ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Καλεί σε «κοινωνική συναίνεση» για τη διάσωση του κεφαλαίου

Ως εγγυητής της εξασφάλισης «κοινωνικής συναίνεσης» που θα χρησιμοποιηθεί σαν όχημα για να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης του συστήματος στα λαϊκά στρώματα, παρουσιάστηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου που στο όνομα της «εξόδου της χώρας από την κρίση» συγκάλεσε σύσκεψη «παραγωγικών και κοινωνικών φορέων» της χώρας.

Προωθώντας τη λογική της ταξικής συνεργασίας μέσω μιας «νέας κοινωνικής συμφωνίας» ανάμεσα στις διάφορες επιχειρηματικές ομάδες και τους εργαζόμενους(!), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε για πολλοστή φορά τα πολιτικά του διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο προτείνοντας μια σειρά από μέτρα ενίσχυσής του αναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση να απορροφήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια μέσω των «κοινωνικών διαλόγων»...

Ακριβώς πάνω σ' αυτό το μοντέλο της «κοινωνικής διαβούλευσης» και φέρνοντας στο τραπέζι του «διαλόγου» μεταξύ άλλων τους βιομήχανους (ΣΕΒ και ΣΒΒΕ), τους τραπεζίτες (Ενωση Ελληνικών Τραπεζών) και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - που γνωρίζουν από «συνεννόηση» αφού μαζί υπέγραψαν την αύξηση του ενός ευρώ τη μέρα στα μεροκάματα των εργαζομένων - να καταλήξουν, όπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, σε «συνεννόηση και συντονισμό των δυνάμεων της κοινωνίας, για την έξοδο από την οικονομική κρίση»!!

Στην εισηγητική του ομιλία στη σύσκεψη αλλά και στις δηλώσεις του μετά από αυτή, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε μια δέσμη προτάσεων που πίσω από το παραπλανητικό περιτύλιγμα ότι στόχο έχουν να προωθήσουν «μέτρα κοινωνικής στήριξης των ασθενέστερων τάξεων», αποτελούσαν μια ολοκληρωμένη πρόταση παροχής κινήτρων και ζεστού χρήματος στο χρηματοπιστωτικό και βιομηχανικό κεφάλαιο.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μπορεί να υποστήριξε στις δηλώσεις του ότι η «κατάσταση απαιτεί πολιτικές πρωτοβουλίες» και «όχι λευκές επιταγές στις τράπεζες», αλλά στην επίσημη τοποθέτησή του ενώπιον τραπεζιτών και μεγαλοεπιχειρηματιών ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει «στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά και να στηριχτεί η πραγματική οικονομία».

Σε πλήρη σύμπνοια με τη ΝΔ την οποία εγκάλεσε για «σύγχυση» και... αργοπορία στην παροχή του «πακέτου μέτρων ρευστότητας προς τις Τράπεζες ύψους 28 δισ.», ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της παροχής ζεστού χρήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος ανέλαβε σαφέστατη δέσμευση ότι το ΠΑΣΟΚ θα προωθήσει πολιτικές ενίσχυσης των πολυεθνικών ομίλων με κρατικές επιχορηγήσεις για «τη δημιουργία νέου πλούτου μέσω της ανάπτυξης» βασισμένου πάνω σ' ένα «νέο αναπτυξιακό πρότυπο, μέσω της πράσινης ανάπτυξης».

Στους εργαζόμενους, που θα πληρώσουν το μάρμαρο για να αυξηθεί η «παραγωγικότητα» και η «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου, ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε «μια Εθνική Αναπτυξιακή και Κοινωνική Συμφωνία. Προς όφελος του πολίτη». Μια «συμφωνία» που περιλαμβάνει τη χορήγηση μερικών επιδομάτων και «επιδοτούμενες θέσεις εργασίας» για να προσλάβουν οι επιχειρηματίες φτηνό εργατικό δυναμικό ώστε «να αντιμετωπιστεί η ανεργία»...

Την εξασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών στο κεφάλαιο για να ξεπεράσει την κρίση, ο Γ. Παπανδρέου, κατά την προσφιλή τακτική όλων των κομμάτων της αστικής τάξης, τη χαρακτήρισε «εθνική στρατηγική ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής» σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «στήριξε και στηρίζει διαχρονικά όλους τους θεσμούς κοινωνικής συμμετοχής και κοινωνικής διαβούλευσης», αποδεικνύοντας ότι στόχος είναι να παραπλανήσει και να εγκλωβίσει τα λαϊκά στρώματα σε μια δήθεν «εθνική» υπόθεση που στον πυρήνα της όμως έχει τη σωτηρία των κεφαλαιούχων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Συντάσσονται γύρω από τις ... κρατικές ενισχύσεις

Θησαυρίζουν και από τις κρατικές ενισχύσεις για λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με νέες συμφύσεις ανάμεσα στο κράτος και το τραπεζικό κεφάλαιο επιχειρούν κυβέρνηση και ΕΕ να ξεπεράσουν το σκόπελο των αναταράξεων και της κρίσης που έχουν εκδηλωθεί με άξονα το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε πρώτο πλάνο προβάλλει το λεγόμενο εθνικό πακέτο (28 δισ. ευρώ) για τη στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου, γύρω από το οποίο, με πρώτη την Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), ήδη ξεκίνησαν να συντάσσονται και να τα βρίσκουν οι επιμέρους μερίδες περιμένοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου και τις τελικές κανονιστικές ρυθμίσεις για τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο θα διαμοιράσουν την πίτα.

Ταυτόχρονα, το κογκλάβιο της ΕΕ σε συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις - και της ΝΔ - βάζει κάτω από τη διαχείριση των τραπεζών και τις ενισχύσεις για τις αποκαλούμενες από τους ίδιους μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πακέτο αυτό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) στην επόμενη 3ετία εκτιμάται να φτάσει - σε επίπεδο ΕΕ - σε 30 δισ. ευρώ. Οι κρουνοί έχουν ήδη ανοίξει και για την Ελλάδα. Ρευστό αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχει ήδη εισρεύσει στα ταμεία και των ντόπιων τραπεζών, οι οποίες με ξένα κόλλυβα (άφθονο κρατικό χρήμα) παριστάνουν τους ...κοινωνικά ευαίσθητους, διαφημίζοντας ήδη την πραμάτεια τους για τη δανειοδότηση των ...«μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Συνάντηση με αντικείμενο τις ενισχύσεις της ΕΤΕΠ είχαν χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, με τον αντιπρόεδρο της τράπεζας, Πλ. Σακελλάρη. Επί της ουσίας οι τράπεζες θα πάρουν φτηνό χρήμα, θα το διακρατήσουν και εκμεταλλευτούν για πολύ καιρό για να το «σπρώξουν» - με το αζημίωτο - στην ενδιαφερόμενη πελατεία τους, όπως ακριβώς και τα εθνικά προγράμματα που υλοποιούνται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ τίποτα απολύτως δεν έχουν να περιμένουν: Ούτε από τα εθνικά ούτε από τα κοινοτικά πακέτα.

Το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει και σε ό,τι αφορά στη μοιρασιά του εθνικού πακέτου ενίσχυσης. Σε αυτό το πλαίσιο και μετά από πολλά χρόνια όλοι οι ντόπιοι τραπεζίτες βρέθηκαν στο κοινό τραπέζι της «Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών», η οποία σε επίσημη ανακοίνωση τονίζει ότι «παρά τη διαφωνία περιορισμένου αριθμού μελών» εκτιμά ότι τα «προτεινόμενα μέτρα είναι προς την ορθή κατεύθυνση για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και, ως εκ τούτου, οι τράπεζες τα στηρίζουν»...

Η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ) έσπευσε να ανακοινώσει την ένταξή της στο πακέτο, «παρά το γεγονός ότι διαθέτει επαρκή ρευστότητα και έναν από τους καλύτερους δείκτες δανείων προς καταθέσεις». Αργά ή γρήγορα το ίδιο αναμένεται να κάνουν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Στο κρατικό πακέτο στήριξης θα επιπέσει και ο λοιπός «ανταγωνισμός». Για την ώρα οι τραπεζίτες κρατούν «κλειστά χαρτιά» σχετικά με τον τρόπο ή τους τρόπους ενίσχυσης που θα επιλέξουν. «Αιτιάσεις» για τους άλλους τραπεζίτες και τις πρακτικές τους εξακολουθεί να προβάλλει ο επικεφαλής της «Μαρφίν», Α. Βγενόπουλος. Ομως, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η τράπεζα του ομίλου θεωρείται κυπριακή και δεν εντάσσεται στο σχέδιο. Στην ίδια κατάσταση είναι και η Εμπορική Τράπεζα (θυγατρική της Credit Agricole) που υπάγεται στο σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης.

ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ...
Τοποτηρητής ο ΣΕΒ...

Τον γνωστό εκπρόσωπο των βιομηχάνων Ν. Αναλυτή τοποθέτησε στη θέση του προέδρου η κυβέρνηση

Διαστάσεις πρόκλησης προσλαμβάνει η επιλογή της κυβέρνησης να τοποθετήσει το γνωστό στέλεχος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτή, στη θέση προέδρου του πολυδιαφημισμένου πολύπαθου ταμείου ελεημοσύνης, του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής (ΕΤΑΚΣ), γνωστού και ως Ταμείο κατά της φτώχειας. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Ν. Αναλυτή με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και στη συνέχεια εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιήθηκε η τοποθέτησή του. Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει μήνυμα ότι οι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας θα έχουν αποφασιστικό θεσμικό ρόλο στα ψίχουλα που θα δοθούν - όταν δοθούν - σε κάποιες ομάδες πολιτών που βρίσκονται στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, στα πρότυπα και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ακολουθούνται και στη χώρα μας.

Τα όσα προηγήθηκαν από την πριν από ένα και πλέον χρόνο κυβερνητική εξαγγελία, για τη δημιουργία του Ταμείου, είναι ενδεικτικά και αποκαλυπτικά της ταξικής περιφρόνησης, με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα λαϊκά στρώματα και τα οξύτατα προβλήματά τους. Μέχρι σήμερα, η δημιουργία του έχει γίνει αντικείμενο άθλιας προπαγάνδας, αφού το έχουν εξαγγείλει ουκ ολίγες φορές. Στο διά ταύτα όμως, τίποτα. Το πλέον προκλητικό ήταν, όμως, ότι, ενώ αρχικά είχαν εξαγγείλει ότι θα το «προικοδοτήσουν» με 500 εκατ. ευρώ - με στόχο να φτάσουν τα 2 δισ. - στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είχαν εγγράψει μόλις 100 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να κάνουν την παραμικρή κίνηση για την ενεργοποίησή του. Αλλά και αυτή η εξαγγελία της τοποθέτησης στη θέση του προέδρου του ΕΤΑΚΣ του γνωστού στελέχους του ΣΕΒ, γίνεται για καθαρά καιροσκοπικούς λόγους, καθώς η απόφασή τους να ενισχύσουν τις τράπεζες με 28 δισ. ευρώ έχει ξεσηκώσει κύματα αγανάκτησης ακόμα και της κομματικής τους βάσης, ενώ ρόλο φαίνεται ότι έπαιξαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν νέα υποχώρηση των εκλογικών ποσοστών της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ