ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΗΠΑ - ΕΕ αναζητούν ... συντονισμό
  • Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την ασφαλιστική εταιρεία AIG με επιπλέον 150 δισ., σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν την κατάρρευσή της
  • Η Κίνα ρίχνει στο τραπέζι 586 δισ. δολάρια για την εγχώρια οικονομία
  • Η DHL ανακοινώνει 9.500 απολύσεις στις ΗΠΑ

Εναγωνίως ψάχνουν για δουλειά Αμερικανοί στην Καλιφόρνια...

Associated Press

Εναγωνίως ψάχνουν για δουλειά Αμερικανοί στην Καλιφόρνια...
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συμφωνούν τουλάχιστον σε ένα πράγμα: Θα πρέπει να καταληχθούν κοινοί τρόποι «συντονισμού» των μέτρων για τον περιορισμό της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, ενόψει της συνάντησης της Ομάδας των 20 στην Ουάσιγκτον στο τέλος της βδομάδας.. Αυτό ανακοίνωσε χτες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο, κρίνοντας ότι υπάρχει «κοινό έδαφος συνεννόησης» και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οσοι, πάντως, περίμεναν τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα στη Συνάντηση των 20 στην Ουάσιγκτον, θα πρέπει να το ξεχάσουν. Στενός συνεργάτης του ανακοίνωσε χτες βράδυ ότι δε θα παραστεί στη Σύνοδο της G-20 το Σάββατο...

Στο μεταξύ κάποιοι, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, είδαν την παρούσα οικονομική κρίση σαν «μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία αληθινά παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας» με ...ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ «να μπορούν και να πρέπει να προσφέρουν διεθνώς ηγετικό ρόλο» για την οικοδόμηση δήθεν «μιας ισχυρότερης και δικαιότερης διεθνούς τάξης πραγμάτων»... Οσο για τα προβλήματα της βρετανικής οικονομίας, ο Μπράουν φάνηκε να καλοκοιτάει μέτρα, όπως η μείωση των φόρων και η αύξηση των δημόσιων δαπανών...

Το ίδιο διάστημα, η απόφαση της Κίνας να ανακοινώσει πακέτο οικονομικών μέτρων ύψους 586 δισ. δολαρίων έως το 2010 για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής προκαλεί την ευαρέσκεια του Λευκού Οίκου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αξιωματούχοι των οποίων έσπευσαν να συγχαρούν τον Κινέζο Πρόεδρο Χου Ζιντάο...

Στο μεταξύ, το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έδωσε χτες νέο σωσίβιο «σωτηρίας» στον πολυεθνικό ασφαλιστικό κολοσσό ΑΙG: Τουλάχιστον άλλα 150 δισ. δολάρια με ακόμη χαλαρότερους όρους δανείων προκειμένου να αποφευχθεί «η κατάρρευση μίας συστημικά σημαντικής εταιρείας» για την αμερικάνικη οικονομία. Η εξέλιξη ανέβασε χτες τις μετοχές της εταιρείας κατά 29%... Το αρχικό (και αποτυχημένο στην πράξη) σχέδιο της απερχόμενης κυβέρνησης Τζ. Ου. Μπους προέβλεπε 85 δισ. δολάρια...

Συνάμα, η αμερικανική εταιρεία χρηματοδοτικών ενυπόθηκων χρεών, «Fannie Mae», ανακοίνωσε ζημιές για το πρώτο εξάμηνο τρέχοντος έτους γύρω στα 29 δισ. δολάρια.

Κανένα σωσίβιο, πάντως, δεν προβλέπεται για τους περίπου 9.500 εργαζομένους της ιδιωτικής ταχυδρομικής εταιρείας DHL στις ΗΠΑ που θα χάσουν σύντομα τη δουλειά τους! Οι (από το 2002) ιδιοκτήτες της DHL («Γερμανικά Ταχυδρομεία», AG) ανακοίνωσαν χτες ότι θα απολύσουν χιλιάδες εργαζόμενους, σταματώντας στις ΗΠΑ το εσωτερικό δίκτυο διανομής δεμάτων διά θαλάσσης και αέρος στο όνομα μείωσης του λειτουργικού κόστους κατά τρία δισ. δολάρια!

Ο γνωστός πολυεκατομμυριούχος των ΜΜΕ Ρόμπερτ Μέρντοχ διαπίστωσε πως το συγκρότημά του δοκιμάζει ήδη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, προαναγγέλλοντας αόριστα απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους...

Τέλος, η αεροπορική εταιρεία «Dubai Emirates» ανακοίνωσε μείωση της κερδοφορίας της κατά 88% για το πρώτο εξάμηνο του 2008 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2007. Προσοχή! Δεν ανακοίνωσε ζημιές αλλά μείωση των κερδών, που φθάνουν φέτος τα 77 εκατ. δολάρια αντί για 643 εκατ. δολάρια πέρσι...

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ - ΚΙΝΑ
Πάλη για νέες παγκόσμιες ισορροπίες

Αιχμή του δόρατος η αύξηση της συμμετοχής τους στις διεθνείς αποφάσεις

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου στη Σύνοδο Κορυφής των «20» πιο αναπτυγμένων χωρών στην Ουάσιγκτον για την παγκόσμια κρίση, που θα διεξαχθεί στις 14-15 Νοέμβρη, οι χώρες της ομάδας του BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), είναι πιθανόν να εμφανιστούν με ενιαία θέση.

Αυτό, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα προκύπτει από τις συνομιλίες που έγιναν στη σύνοδό των υπουργών Οικονομικών των «20», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Η ρωσική θέση, όπως διατυπώθηκε, είναι η ριζική επανεξέταση όλων των σημερινών οικονομικών δομών (όπως του ΔΝΤ) και τη διαμόρφωση νέων κανόνων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οπως άλλωστε δήλωσε στο πρόσφατο Προεδρικό Διάγγελμά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντ. Μεντβέντιεφ, η Μόσχα «προτείνει τη δημιουργία μηχανισμών, που θα εμποδίζουν τη λήψη εγωιστικών και συχνά επικίνδυνων αποφάσεων ορισμένων μελών της Διεθνούς Κοινότητας». Η Ρωσία επιδιώκει επίσης ένα σύστημα, που θα αναδεικνύει τα νέα οικονομικά κέντρα στη λήψη των αποφάσεων και την απώλεια του σημερινού ρόλου του δολαρίου, με την εμφάνιση περιφερειακών νομισμάτων.

Ανάλογες ήταν οι θέσεις που διατύπωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας, Αλεξέι Κουντρίν, στο Σάο Πάολο, κάτι που σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, βρήκε απήχηση στις υπόλοιπες χώρες του BRIC. Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βραζιλίας,Λούλα ντα Σίλβα, σημείωσε την ανάγκη αλλαγής του παγκόσμιου χρηματιστικού συστήματος, ώστε οι ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις να παίξουν έναν μεγαλύτερο ρόλο στην αναδιάρθρωσή του. Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι η διεύρυνση της Ομάδας των 8 πιο αναπτυγμένων χωρών («G8») σε 15, καθώς και η αύξηση του ρόλου της ομάδας των «20» χωρών.

Να σημειωθεί πως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα - οι χώρες BRIC - σχεδιάζουν από κοινού τη λήψη μέτρων για την αύξηση του εμπορίου και τη διοχέτευση κεφαλαίων μεταξύ των οικονομιών τους, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Κουντρίν σε συνέντευξή του.

Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», «δημιουργούνται προϋποθέσεις μετωπικής σύγκρουσης δύο διαφορετικών προσεγγίσεων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής στην Ουάσιγκτον. Διαμετρικά διαφορετικές θέσεις έχει η Δύση, στο πρόσωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ και διαφορετικές η Ανατολή, που εκφράζεται κυρίως από τις χώρες του BRIC.


Ι. Π.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ
Τώρα προτείνει ... πειράματα!

«Να πειραματιστούμε» ήταν η πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα - στο πλαίσιο συνέντευξής του την Κυριακή στη ΝΕΤ - σε ό,τι αφορά την ανίχνευση από μέρους τους διεξόδου απ' την οικονομική κρίση σε μοντέλα διαχείρισης που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν. Δεν έκρυψε την αγωνία του για το μέλλον της ΕΕ, εξαιτίας της διογκούμενης δυσαρέσκειας των λαών, καλώντας μάλιστα τους ηγέτες των χωρών - μελών της να αλλάξουν ρότα, προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει το ευρωοικοδόμημα των μονοπωλίων.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε πως «χρεοκόπησε η νεοφιλελεύθερη εκδοχή του καπιταλισμού» και εναπέθεσε στους ηγέτες της ΕΕ την ευθύνη «να χαράξουν μια ριζικά διαφορετική πολιτική», με στόχο το δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, να περάσει η νομισματική πολιτική στα χέρια των κυβερνήσεων από τα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση διατρέχει σοβαρό κίνδυνο η ίδια η ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών ήταν αποκαλυπτικός, όταν δήλωσε πως «εν τοιαύτη περιπτώσει, αν χρειάζεται εγγύηση, να μας ενημερώσουν και να μας πουν ποιοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι έχουν πρόβλημα, πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το πρόβλημα και πώς θα το λύσουμε». Επανέλαβε δε τη γνωστή πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που αφορά σε «μια άλλη αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος», στο πλαίσιο της οποίας το Δημόσιο να ελέγχει τρεις τράπεζες και «να καθοδηγηθεί ο ανταγωνισμός προς τα κάτω και να σταματήσει η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των μεγάλων τραπεζών»!

Συμπλήρωσε επ' αυτών: «Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Οι προτάσεις μας βασίζονται σε επιτυχημένα μοντέλα διαχείρισης προηγούμενων δεκαετιών»...! Οταν του επισημάνθηκε ότι αυτά τα μοντέλα εφαρμόστηκαν «με άλλα οικονομικά δεδομένα και σε μια άλλη οικονομική πραγματικότητα», απάντησε: «Καταλαβαίνω πού το πάτε. Αυτό που πρέπει να συνομολογήσουμε σήμερα είναι ότι ναι, χρειάζεται να πειραματιστούμε»! Να συμπληρώσουμε πως τα ...πειράματα που προτείνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διεξάγονται σε συνθήκες «αποστείρωσης» από τα «μικρόβια» της εργατικής - λαϊκής πάλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ