ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες αυλαίες

«Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα»
«Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα»
Με μια μεγάλη επιτυχία της προηγούμενης σεζόν ξεκινούν από την Πέμπτη οι παραστάσεις στο «Απλό Θέατρο» με το έργο του Ευγένιου Ο' Νιλ «Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» σε απόδοση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα. Το έργο θα παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου μέχρι το τέλος του Γενάρη.

Το έργο, βαθιά αυτοβιογραφικό, γράφτηκε από το 1939 μέχρι το 1941 με πόνο και δάκρυα, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει, και ανέβηκε το 1956, τρία και όχι είκοσι πέντε χρόνια μετά το θάνατό του, όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Η σύζυγός του Καρλότα επέτρεψε νωρίτερα την παρουσίαση του έργου από το Βασιλικό Θέατρο της Στοκχόλμης και την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε στο θέατρο Ελεν Χέιζ της Νέας Υόρκης, κερδίζοντας το βραβείο Πούλιτζερ. Πίσω απ' τη λάμψη υπάρχει το τίμημα. Μια οικογένεια κατεστραμμένη, περιπλανώμενη, αποκλεισμένη. Δυο γιοι, θύματα της οικογενειακής αστάθειας και της έλλειψης αληθινής φροντίδας. Μια οικογένεια με άγριες συγκρούσεις, της οποίας τα μέλη διακατέχονται από την επιθυμία να παραμείνουν ενωμένοι, αλλά αυτό στην πορεία μοιάζει ανέφικτο. Σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Δημήτρης Καταλειφός, Ράνια Οικονομίδου, Αλκης Κούρκουλος, Κώστας Βασαρδάνης και Σοφία Καλεμκερίδου.

  • Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Αλαν Εϊκμπορν με ελληνικό τίτλο «Στις κουζίνες» ανεβαίνει αύριο, στο θέατρο «ΗΒΗ», σε μετάφραση-διασκευή και σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. Το έργο σατιρίζει αμείλικτα την αστική τάξη, τις συζυγικές και τις κοινωνικές σχέσεις, τις προσπάθειες των ηρώων μας να ανελιχθούν επαγγελματικά. Παίζουν: Τάσος Χαλκιάς, Ράνια Σχίζα, Ζέτα Μακρυπούλια, Σοφία Παυλίδου, Χρήστος Πλαΐνης και Αργύρης Αγγέλου. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά, η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου και τα κοστούμια της Κατερίνας Παπανικολάου.
  • «Χιόνια πολλά κι ευτυχισμένος ο καινούριος κόσμος» της Ευγενίας Μαραγκού, μια μαύρη κωμωδία.... επιστημονικής φαντασίας, κάθε Δευτέρα και Τρίτη (μέχρι τις 25 του Νοέμβρη), στο Θέατρο «Φούρνος». Σκηνοθεσία: Esther Andre Gonzalez. Σκηνικά-κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλλος. Video art: Ομάδα «Ante Portas» - Δ. Μανίνης. Παίζουν: Εβελίνα Αραπίδη, Ματίνα Δημητροπούλου, Ευγενία Μαραγκού, Στέλλα Χατζημιχελάκη.
Εικαστικές εκφράσεις

Η πρώτη ατομική έκθεση έργων του Σίμου Βέη παρουσιάζεται (έως 1/11) στην γκαλερί «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α). Στα έργα του ο καλλιτέχνης υποβάλλει επίμονα τον άνθρωπο σε μια διαδικασία ισορροπίας ανάμεσα στη φύση και την τεχνολογία.

Φωτογραφικά κολάζ και φωτογλυπτά, με τίτλο «Passione» παρουσιάζει ο Σταύρος Μοσχόπουλος στην γκαλερί «HARMA» στην Πλάκα.

«Αναφορές στο μικρόκοσμο» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Μυλωνά - Κυριακίδη (20/10-11/11) στην «Αργώ» (Νεοφ. Δούκα 5). Η ζωγράφος παρουσιάζει πολύπλοκα συστήματα ζωντανών οργανισμών, που υπάρχουν στη φυσική και τη βιολογία, όπως φαίνονται μέσα από το μικροσκόπιο.

Δεκαέξι νέους πίνακες παρουσιάζει ο Κώστας Πανιάρας στην έκθεση (22/10-15/11) στον εκθεσιακό χώρο του «Εικαστικού Κύκλου» (Καρνεάδου 20).

«+ ύπαρξη» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων των: Αννας Καρατζά, Παναγιώτας Στάικου, που παρουσιάζεται (έως 31/10) στον «Αλεκτον» (Σφακτηρίας 23, Κεραμεικός).

Από 20/10 έως 8/11 η αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλ. Βικτωρίας) παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Παλαμήδη. Η δουλειά του καλλιτέχνη χαρακτηρίζεται από εξπρεσιονιστικά και σουρεαλιστικά στοιχεία, από συναίσθημα και ελευθερία.

Ατομική έκθεση φωτογραφίας της καθηγήτριας του ΕΜΠ, Στέλλας Καλαμαρά, φιλοξενεί (έως 20/10) η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (παλιό Ταχυδρομείου). Τίτλος της: «Χρονικό - Πέραμα 2004». Η δημιουργός «περιδιαβαίνει», όπως σημειώνει ο Θανάσης Μουτσόπουλος, «εγκαταλειμμένα ναυπηγεία, μεταβιομηχανικές περιοχές και φωτογραφίζει λεπτομέρειες πλοίων, χρωμάτων, τη σκουριά, τη φθορά του χρόνου. Η Στ. Καλαμαρά μετά από μια μεγάλη πορεία στη ζωγραφική μάς θυμίζει ότι η ζωγραφική πάνω απ' όλα είναι το βλέμμα μας και πώς το χρησιμοποιούμε...».

Ατομική έκθεση του Νίκου Αγγελίδη φιλοξενείται (4-24/11) στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4). Πρόκειται για ακριλικά και λάδια σε καμβά, όπου διακρίνεται η αφηγηματική ιδιαιτερότητα του καλλιτέχνη.

Βαλκανικές ταινίες

Η αφίσα του φετινού 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Η αφίσα του φετινού 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Αφιερώματα στον τουρκικό και ρουμανικό κινηματογράφο περιλαμβάνει το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (14 - 23 Νοεμβρίου).

Το αφιέρωμα στη σύγχρονη τουρκική κινηματογραφία περιλαμβάνει δημιουργούς όπως οι Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Γιεσίμ Ουστάογλου και Σεμίχ Καπλάνογλου. Το αφιέρωμα στη Ρουμανία επικεντρώνεται στο «νέο αίμα», με προβολή 9 συνολικά μικρού μήκους ταινιών. Μεταξύ αυτών η «Megatron», σε σκηνοθεσία Marian Crisan (Χρυσός Φοίνικας Ταινίας Μικρού Μήκους, Φεστιβάλ Κανών 2008).

Θα προβληθούν ταινίες και από τις εξής χώρες: Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Σερβία. Μεταξύ αυτών και η ακριβότερη, μέχρι σήμερα, αλβανική παραγωγή «Στον καιρό του κομήτη» του Φατμίρ Κότσι, ο οποίος μεταφέρει ελεύθερα το μυθιστόρημα του Ισμαήλ Κανταρέ «Μαύρη χρονιά», εστιάζοντας στις πολιτικές και πολιτισμικές συγκρούσεις που συνόδευαν την απελευθέρωση της Αλβανίας από τους Οθωμανούς στις αρχές του 20ού αιώνα. Ταινίες όπως «Η περιοδεία» του Σέρβου, Γκόραν Μάρκοβιτς, και «Χιόνι» της Βόσνιας, Αΐντα Μπέγκιτς, αναφέρονται στον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Βραζιλιάνικο «Groupo Corpo»

Το 25μελές βραζιλιάνικο χοροθέατρο «Groupo Corpo» (δημιουργήθηκε το 1975 σε μια απομακρυσμένη πόλη) θα εμφανιστεί στις 6,7/11 (8.30μμ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η δουλειά του αποτελεί σύνθεση σύγχρονου και κλασικού χορού, εμπνευσμένη από πτυχές και πρόσωπα της Βραζιλίας. Τη φύση, το παρελθόν και το παρόν, τη λόγια και λαϊκή τέχνη της, την κοινωνία. Οι χορογραφίες που θα παρουσιάσει έγιναν πάνω σε πρωτότυπη μουσική των Καετάνο Μπελόζο, Φίλιπ Γκλας, Τομ Ζι, Βάκτιμ, αλλά και κομμάτια των Μπαχ και Μότσαρτ, καθώς και παραδοσιακούς βραζιλιάνικους ρυθμούς από τις λαϊκές γειτονιές του Ρίο. Ο βασικός χορογράφος του συγκροτήματος Ροντρίγο Πεντερνέιρα θεωρείται ο Βραζιλιάνος Μπομπ Φόσι, καθώς βάζει το «διάβολο» στο κορμί των χορευτών.

Το συγκρότημα θα παρουσιάσει τα έργα «Parabelo» και «Onqotr». Το πρώτο εμπνέεται από τα στοιχεία της γης. Το «Onqotr» (σημαίνει «ποιος είμαι;» στη διάλεκτο της πολιτείας Minas Gerais απ' όπου προέρχεται η ομάδα) παραπέμπει στη γέννηση του ανθρώπου.

Βραδιά μνήμης

Ανάμεσα στις λέξεις και τις νότες έζησε η Μελίνα Καρακώστα, η συγγραφέας, μουσικός, μουσικολόγος και μεταφράστρια, που «έφυγε» πρόωρα, πριν ένα χρόνο, σε ηλικία 48 χρόνων. Οι φίλοι της τη θυμούνται μέσα από κείμενά της και μουσικές, στη βραδιά που θα πραγματοποιηθεί στις 30/10 (8μμ), στο καφέ του «Ιανού» (Σταδίου 24, 210.3217.917). Προλογίζει ο Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης. Συμμετέχουν: Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιάννης Κούτρας, Σόλης Μπαρκή, Γιώργος Αρνής, Βασίλης Τζωρτζίνης, το συγκρότημα «Σπυριδούλα» και ο Θωμάς Σλιώμης. Διαβάζει ο Δημήτρης Παπανικολάου. Είσοδος ελεύθερη.

Μουσείο ραδιοφώνου

Το πρώτο Μουσείο Ραδιοφώνου στην Ελλάδα θα λειτουργήσει στο Λαύκο Πηλίου. Τα εγκαίνια του μουσείου (στεγάζεται σε διώροφο παλιό αρχοντικό παραχωρημένο από την εικαστικό Μάγδα Καραστάθη), που φέρει το όνομα του γλύπτη Αντώνη Ταβάνη, υποστηρικτή της ίδρυσής του, θα γίνουν στις 26/10 (12μ). Το μουσείο παρουσιάζει 100 ραδιόφωνα - δωρεά από τη συλλογή του Γερμανού συλλέκτη Wilfried Schoeps - που μαρτυρούν την ιστορική πορεία του ραδιοφώνου από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τη δεκαετία του '60. Ειδικότερα, τα παλιά ραδιόφωνα που διακρίνονται για την αισθητική τους αρτιότητα αποτελούν καλλιτεχνικά αντικείμενα. Η έκθεση περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό, αφίσες και παλιές φωτογραφίες.

Μέχρι τις 26/10 στο «Προσεχώς Θέατρο» (Φαλαισίας 7, Βοτανικός - ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός), η ομάδα χορού «Αίρεσις» παρουσιάζει (9.30μ.μ.) τη νέα της παραγωγή με τίτλο: Picnic.

«Περιήγηση στους αρχαίους πολιτισμούς του Περού» είναι ο τίτλος της έκθεσης, που φιλοξενείται (22/10 - 14/12) στο μουσείο Γουναρόπουλου (Γουναροπούλου 6) του Δήμου Ζωγράφου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ