ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εγγενείς οι οικονομικές κρίσεις στον καπιταλισμό

Φοιτητές, αλλά και καθηγητές και μεταπτυχιακοί κατέκλυσαν το Αμφιθέατρο του ΑΠΘ, στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ για την καπιταλιστική κρίση
Φοιτητές, αλλά και καθηγητές και μεταπτυχιακοί κατέκλυσαν το Αμφιθέατρο του ΑΠΘ, στην εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ για την καπιταλιστική κρίση
Τα φαινόμενα της οικονομικής κρίσης τα γεννά ο ίδιος ο καπιταλισμός. Μόνο με την αντιμέτωπη στάση κατά του καπιταλιστικού συστήματος και την ανατροπή των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής αυτού του συστήματος μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των οικονομικών κρίσεων και των συνεπειών του.

Το παραπάνω συμπέρασμα υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση με θέμα τη λεγόμενη οικονομική κρίση και τις θέσεις του ΚΚΕ, που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του Κόμματος, προχτές το βράδυ, σε αίθουσα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Παρουσιάστηκαν δύο εισηγήσεις, από τον Στ. Μαυρουδέα, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και τον Γιώργο Τσιλιγκιρίδη, μέλος του Γραφείου της ΚΟΘ, επίκουρο καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Ο Στ. Μαυρουδέας ανέδειξε την υπεροχή της μαρξιστικής θεώρησης των οικονομικών κρίσεων στον καπιταλισμό σε σύγκριση με τις θεωρητικές προσεγγίσεις των αστών οικονομολόγων (κυρίως φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατών).

Ο Γ. Τσιλιγκιρίδης τόνισε ότι ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία δε θα πρέπει να συμβιβαστούν με τη μετακύληση του βάρους της οικονομικής κρίσης στις πλάτες τους, όπως επιδιώκουν κυβέρνηση και τα ευρωλάγνα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ. Χρειάζεται συσπείρωση και λαϊκή αντεπίθεση, σημείωσε, αναπτύσσοντας παράλληλα τις θέσεις του ΚΚΕ για πακέτο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης και την πρόταση νόμου που κατέθεσε το Κόμμα για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος.

Ακολούθησαν ερωτήσεις πάνω σε πλευρές των εισηγήσεων από τους προπτυχιακούς φοιτητές που είχαν κατακλύσει στην κυριολεξία το αμφιθέατρο. Την εκδήλωση για την οικονομική κρίση της ΚΟΘ του ΚΚΕ παρακολούθησαν επίσης διδάσκοντες, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η διαδικασία επίλυσης απαιτεί χρόνο και υπομονή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το γεγονός ότι οι ρυθμοί προόδου των διαπραγματεύσεων δε συνδέονται με το πλήθος των συναντήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αλλά με τα όσα κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι «αν οι θέσεις που κατατίθενται στις συνομιλίες είναι λογικές και εναρμονίζονται με το στόχο για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τότε προχωρούμε στις διαπραγματεύσεις. Εάν οι θέσεις δεν είναι λογικές, τότε δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Εάν οι θέσεις δεν είναι λογικές, και κάθε μέρα να συναντώνται οι δύο ηγέτες, δε θα έχουμε πρόοδο».

Αναφερόμενος στα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά από έξι συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι συνεχίζεται η δουλειά, ενώ το ότι μετά από έξι συναντήσεις «βρισκόμαστε στο συγκεκριμένο κεφάλαιο (σ.σ. της διακυβέρνησης) δείχνει ότι είναι πολλές οι πτυχές που αφορούν την ουσία του Κυπριακού και χρειάζεται να ασχολούνται οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και επιβεβαιώνει αυτό που δηλώναμε ευθύς εξ αρχής ότι η διαπραγμάτευση στο Κυπριακό θα είναι πολύ δύσκολη, ο δρόμος προς τη λύση δύσκολος και γι' αυτό χρειάζεται όλοι να έχουμε αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και υπομονή».

Εκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, που δημοσιοποιείται σήμερα, αναμένεται να ζητηθεί επιτάχυνση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, με την επισήμανση ότι τον τελευταίο χρόνο η Αγκυρα έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, καθώς, εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι προσπάθειες για πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα παρέλυσαν.

Ωστόσο, η Κομισιόν αναμένεται να υμνήσει το ρόλο της Τουρκίας στο πλευρό των ιμπεριαλιστών αναφορικά με τις εξελίξεις στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.

Τέλος, θα υπάρχει η συνήθης αναφορά για την υποχρέωση της Τουρκίας να «καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», σχετικά με το ζήτημα του casus beli και της καλής γειτονίας, ενώ σε ό,τι αφορά την Κύπρο η Επιτροπή θα επισημαίνει ότι «δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης και όσον αφορά την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Εμπρησμός στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας

Εμπρηστική επίθεση με αυτοσχέδιο μηχανισμό σημειώθηκε χτες το απόγευμα, στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ευ. Μεϊμαράκη. Ο μηχανισμός, που αποτελούνταν από γκαζάκια και μπετόνι με εύφλεκτο υγρό, εξερράγη έξω από την είσοδο των γραφείων, που βρίσκονται στον 4ο όροφο του κτιρίου, στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Εμμ. Μπενάκη. Θυμίζουμε ότι, προχτές, αντίστοιχες επιθέσεις έγιναν στην Ενωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού και το Ταμείο Απόστρατων Πυροβολικού και σε αυτοκίνητα απόστρατων του Πολεμικού Ναυτικού. Αστυνομικοί κύκλοι συνδέουν μεταξύ τους αυτές τις επιθέσεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εισήγηση κατά της Μονής Τοπλού

Ευνοϊκή εισήγηση υπέρ των κατοίκων του Λασιθίου Κρήτης στη διαμάχη τους για δύο δεκαετίας με τη Μονή Τοπλού, σχετικά με την εκμετάλλευση έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων από τη Μονή στην περιοχή Κάβο Σίδερο, θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στη μεθαυριανή Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η εισηγήτρια Κ. Χριστοφορίδου.

Η σύμβουλος Επικρατείας θα εισηγηθεί να γίνει δεκτή η προσφυγή 300 κατοίκων και ιδιοκτητών ακινήτων, που ζητούσαν να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση του 2007, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την τουριστική εκμετάλλευση της έκτασης του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή».

Ειδικότερα, η εισηγήτρια της υπόθεσης δέχεται ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου δεν έγινε νομίμως, διότι δεν έχει προηγηθεί πρόβλεψη οργανωμένης δραστηριότητας με βάση χωροταξικό σχεδιασμό, ενώ η συγκεκριμένη περιοχή προορίζεται μόνο για ήπια τουριστική ανάπτυξη και μόνο στο αναγκαίο μέτρο, ενώ η προβλεπόμενη αποτελεί εντατική τουριστική ανάπτυξη.

«ΖΗΜΕΝΣ»
Ψάχνουν ύποπτους λογαριασμούς στις ΗΠΑ

Σε τράπεζες της Αμερικής αναζητούν ύποπτους λογαριασμούς που σχετίζονται με τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς» οι ελληνικές δικαστικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 4ος ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός είναι έτοιμος, μέσω της δικαστικής συνδρομής, να ζητήσει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε τράπεζες πέραν του Ατλαντικού που συνδέονται με πρόσωπα, τα οποία είναι ήδη γνωστά στην ανάκριση και φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο της «Ζήμενς».

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες συνάντηση του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού με τον γενικό εισαγγελέα Μιλάνου, που είχε ως αντικείμενο την επικείμενη συνεργασία των ιταλικών με τις ελληνικές αρχές και αυτό γιατί κατά τη διερεύνηση από τις εισαγγελικές αρχές του Μιλάνου της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» της «Ζήμενς» προέκυψαν νέα στοιχεία σε βάρος Ελλήνων πολιτών.

Ο Ιταλός εισαγγελέας, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να επιβεβαίωσε στον Ν. Ζαγοριανό στοιχεία που κατατείνουν στην εμπλοκή Ελλήνων και συνεννοήθηκαν για τις περαιτέρω κινήσεις, προκειμένου να κατορθώσουν να αποσταλούν επίσημα στη χώρα μας όλα τα στοιχεία που αφορούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Τετάρτη, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στην Αίγινα, συνοδευόμενη από τον Κώστα Τζατζάνη, νομαρχιακό σύμβουλο της ΝΑΣ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Στις 9 π.μ. θα επισκεφτεί το Δημαρχείο και θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Αίγινας κ. Κουκούλη και με τους εργαζόμενους του Δήμου.
  • Στις 10.30 π.μ., θα περιοδεύσει στο Κέντρο Υγείας και στο ΙΚΑ Αίγινας.
  • Στις 11.30 π.μ., θα συναντηθεί με το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αίγινας.

-- Αύριο Πέμπτη, στις 9.30 π.μ., τους εργαζόμενους στην Εθνική Ασφαλιστική (Λ. Συγγρού 103-105) θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής την βουλευτή Εύα Μελά.

Διήμερη περιοδεία στα Χανιά

Διήμερη περιοδεία στο Νομό Χανίων θα πραγματοποιήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αύριο Πέμπτη: Στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιήσει συνάντηση - συζήτηση με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Ν. Χανίων, τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, Σωματεία της Ομοσπονδίας και Σωματεία Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα.

Την Παρασκευή 7/11: Στις 7.30 π.μ. θα μιλήσει στους εργαζόμενους στα συνεργεία του Δήμου Χανίων και της ΔΕΥΑΧ. Στις 11.30 π.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΕ Χανίων (Αποκορώνου 35).

Στη 1 μ.μ., θα μιλήσει στους εργαζόμενους στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων και στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση - συζήτηση στα Παλιά Ρούματα στο καφενείο Κατζάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ