ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ωμή επέμβαση ενάντια στη Βενεζουέλα

Καταψήφισε το ψήφισμα το ΚΚΕ

Την ωμή επέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενάντια στην Μπολιβαριανή Διαδικασία που συντελείται στη Βενεζουέλα, κατήγγειλε το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικού ψηφίσματος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ψήφισμα αυτό κάνει λόγο για «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έλλειψη δημοκρατίας και αποκλεισμό από τις εκλογικές λίστες μελών της αντιπολίτευσης, δημοσίων υπαλλήλων». Πρόκειται ουσιαστικά για υπαλλήλους που κατηγορούνται για διαφθορά και άλλα παραπτώματα. Οσο για τη «δημοκρατία» γίνεται αναφορά στο κλείσιμο τηλεοπτικού καναλιού που συμμετείχε ενεργά στο πραξικόπημα της αντίδρασης το 2002, που μετά ανέτρεψε το λαϊκό κίνημα.

Στην παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, επισήμανε τα εξής:

«Το απαράδεκτο ψήφισμα για τη Βενεζουέλα, που υιοθέτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι ευθυγραμμίζεται και επιχειρεί να πρωτοστατήσει στην ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το ψήφισμα, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και αντιστρέφοντας τα γεγονότα, αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια υπονόμευσης της Μπολιβαριανής Διαδικασίας που συντελείται στη Βενεζουέλα, προσφέρει την απλόχερη στήριξή του στους συμμάχους του ιμπεριαλισμού, στους πολιτικούς φορείς και εκπροσώπους της ντόπιας πλουτοκρατίας και τα σχέδια τους για ανατροπή - με την ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση - της Κυβέρνησης της Βενεζουέλας και των αλλαγών προς όφελος του λαού της.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζουν με κάθε τρόπο και μέσο τις δυνάμεις της αντίδρασης στη Βενεζουέλα, την έξαλλη εκστρατεία τους για την ακύρωση κάθε κατάκτησης του βενεζουελάνικου λαού, την ανοιχτή τους συνεργασία με τους ιμπεριαλιστές, τα εγκληματικά σχέδια του ιμπεριαλισμού, ακόμη και για στρατιωτική επέμβαση ενάντια στη Βενεζουέλα.

Οι λαοί και οι κυβερνήσεις των χωρών που αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική κυριαρχία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής, αποτελούν "καρφί στο μάτι" της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και των συμμάχων της, των HΠA και του NATO.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του KKE καταψηφίζει το απαράδεκτο ψήφισμα. Στέκεται αλληλέγγυο με την εργατική τάξη της Βενεζουέλας, την πάλη του λαού της να αποκρούσει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να προχωρήσουν και να βαθύνουν οι ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας που θα ανοίξουν το δρόμο στη σοσιαλιστική προοπτική και τη λαϊκή ευημερία».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Εκατόμβες προκαλούν οι πλημμύρες

Απελπιστικές οι συνθήκες για το λαό της Ονδούρας

Associated Press

Απελπιστικές οι συνθήκες για το λαό της Ονδούρας
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Ακριβώς δέκα χρόνια μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα «Μιτς» από την Κεντρική Αμερική, πέρασμα που άφησε πίσω του 20.000 νεκρούς, αγνοούμενους και ανείπωτες καταστροφές, οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής ζουν ξανά έναν εφιάλτη εξαιτίας της δριμύτητας των καιρικών φαινομένων.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 250.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Ονδούρα, στη Νικαράγουα, στη Γουατεμάλα, στο Ελ Σαλβαδόρ και στην Κόστα Ρίκα εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσαν οι πολυήμερες τροπικές βροχές που πλήττουν σχεδόν όλη την Κεντρική Αμερική.

Στην Κόστα Ρίκα 7 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, στη Γουατεμάλα 4, στο Ελ Σαλβαδόρ 4 και στη Νικαράγουα 4, ενώ το βαρύτερο φόρο αίματος μέχρι στιγμής πληρώνει η Ονδούρα όπου 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οκτώ αγνοούνται και χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και περίπου 200.000 έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό, κυρίως στις φτωχές περιοχές. Περίπου το 60% του οδικού δικτύου έχει υποστεί ζημιές, πολλές καλλιέργειες καταστράφηκαν ενώ ο Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κι απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια.

ΡΩΣΙΑ
Εκρυθμη η κατάσταση στο Νταγκεστάν

Ολο και περισσότερο φαίνεται να ανάβει η «φωτιά» στην αυτόνομη ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν, που συνορεύει με την Τσετσενία.

Την Τρίτη για άλλη μια φορά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα άγνωστοι έβαλαν κατά αυτοκινητοπομπής της αστυνομίας, 30 περίπου χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μαχατσκαλά. Στην επίθεση και στην ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν 4 αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων και άλλοι 3 τραυματίστηκαν.

Τα γεγονότα είναι χαρακτηριστικά για την όξυνση της σύγκρουσης στην περιοχή του Καυκάσου, που όλο και περισσότερο μοιάζει με «βραδυφλεγή βόμβα», αφού οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσπαθούν η κάθε μια να χρησιμοποιήσει μειονοτικά ζητήματα για τα δικά της σχέδια ελέγχου της περιοχής ή αδυνατίσματος του αντιπάλου.


Ι.Π.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Συμβιβασμοί και αντιφάσεις

ΛΑ ΠΑΣ.--

Μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κογκρέσο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που ανοίγει το δρόμο για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος στις 25 Γενάρη για το νέο Σύνταγμα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης το Podemos καλεί στην υπερψήφισή του. Ωστόσο, ο διχασμός στο Podemos είναι εμφανής. Από τη μία ο γερουσιαστής Κάρλος Μπορθ χαρακτηρίζει το νέο Σύνταγμα «ως μία αυτονομιστική, ηθική και ιθαγένικη επανάσταση». Από την άλλη γερουσιαστές του Podemos δηλώνουν ότι θα το καταψηφίσουν.

Διχασμός επικρατεί και στο στρατόπεδο των κυβερνητών, που επί μήνες αποτελούν το μέτωπο κρούσης της ολιγαρχίας με την κυβέρνηση του προέδρου Εβο Μοράλες, με τον Μάριο Κόσιο τον κυβερνήτη της Ταρίχα να απουσιάζει από τη μαραθώνια συνεδρίαση όσον αφορά τη στάση που θα κρατήσουν έναντι του δημοψηφίσματος. Ο κυβερνήτης της Σάντα Κρους, Ρουμπέν Κόστας, του Μπένι Ερνέστο Σουάρες και της Τσουκισάκα Σαμπίνα Κουέγιαρ, μετά από 18 ώρες διαβουλεύσεων, κατέληξαν να κρατήσουν κοινή στάση έναντι του νέου Συντάγματος, που «απορρίπτουν κατηγορηματικά», όπως αναφέρει το «Telesur». Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υπάρξει συμβιβασμός στο ζήτημα της γης και του καθεστώτος αυτονομίας, πράγμα που μένει να φανεί τι θα σημάνει για το μέλλον και ενώ το λαϊκό κίνημα απαιτεί βαθύτερες αλλαγές.

  • Σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ Πρες», η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε χτες από το Μεξικό ότι οι ΗΠΑ διακόπτουν εμπορική συμφωνία με τη Βολιβία, επικαλούμενη το γνωστό πρόσχημα της «μη συμμόρφωσής της στην καταπολέμηση των ναρκωτικών».
ΗΠΑ
«Σχέδιο Μεξικό» με πρόσχημα τα ναρκωτικά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το συντομότερο δυνατόν οι ΗΠΑ θα αποστείλουν την οικονομική ενίσχυση στο Μεξικό για τον πόλεμο εναντίον των καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών, δεσμεύτηκε δημόσια η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, λίγο πριν την άφιξή της στο Μεξικό για συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας. Το ζήτημα του εμπορίου των ναρκωτικών πρόκειται όπως έχει αποδειχτεί ιστορικά για ένα πρόσχημα που χρησιμεύει για να βάζουν πόδι οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του προέδρου Φελίπε Καλδερόν εκφράζει δημοσίως την ανυπομονησία της για την παραλαβή των ελικοπτέρων και των αεροπλάνων που προβλέπονται στο σχετικό πρόγραμμα των 465 εκατ. δολαρίων που ενέκρινε τον προηγούμενο Ιούνιο το αμερικανικό κογκρέσο. Αλλωστε και το «Πρόγραμμα Μέριδα» για όλη την Κεντρική Αμερική είναι επίσης με πρόσχημα την πάταξη των συμμοριών των ναρκωτικών, όταν είναι γνωστό ότι το εμπόριο γίνεται στις ΗΠΑ και αποφέρει τεράστια κέρδη.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Γενική απεργία ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Σε εικοσιτετράωρη απεργία προχώρησαν χτες στην Κολομβία οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στην αντιλαϊκή πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης του Αλβάρο Ουρίμπε. Το κάλεσμα απηύθυνε η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργαζομένων και συμμετείχαν 500.000 εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, πολλά συνδικάτα. Είναι μια απάντηση στην κατάσταση έκτακτης εσωτερικής ανάγκης στην οποία έχει κηρύξει τη χώρα ο Ουρίμπε, καθώς και εκδήλωση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους απεργούς στην κοπή του ζαχαροκάλαμου στο νότο και στους αγωνιζόμενους ιθαγενείς που συνεχίζουν, παρά τα χτυπήματα από την κυβέρνηση, που έχει δολοφονήσει έως τώρα 4 ανθρώπους.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, λόγω της διαφοράς ώρας, δεν είχε γίνει γνωστή η εξέλιξη της απεργίας και αν υπήρξε εκ νέου χτύπημα από τις δυνάμεις καταστολής.

Ωστόσο, χτες, ο αντιδραστικός πρόεδρος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των ιθαγενών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο διαδηλωτές. Πάντως, οι ιθαγένικες οργανώσεις που έχουν συγκεντρωθεί στο νότο επιμένουν να συναντηθούν με τον πρόεδρο και να βρεθεί λύση στα αιτήματά τους, που περιλαμβάνουν την εναντίωση στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, την απαίτηση για αναγνώριση των δικαιωμάτων τους για την αναδιανομή γης κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ