ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΝΗΕΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Στα σκαριά νέο «Βατοπέδιο»

Παρέμβαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων στις Νηές Βόλου, που πούλησε και εκμίσθωσε η Μητρόπολη Δημητριάδος σε επιχειρηματικό όμιλο, έκανε στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος - Χωροταξίας & Δημοσίων Εργων και Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος.

Στην Ερώτηση των κομμουνιστών βουλευτών τονίζεται:

«Ανάστατη είναι η κοινωνία της Μαγνησίας και ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Δήμου Σούρπης, ύστερα από τις δημόσιες καταγγελίες της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΡΠΗΣ για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ (ΚΙ.ΠΟ.Σ.) σχετικά:

Με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων στις ΝΗΕΣ που πούλησε και εκμίσθωσε η Μητρόπολη Δημητριάδος σε επιχειρηματικό όμιλο - 3.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής γης - των οποίων αμφισβητείται η ιδιοκτησία της Εκκλησίας. Θέλει διερεύνηση αν εν όλω ή εν μέρει η καλλιεργούμενη περιοχή προέρχεται από εξημέρωση αγριελιών, νόμιμα ή παράνομα, και με δεδομένο ότι δεν προκύπτει ότι οι συνεχόμενες δασικές εκτάσεις αναγνωρίστηκαν ποτέ έναντι του ελληνικού Δημοσίου ως ιδιωτικές, διοικητικά ή δικαστικά, όπως προέβλεψαν και προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις περί δασών. Με την αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής και τις ανεπανόρθωτα καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, στο οικοσύστημα του Παγασητικού Κόλπου και της θαλάσσιας περιοχής (στις Νηές) από την προγραμματισμένη γιγάντια επένδυση, η οποία περιλαμβάνει: ανάπτυξη τουριστικών υποδομών 5 αστέρων με την κατασκευή 1.400 κλινών και τριών γηπέδων γκολφ συνολικής έκτασης 600 στρεμμάτων, για τα οποία απαιτούνται: η κατανάλωση 3.000 κ.μ. πόσιμου νερού την ημέρα - ποσότητα αντίστοιχη των αναγκών πληθυσμού 12.000 κατοίκων - καθώς και τεράστιες ποσότητες ζιζανιοκτόνων, μυκητοκτόνων και χημικών λιπασμάτων, Αφαλάτωση με παρέμβαση σε αβαθή και κλειστό κόλπο, Ιδιωτική πολεοδόμηση με 500 περίπου κατοικίες κ.ά. σε ευαίσθητη περιοχή χωρίς εκπόνηση και έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και άλλες παρεμβάσεις, κατά παράβαση των οριζομένων στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

Από όλα τα μέχρι σήμερα στοιχεία στις Νηές εξελίσσεται ένα νέο... "Βατοπέδιο".

ΓΙΑ ΑΥΤΟ, μέχρι να κριθεί το ιδιοκτησιακό των εκτάσεων έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, ΔΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ οι δημόσιες υπηρεσίες να εκδίδουν βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, άδειες κλπ. στην υποβολή αιτημάτων του επιχειρηματικού ομίλου και της Μητρόπολης Δημητριάδος, ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ο επιχειρηματικός όμιλος και η Μητρόπολη Δημητριάδος στην υποβολή αιτημάτων προς εξέταση στις δημόσιες υπηρεσίες.

Για όλα τα παραπάνω:

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία έκδοσης αδειών για την επένδυση στη συγκεκριμένη έκταση στις Νηές, που θα έχει ανεπανόρθωτα εγκληματικές παρεμβάσεις στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον στους κατοίκους της περιοχής. Κυρίως ΑΜΕΣΑ.
  • Να ερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των καλλιεργήσιμων και δασικών εκτάσεων των 3.000 στρεμμάτων, να προσδιοριστεί ο χαρακτήρας της περιοχής και να δοθούν καλλιεργούμενες εκτάσεις στους φυσικούς δικαιούχους ακτήμονες και μικροαγρότες και το δάσος στο Ελληνικό Δημόσιο, ως το μόνο δικαιούχο από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής αντίγραφα από τις δημόσιες υπηρεσίες για όλες τις έως τώρα ενέργειες (αιτήσεις, μελέτες, διαγράμματα κλπ.) του επιχειρηματικού ομίλου σχετικά με τη συνολική επένδυση».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ: Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) στο Νομό Καβάλας, αφού ο Οργανισμός τους οφείλει χρήματα 10 μηνών περίπου. Συγκεκριμένα, έχει να τους πληρώσει για ιατρικές επισκέψεις και πράξεις από τον Οκτώβρη του 2007 και για εργαστήρια από το Δεκέμβρη του 2007. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ζητούν από τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας και Οικονομικών να εγκρίνει η κυβέρνηση άμεσα όλες τις απαιτούμενες πιστώσεις για να καταβάλει η ΥΠΑΔ Καβάλας όλες τις οφειλές της για δεδουλευμένα στους συμβεβλημένους γιατρούς με τον Οργανισμό και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να πληρώνονται χωρίς καθυστερήσεις οι γιατροί για τις υπηρεσίες τους προς τους ασφαλισμένους του Δημοσίου (επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις κλπ.).

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΔΙΟΥ ΒΟΛΗΣ ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΠΕΤΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σχεδιάζουν τη δημιουργία ΝΑΤΟικού πεδίου βολής στην περιοχή Μαυρόπετρας της Αλεξανδρούπολης, σε έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων. Ωστόσο, για να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει το πεδίο βολής, θα πρέπει να θυσιαστούν δασικές εκτάσεις ανάμεσα στους οικισμούς Αισύμης, Αβαντα και Κίρκης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το οικοσύστημα, ενώ θα καταστραφούν και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στις οποίες βασίζονται πολλοί αγρότες. Επιπλέον, εάν λειτουργήσει το πεδίο βολής, θα κινδυνεύσει η υγεία των κατοίκων της περιοχής, καθώς δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί για δοκιμές βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Επειδή η δημιουργία του πεδίου βολής θα συμβάλει στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ζητούν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τη σχετική απόφαση για τη δημιουργία πεδίου βολής.

ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. Με διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) δημιουργήθηκε και συντηρείται ο θεσμός των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, προκειμένου να καλυφθούν χιλιάδες κενές θέσεις, που θα έπρεπε να καλυφθούν από μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, βάσει της επετηρίδας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η ρύθμιση αυτή δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα εκατοντάδες τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί να αποκλείονται από τους πίνακες προσλήψεων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου:

α) Να τηρηθεί το προαναφερθέν άρθρο και να προσληφθούν οι τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και

β) Να καλυφθούν όλες οι θέσεις με μόνιμους εκπαιδευτικούς και να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των ωρομίσθιων και αναπληρωτών.

Και καλούν τον αρμόδιο υπουργό να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής τα έγγραφα, στα οποία αναφέρονται τα ονόματα και η οικογενειακή κατάσταση των προσληφθέντων αναπληρωτών νηπιαγωγών για το σχολικό έτος 2008-2009.

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Με αφορμή τα σοβαρά στεγαστικά προβλήματα που υπάρχουν στο 48ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, με αποτέλεσμα η εκπαιδευτική διαδικασία να πραγματώνεται σε απαράδεκτες συνθήκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής, οι βουλευτές του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Εύα Μελά και Γιάννης Πρωτούλης ερωτούν τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων τι μέτρα είναι διατεθειμένος να πάρει για την αντιμετώπιση της κατάστασης και συγκεκριμένα αν θα εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να υπάρξουν επαρκείς υποδομές, που να καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των μαθητών της περιοχής.

-- Οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Σκοπελίτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Εύα Μελά και Βέρα Νικολαΐδου, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης, ρωτούν τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε να διασφαλίσει ο Δήμος Ροδίων την εγγυητική επιστολή των 20 δισ. δραχμών για την επένδυση που πρέπει να γίνει για έργα προς το συμφέρον της πόλης.

-- Με αφορμή την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι καθαρίστριες που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε σχολεία της Μυτιλήνης, καθώς για πάνω από οχτώ μήνες είναι απλήρωτες, παρά τις υποσχέσεις που τους έχουν δοθεί κατά καιρούς από το υπουργείο, για την άμεση πληρωμή τους, οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Σκοπελίτης, Κώστας Καζάκος, Λίλα Καφαντάρη και Βέρα Νικολαΐδου, ερωτούν τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για ποιους λόγους υπάρχει αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση και τι μέτρα θα πάρει για την άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που τους οφείλονται, καθώς και αν πρόκειται να προχωρήσει στη μονιμοποίησή τους.

-- Τα προβλήματα των παραγωγών πατάτας στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας θέτουν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση α) να αποζημιωθούν οι αγρότες άμεσα για το 100% της κατεστραμμένης παραγωγής τους και β) να παγώσουν τα χρέη τους προς την ΑΤΕ για δύο χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ