεύει ο κόσμος;», είπε, μεταξύ άλλων, υπερασπιζόμενος τις πρόσφατες απολύσεις. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι, το τελευταίο διάστημα, η εταιρεία πέταξε στο δρόμο δεκάδες ανθρώπους στη Νορβηγία και στην Κίνα - δύο ακόμα χώρες όπου διατηρεί μονάδες - λόγω της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και «πιέζει».

Οξυμένα προβλήματα σε όλα τα εργοστάσια

Τη γενικευμένη ένταση της αντεργατικής επίθεσης και πρώτα απ' όλα την ανάγκη να ενισχυθεί η ενιαία πάλη της εργατικής τάξης ενάντια στην πολιτική που στηρίζει το κεφάλαιο, επιβεβαιώνει η εικόνα που έρχεται κι από άλλους χώρους δουλειάς.

Μόλις προχτές, ο «Πετζετάκις» (πλαστικοί σωλήνες) πέταξε στο δρόμο έναν ηλεκτρολόγο που δούλευε στο εργοστάσιο εδώ και 17 χρόνια. Στο «Μόρνο» (προϊόντα εύκαμπτης και στέρεης συσκευασίας), η εργοδοσία χορηγεί καθυστερημένα την ετήσια άδεια, προετοιμάζοντας παράλληλα τους εργαζόμενους για διαθεσιμότητες. Στη «Diamant Winter» (αδαμαντοφόρα εργαλεία) οι διαθεσιμότητες έχουν ήδη ξεκινήσει. Μεταξύ άλλων, η εργοδοσία έχει προτείνει στους εργαζόμενους να δουλεύουν τέσσερις (από πέντε που είναι σήμερα) μέρες τη βδομάδα, κάτι που προσέκρουσε όμως στις αντιδράσεις των εργαζομένων και του επιχειρησιακού σωματείου.

«Μόνο με αγώνα μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια!.. Θα συνεχίσουμε και θα δώσουμε μαζί τον αγώνα για να μην περάσουν τα εργοδοτικά σχέδια, με δυναμική παρουσία στους χώρους δουλειάς», ήταν το θαρρετό κάλεσμα που απηύθυναν στους εργάτες οι ταξικές δυνάμεις.

«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΗ ΖΗΜΕΝΣ
Νίπτει τας χείρας της η κυβέρνηση

Κάθε επιχείρηση είναι ελεύθερη να κάνει τις επιλογές που θέλει, δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ

Στο πλευρό των 480 εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Ζήμενς» στη Θεσσαλονίκη στάθηκε για μια ακόμη φορά χτες έμπρακτα το ΚΚΕ στη Βουλή απαιτώντας από την κυβέρνηση την επαναλειτουργία του εργοστασίου με ευθύνη του κράτους. Υπενθυμίζουμε ότι η επιχείρηση - μετά από απόφαση της πολυεθνικής «Ζήμενς» - έχει ανακοινώσει το κλείσιμο του εργοστασίου σε 6 μήνες ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σαφής ήταν στην απάντησή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης λέγοντας πως «οι επιλογές της κάθε επιχείρησης πολύ περισσότερο δε αυτές που λαμβάνονται ή σχεδιάζονται από μητρικές διοικήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ελάχιστα επηρεάζονται από υπουργεία» ενώ το υπουργείο του αρκείται στο «να χαράζει και να υλοποιεί πολιτικές για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς». Παράλληλα πρόσθεσε γενικόλογα, πως ως κυβέρνηση «εξαντλούμε όλα τα περιθώρια ώστε να βρεθεί λύση που θα αφορά τη βιωσιμότητα της λειτουργίας της επιχείρησης».

«Οι εργαζόμενοι με 100% συμμετοχή στην απεργία διεκδικούν τη λειτουργία του εργοστασίου και σημειώνουν οι ίδιοι ότι είναι ένα κερδοφόρο εργοστάσιο που καλύπτει το 2% των εξαγωγών της χώρας μας» τόνισε ανταπαντώντας η Σοφία Καλαντίδου. Αναφερόμενη στις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, σημείωσε πως «είναι συνεργοί στο κλείσιμο του εργοστασίου της "Ζήμενς" υπηρετώντας από τη μια πλευρά τις επιλογές και τα κέρδη της πολυεθνικής, από την άλλη καταστρέφοντας παραγωγικές δυνάμεις και δυνατότητες της χώρας».

Καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση (που ο υφυπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε «ανέφικτη») ζήτησε «να αναλάβει το κράτος το εργοστάσιο της "Ζήμενς" στα πλαίσια ενός ενιαίου δημόσιου φορέα τηλεπικοινωνίας, με το εργοστάσιο να παράγει το ηλεκτρονικό υλικό και με αποκλειστικά δημόσιο ΟΤΕ για τη διανομή των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών». Συνολικά αναφέρθηκε στη θέση του ΚΚΕ λέγοντας: «αυτή τη στιγμή ο κρίσιμος για την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας τομέας των τηλεπικοινωνιών, πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιος και κάτω από κοινωνικό έλεγχο».

ΠΑΜΕ - ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Διαμαρτυρία για τη δίωξη συνδικαλιστή

Την άμεση επαναπρόσληψη του νοσηλευτή και συνδικαλιστή Δημήτρη Παναγιωτόπουλου απαίτησε χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια παρέμβασης στους υπεύθυνους της κοινωνικής δομής «Ευαγγελισμός» στα Αθίκια Κορινθίας, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της Βασίλη Γκλεζάκο.

Να σημειώσουμε πως η παράνομη και εκδικητική απόλυση έγινε την περασμένη βδομάδα, επειδή ο συνδικαλιστής πρωτοστάτησε στον αγώνα όλων των εργαζομένων - όντας στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του κλαδικού σωματείου - για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς επί δύο μήνες ήταν απλήρωτοι. Το αυτονόητο αίτημα «ενόχλησε» τον υπεύθυνο του ιδιωτικού θεραπευτηρίου, Κώστα Ποτήρη, ο οποίος, απευθυνόμενος στον Δ. Παναγιωτόπουλο, του είπε, μεταξύ άλλων, πως «θα μου χαλάσεις την ομάδα» και τον απέλυσε.

Η παρουσία της αντιπροσωπείας θορύβησε τους υπεύθυνους της κοινωνικής δομής, οι οποίοι τρομοκράτησαν ανοιχτά τους εργαζόμενους, απειλώντας τους πως όποιος βγει έξω από το χώρο του κτιρίου και συζητήσει με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ θα απολυθεί άμεσα. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας, η αντιπροσωπεία περιόδευσε στους χώρους δουλειάς και συζήτησε με τους εργαζόμενους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Την ερχόμενη Τετάρτη 23 Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ υπογραμμίζει πως «το κράτος της πλουτοκρατίας διοχετεύει πλουσιοπάροχο χρήμα από τον κόπο του ελληνικού λαού, στις τσέπες διάφορων ιδιωτών, που εμφανίζονται ως δήθεν φιλάνθρωποι κάτω από τον προσχηματικό τίτλο "μη κερδοσκοπικές εταιρείες" αντί να παρέχει υπηρεσίες πρόνοιας αποκλειστικά δημόσιες και υψηλού επιπέδου για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών με προβλήματα».

ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ «ΜΠΑΛΑΚΑΝΑΚΗΣ»
Καταγγελία για απρόβλεπτους κινδύνους

Τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο συσκευαστήριο «Μπαλακανάκη» στη Νέα Τίρυνθα Αργολίδας, όπου εργάζονται περίπου 300 εργαζόμενοι, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αργολίδας του ΠΑΜΕ. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «το τελευταίο διάστημα μάλιστα είναι όλο και πιο συχνές οι καταγγελίες, ανεπίσημα λόγω του φόβου της απόλυσης, από εργαζόμενες στο συσκευαστήριο "Μπαλακανάκη", για την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας».

Ενώ υπογραμμίζει πως «η εργοδοσία με τις πλάτες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την πιστή εφαρμογή των εντολών της ΕΕ ξεζουμίζει σωματικά και ψυχικά τις εργαζόμενες στο βωμό του κέρδους. Εντείνει την τρομοκρατία με την απειλή της απόλυσης, εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους σε 10ωρη και 11ωρη ανθυγιεινή εργασία με απρόβλεπτες συνέπειες ακόμα και για την υγεία τους». Καταλήγοντας τονίζει: «Το ΠΑΜΕ θα σταθεί με όλες τις δυνάμεις του απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που εξασφαλίζουν πλήρη ασυδοσία στην εργοδοσία και καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ