ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Πλούσια δραστηριότητα σε όλη τη χώρα

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την Εστία των ΤΕΙ στη Χαλκίδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δραστηριότητα της Κομματικής Οργάνωσης Εύβοιας του ΚΚΕ για το ΤΕΙ Χαλκίδας και τα προβλήματα των χιλιάδων σπουδαστών σε αυτό. Στο πλαίσιο της καμπάνιας του Κόμματος για τα ΤΕΙ, στο ίδρυμα της Χαλκίδας έχει περιοδεύσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, που συναντήθηκε με το ΔΣ του Συλλόγου Εστιακών Σπουδαστών και μίλησε σε συγκέντρωση των σπουδαστών. Επίσης συναντήθηκαν με εστιακούς σπουδαστές και εξέφρασαν αλληλεγγύη στον αγώνα τους συνδικαλιστές από τα ταξικά συνδικάτα της Ενωσης Τεχνικών Οικοδόμων Χαλκίδας, Μετάλλου Ν. Εύβοιας, ΒΕΤ ΑΕ και Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας.

Οι σπουδαστές ζητάνε επιτακτικά να επισκευαστεί και αναβαθμιστεί η υπάρχουσα Εστία, καθώς και να κατασκευαστεί νέα Εστία που να καλύπτει τις ανάγκες στέγασης των σπουδαστών. Το θέμα έφεραν ήδη στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι μόνο 408 μπορούν να «φιλοξενούνται» στην υπάρχουσα Εστία, όταν οι εγγεγραμμένοι ανέρχονται στους 12.000-13.000 σπουδαστές (περίπου 7.000 παρακολουθούν τα μαθήματα) και από αυτούς 3.000 αναγκάζονται να νοικιάζουν δωμάτια, ενώ άλλοι 3.500 σπουδαστές πηγαινοέρχονται στην Αττική.

Οι δραστηριότητες του ΚΚΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας για τα ΤΕΙ συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται μια σειρά περιοδείες:

  • Ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, την Τρίτη 4 Νοέμβρη, κάνει περιοδεία στη Λάρισα. Αναλυτικά το πρόγραμμά του έχει ως εξής: Στις 8.00 επίσκεψη σε ΕΠΑΛ Λάρισας, συζήτηση με μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Στις 10.30 περιοδεία στα ΤΕΙ Λάρισας, στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ. Στις 13.00 συνέντευξη Τύπου στα ΤΕΙ Λάρισας. Στις 17.00 περιοδεία στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ. Στις 19.00 περιοδεία στο εμπορικό κέντρο «Pantheon Plaza». Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 5 Νοέμβρη, ο Γ. Πρωτούλης θα περιοδεύσει στο Βόλο και το πρόγραμμά του έχει ως εξής: Στις 11.00 περιοδεία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στις 12.30 συνέντευξη Τύπου. Το απόγευμα περιοδεία στο ΙΕΚ και στη μαθητεία του ΟΑΕΔ της πόλης.
  • Διήμερη περιοδεία σε Λαμία και Χαλκίδα, στις 4 και 5 Νοέμβρη, θα κάνει Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Στις 4 Νοέμβρη θα επισκεφτεί το ΤΕΙ Λαμίας στις 11 το πρωί και θα μιλήσει με τους σπουδαστές σε όλα τα Τμήματα, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. Αντίστοιχα, στις 5 Νοέμβρη θα κάνει περιοδεία στις 11 το πρωί στο ΤΕΙ Χαλκίδας και στις 12 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
Τη Δευτέρα

Στη ΣΤΕΦ Πειραιά, στο Τμήμα Αυτοματιστών Κλωστοϋφαντουργών, στις 12 το μεσημέρι, θα περιοδεύσει ο Θανάσης Αργυρίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στις 10.30 π.μ., ο Γιάννης Ζιώγας, βουλευτής του ΚΚΕ. Στο ΤΕΙ Σερρών, στις 10.30 π.μ., ο Χρ. Νάτσιος, μέλος του ΚΣ και γραμματέας ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και ο Γ. Χρυσοστομίδης, γραμματέας της ΝΕ Σερρών της ΚΝΕ. Στο ΤΕΙ Καβάλας, στις 11 π.μ., ο Δ. Ζαχαριάδης, γραμματέας της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ. Στο Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Κοζάνης, στις 10 π.μ., ο Ν. Στολτίδης, μέλος του ΝΓ Κοζάνης του ΚΚΕ.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ
Επιμονή στην αλλαγή «ταμπέλας»

Τη μετονομασία των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια ζητούν οι Διοικήσεις των ΤΕΙ, επικαλούμενες την κοινοτική οδηγία για τα κολέγια, χωρίς ωστόσο να τάσσονται ενάντια στην εφαρμογή της

Προσηλωμένοι στις «ασπιρίνες» της αλλαγής «ταμπέλας» των ΤΕΙ παραμένουν οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των ιδρυμάτων, όπως φάνηκε στη Σύνοδό τους η οποία ολοκληρώθηκε χτες. Η Σύνοδος των Προέδρων και Αντιπροέδρων των ΤΕΙ επανέλαβε στον υφυπουργό Παιδείας το αίτημα για άμεση μετονομασία των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια, μετατρέποντας το θέμα της ονομασίας σε πρωτεύον, χωρίς ωστόσο να τίθεται ζήτημα ουσιαστικής αναβάθμισης των ιδρυμάτων. Το αίτημα των Διοικήσεων των ΤΕΙ απέρριψε ο υφυπουργός Παιδείας.

Εκείνο που φαίνεται να προβληματίζει τη Σύνοδο των Προέδρων είναι ότι με την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05, τα κολέγια θα θεωρούνται «πανεπιστήμια», και ως εκ τούτου θα τύχουν μεγαλύτερης προτίμησης από τους σπουδαστές σε βάρος των ΤΕΙ... Η Σύνοδος, αντί να διεκδικήσει και να απαιτήσει να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05 για τα ΚΕΣ, φαίνεται να θεωρεί δεδομένη την εφαρμογή της και την εξίσωση των πιστοποιητικών των τρίχρονων ιδιωτικών μαγαζιών με τα πανεπιστήμια.

Ετσι, οι Διοικήσεις των ΤΕΙ ζητούν «διορθωτικές» κινήσεις, σε μια πολιτική που δεν παίρνει φτιασιδώματα, αλλά ανατροπή και φαίνεται να βρίσκονται πίσω, πολύ πίσω από τα αιτήματα που θέτουν ακόμα και οι πανεπιστημιακοί... Τις επόμενες μέρες αναμένεται η έκδοση σχετικής Διακήρυξης από τη Σύνοδο.

  • Προσπάθεια να παρέμβει στα της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στα ΤΕΙ κάνει το ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας και Διοικήσεις που πρόσκεινται σε αυτό και απομονώνοντας το θέμα της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων. Αυτό φαίνεται και από χτεσινή ερώτηση της Α. Διαμαντοπούλου, σχετικά με την υποχρηματοδότηση στο ΤΕΙ Πειραιά. Εκείνο που προσπαθεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι να αποπροσανατολίσει την πάλη από τα ασφυκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται τώρα από τη ΝΔ και προηγούμενα από το ΠΑΣΟΚ, της πολιτικής δηλαδή της ΕΕ.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Συζήτηση για την Παιδεία

Εκδήλωση - συζήτηση στο Ηράκλειο Κρήτης, με θέμα: «Τα προβλήματα της Παιδείας στη χώρα μας και η ανάγκη διεκδίκησης ενός ενιαίου δωδεκάχρονου Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου», οργανώνει ο Σύνδεσμος Γυναικών Αρχανών της ΟΓΕ, αύριο Κυριακή. Η εκδήλωση θα γίνει στην καφετέρια «ΗΝΙΟΧΟΣ», στις 5 μ.μ., με ομιλητές τον Μανώλη Συντυχάκη, εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Γονέων Νομού Ηρακλείου και έναν εκπρόσωπο από το Συντονιστικό Σχολείων Νομού Ηρακλείου.

Μάθημα σε ακατάλληλους χώρους

Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής αντιμετωπίζουν οι μαθητές του σχολικού συγκροτήματος, στο οποίο συστεγάζονται το 1ο Ειδικό Σχολείο, το 5ο και το 22ο Δημοτικά Σχολεία Καλλιθέας. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Δημοτικού, ιδιαίτερα έντονα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του 1ου Ειδικού Σχολείου, οι οποίοι μέχρι πριν δυο χρόνια ήταν αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα στο υπόγειο δίπλα στις εγκαταστάσεις του καλοριφέρ μέχρι που εγκαταστάθηκαν οι υποδομές για το φυσικό αέριο, ενώ μέχρι και σήμερα μάθημα γίνεται σε ακατάλληλες αίθουσες, όπως στην κουζίνα του ολοήμερου δημοτικού σχολείου. Ανάλογες είναι και οι δυσκολίες για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων που λόγω έλλειψης χώρου είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μάθημα σε αποθήκη.

  • Σε κτίριο χαρακτηρισμένο ως «αποθήκη» στεγάζεται και το 9ο ΕΠΑΛ Πειραιά (Ναυτικό Λύκειο) και το έντονο κτιριακό πρόβλημα είναι η πρώτη αιτία που έχει οδηγήσει τους μαθητές να προχωρήσουν σε κατάληψη απαιτώντας άμεση δέσμευση για αλλαγή του κτιρίου σε νέο σύγχρονο και ασφαλές με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Οι γονείς μαζί με τους καθηγητές διοργανώνουν σύσκεψη τη Δευτέρα 3 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., για να οργανώσουν τις ενέργειές τους.
ΜΑΘΗΤΕΣ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΡΑΚΑ
Επιμένουν στην κατάληψη και στον αγώνα

Συνεχίζουν αποφασιστικά την κινητοποίησή τους οι μαθητές του 2ου Λυκείου και 3ου Γυμνασίου, παρά την έντονη πίεση που ασκούν πάνω τους η δημοτική αρχή του Γέρακα που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, οι διοικήσεις των σχολείων, αλλά και δήθεν «αγανακτισμένοι» γονείς. Οι περίπου 600 μαθητές διεκδικούν κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου και να μην τοποθετηθούν κοντέινερ στο προαύλιο, που θα βγάλουν το σχολείο στο ...πεζοδρόμιο! Χτες οι μαθητές μαζί με καθηγητές και γονείς έκαναν μαζική πορεία διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της πόλης και εκτός από τα αιτήματά τους κατήγγειλαν και όλες τις προσπάθειες που έγιναν τις περασμένες ημέρες για να σπάσει η κατάληψη. Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο αντιδήμαρχος Γέρακα Μήλας μαζί με δημοτικούς υπαλλήλους και ομάδα γνωστών «αγανακτισμένων» γονιών, υποστηρίζοντας ότι έχουν εντολή του δημάρχου Ζούτσου να κρατήσουν ανοιχτό το σχολείο, θέλησαν με σπρωξιές και κλοτσιές να εμποδίσουν μαθητές και γονείς να συνεχίσουν την κατάληψη. Οι μαθητές, πάντως, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ενώνουν τη φωνή τους με τους άλλους μαθητές στη διαδήλωση στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Μακριά οι φυλακές από τα σχολεία

Κινητοποίηση διεκδικώντας την άμεση απομάκρυνση των φυλακών Κέρκυρας - υψίστης ασφαλείας - που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το 3ο και 4ο Γυμνάσιο, πραγματοποίησαν προχτές μαθητές, καθηγητές και γονείς των σχολείων.

Το χρόνιο αίτημα κατοίκων και φορέων της Κέρκυρας επανήλθε μετά την έκρηξη βόμβας πριν λίγες μέρες στο σπίτι του διευθυντή των φυλακών που βρίσκεται κοντά σε αυτές. Στη διαδήλωση, παρευρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του και ζητώντας οι φυλακές της Κέρκυρας να γίνουν ιστορικό μνημείο. Οι διαδηλωτές κατέληξαν στη Νομαρχία όπου αντιπροσωπεία τους απαίτησε την άμεση απομάκρυνση των φυλακών από το συγκεκριμένο σημείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ