ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Ολοι στην κινητοποίηση στις 22 Οκτώβρη

Στις 10 το πρωί, στην Ομόνοια, η συγκέντρωση της Αθήνας

Με νέα ορμή έχουν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία του πανελλαδικού κλεισίματος των καταστημάτων και της απεργίας στις 22 του Οκτώβρη οι αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και αυτοκινητιστές από όλη τη χώρα καλούνται και πάλι από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα να αντιπαρατεθούν αγωνιστικά στην κυβερνητική πολιτική, που πλήττει τα συμφέροντά τους, την ασφάλιση, τη φορολογία, αλλά και, συνολικά, «να κατεβάσουν τα ρολά». Καλούνται, επίσης, σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Αθήνας, την ερχόμενη Τετάρτη στις 10 το πρωί στην Ομόνοια. Στην κινητοποίηση και στη συγκέντρωση καλεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Στην ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, παίρνει νέα αντιασφαλιστικά και φορομπηχτικά μέτρα, φορτώνει νέα βάρη στις ήδη επιβαρυμένες πλάτες των ΕΒΕ, που οδηγούν στη συρρίκνωση και στον αφανισμό μας» και υπογραμμίζει: «Αγώνας και αντίσταση για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική που μας αφανίζει».

Η Συντονιστική προσθέτει: «Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, χέρι χέρι με αυτήν της ΕΣΕΕ των μεγαλεμπόρων, έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους να μετατρέψουν το συνδικαλιστικό κίνημα σε διαχειριστή προγραμμάτων» και ότι «τώρα καλούν σε μια κινητοποίηση για την "τιμή των όπλων" με κουτσουρεμένα αιτήματα. Δε θα τους κάνουμε το χατίρι. Δεν υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμούς και υπαναχωρήσεις».

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί σε αντίσταση: «Στη νέα φοροεισπρακτική επιδρομή. Στο εκβιαστικό μέτρο της περαίωσης για τα έτη 2000 - 2006. Στην κατάργηση του αφορολόγητου ορίου. Στις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου. Σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους. Στην κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Στη μείωση των συντάξεων. Στο κύμα της ακρίβειας που εξανεμίζει το εισόδημά μας. Στο ωράριο των πολυεθνικών που προωθούν η ΕΣΕΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας».

ΙΤΑΛΙΑ
Εντοπίστηκε γάλα με μελαμίνη;

Κατασχέθηκε ένας τόνος κινεζικού γάλακτος στη γειτονική χώρα

Στην κατάσχεση ποσότητας ενός τόνου γάλακτος που είχε εισαχθεί παράνομα από την Κίνα προχώρησαν χτες οι αρμόδιες αρχές της Ιταλίας. Το γάλα φυλασσόταν σε αποθήκες λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Νάπολη και αρχικά η υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας Λούκα Ζάια δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας ότι το γάλα που κατασχέθηκε ήταν επιμολυσμένο με μελαμίνη. Στη συνέχεια όμως αξιωματούχος της ιταλικής περιβαλλοντικής αστυνομίας ανέφερε ότι θα πρέπει να αναμένουμε περίπου δέκα ημέρες ώσπου να ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν όντως η ποσότητα γάλακτος ήταν επιμολυσμένη με τη συγκεκριμένη χημική ουσία.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Κίνα και σε άλλες χώρες, που οδήγησαν ακόμη και σε θανάτους βρεφών τα οποία είχαν καταναλώσει γάλα επιμολυσμένο με μελαμίνη, έχει απαγορευτεί η εισαγωγή κινέζικων προϊόντων που περιέχουν γαλακτομικά προϊόντα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), ο κίνδυνος για τους ενήλικους είναι περιορισμένος, ωστόσο τα παιδιά που καταναλώνουν προϊόντα τα οποία περιέχουν το επικίνδυνο γάλα (μπισκότα, καραμέλες γάλακτος, σοκολάτες γάλακτος, παγωτά κλπ.) ενδέχεται να υπερβούν το όριο ασφαλείας κατά τρεις φορές. Υψηλά ποσοστά μελαμίνης στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλούν σοβαρά προβλήματα στα νεφρά (νεφρική ανεπάρκεια, πέτρα).

Επίσης, με ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ στις 25 του περασμένου Σεπτέμβρη επισήμανε ότι «δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα», στο πλαίσιο της συνολικότερης απαγόρευσης εισαγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε εδάφη κρατών - μελών της ΕΕ. Αντιστοίχως και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έχει την αρμοδιότητα ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας για τις εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ, προκύπτει ότι δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα από την Κίνα.

Ωστόσο, αν τελικά αποδειχτεί ότι το γάλα που κατασχέθηκε στην Ιταλία ήταν επιμολυσμένο με μελαμίνη, τότε τα δεδομένα για τη χώρα μας αλλάζουν, μιας και οι εισαγωγές προϊόντων από χώρες - μέλη της Κοινότητας δεν υπόκεινται σε ελέγχους.

«ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ»
«Μια καλή ευκαιρία» για τους ιδιώτες

«Μια καλή ευκαιρία» χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας το υπό διαμόρφωση «Μεσογειακό Ηλιακό Σχέδιο», στη συνάντηση που έγινε χτες στο υπουργείο προκειμένου να καταρτιστεί η ελληνική πρόταση. Το όλο θέμα έχει ως εξής: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί πρότεινε πριν λίγο καιρό τη δημιουργία μιας «Ενωσης για τη Μεσόγειο». Σ' αυτή μετέχουν και χώρες εκτός ΕΕ, στις οποίες διοχετεύονται πόροι για να ενισχυθεί η οικονομική τους σύνδεση και εξάρτηση από την ΕΕ. Παράλληλα, εξασφαλίζονται πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για μεσογειακές χώρες εντός ΕΕ, ιδιαίτερα για περιφερειακά έργα. Κάποια από αυτά τα έργα θα είναι ενεργειακά, οπότε είναι πράγματι μια «καλή ευκαιρία» για τις ενεργειακές εταιρείες να εξοικονομήσουν επιπλέον χρηματοδοτήσεις για την ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας.

Στο χαιρετισμό του, ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε βεβαίως με τα καλύτερα λόγια για την «Ενωση για τη Μεσόγειο». Εξειδικεύοντας, τόνισε ότι «η Μεσόγειος έχει εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες για την ανάπτυξη βιώσιμων φωτοβολταϊκών πάρκων», παρότι υπολογίζεται ότι η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο - τουλάχιστον με την υφιστάμενη τεχνολογία και μεθοδολογία - απαιτεί περισσότερη ενέργεια από αυτή που θα... παραχθεί! Η περιβαλλοντική ωφέλεια από την «καθαρή» ενέργεια χρησιμοποιείται προσχηματικά για να προωθηθούν τα μεγάλα ενεργειακά σχέδια για τα φωτοβολταϊκά με τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις από δημόσιο χρήμα. Και παρά τα μεγάλα λόγια, μόλις πριν από λίγους μήνες το σύστημα αδειοδότησης των φωτοβολταϊκών «λύγισε» κάτω από το πλήθος των αιτήσεων από χιλιάδες μικροκτηματίες, που με την ελπίδα να εξοικονομήσουν καμιά δεκάρα έσπευσαν να θέσουν υποψηφιότητα για ...παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η κυβέρνηση άλλαξε τη διαδικασία, καθώς εξαρχής πριμοδοτούνται οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες...

Ανακαλούνται χρώματα της «ΒΙΒΕΧΡΩΜ»

Ανακαλείται χρώμα σε σπρέι της εταιρείας «ΒΙΒΕΧΡΩΜ» μετά από αναφορά περιστατικού μικροτραυματισμού και υλικών ζημιών από ξαφνική εκτόνωση του περιεχομένου της φιάλης κατά την ανακίνησή της πριν από τη χρήση του προϊόντος. Η ανάκληση αφορά τα προϊόντα «Vivespray χρώμα μαύρο υψηλής θερμοκρασίας» με κωδικό παρτίδας 071128 και «Vivespray χρώμα μαύρο» με κωδικούς παρτίδας 071128 και 070404. Συνιστάται στους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα προϊόντα να μην τα χρησιμοποιήσουν στο εξής, ενώ έχουν ενημερωθεί τα καταστήματα πώλησης να τα αποσύρουν από τα ράφια.

«Φταίνε οι ίδιοι οι αγρότες»!

ΠΟΙΟΣ φταίει για τις πολύ χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται, φέτος, στα σιτηρά και στο καλαμπόκι; Οι ίδιοι οι αγρότες, οι οποίοι προχώρησαν σε «ανεξέλεγκτη στροφή προς τα σιτηρά, που έχει ως αποτέλεσμα την υπερπροσφορά προϊόντων στις αγορές και, ως εκ τούτου, την καθήλωση των τιμών παραγωγού σε χαμηλά επίπεδα»! Ποιος ξεστόμισε την παραπάνω «αρλούμπα»; Ο Γρ. Αλεξιάδης, αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λάρισα.

ΕΣΠΕΥΣΕ, όμως, να καθησυχάσει τους παραγωγούς, εκτιμώντας ότι οι τιμές θα αυξηθούν στις αρχές του νέου χρόνου, καθότι - όπως σημείωσε - «μετά από κάθε περίοδο κρίσης, ακολουθεί η ανάκαμψη». Καθησυχαστικός ήταν και για τις επικείμενες αποφάσεις της ΕΕ, στο πλαίσιο του «ελέγχου υγείας» της ΚΑΠ, υποστηρίζοντας ότι δεν κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις, αφού - όπως είπε - «θα καταβάλλονται με τη σημερινή μορφή και μετά το 2013». Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τάχθηκε υπέρ της επιχειρηματικής δράσης των Ενώσεων Συνεταιρισμών, εκθειάζοντας την απόφαση της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας να «αξιοποιήσει» περιουσιακά της στοιχεία, «επενδύοντας» στη δημιουργία Εμπορικού Κέντρου.

ΟΤΙ η ΠΑΣΕΓΕΣ - όπως και η ΓΕΣΑΣΕ και η ΣΥΔΑΣΕ - παίζει το ρόλο του «βαστάζου» της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη της δραστηριοποιούνται για τον αποπροσανατολισμό, την παραπλάνηση και την εξαπάτηση των αγροτών, το έχει αντιληφθεί, εδώ και καιρό, ο αγροτικός κόσμος. Αυτό που απομένει είναι να ξεγράψει εντελώς από το μυαλό του την ύπαρξη του φιλοκυβερνητικού - φιλοευρωενωσιακού συνδικαλισμού και, συσπειρωμένος στην ΠΑΣΥ, να δώσει τον σκληρό αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ