ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΓΑ - ΜΑΖΙΚΗ ΑΘΛΗΣΗ
Ημίμετρα για να κρυφτούν οι ευθύνες

Με ενέργειες αποσπασματικού χαρακτήρα, κινήσεις εντυπώσεων, διαπιστώσεις και ευχολόγια δε λύνονται τα προβλήματα. Και η νέα προσπάθεια της ΓΓΑ δεν ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο. Χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδης, ο ΓΓΑ Στ. Δουβής και ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ ΑΕ Χρ. Χατζηεμμανουήλ παρουσίασαν ένα οπτικοακουστικό μήνυμα με τίτλο «Μπες ξανά στο παιχνίδι».

Εντάσσεται - σύμφωνα με τον υφυπουργό - στην προσπάθεια «για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης για τη σημασία της φυσικής άσκησης, τη σημασία της ένταξης του αθλητισμού στην καθημερινότητα των ανθρώπων κάθε ηλικίας, για μια υγιεινή ζωή, για την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας των ανθρώπων».

Ο υφυπουργός παρουσίασε στοιχεία των συνεπειών (π.χ. παχυσαρκία) της στρεβλής διαβίωσης των παιδιών. Και μίλησε για έγκαιρη κινητοποίηση φορέων της πολιτείας για συντονισμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την έλλειψη φυσικής άσκησης. Δεν μπόρεσε όμως να εξωραΐσει τη σκληρή πραγματικότητα. Την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, των απαραίτητων κονδυλίων, του σχεδιασμού κλπ.

Γιατί εύκολα επικαλείσαι το απαράδεκτο φόρτωμα των παιδιών, η διαπίστωση όμως δεν αρκεί. Πρέπει και να αναγνωρίσεις ποιος και γιατί δημιούργησε αυτές τις συνθήκες («να δουλεύουν τα παιδιά 70 ώρες με σχολεία, φροντιστήρια, διαβάσματα»)... Ποιος ευθύνεται για την έλλειψη του ελεύθερου χρόνου και των απαραίτητων συνθηκών (ιδεολογικών και πρακτικών). Για όλα αυτά που αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για να υπάρξει πραγματικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα αποτελούν παραμέτρους που αφορούν την πολιτική στην Υγεία, την Παιδεία, τον Αθλητισμό, την Εργασία κλπ. Είναι δηλαδή θέμα συνολικής ιδεολογικής και στρατηγικής αντιμετώπισης. Αρα με ημίμετρα αποσπασματικού χαρακτήρα δε γίνεται τίποτα. Απαιτείται άλλη φιλοσοφία, ιεράρχηση αξιών και πολιτικός προσανατολισμός. Στην ουσία δηλαδη η ανάγκη μιας άλλης πολιτικής, που θα αντιμετωπίζει συγκροτημένα και σφαιρικά το θέμα.

ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ - ΠΑΟ 0-3
Εμεινε... ζωντανός

Ζωντανές τις ελπίδες του για πρόκριση στον επόμενο γύρο του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ (όπως και τις ανάλογες για συνέχεια στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) κράτησε χτες ο Παναθηναϊκός μετά τη σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί της Βέρντερ με 3-0 (Μάντζιος 58` Καραγκούνης 70` Τζιόλης 83`). Μάλιστα, οι «πράσινοι» ευνοήθηκαν και από την ισοπαλία της Ανόρθωσης με την Ιντερ 3-3 και πλέον μπορούν να δουν τους στόχους τους στη διοργάνωση με άλλο μάτι (έχουν και το πλεονέκτημα ότι υποδέχονται τους Κύπριους στο ΟΑΚΑ την τελευταία αγωνιστική). Πάντως, εκτός της βαθμολογικής σημασίας της νίκης, το καλό για τον Παναθηναϊκό ήταν και η σαφώς βελτιωμένη αγωνιστική εικόνα (τουλάχιστον αμυντικά) έστω και εάν στο Β` μέρος η Βέρντερ κατέρρευσε. Με ωριμότητα στο παιχνίδι τους κατάφεραν να βγάλουν αλώβητοι το ημίχρονο χάνοντας κάποιες ευκαιρίες (Μάντζιος, Καραγκούνης δοκάρι) ενώ κράτησαν ανέπαφη την εστία τους με καλή αμυντική λειτουργία αλλά και χάρις στις επεμβάσεις του Γκαλίνοβιτς (ευκαιρίες Ντιέγκο 7`, Ρόζεμπεργκ 23` Πιζάρο 29`). Η σχεδόν μοιρασμένη εικόνα του Α' μέρους άλλαξε στο Β' όταν ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε στο χώρο του κέντρου και της επίθεσης αναγκάζοντας τη Βέρντερ σε παθητικό ρόλο. Η βαθμολογία: Ιντερ 8, Ανόρθωση 5, ΠΑΟ 4, Βέρντερ 3.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Αποστολές εκτός έδρας

Αποστολές εκτός έδρας περιλαμβάνει η 3η αγωνιστική της Ευρωλίγκας για τους δυο από τους τρεις εκπροσώπους της Ελλάδας, που ανοίγουν την αυλαία σήμερα. Ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στη Γαλλία για να αντιμετωπίσει τη Νανσί (21.30, ΝΟΒΑΣΠΟΡΤ-3), ενώ ο Πανιώνιος θα αγωνιστεί στην Κωνσταντινούπολη με την Εφες Πίλσεν (20.15, ΝΟΒΑΣΠΟΡΤ-7).

Οι «πράσινοι» κόντρα στη Νανσί θέλουν να σβήσουν τις κακές αναμνήσεις της προηγούμενης αγωνιστικής, όταν και υπέστησαν τη βαριά ήττα από την Μπαρτσελόνα. Σήμερα οι «πράσινοι» έχουν την ευκαιρία να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και εκτός έδρας πλέον (έχουν μια νίκη στο ΟΑΚΑ επί της Ζαλγκίρις). Ο Ομπράντοβιτς δηλώνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της ομάδας, ωστόσο επισήμανε την προσοχή που πρέπει να δείξουν οι παίκτες του στη Νανσί.

Με δυο ήττες στο ενεργητικό του, από ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εντός) και Ρεάλ Μαδρίτης (εκτός), ο Πανιώνιος αναζητάει το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα στη διοργάνωση. Ωστόσο σήμερα στο Αμπτί Ιπεκτσί κόντρα στην Εφες Πίλσεν και με δεδομένες τις απουσίες Γιαννούλη, Ζορόσκι, Τσφέτκοβιτς δεν έχει και την πιο εύκολη αποστολή.

ΜΠΑΣΚΕΤ

ΑΕΚ και Ηλυσιακός θα κοντραριστούν πλέον στην 3η αγωνιστική της Β' φάσης του Κυπέλλου στο μπάσκετ, αφού χτες επικράτησαν των αντιπάλων τους στη 2η αγωνιστική. Η ΑΕΚ νίκησε εκτός έδρας την ΑΕΛ με 74-70 και ο Ηλυσιακός, επίσης εκτός, την Ξάνθη με 69-67. Σήμερα η 2η αγωνιστική συνεχίζεται με άλλα δυο παιχνίδια: Ολυμπιάδα Πατρών - Τρίκαλα (17.00), Ολύμπια Λάρισας - ΠΑΟΚ (17.00).

ΒΟΛΕΪ
«Παγωμένη» αρχή

Ασχημο ποδαρικό έκανε ο Παναθηναϊκός στη φετινή διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού χτες ηττήθηκε με 3-0 (27-25, 26-24, 25-20) στη Ρωσία από την ισχυρή Ισκρα Οντίντσοβο, του γνωστού στους Ελληνες φιλάθλους προπονητή Ζόραν Γκάετς. Σήμερα για την ίδια διοργάνωση ο Ηρακλής μπαίνει και αυτός στη μάχη υποδεχόμενος στη Θεσσαλονίκη την ΤΣΣΚΑ Σόφιας (19.30). Επίσης για το Κύπελλο Συνομοσπονδίας ο Ολυμπιακός φιλοξενεί στου Ρέντη την πολωνική Γιαστρζέμπσκι (18.00) στον πρώτο αγώνα των δυο ομάδων που θα κρίνει την πρόκριση στους 16 του θεσμού. Για την ίδια διοργάνωση η Λαμία θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο Βερολίνο με αντίπαλο την Μπερλίν. Τέλος, για το Τσάλεντζ Καπ η ΕΑ Πατρών θα αγωνιστεί (18.00) στο Βουκουρέστι κόντρα στην Ντιναμό.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Ο Δαλούκας στο ντέρμπι

Ο Γιώργος Δαλούκας, του Συνδέσμου Θεσσαλίας, ορίστηκε από την ΚΕΔ να διευθύνει το ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 9ης αγωνιστικής, θα σφυρίξουν: Κάκος (Ξάνθη - ΑΕΚ), Γιαννόπουλος (Πανσερραϊκός - ΟΦΗ), Παμπορίδης (ΠΑΟΚ - Πανιώνιος), Μαζαράκος (Αστέρας Τρίπολης - Πανθρακικός), Γερμανάκος (Θρασύβουλος - Αρης), Ντάτης (Εργοτέλης - Λάρισα), Τριτσώνης (Ηρακλής - Λεβαδειακός).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ