ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ενημέρωση και κινητοποίηση παντού!

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας για τις εξελίξεις στην ΕΕ σχετικά με το χρόνο εργασίας και το ρόλο των κομμάτων του κεφαλαίου και της ευρωυποταγής

Σχετικά με τις εξελίξεις στην ΕΕ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και την προχτεσινή ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Η απόφαση της ΕΕ για διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε "ενεργό" και "ανενεργό" και η δυνατότητα των κεφαλαιοκρατών να επιβάλουν "μέσω ατομικών διαπραγματεύσεων" ως ανώτερο όριο της μέσης εβδομαδιαίας εργασίας τις 65 ώρες, τη διευθέτηση της εργασίας σε 12μηνη βάση, υπαγορεύτηκε από τις ανάγκες του κεφαλαίου και φτάνει στα άκρα την εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα της εργατικής τάξης.

Πρόκειται για απόφαση που έχει καθολική σημασία και θα εφαρμοστεί παντού. Την απόφαση αυτή (έκθεση Σέρκας) ψήφισαν χωρίς δισταγμό, με χέρια και με πόδια, τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ο ΣΥΝ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις την ΕΕ. Η απόφαση αυτή αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου. Χτυπά ευθέως και στοχεύει στην κατάργηση του σταθερού και ημερήσιου χρόνου εργασίας, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την προώθηση των ατομικών.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα άμεσα και αποφασιστικά να δώσουν παντού τη μάχη της ενημέρωσης και της κινητοποίησης των εργαζομένων μέσα από μαζικές διαδικασίες στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς και αλλού, μαζί με τα άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως απολύσεις κλπ. Καλεί τους εργαζόμενους να ξεσηκωθούν, να αντιδράσουν και να καταδικάσουν την ΕΕ, τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου. Να μην έχουν καμιά αυταπάτη για το ρόλο του ΣΥΝ, γιατί είναι χαμαιλέοντες και κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, πλασάροντας φιλεργατικό προσωπείο. Να μην πειθαρχήσουν στις αντεργατικές πολιτικές.

Να οργανώσουν την πάλη της εργατικής τάξης, να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα. Να γίνει κατανοητό ότι η πάλη για τα δικαιώματά τους και τη βελτίωση της θέσης τους περνάει μέσα από την καταδίκη και τον απεγκλωβισμό από τα κόμματα που υπηρετούν και στηρίζουν τις αποφάσεις του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μας καλούν να φορτωθούμε τα βάρη της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Μέσα από την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα σε βάρος των συμβιβασμένων ηγεσιών που είναι ευθυγραμμισμένες στην ίδια λογική, η οποία είναι αναγκαία και επιβάλλεται».

Πάλη με επιθετικά αιτήματα

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν με κανέναν τρόπο την εφαρμογή αυτής της άθλιας αντεργατικής και αντιδραστικής απόφασης στην πράξη. Να διεκδικήσουν:

  • Κατάργηση της μαύρης, ανασφάλιστης και απλήρωτης εργασίας.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης (μερική απασχόληση, ωρομίσθια κλπ.).
  • Κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, έργου και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο.
  • Να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος και ο χρόνος που θα μπορεί να αναπαύεται ο εργαζόμενος.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα χωρίς να χαθεί λεπτό, να συνεχίσουν με σχέδιο, οργανωμένα την απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική στην εργοδοσία. Να πάρουν μέρος μαζικά στις κινητοποιήσεις που το ΠΑΜΕ θα οργανώσει το επόμενο διάστημα σε όλες τις πόλεις της χώρας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Με μεγαλύτερη απαιτητικότητα στην οργάνωση της πάλης

Με οικοδόμους στα εργοτάξια της Εγνατίας Οδού (Ιωάννινα - Μέτσοβο) συζήτησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος

Από τη συζήτηση με τους εργάτες στην Εγνατία Οδό
Από τη συζήτηση με τους εργάτες στην Εγνατία Οδό
Με εργάτες των εργοταξίων της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Ιωαννίνων - Μετσόβου που παλεύουν για το μεροκάματο μέσα στα βουνά της Πίνδου σε συνθήκες επικίνδυνες, συναντήθηκε και συζήτησε χτες το πρωί ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ. Ο Γιώργος Μαρίνος, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που δίνει το ΚΚΕ στην επικοινωνία και συζήτησε με τους εργάτες για τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις ανάγκες τους -που θα βρεθούν στο επίκεντρο και του 18ο Συνεδρίου - για τη δύναμη που παίρνει το ΚΚΕ από τους χώρους δουλειάς.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία, όπως σημείωσε, πηγάζουν από την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, την πολιτική που στηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων, το στέλεχος του ΚΚΕ κάλεσε τους εργάτες να μη διστάσουν. Να κουβεντιάσουν και να συζητήσουν με τους κομμουνιστές, να παλέψουν μαζί τους για την αντίσταση, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους, την προοπτική μιας άλλης κοινωνίας με κινητήρια δύναμη την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

«Οι εργάτες - είπε - που φτιάχνεται αυτά τα τεράστια έργα, που τα χέρια σας δημιουργούν θησαυρούς, δεν μπορεί να επιτρέπετε να σας κλέβουν τον πλούτο οι λίγοι. Γι' αυτό έχει σημασία μαζί με το ΚΚΕ να παλέψετε για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για δωρεάν Παιδεία και Υγεία χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα». «Ο εργάτης και η εργατική τάξη - συνέχισε σε άλλο σημείο ο Γιώργος Μαρίνος - έχει δύναμη. Δεν μπορεί να του κλέβουν τη δύναμη αυτή και την ψήφο τα κόμματα που εκπροσωπούν τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές. Πρέπει συνειδητοποιηθεί αυτό, να γίνει το μεγάλο βήμα, να απελευθερωθείτε».

Υπογράμμισε την ανάγκη οι εργάτες να γίνουν πιο απαιτητικοί, να διεκδικούν ακόμη πιο αποφασιστικά και να οργανώνονται. Στο όνομα της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού να μην επιτρέψουν να μειωθούν μισθοί, συντάξεις και να καταργηθούν δικαιώματα. «Θέλει δύναμη και πρέπει να αντισταθείτε μαζί με τους κομμουνιστές. Μπορεί να μη συμφωνείτε σε όλα, αλλά συμφωνούμε σε μια γραμμή: Οτι ο εργάτης δεν πρέπει να σκύβει το κεφάλι. Πρέπει να διεκδικεί και μαζί να προβληματιζόμαστε για να διαμορφώσουμε το έδαφος για μια άλλη κοινωνία» κατέληξε το στέλεχος του ΚΚΕ.

Με την πλάτη στον τοίχο οι οπορτουνιστές...

Με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο και σαν ατόφιος οπορτουνιστής, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με χτεσινή δήλωση του ευρωβουλευτή του, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να ξεγλιστρήσει από τους εργαζόμενους για τη στάση του απέναντι στην οδηγία για το 65ωρο. Ο Δ. Παπαδημούλης επικαλείται «ντοκουμέντα» που στο σύνολό τους συγκλίνουν σ' αυτό που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το ΚΚΕ. Οτι δηλαδή ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις άλλες δυνάμεις του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου, ψήφισε μια έκθεση η οποία νομιμοποιεί το 65ωρο, σπάει το χρόνο εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό» και δίνει στους εργοδότες το δικαίωμα να διευθετούν το χρόνο εργασίας σε ετήσια βάση.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, για τα μάτια του κόσμου, επικαλείται την πρόταση της GUE για απόσυρση της έκθεσης, η οποία απορρίφθηκε. Θεωρεί ότι μ' αυτό ξεμπερδεύει με τις ευθύνες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες γραμμές όμως πιο κάτω αναιρεί τον ίδιο του τον εαυτό, λέγοντας ότι η μορφή που πήρε η έκθεση μετά την ψήφιση των τροπολογιών και τα στοιχεία που αυτή περιέχει «διαφέρουν σημαντικά από το αντεργατικό πακέτο για το 65ωρο των 27 κυβερνήσεων και μπορούν αν υιοθετηθούν από την Ολομέλεια να μπλοκάρουν τα αντιλαϊκά σχέδια του Συμβουλίου και της Κομισιόν». Επί της ουσίας, ο Δ. Παπαδημούλης λέει ότι η προτάσεις που η Κομισιόν κατέθεσε το 2005 και οι οποίες πέρασαν σαν τροπολογίες στην έκθεση, μπορούν να αποτελέσουν αντίβαρο στα σχέδια του κεφαλαίου, όπως αυτά εκφράζονται από τις αποφάσεις των 27! Τέτοιος είναι ο οπορτουνισμός και οι αντιφάσεις της πολιτικής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Δε σταματάει όμως εκεί. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εκβιάσει για τη στήριξη του τερατουργήματος στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στις 16/12, λέγοντας πως «αν δε συγκεντρώσουν στην Ολομέλεια, σε 40 ημέρες, την αυξημένη πλειοψηφία των 394 ψήφων, που απαιτείται, τότε θα περάσει ατόφια 100% και θα γίνει ευρωπαϊκός νόμος, η πρόταση των κυβερνήσεων που αποτελεί λαιμητόμο για τα εργατικά δικαιώματα (...)». Το κάλεσμα αυτό απευθύνεται πρώτα και κύρια στους εργαζόμενους. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τους καλεί να διαλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα, την Κομισιόν ή τη Χάρυβδη, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Αυτό το «κίνημα» οραματίζεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, εκεί θέλει να σύρει τους εργαζόμενους. Γιατί φοβάται όπως ο διάολος το λιβάνι τη δύναμη που κρύβει η κρυστάλλινη θέση του ΚΚΕ, που με κάθε αφορμή διατυπώνει μέσα κι έξω από το ευρωκοινοβούλιο: απόρριψη της πρότασης οδηγίας, απόρριψη της έκθεσης Σέρκας. Αυτή την πρόταση διατύπωσε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας στις 4/11/2008 στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία παραβρίσκονταν και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια θεωρεί ότι οι εκλογές και οι δημοσκοπήσεις καθορίζουν την τακτική του ΚΚΕ. Ολα αυτά μια μέρα πριν την επίμαχη ψηφοφορία στην Επιτροπή Απασχόλησης! Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν ψάχνουν για σκοινί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ