ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Πληρώνει με προϊόντα του σούπερ μάρκετ!

Απλήρωτοι παραμένουν από τον Ιούλιο οι περίπου 70 εργαζόμενοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Θεσπρωτίας (ΕΑΣΘ). Ολο αυτό το διάστημα προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα και να «καλύψουν» ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης με... κουπόνια, καθώς ψωνίζουν από το σούπερ - μάρκετ που διαθέτει η Ενωση και το κόστος των προϊόντων που αγοράζουν αφαιρείται από τα χρωστούμενα! Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που αυτή η εκ νέου καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων οδηγεί τους εργαζόμενους να δουλεύουν κυριολεκτικά σαν σύγχρονοι είλωτες, ανταλλάσσοντας τη μισθωτή τους εργασία σε είδος, ο γενικός διευθυντής της «γαλαζοπράσινης» διεύθυνσης της ΕΑΣΘ καλεί έναν έναν τους εργαζόμενους σε συζήτηση για τα προβλήματα σε συνάρτηση με την ευρύτερη οικονομική κρίση (!) και τους καλεί σε «άτυπη γενική συνέλευση».

Οι πληροφορίες αναφέρουν για προσπάθεια να πειστούν οι εργαζόμενοι να κάνουν ακόμα περισσότερες «θυσίες» και συγκεκριμένα να δεχτούν πάγωμα των μισθών για τα επόμενα δυο χρόνια. Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΑΣΘ σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την παράνομη ενέργεια του γενικού διευθυντή της ΕΑΣ να καλέσει τους εργαζόμενους σε μια δική του «άτυπη» Γενική Συνέλευση. Το σωματείο ζητά μεταξύ άλλων τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και καλεί τους εργαζόμενους να μη συμμετέχουν στη συνέλευση που πραγματοποιεί ο γενικός διευθυντής.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ιδιο νόμισμα οι ιδιωτικοποιήσεις και οι κρατικές ενισχύσεις

Ανακοίνωση για τους αγώνες ενάντια στην παράδοση του ΣΕΜΠΟ στους ιδιώτες και την ανάγκη να βγάλουν οι εργαζόμενοι σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην παράδοση του ΣΕΜΠΟ στους ιδιώτες
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην παράδοση του ΣΕΜΠΟ στους ιδιώτες
«Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια και όλοι οι εργαζόμενοι του Πειραιά, ιδιαίτερα οι κλάδοι που θα υποστούν τις συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, μέσα από κοινό μέτωπο αγώνα, πρέπει να οξύνουν την πάλη τους, να παλέψουν για λιμάνια 100% στο δημόσιο. Μπορούν να παρεμποδίσουν, να δυσκολέψουν, να ματαιώσουν το ξεπούλημα των ΣΕΜΠΟ και στην πορεία να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική, αλλάζοντας τους συσχετισμούς σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο».

Το κάλεσμα αυτό απευθύνει με ανακοίνωση - παρέμβαση στις εξελίξεις η Κομματική Οργάνωση Πειραιά (ΚΟΠ) του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, χαιρετίζει «την αποφασιστικότητα των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά που με τον αγώνα τους» κατάφεραν την περασμένη Τετάρτη, για δεύτερη φορά, να «κουρελιάσουν», παρά το κλίμα τρομοκρατίας και τις ισχυρές δυνάμεις καταστολής, την προσπάθεια επικύρωσης της σύμβασης παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στην πολυεθνική «Cosco».

Η ΚΟΠ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, «η οποία, πατώντας στο δρόμο που άνοιξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζοντας την πολιτική που έχει συναποφασίσει με την ΕΕ ο δικομματισμός, με την οποία συμπλέουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, βιάζεται να ολοκληρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις» για να «θωρακίσει τα κέρδη και την εξουσία των μονοπωλίων μπροστά στην επερχόμενη κρίση, την ίδια στιγμή που ενισχύει με 28 δισ. ευρώ το τραπεζικό κεφάλαιο. Με τα μέτρα αυτά ενισχύονται οι παράγοντες που οδηγούν στην κρίση».

«Ιδιωτικοποιήσεις από τη μια - συνεχίζει - κρατικές ενισχύσεις ακόμη και κρατικοποιήσεις από την άλλη, αποτελούν ενιαίο "πακέτο" στήριξης των μονοπωλίων, αποτελούν "μοχλό" για επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, ώστε να τους φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης».

Καλεί τους εργαζόμενους «να βγάλουν συμπεράσματα, να μην παρασυρθούν από τη δημαγωγία της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού, που προσπαθούν να θολώσουν τα νερά παρουσιάζοντας τις κρατικοποιήσεις τραπεζών σε άλλες χώρες σαν φιλολαϊκή πολιτική».

«Η διέξοδος - υπογραμμίζει - βρίσκεται στο Αντιιμπεριαλιστικό - Αντιμονοπωλιακό Μέτωπο με ισχυρό ΚΚΕ στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας. Τα λιμάνια, τα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με την κοινωνικοποίησή τους να μετατραπούν σε λαϊκή περιουσία, ώστε να λειτουργούν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Για να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι οριστικά από την καπιταλιστική κρίση». Και σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την ενίσχυση και κλιμάκωση του αγώνα.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ
Συνεχίζεται αμείωτη η φάμπρικα

Η φάμπρικα διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών συνεχίζεται από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές του Πειραιά, ενώ όπου ο εργοδότης υπαναχωρήσει, το λόγο παίρνει ο εισαγγελέας! Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι την ερχόμενη Δευτέρα με αυτεπάγγελτη δίωξη από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά σέρνονται στο εδώλιο του δικαστηρίου με χαλκευμένες κατηγορίες ο Νίκος Ξουράφης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, και μέλος της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, ο Πέτρος Κυριακού, πρόεδρος ΕΚΠ και ο εργαζόμενος Αρης Κουκής.

Αιτία η απεργιακή κινητοποίηση που είχε γίνει στις 9 Νοέμβρη του 2005 στο κατάστημα «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ» στον Πειραιά με αίτημα την επαναπρόσληψη του Α. Κουκή. Τη μήνυση είχε καταθέσει αρχικά ο υπεύθυνος της επιχείρησης, ο οποίος στη συνέχεια την απέσυρε. Παρ' όλα αυτά, ο εισαγγελέας έκρινε ότι η υπόθεση πρέπει να προχωρήσει προκειμένου προφανώς να στείλει το μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους. Οι τρεις κατηγορούνται από τον εισαγγελέα για «απειλή σωματικής βίας που εξανάγκασαν άλλους σε ανοχή για την οποία οι παθόντες δεν είχαν καμία υποχρέωση»!

Τα «υψηλά ιδανικά» των εργοδοτικών

Ας περιμένουμε τι άλλο θα γίνει και βλέπουμε. Κάπως έτσι διαμόρφωσε την απόφασή του στην πρόσφατη συνεδρίαση το ΔΣ (7 στις 9 έδρες έχει η ΠΑΣΚΕ) του επιχειρησιακού σωματείου στον «Πετζετάκι», που συζήτησε τη στάση του απέναντι στην απόλυση ενός συναδέλφου μετά από 17 χρόνια δουλειάς στην εταιρεία. Η απόφαση λήφθηκε παρά τις επίμονες αντιρρήσεις των δύο εκπροσώπων της «Ταξικής Ενότητας». Κουρελιάστηκε έτσι και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, την οποία έκαναν οι εργαζόμενοι την προηγούμενη βδομάδα, όπου εξουσιοδότησαν τη διοίκηση του σωματείου να οργανώσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να πετάξει στο δρόμο κι άλλους εργάτες. Αν γίνει κι άλλη απόλυση να πάμε για στάση εργασίας, πρότεινε ο Νίκος Αγγελής, πρόεδρος του σωματείου, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας.

Και φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά. Μόλις πριν λίγες μέρες, η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) του σωματείου των εργαζομένων στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης «ξέχασε» αντίστοιχη απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων για απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση όλων, ύστερα από τη μονιμοποίηση 2 μελών της διοίκησης και 2 συγγενών τους. Το καταγγελτικό της μάλιστα σημείωμα, με το οποίο έριχνε τόνους λάσπης στο ταξικό κλαδικό συνδικάτο της Αττικής, το οποίο με αίτημα δεκάδων εργαζομένων του συγκροτήματος κήρυξε απεργία, αξιοποιήθηκε δεόντως από την εργοδοσία στην αγωγή που κατέθεσε, για να κριθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Οπως και έγινε.

Αυτή είναι η στάση του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, στα μικρά και στα μεγάλα, σε κάθε ζήτημα που αφορά στη δουλειά και τη ζωή των εργαζομένων. Με αυτά τα «υψηλά ιδανικά», της υποταγής, της συναίνεσης και του συμβιβασμού προσπαθούν να δηλητηριάσουν την εργατική τάξη. Να φοβίσουν τον εργαζόμενο, να τον εθίσουν στο να συμβιβάζεται με την ιδέα ότι θα πρέπει αδιαμαρτύρητα να απολύεται, να μένει απλήρωτος ή κακοπληρωμένος, να κάνει εκπτώσεις από τη ζωή του, από τα δικαιώματα, από τις πραγματικές του ανάγκες. Σε όλους αυτούς μια απάντηση αρμόζει: Μαζικά, θαρρετά, ταξικά με το ΠΑΜΕ. Στην απεργία της 21ης Οκτώβρη και κάθε μέρα στο εργοστάσιο, στη γειτονιά, παντού. Για να αλλάξει πραγματικά η κατάσταση προς όφελος της εργατικής λαϊκής οικογένειας.


Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ