ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να πάψει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης

...μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονέων που αγωνίζονται

Ανοικτή επιστολή, με την οποία καταδικάζει την εισαγγελική έρευνα και κλήση εκπαιδευτικών και γονέων από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις - καταλήψεις των μαθητών, έστειλε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Αποδέκτες οι υπουργοί Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της Βουλής, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της Βουλής και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Κατ' αρχάς σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια πρωτοφανή επίθεση στις ελευθερίες και τους αγώνες του λαού. «Αυτή η επίθεση εκδηλώνεται και στο χώρο του μαθητικού κινήματος», τονίζει και εξηγεί ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - βάσει της οποίας διώκονται οι μαθητές - είναι αντισυνταγματική, αντίθετη σε βασικές αρχές του Ποινικού Δικαίου και στόχο έχει την τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό των μαθητών, των γονέων τους και των εκπαιδευτικών, γενικά την ποινικοποίηση των αγώνων.

Καταγγέλλει την κυβέρνηση που την εφαρμόζει, που χρησιμοποιεί τον εισαγγελέα, για να «απευθυνθεί» στους αγωνιζόμενους μαθητές και τους γονείς τους, αντιμετωπίζοντάς τους σαν εγκληματίες και ταραξίες. Ακόμα υπογραμμίζει ότι η πρακτική και η διαδικασία που ακολουθήθηκε με τηλεφωνικές κλήσεις στους Διευθυντές των σχολείων σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής από τη Γενική Διεύθυνση, αποσκοπεί στον εκφοβισμό εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών τους.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» ξεκαθαρίζει ότι «καμιά αξιόποινη πράξη δεν μπορεί στην πραγματικότητα να τους αποδοθεί, δεν υπάρχουν πρωτεργάτες των καταλήψεων, όπως ερευνούν, αλλά οι μαθητικές κινητοποιήσεις βασίστηκαν στις αποφάσεις των νόμιμα εκλεγμένων οργάνων τους και κύρια αιτία είχαν και έχουν, όχι την πρόθεση τέλεσης εγκληματικών ενεργειών, αλλά την αντιεκπαιδευτική ευρωενωσιακή πολιτική της κυβέρνησης, η δε αντιμετώπιση των μαθητών και των παιδιών σ' αυτήν την ευαίσθητη ηλικία ως υποκείμενα εγκληματικών πράξεων με εισαγγελικές έρευνες διενεργούμενες από τα αστυνομικά όργανα καταστολής παραβιάζει όχι μόνο τη συνταγματική αρχή προστασίας της νεότητας, αλλά κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπιάς».

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους αγωνιζόμενους μαθητές, απαιτεί:

  • Να καταργηθεί η από 4.12.1999 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
  • Να σταματήσει άμεσα κάθε εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις των μαθητών, καθώς και κάθε κλήση από τις αστυνομικές αρχές προς εκπαιδευτικούς και γονείς των μαθητών.
  • Να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού των μαθητών, των φοιτητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων που αγωνίζονται ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
ΒΟΥΛΗ
Κοκορομαχίες εντός του «ευρωμονόδρομου»

Από τη μια, κοκορομαχία για το ποιος έδωσε και ποιος όχι δικαιώματα στα ΤΕΙ, από την άλλη, κοκορομαχία για το ποιος εφαρμόζει και αξιοποιεί καλύτερα τις οδηγίες και τα όργανα της ΕΕ... Αυτό ήταν το σκηνικό χτες στη Βουλή, ανάμεσα στον υφυπουργό Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρο και τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου.

Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι μέσα στο 2009 θα έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι εκκρεμότητες με τα Τμήματα των ΤΕΙ που δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά παρέλειψε να πει ότι δεν πρόκειται στην ουσία να παραχωρηθούν δικαιώματα, αλλά αναμένονται κάποια Προεδρικά Διατάγματα που απλά θα περιγράφουν τι επαγγέλματα μπορεί να ασκήσει κανείς με τα συγκεκριμένα πτυχία. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με δικαιώματα που συνδέονται με συγκεκριμένα πτυχία. Και πώς να έχει, αφού την περίοδο που διανύουμε αφαιρούνται διαρκώς δικαιώματα ακόμα κι από εκεί που ήταν, υποτίθεται, κατοχυρωμένα...;

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο αρχικά για «απειλή των κλειστών πανεπιστημίων», δείχνοντας ότι για το κόμμα της αποτελεί κίνδυνο και απειλή το να φουντώσει και να μαζικοποιηθεί το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα, ενώ ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που από το 2003 είχε έτοιμα τα ψευτο-«επαγγελματικά δικαιώματα» των ΤΕΙ. Ερίζουν, δηλαδή, για το ποιος ετοίμασε πρώτος τα «δικαιώματα» - κοροϊδία για τους αποφοίτους των ΤΕΙ.

Η αντίστοιχη κοκορομαχία για το θέμα των «κολεγίων» είχε τον υφυπουργό Παιδείας να λέει ότι η επίτροπος του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου ήταν αυτή που υπέγραψε την ευρωοδηγία 89/48 και στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ δεν την εφάρμοσε σωστά, γι' αυτό προέκυψε η πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Από την άλλη είχε την Α. Διαμαντοπούλου να κατηγορεί την κυβέρνηση για ...αδράνεια και μη αξιοποίηση των οργάνων της ΕΕ! Λες και δεν εφαρμόζει συνειδητά η κυβέρνηση τις ευρωαποφάσεις...

Προκειμένου όμως να μην αποκοπεί πλήρως από το λαϊκό αίσθημα, που είναι αντίθετο στο τσάκισμα σπουδών και δικαιωμάτων από ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η Α. Διαμαντοπούλου επικαλέστηκε και τις χτεσινές κινητοποιήσεις. Προφανώς, όμως, εννοούσε εκείνη την κινητοποίηση που συντάχθηκε πίσω από τα πανό της ηγεσίας της ΟΛΜΕ και της παράταξης του ΣΥΝ στην ΠΟΣΔΕΠ, την κινητοποίηση που νομιμοποίησαν κάποιοι λίγοι φοιτητές από τους συλλόγους του Πολυτεχνείου προκειμένου να νομιμοποιηθούν ως «ηγέτες» του «κινήματος» οι συνεταίροι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στους εκπαιδευτικούς (οι δυνάμεις των κομμάτων που ενώ επικαλούνται τις κινητοποιήσεις, εδώ και μια βδομάδα δεν έχουν βγάλει άχνα για την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων από κυβέρνηση και εισαγγελείς)... Κοινός τους στόχος, να πέσει ο κόσμος στην παγίδα του να θεωρήσει κίνημα τα μπλοκ εκείνα που δεν αμφισβητούν τις ευρωεντολές, αλλά με δεδομένο τον «ευρωμονόδρομο» προτάσσουν διεκδικήσεις δήθεν καλύτερης διαχείρισης.

Μετά από τα παραπάνω είναι επόμενο και εξηγήσιμο πώς και γιατί τα κανάλια εξαφάνισαν από τα δελτία τους τη μαζικότατη κινητοποίηση χιλιάδων φοιτητών και μαθητών, στην Ομόνοια χτες το πρωί, κι «έπαιξαν» μόνο τη δικομματική κοκορομαχία και τις δηλώσεις των προέδρων ΟΛΜΕ και ΠΟΣΔΕΠ.

ΝΙΚΑΙΑ
«Το σχολείο θα γίνει»!

Κατηγορηματική διαβεβαίωση της δημοτικής αρχής, απάντηση στους τυχοδιωκτισμούς όσων προσπαθούν να εμποδίσουν την ανέγερση του 19ου δημοτικού σχολείου Νεάπολης

Τη στάση του Στ. Λογοθέτη για το 19ο Δημοτικό Νεάπολης καταγγέλλει η Δημοτική Αρχή της Νίκαιας και δηλώνει:

Εμπόδια στήνει, για μια ακόμα φορά, στην ανέγερση του 19ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης ο Στέλιος Λογοθέτης, ο οποίος υπέβαλε νέα αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο. Κοντά του είναι και οχτώ πολιτικοί του φίλοι από την περιοχή της Νεάπολης και ο ίδιος διάλεξε τη μέρα που γινόταν η δημοπρασία του έργου για να το ανακοινώσει στο δήμαρχο της πόλης. Την ενέργειά του αυτή καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή της πόλης, επισημαίνοντας πως «ο κατήφορος και ο τυχοδιωκτισμός του δεν έχουν τέλος» και πως για μια ακόμα φορά γυρίζει την πλάτη σε 2.000 μαθητές της Νεάπολης στο όνομα τάχα του πράσινου και των κινδύνων Υγείας.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση πως όταν ήταν παλιά δήμαρχος της πόλης ο Λογοθέτης, διαβεβαίωνε ότι το 19ο Δημοτικό θα χτιστεί εκεί μπροστά στο νεκροταφείο όταν σταματήσει να λειτουργεί. Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 18/04/07 δέχτηκε να δοθεί το οικόπεδο για να χτιστεί το σχολείο και η απόφαση ήταν ομόφωνη. Στις 02/10/07 αρνήθηκε να δώσει ο δήμος το οικόπεδο στον ΟΣΚ κατά πλήρη κυριότητα φοβούμενος τάχα μη χαθεί. Το οικόπεδο με την ψήφο της πλειοψηφίας παραχωρήθηκε τελικά στον ΟΣΚ κατά πλήρη κυριότητα για να χτιστεί το σχολείο. Στις 17/07/08 αρνήθηκε να πάρει πίσω ο δήμος από τον ΟΣΚ το ίδιο οικόπεδο για να χτίσει ο δήμος το σχολείο.

Αυτό που προηγούμενα φοβόταν, μην το πάρει δηλαδή ο ΟΣΚ, τώρα ο ίδιος ψήφιζε να μείνει στον ΟΣΚ και να μη γυρίσει στο δήμο. Τότε, δήλωνε και ψήφιζε για το σχολείο, τώρα αρνείται και επικαλείται κινδύνους, πράσινο κ.λπ.

Η αλήθεια είναι, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή της Νίκαιας, ότι πρασίνισε ο τόπος από τα ψέματά του. Κι αυτό είναι ολότελα φυσικό, αφού από προστάτης των λαϊκών συμφερόντων από χρόνια τώρα πήρε το δρόμο των μεγάλων συμφερόντων. Πάθος ασίγαστο και φιλοδοξία του τώρα είναι να πάρει το δήμο και να τον κάνει όργανο των επιχειρηματικών συμφερόντων. Ομως, καταλήγει η ανακοίνωση, ματαιοπονεί. Ο Κοκκινιώτικος λαός έχει αντιληφθεί το νέο του ρόλο που έφραξε το δρόμο και θα τον αποβάλει οριστικά. Οσο για το σχολείο αυτό θα γίνει γιατί είναι ανάγκη, απαίτηση κι αγώνας της Νεάπολης και όλης της πόλης.

Συντονισμός της δράσης για τα προβλήματα των σχολείων

Σε συντονισμό της δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σχολείων αποφάσισαν να προχωρήσουν οι φορείς της Νίκαιας σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχτές, ύστερα από πρόσκληση της Δημοτικής Αρχής και σχετική εισήγηση και πρόταση του Αντιδημάρχου Παιδείας Γιάννη Βαγενά. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο δήμαρχος της πόλης Στέλιος Μπενετάτος. Συγκεκριμένα, πέρα από τη συμμετοχή στο χτεσινό συλλαλητήριο, αποφάσισαν.

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά στις 20 Νοέμβρη στην Πλατεία Κοραή και στις εκδηλώσεις της Ενωσης Γονέων, συγκεντρώσεις γονέων κατά Σχολική μονάδα για ενημέρωση, μετάβαση την ερχόμενη Πέμπτη στους αρμόδιους φορείς (ΟΣΚ, υπουργείο Εσωτερικών, Νομαρχία Πειραιά) για την επίδοση σχετικού υπομνήματος.

Την ημέρα του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί δεκάλεπτο συμβολικό κλείσιμο του πιο πολυσύχναστου δρόμου κάθε σχολείου από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς με αιτήματα την αντιμετώπιση των προβλημάτων του σχολείου και των σχολείων της Νίκαιας, 15% για την Παιδεία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ενιαία Εκπαίδευση από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Πανεπιστήμιο. Την ίδια μέρα, κινητοποίηση με ανάλογα αιτήματα θα πραγματοποιήσει και η Δημοτική Αρχή με το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τους εργαζόμενους του Δήμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ