ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τσακίζουν δικαιώματα στο όνομα της κρίσης

Απολύσεις και αντεργατικές μεθοδεύσεις σε επιχειρήσεις του Θριασίου, 45 διαθεσιμότητες σε εργοστάσιο της Κορίνθου

Ξεκάθαρο δείγμα για το ποιος επιδιώκεται να πληρώσει την καπιταλιστική κρίση δίνουν οι εργοδότες στη βιομηχανική περιοχή του Θριασίου. Ηδη, στη «Χαλυβουργική» ανακοινώθηκαν 15 απολύσεις συμβασιούχων και μέσα στο Νοέμβρη θα ακολουθήσουν τουλάχιστον ακόμα 10. Το ίδιο σκηνικό και στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, όπου περίπου 20 εργαζόμενοι απολύθηκαν, αφού δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους και όπως έχει διαμηνύσει η επιχείρηση θα συνεχίσει και με άλλους. Απολύσεις έχει ανακοινώσει και η επιχείρηση Αλουμινίου ΕΤΕΜ του Ομίλου «Βιοχάλκο».

Σε χιλιάδες ακόμα μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή του Θριασίου, οι απολύσεις δίνουν και παίρνουν χωρίς να γίνονται γνωστές, καθώς ο τρόμος που έχουν εξαπολύσει οι εργοδότες κλείνει τα στόματα. Οι εργοδότες δεν αρκούνται μόνο στις απολύσεις, αλλά εξαπολύουν συνολική επίθεση. Για παράδειγμα, στη «Χαλυβουργική» ανακοινώθηκε μείωση στις βάρδιες σε 3 από 4 στους ηλεκτρικούς κλιβάνους, την ώρα που σε άλλες επιχειρήσεις οργιάζουν το τελευταίο διάστημα οι διαθεσιμότητες και η χορήγηση των υπολοίπων από τις καλοκαιρινές άδειες τμηματικά με μία ή δύο μέρες τη βδομάδα.

«Οργάνωση, κοινή δράση, διεκδίκηση και αντεπίθεση προς τους εργοδότες και την κυβέρνηση, για να μην την πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι», αυτή είναι η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι, όπως σημειώνει και σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση Χαλυβουργικής», η οποία καλεί σε άμεση οργάνωση του αγώνα.

Τη διαθεσιμότητα 45 εργαζομένων με πρόσχημα την έλλειψη παραγγελιών στην επιχείρηση «Φούλγκορ» στην Κόρινθο καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η παράταξη της ΔΑΣ στο εργοστάσιο, καλώντας σε άμεση οργάνωση της πάλης για να μη χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΕΚ
Ρίχνει νερό στο μύλο των τραπεζών

Ορθάνοιχτο παραμένει το ενδεχόμενο να επιδεινωθούν οι όροι της δανειοδότησης για τους χιλιάδες δικαιούχους του Οργανισμού

Νερό στο μύλο της κερδοφορίας και της προκλητικότητας των τραπεζών ρίχνει η κυβέρνηση, υποτάσσοντας σ' αυτό το στόχο και τον ΟΕΚ, τους χιλιάδες δηλαδή δικαιούχους που ακριβοπληρώνουν την ανάγκη για ένα σπίτι. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Εθνικής, μιας από τις τράπεζες που έχει υπογράψει σύμβαση με τον ΟΕΚ για την παροχή δανείων με επιτόκιο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Οπως και άλλες 7 τράπεζες, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την υψηλή κερδοφορία της παρά την κρίση, η Εθνική απαίτησε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τον ΟΕΚ στην προοπτική να διασυνδεθούν τα δάνεια αυτά, όχι με το επιτόκιο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, αλλά με το «Γιούριμπορ», που είναι υψηλότερο.

Χτες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «ύστερα από συνεννόηση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος συμφώνησε να συνεχίσει τη χορήγηση των στεγαστικών δανείων στους δικαιούχους του ΟΕΚ, βάσει των υφισταμένων προγραμμάτων και με τους ίδιους μέχρι σήμερα όρους». Για να συμπληρώσει ωστόσο ότι «οι δικαιούχοι των προγραμμάτων αυτών θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2008 και να εκταμιεύσουν τα δάνεια τους μέχρι τις 30 Μαρτίου του 2009». Δηλαδή, επί της ουσίας, η κυβέρνηση ομολογεί ότι το μόνο που κατάφερε είναι να διατηρήσει τους ισχύοντες όρους δανειοδότησης μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε και θα επαναδιαπραγματευτεί εκ νέου με την Εθνική, προφανώς στη βάση των προκλητικών της αξιώσεων.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες που έχει για τους δικαιούχους του ΟΕΚ η υποταγή του Οργανισμού στις τράπεζες, με την εκάστοτε κυβέρνηση να παίζει το ρόλο του μεσάζοντα για να βρίσκει πελατεία στους τραπεζικούς ομίλους, που εμπορεύονται το δικαίωμα στη λαϊκή κατοικία.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Συγκέντρωση στις 12 Νοέμβρη

Στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Σε μαζική συμμετοχή στην πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, που διοργανώνουν την Τετάρτη, 12 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, καλούν όλους τους συνταξιούχους, οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΤΑΕ και ΠΕΣ-ΝΑΤ, προβάλλοντας το ολοκληρωμένο διεκδικητικό τους πλαίσιο που απαντά στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες. Η συνεχιζόμενη και γενικευμένη επίθεση στο εισόδημα, τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, εργασιακά, δημοκρατικά δικαιώματα κλπ, δεν αφήνουν άλλα περιθώρια και στους συνταξιούχους από την κλιμάκωση της πάλης τους, όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές ομοσπονδίες στην ανακοίνωσή τους.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ: Σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές, που ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται στις 8 του μήνα, καλεί τους εργαζόμενους η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ηλεκτροτεχνιτών» (ΔΑΣΗ). Τα μέλη της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών νομού Αττικής μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του συνδικάτου (Γ' Σεπτεμβρίου και Μάρνη - 7ος όροφος), με την αστυνομική ταυτότητα και το βιβλιάριο υγείας, σήμερα και αύριο από τις 2 μ.μ. μέχρι τις 8 μ.μ., την Παρασκευή, 7/11, 8 π.μ. - 8 μ.μ. και το Σάββατο, 8/11, 9 π.μ. - 1 μ.μ.

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΠΛΟΙΩΝ: Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ταξικού τους Σωματείου καλούνται να συμμετέχουν μαζικά σήμερα οι ηλεκτρολόγοι πλοίων. Η συνέλευση θα γίνει στις 5.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Η ταξική διοίκηση του Σωματείου τονίζει ότι το σωματείο ήταν και θα είναι μπροστά σε κάθε αγώνα, δημιουργώντας στόχους και κατακτήσεις που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κλάδου και όλης της εργατικής τάξης.

ΧΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΦΑΡΟΣ»: Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται εδώ και περίπου ένα μήνα οι εργαζόμενοι στη χαρτοβιομηχανία «ΦΑΡΟΣ», διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων τριών μηνών. Το Σωματείο Χαρτεργατών Ν. Αττικής, συμπαραστεκόμενο στους εργαζόμενους στη χαρτοβιομηχανία «ΦΑΡΟΣ», τους καλεί, μαζί με το σωματείο, να δυναμώσουν την πάλη τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να απαιτήσουν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και την εξασφάλιση της δουλειάς τους.

ΓΙΑΤΡΟΙ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο Πέμπτη οι γιατροί της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας την επίλυση των οικονομικών και θεσμικών τους αιτημάτων. Το πρωί θα συγκεντρωθούν στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικαλιστών, στα νοσοκομεία της πόλης υπηρετούν 2.600 γιατροί και λείπουν τουλάχιστον 1.000.

ΑμΕΑ: Σε συγκέντρωση - συνέλευση, την Κυριακή 9 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), καλεί η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) Αττικής και Νήσων. Εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμΕΑ) θα γίνουν στις 22 και 23 Νοέμβρη 2008 στα γραφεία του Πανελλαδικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών (Μενάνδρου 26, Αθήνα). Αιτήσεις υποβολής υποψηφιοτήτων υποβάλλονται έως τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη 2008.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ: Την αυθαιρεσία της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Νίκαιας, που στην τελευταία Γενική Συνέλευση για μια ακόμα φορά αρνήθηκε να γράψει στο Σωματείο τους εργαζόμενους οι οποίοι έγιναν αορίστου χρόνου με σχετικά ΦΕΚ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η παράταξη της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας - Συνεργαζόμενοι». Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στην πλειοψηφία του ΔΣ και να συμμετέχουν δυναμικά με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια.

ΑΔΕΔΥ: Την πραγματοποίηση κινητοποίησης - η μορφή δεν έχει οριστεί ακόμα - στις 26 Νοέμβρη για το ζήτημα του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), αποφάσισε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΠΔΥ αδυνατεί να καταβάλει τα εφάπαξ στους δικαιούχους, καθώς οι αντιασφαλιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το έχουν οδηγήσει - όπως και άλλα Ταμεία - σε δεινή οικονομική κατάσταση.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ: Πρόταση ψηφίσματος ενάντια στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής και την παραπέρα επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, κατέθεσε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» στο προχτεσινό δημοτικό συμβούλιο. Η διοίκηση του Δήμου Αθήνας δε δέχτηκε το ψήφισμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ