ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2008
Μόνιμα υποζύγια οι εργαζόμενοι

Στα 11 δισ. ευρώ η συνεισφορά των ασφαλισμένων, η οποία παρουσιάζει αύξηση 586,5 εκατομμύρια ευρώ

Οι εργαζόμενοι για άλλη μια χρονιά μέσω των εισφορών τους γίνονται τα υποζύγια που σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη της Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως εύγλωττα προκύπτει από τα στοιχεία του Κοινωνικού Προϋπολογισμού του 2008, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε 100 ευρώ έσοδα των Ταμείων τα 35 ευρώ προέρχονται απευθείας από τις τσέπες των ασφαλισμένων. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κρατάει εφτασφράγιστρο μυστικό τα στοιχεία για την περιουσία και τα αποθεματικά των Ταμείων, καθώς στο σχετικό ενημερωτικό έντυπο του υπουργείου Απασχόλησης δίνονται τα ήδη γνωστά στοιχεία του 2006 και όχι του 2007 όπως θα έπρεπε!

Το γεγονός ότι χτες η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της περιουσίας των Ταμείων επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις και πληροφορίες ότι μέσα στο 2007 και πολύ περισσότερο το 2008 έχει χαθεί μεγάλο μέρος από τα αποθεματικά που είχαν τοποθετηθεί στον τζόγο. Ο ισχυρισμός της υπουργού Απασχόλησης ότι δήθεν τώρα γίνεται η επικαιροποίηση των στοιχείων, σε συνάρτηση με το νόμο 3655, δεν μπορεί να πείσει κανέναν, αφού ο νόμος ψηφίστηκε και εφαρμόζεται μέσα στο 2008, που σημαίνει ότι η όποια επικαιροποίηση αφορά στην περιουσία για το 2008 και όχι τα μεγέθη της περιουσίας μέχρι τις 31/12/2007.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι συνολικές εισφορές των εργαζομένων στα Ταμεία που υπάγονται στο υπουργείο Απασχόλησης θα ανέλθουν περίπου στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχούν στο 29,69% των εσόδων. Για φέτος οι ασφαλισμένοι θα επιβαρυνθούν επιπλέον για τις εισφορές τους στα ταμεία με το ποσό των 586,5 εκατομμυρίων ευρώ. Μαζί με τους κοινωνικούς πόρους, που ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ και επιβαρύνουν και πάλι τους εργαζόμενους, η συνολική συμμετοχή των εργαζομένων ανέρχεται στο 35,22% των συνολικών εσόδων.

Ειδικότερα οι άμεσες εισφορές των ασφαλισμένων στην κύρια ασφάλιση ανέρχονται στο 27,23% των σχετικών εσόδων, για την επικουρική ασφάλιση στο 39,62%, στην ασθένεια το 33,57% και για την Πρόνοια στο 77,68%. Οι πρόσοδοι περιουσίας για το τρέχον έτος προϋπολογίζονται στο 3,54% των συνολικών εσόδων (περίπου 37 δισεκατομμύρια ευρώ), όταν το 2005 ήταν στο 4,30%. Η μείωση αυτή του 0,8% επί της συνολικής αξίας της περιουσίας, που ξεπερνάει τα 30 δισ. ευρώ, σημαίνει μια απώλεια της τάξης των 250 εκατ. ευρώ!

Παρά την επαναλαμβανόμενη κινδυνολογία των κυβερνήσεων και όσων στηρίζουν την αντιασφαλιστική πολιτική και για φέτος τα έσοδα των Ταμείων υπερβαίνουν τα έξοδα, δημιουργώντας πλεόνασμα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μόνο την τελευταία τριετία 2006-2008 το πλεόνασμα των ταμείων ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ. Και όμως, οι κυβερνώντες επιμένουν για τα «αναλογιστικά ελλείμματα», επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ο πραγματικός στόχος αυτής της φιλολογίας είναι η επιδίωξη να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση προς τα Ταμεία και να κρατηθούν οι συντάξεις και οι παροχές στα εξευτελιστικά σημερινά επίπεδα.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΠ ΑΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευθεία επίθεση σε σωματεία και Συμβάσεις

Με έωλα επιχειρήματα αμφισβητεί την αρμοδιότητα των συνδικαλιστικών οργάνων να συμμετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, εκβιάζοντας για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων

Την υπογραφή ατομικών συμβάσεων επιδιώκει η ΟΛΠ ΑΕ, όπως φαίνεται και από το επίμαχο έγγραφο
Την υπογραφή ατομικών συμβάσεων επιδιώκει η ΟΛΠ ΑΕ, όπως φαίνεται και από το επίμαχο έγγραφο
Με κυβερνητική εντολή, η διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ θέτει ευθέως υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τις αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου και κατ' επέκταση αμφισβητεί τις ίδιες τις οργανώσεις, το δικαίωμα στη συνδικαλιστική, συλλογική δράση. Σε έγγραφό της, το οποίο υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος Ν. Αναστασόπουλος, αναφέρει προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι για να τις λάβει υπόψη θα πρέπει να «προσκομίσουν ρητές εξουσιοδοτήσεις» από τους εργαζόμενους που εκπροσωπούν, οι οποίοι θα δηλώνουν ότι αποδέχονται ανεπιφύλακτα και χωρίς δικαίωμα αμφισβήτησης τους όρους με τους οποίους θα γίνει η διαπραγμάτευση της ΣΣΕ!

Το επιχείρημα που προβάλλει στο έγγραφο ο Ν. Αναστασόπουλος είναι ότι το τελευταίο διάστημα εργαζόμενοι ζητούν από τις υπηρεσίες του Οργανισμού έγγραφα που αφορούν θέματα για τις τακτικές ή έκτακτες αποδοχές (υπερωρίες κλπ.)! Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι αυτό το φαινόμενο αποτελεί «αμφισβήτηση των εν λόγω συμφωνιών και ΣΣΕ» και «θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων των εργαζομένων»! Ξεκαθαρίζει ότι αν δεν προσκομιστούν οι δηλώσεις των εργαζομένων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις «θα πρέπει διά της υπηρεσιακής οδού να συμφωνηθούν αμοιβαία και σε ατομικό επίπεδο οι όποιες αμοιβές ή οτιδήποτε άλλο»!

Ομως, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά του Οργανισμού για το χτύπημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των ΣΣΕ, συνολικά για το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα εργαζομένων αμφισβητεί τις Συλλογικές Συμβάσεις, διεκδικώντας με δικαστικά μέσα αυξήσεις στην αμοιβή των υπερωριών. Την ενέργεια αυτή προσπαθεί να αξιοποιήσει τώρα η εργοδοσία, επιχειρώντας να παρουσιάσει τα σωματεία αναρμόδια για την υπογραφή σύμβασης, αφού οι εργαζόμενοι κατά μόνας και δικαστικά επιλέγουν να διεκδικήσουν μισθούς και υπερωριακές αμοιβές.

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα υπαλλήλων και η Δημοκρατική Ενότητα Λιμενεργατών, σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η πρωτοφανής αντεργατική και αντισυνδικαλιστική επίθεση, στόχο έχει «να βρει "καθαρό" το τοπίο το νέο αφεντικό του λιμανιού». Οσο για τις ευθύνες τις συμβιβασμένης πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ (Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας), τονίζεται πως «αντί να απαντήσει στην ολομέτωπη επίθεση, κλιμακώνοντας και διευρύνοντας το μέτωπο του αγώνα για λιμάνια 100% δημόσια στην υπηρεσία του λαού», υπονομεύει τον αγώνα που διανύει τον 11ο μήνα, τινάζει στον αέρα ακόμα και την απόφασή της για 24ωρη απεργία στις 7 Νοέμβρη, αφού θα την αναστείλει. Καλούν τους εργαζόμενους «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να βάλουν φραγμό στην εκφυλιστική πορεία του αγώνα που επιβάλλει η πλειοψηφία της ΟΜΥΛΕ».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΑΓΕ
Απεργούν από σήμερα τα χαράματα

Στις πύλες του εργοστασίου, στη Μεταμόρφωση, συναντιούνται σήμερα οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας, δίνοντας τη μάχη της περιφρούρησης από το πρώτο λεπτό της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΦΑΓΕ, για να σταματήσει κάθε αντεργατικό σχέδιο που προωθεί η εργοδοσία.

Η σημερινή απεργία αναδεικνύει την ανάγκη, η ανησυχία και η οργή που προκαλούν στους 750 εργαζόμενους της επιχείρησης οι απολύσεις που έγιναν (μέχρι σήμερα 18 οικογένειες έμειναν χωρίς μεροκάματο, ενώ η διοίκηση της ΦΑΓΕ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες) να μετατραπούν σε αγωνιστική συσπείρωση στο συνδικάτο. Μεγάλη σημασία έχει και η μαζική συμμετοχή στη σημερινή Γενική Συνέλευση, που έχει προγραμματιστεί για τους εργαζόμενους της ΦΑΓΕ, στις 10 π.μ. Οι απεργοί διεκδικούν άμεση ανάκληση των απολύσεων, την πιστή εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης για την παστερίωση, να ληφθούν μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ περιόδευσε στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο Φλώρινας με αφορμή 9 απολύσεις και τις πληροφορίες για ακόμα περισσότερες. Σε συναντήση με την διοίκηση ειπώθηκε ότι στα σχέδιά της επιχείρησης είναι η μείωση της παραγωγής κατά 30% και η μεταφορά της στις ΗΠΑ. Ακόμα, η πώληση του εργοστασίου των Ιωαννίνων, όπου ήδη οι εργαζόμενοι είναι ξεκρέμαστοι.

Νεκρός 63χρονος οικοδόμος

Στα 63 του χρόνια ήταν αναγκασμένος να παλεύει ακόμα για το μεροκάματο ο οικοδόμος που το απόγευμα της Δευτέρας σκοτώθηκε ενώ εργαζόταν για την κατασκευή πηγαδιού στη Χρύσα Ξάνθης. Ο εργάτης προσπαθούσε να αφαιρέσει τα ξύλινα υποστηρίγματα τοιχίου από τσιμεντόλιθους, όταν αυτό έπεσε πάνω του με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα. Είναι το 111ο θύμα των «ατυχημάτων» που έγιναν στους τόπους δουλειάς από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με την επίσημη μόνο καταγραφή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ