ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από την «Πειραματική» στο «Μεταξουργείο»

Στο θέατρο «Μεταξουργείο» στεγάζεται φέτος η ομάδα του Στάθη Λιβαθινού. Η Αννα Βαγενά κάλεσε τον Στάθη Λιβαθινό να φέρει την ομάδα του, που έκανε επιτυχημένες παραστάσεις στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού και να συνεχίσει τη δουλειά του στο θέατρό της, αναλαμβάνοντας την παραγωγή. Ετσι η ομάδα θα συνεχίσει παρουσιάζοντας δύο έργα στην κεντρική σκηνή, από Τετάρτη έως Κυριακή, και άλλες τρεις παραστάσεις στη «νέα σκηνή», κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Το πρώτο έργο της κεντρικής σκηνής, που ξεκινάει τις παραστάσεις της αύριο, είναι το έργο του Ιρλανδού συγγραφέα John Millington Synge «Ενας ήρωας - το καμάρι της Δύσης». Το έργο γράφτηκε 100 χρόνια πριν, το 1907. Στο χωριό της περιφέρειας Μεγιό, στην άκρη του δυτικού κόσμου, στις απότομες όχθες της καθολικής Ιρλανδίας, τίποτα δεν αλλάζει. Ολοι ζουν στο δικό τους ρυθμό, αποκομμένοι από τον πολιτισμό και την κοινωνία, ώσπου να εμφανιστεί στο ταβερνείο του Μάικ και της κόρης του, Πέγκιν, ένας νεαρός ξένος, που γρήγορα θα αναδειχτεί σε ήρωα του χωριού και σε ίνδαλμα των γυναικών, που θα του χαρίσουν την προσοχή, την περιποίηση και την καρδιά τους.

Ο John Millington Synge έζησε μόνο 38 χρόνια (1871-1909) και έγραψε τον «Ηρωα - Το καμάρι της Δύσης» δύο χρόνια πριν πεθάνει. Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός. Συνεργάτης Σκηνοθεσίας: Δημήτρης Ημελλος. Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας - Ζένια Κριτσέφσκαγια. Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική: Κώστας Μαγγίνας. Χορογραφία - Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Μίχος. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Παίζουν: Νίκος Καρδώνης, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Ναυπλιώτου, Αρης Τρουπάκης, Μαρία Σαββίδου, Στέλιος Ιακωβίδης, Αννα Κουτσαφτίκη, Βασίλης Κουκαλάνι, Οθων Μεταξάς, Καλλιόπη Σίμου, Σοφία Τσινάρη.

Φλωρεντινές λυρικές ... ιστορίες

Από την όπερα «Τζάννι Σκίκκι»
Από την όπερα «Τζάννι Σκίκκι»
Δύο μονόπρακτα λυρικά έργα, γραμμένα την ίδια την εποχή, στις αρχές του 20ού αιώνα, που διαδραματίζονται στη Φλωρεντία, παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στις 23 Νοεμβρίου (8 μ.μ.), στο θέατρο «Ολύμπια». Πρόκειται για τη - βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό του Οσκαρ Ουάιλντ - όπερα «Μια φλωρεντινή τραγωδία» του Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκι (ανεβαίνει σε πανελλήνια πρώτη), έργο, που πραγματεύεται ακραίες καταστάσεις και συναισθήματα: Ο εύπορος έμπορος Σιμόνε σκοτώνει τον εραστή της γυναίκας του. Πάνω από το πτώμα του άτυχου εραστή, ο Σιμόνε και η Μπιάνκα ανακαλύπτουν ξανά τον έρωτά τους. Παράλληλα, παρουσιάζεται σε επανάληψη, η περίφημη κωμική όπερα «Τζάννι Σκίνκι» του Τζάκομο Πουτσίνι, έργο ανάλαφρο και γεμάτο κωμικές στιγμές. Η υπόθεση ξεκινά με ένα θάνατο. Μια οικογένεια αναζητά τρόπο, ώστε να αλλάξει τη διαθήκη του νεκρού θείου, γι' αυτό ζητά βοήθεια από τον έξυπνο, αλλά πονηρό Τζάννι Σκίνκι. Αυτός υποδύεται τον νεκρό και κληροδοτεί ...στον εαυτό του τη μερίδα του λέοντος!

Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης, σκηνοθεσία: Τζον Φούλτζεϊμς, σκηνικά - κοστούμια: Ρίτσαρντ Χάντσον, φωτισμοί: Μπρούνο Πόετ. Στη «Μία φλωρεντινή τραγωδία» ερμηνεύουν: Μπράιαν Χάιμελ, Φίλιπ Χορστ, Φρεντερίκα Μπρίλεμπουργκ. Στο «Τζάννι Σκίκκι»: Κώστας Μαρτίνης, Γιάννης Γιαννίσης, Ειρήνη Κυριακίδου, Λυδία Αγγελοπούλου, Μάρκους Σέλτον, Ζαχαρίας Τσούμος, Μίνα Πολυχρόνου, Δημήτρης Κασιούμης, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Μανώλης Παπαδάκης, Βικτώρια Ντίνα - Μαϊφάτοβα κ.ά. Παραστάσεις επίσης στις 25, 26, 28, 29, 30/11.

Ζωγραφική και γλυπτική
  • Εκθεση γλυπτικής του Γιώργου Πεταλά θα παρουσιάσει (από 18/11) το «Αλεκτον» (Σφακτηρίας 23 και Πλαταιών, Κεραμεικός). Ο καλλιτέχνης επί είκοσι χρόνια ασχολείται με γλυπτικές συνθέσεις, χρησιμοποιώντας ως υλικό παλιά αντικείμενα, κυρίως της ελληνικής παραδοσιακής χειροτεχνίας και βιοτεχνίας. Τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί, αποσπασματικά ή ημικατεστραμμένα, από ξύλο, ορείχαλκο, σίδερο κ.ά., αξιοποιούνται με βάση την ιδιαίτερη πλαστικότητα και το χαρακτήρα τους σε πρωτότυπες, αυτόνομες γλυπτικές συνθέσεις.
  • Μέχρι τις 6/12 διαρκεί η έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Κεχαγιόγλου στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (πλατεία Κολωνακίου 20). Τίτλος της «Ορίζοντες».
  • Την τελευταία ενότητα ζωγραφικών και γλυπτικών έργων, που δημιούργησε ο Μιχάλης Κατζουράκης μετά τη μεγάλη παρουσίαση δουλειάς του στο «Εργοστάσιο» της ΑΣΚΤ, περιλαμβάνει η έκθεση (από 20/11) στην αίθουσα «Καππάτος» (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι).
  • Εκθεση ζωγραφικής του Παλαιολόγου Θεολόγου φιλοξενείται (έως 6/12) στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Βόλου το 1930. Αυτοδίδακτος, ως τα μέσα της δεκαετίας του 1960 τον απασχόλησε η παραστατική ζωγραφική μέσω ενός γραμμικού κυβιστικού ιδιώματος, ενώ αργότερα στράφηκε σε αφηρημένους γεωμετρικούς τύπους. Το 1967 εξορίστηκε στα Γιούρα. Την περίοδο της δικτατορίας και τα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια, συνέχισε την παραστατική ζωγραφική, δημιουργώντας ευρείς θεματικούς κύκλους, με επίκεντρο την ανθρώπινη μορφή, εμπνεόμενος από τα σύγχρονα ιστορικά γεγονότα.
  • Εκθεση ζωγραφικής του Παναγιώτη Ματσούκα, εγκαινιάζεται στις 20/11 στην γκαλερί της Ερσης (Κλεομένους 4).
Μουσικές συναντήσεις

Αξιόλογες μουσικές συναντήσεις επιφυλάσσει και αυτή τη βδομάδα η «Αλλη Οχθη» (Αρτεμωνος 9, Ν. Κόσμος, 210 9270628). Σήμερα, η Τυνήσια τραγουδίστρια Lamia Bedioui συναντά τον δεξιοτέχνη κρουστών Σόλη Μπαρκή, σ' ένα πρόγραμμα με μουσικές που αντλούν αυτοσχεδιαστικά από όλη τη Μεσόγειο.

Αύριο (13/11), ο Γιάννης Λεμπέσης και η ορχήστρα του «Λαϊκή Στράτα» παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Αθήνα τη μουσική παράσταση «Ελλαδογραφία». Ενα μουσικό ταξίδι σε όλο τον 20ό αιώνα, από το παραδοσιακό και το ρεμπέτικο στο λαϊκό και κοινωνικό τραγούδι. Η παράσταση παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία σε 40 πόλεις, από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Τα κείμενα είναι του Γιώργου Τσαγκάρη, που «έφυγε» αναπάντεχα τον περασμένο Αύγουστο και ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ. Μαζί με τον Γ. Λεμπέση ερμηνεύουν: Πορφύρης Κανάς (ακορντεόν), Εκτορας Κοσμάς (βιολί, μαντολίνο), Σάκης Σαμπάλης (κιθάρα), Μαρία Δεικτά και Αρτεμις Ματαφιά (τραγούδι), Φάνης Σαμπατίνας (τραγούδι, μπαγλαμάς).

Στις 14/11, ακολουθεί ο γνωστός δεξιοτέχνης του κλαρίνου Δημήτρης Κώτσικας με τη ζυγιά του, σε τραγούδια και σκοπούς της στεριανής μουσικής παράδοσης.

ΕΑΜ - ΔΣΕ σε λεύκωμα

Το παράρτημα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) στην Πετρούπολη, στις 16/11 (11π.μ.) στο Συνεδριακό Κέντρο του ΚΥΒΕ (Εθνάρχου Μακαρίου 1, Περιστέρι, είσοδος από γέφυρα Κολοκυνθούς), θα παρουσιάσουν το βιβλίο - λεύκωμα φωτογραφιών του Θεοδώρου Αθ. Αυγέρου «Μνήμες Αγώνων (ΕΑΜική Αντίσταση - Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας)». Για την έκδοση, θα μιλήσουν οι: Χρήστος Τσιντζιλώνης (πρόεδρος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), Τηλέμαχος Λουγγής (ιστορικός, πρόεδρος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών), Κωνσταντίνος Παπλωματάς (εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ). Στο πλαίσιο της παρουσίασης θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων.

«Πέρσες» στις «Ροές»

Η ομάδα «Επιστροφή» από 13/11 - 20/12, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο (9.15 μ.μ.) και Κυριακή (8 μ.μ.), θα παρουσιάζει στο θέατρο «Ροές» τους αισχυλικούς «Πέρσες». Μετάφραση - διδασκαλία Λουκάς Θάνος. Στο ρόλο του Δαρείου, ο Γιάννης Βόγλης. Παίζουν, επίσης, οι νέοι ηθοποιοί: Γεωργία Αγκονσίλιο, Πέλυ Γιαούζη, Αννα Ελενα, Λίλια Ερμή, Στέλλα Εμκή, Κωνσταντίνος Μάρκελος, Βάσω Μορφιαδάκη, Φοίβος Παπαγιάννης, Αντιγόνη Ρήγα, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Χριστίνα Τσάτσου.

Η ομάδα δημιουργήθηκε, με στόχο την προσέγγιση του αρχαίου δράματος, με απόλυτο σεβασμό, ευθύνη και καθαρή ματιά προς το αρχαίο δράμα και αποσκοπεί σε μια αφαιρετική, λιτή ερμηνεία, όπου θα κυριαρχούν η μουσικότητα του ποιητικού λόγου και οι ερμηνείες. Αυτή η ερευνητική προσπάθεια, γεννήθηκε ως άσκηση στη Δραματική Σχολή του δήμου Αγ. Βαρβάρας, πριν πέντε χρόνια, με δασκάλους τους Γιάννη Βόγλη και Λουκά Θάνο, στις τραγωδίες «Προμηθέας δεσμώτης», «Πέρσες», «Χοηφόροι», ενώ τώρα προετοιμάζεται η «Ορέστεια».

Σίγησε ... η «Μάμα Αφρικα»

H Νοτιοαφρικανή τραγουδίστρια Μίριαμ Μακέμπα, ένα από τα σύμβολα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, άφησε την τελευταία της πνοή, την περασμένη Κυριακή στην Ιταλία, σε ηλικία 76 χρόνων. Πέθανε από ανακοπή καρδιάς, κοντά στη Νάπολη, κατά τη διάρκεια συναυλίας συμπαράστασης στον Ιταλό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, που απειλείται από τη Μαφία. Η τραγουδίστρια, γνωστή ως «Μάμα Αφρικα», γεννήθηκε το 1932 στο Γιοχάνεσμπουργκ. Αρχισε να τραγουδάει τη δεκαετία του '50 με το συγκρότημα «Manhattan Brothers». Το 1956 συνέθεσε τη μεγαλύτερή της επιτυχία, το τραγούδι «Pata, Pata». Για πολλά χρόνια ζούσε εξόριστη στην Αγγλία, εξαιτίας της εμφάνισής της στην ταινία κατά του απαρτχάιντ «Come back Africa». Στη Νότιο Αφρική, γύρισε το '90, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Νέλσον Μαντέλα.

Βρέθηκε πυραμίδα 4.300 χρόνων κοντά στο Κάιρο

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου, ανακαλύφθηκε μια πυραμίδα που κατασκευάστηκε πριν από 4.300 χρόνια στη νεκρόπολη της Σακάρα, σε απόσταση 20 χλμ νότια του Καΐρου, που, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Φαρούκ Χόσνι, φαίνεται να έχει συληθεί.

Η πυραμίδα, που σήμερα έχει ύψος 5 μέτρα, βρέθηκε σε βάθος 20 μέτρων κάτω από την άμμο και εικάζεται ότι μπορεί να είχε ύψος 15 μέτρων. Με βάση τα στοιχεία των ειδικών, οικοδομήθηκε για την βασίλισσα Σεσεσέτ, μητέρα του βασιλιά Τέτι, πρώτου βασιλιά της 6ης δυναστείας του παλαιού βασιλείου, πρόσθεσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στη Σακάρα.

Στην τεράστια νεκρόπολη της Σακάρα, που χρησιμοποιούνταν σχεδόν συνεχώς καθ' όλη την περίοδο της αρχαίας Αιγύπτου και έως τη Ρωμαϊκή περίοδο, βρίσκεται και η πρώτη πυραμίδα που κατασκευάστηκε ποτέ, η κλιμακωτή πυραμίδα που χτίστηκε από τον Ιμχοτέπ για τον βασιλιά Τζόσερ, γύρω στο 2700 π.Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ