ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα αιματηρή εισβολή στη Γάζα

Μέχρι σήμερα αρκούν τα τρόφιμα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για 750.000 Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς συνεχίζεται ο ισραηλινός αποκλεισμός

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Νέα εισβολή στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, στο ύψος του καταυλισμού Κχαν Γιούνις, έγινε, χτες, από τον ισραηλινό στρατό, υπό την κάλυψη αεροσκάφους. Ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυρών, αλλά και όλμων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις μαχητές της «Χαμάς» και να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

Με νέα ανακοίνωσή της, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επανέλαβε ότι τα τρόφιμα που υπάρχουν στις αποθήκες στη Γάζα αρκούν μέχρι σήμερα και ότι από αύριο τουλάχιστον 750.000 άνθρωποι θα μείνουν χωρίς τροφή. Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν, εκ νέου, και οι ξένοι δημοσιογράφοι διά της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών, καθώς για πολλοστή ημέρα δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στη Λωρίδα.

  • Με μια σύντομη συνέντευξη Τύπου ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα, προερχόμενος από Ουάσιγκτον και Παρίσι, ο γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γιόσι Γκαλ. Ο κ. Γκαλ ανάμεσα σε άλλα χαρακτήρισε «ιδιαίτερα αποδοτικές» τις επαφές που είχε με τους Ελληνες ομολόγους του, με θέμα την περαιτέρω αναβάθμιση τόσο των ισραηλινο-ευρωπαϊκών σχέσεων όσο και των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς (χαρακτηριστικό ότι οι διμερείς οικονομικές συναλλαγές το 2007 κυμάνθηκαν στα 570 εκατομμύρια δολάρια).
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μακελειό πολιτών στην ... «ήρεμη» Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ.--

Νέο λουτρό αίματος, χτες, στη Βαγδάτη για πολλοστή συνεχόμενη μέρα με θύματα αμάχους πολίτες. Την ίδια ώρα, στο Βόρειο Ιράκ, στη Μοσούλη, Ιρακινός στρατιώτης σκότωνε δύο Αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτιζε έξι πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από αμερικανικά πυρά σ' ένα από τα σπάνια τέτοιου είδους περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 90 τραυματίστηκαν από τρεις διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις (η μία διπλή) σε συνοικίες της Βαγδάτης. Στόχος έγιναν ένας από τους εμπορικότερους δρόμους του κέντρου της πρωτεύουσας, μια ανατολική λαϊκή σιιτική συνοικία και ένα σχολείο (!) σε άλλη σιιτική συνοικία. Από τις αρχές Νοέμβρη έχουν σημειωθεί 19 πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη, που, τον τελευταίο καιρό, οι κατοχικές δυνάμεις χαρακτήριζαν ως «ελεγχόμενα ήρεμη». Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα «λάβει έκτακτα μέτρα» στην πρωτεύουσα.

Στη Μοσούλη, την ίδια στιγμή, συγκεχυμένες παρέμεναν οι συνθήκες υπό τις οποίες ένας Ιρακινός στρατιώτης άνοιξε πυρ κατά Αμερικανών συναδέλφων του. Ο αμερικανικός στρατός δεν έδωσε πληροφορίες, ενώ ιρακινές πηγές υποστήριζαν ότι όλα ξεκίνησαν από έντονο διαπληκτισμό που συνοδεύτηκε από ένα χαστούκι προς τον Ιρακινό.

Στην περιοχή Αμερικανοί και Ιρακινοί επιχειρούν καθημερινά με δεδηλωμένο στόχο την αντιμετώπιση εξτρεμιστών ισλαμιστών της αλ Κάιντα, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους και για το κύμα επιθέσεων κατά των χριστιανών της πόλης, που είχε ως αποτέλεσμα τη φυγή 13.000 ανθρώπων. Τελευταίο κρούσμα, χτες, όταν ένοπλοι εισέβαλαν σε χριστιανικό σπίτι, σκοτώνοντας τις δύο κόρες και τραυματίζοντας τη μητέρα.

Ενα εκατομμύριο χωρίς τροφή

Ενα εκατομμύριο Ιρακινοί δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε τροφή, αλλά «η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη από το 2005, οπότε ήταν τέσσερα εκατομμύρια σε αυτή τη θέση». Αυτό ανακοίνωσε, χτες, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι σημαντικά θετικό ρόλο έχει διαδραματίσει το γεγονός ότι το υπουργείο Εμπορίου, με έσοδα από το πετρέλαιο, αγοράζει και διανέμει τρόφιμα σε καθημερινή βάση σε περισσότερους από 6,5 εκατομμύρια Ιρακινούς, οι οποίοι σε αντίθετη περίπτωση θα πεινούσαν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας κλείνει όλα τα έγγεια σύνορά της με τη Νότια Κορέα από 1η Δεκέμβρη, κατηγορώντας τη γείτονα ότι ωθεί τη διμερή διένεξη στα άκρα. Το ίδιο 24ωρο οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποστέλλουν 50.000 μετρικούς τόνους καυσίμων στη ΛΔ Κορέας, στο πλαίσιο συμφωνίας για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Ενα ακόμη σχολείο κατέρρευσε εν μέρει χτες στο κέντρο της πόλης του Πορτ-ο-Πρενς στην Αϊτή, προκαλώντας τον τραυματισμό επτά ανθρώπων, πέντε ημέρες μετά την κατάρρευση ενός άλλου σχολείου στα περίχωρα της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα 93 νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ανώτερο βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε να δώσει σε 13χρονη καρδιοπαθή το δικαίωμα να αρνηθεί μόσχευμα καρδιάς μετά από απανωτές εγχειρήσεις που υπέστη η έφηβη στο παρελθόν, ώστε να πεθάνει, κατά την επιθυμία της, με αξιοπρέπεια κοντά στους δικούς της.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Το κλείσιμο του εργοστασίου της σοκολατοποιίας της «Kraft Foods» στην πόλη Μπρασόφ έως το τέλος του 2009, με αποτέλεσμα την απόλυση 440 εργαζομένων, ανακοίνωσε χτες η συγκεκριμένη επιχείρηση, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω της ανέφικτης διεύρυνσης της παραγωγής της στη Ρουμανία και όχι εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Κατάληψη στο γραφείο του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τασκ στο κοινοβούλιο πραγματοποίησαν χτες περίπου 200 ανθρακωρύχοι, αλιείς και οδηγοί φορτηγών, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις συντάξεις, που μεταξύ άλλων προβλέπουν την κάθετη μείωση του αριθμού των εργαζομένων που έβγαιναν νωρίτερα στη σύνταξη.

ΚΙΕΒΟ.-- Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιουστσένκο, ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές το Δεκέμβρη - όπως εξάλλου είχε προηγούμενα αναγγείλει - υποστηρίζοντας ότι ίσως αυτές διεξαχθούν μέσα στο 2009. Επιπλέον, χτες το κοινοβούλιο της χώρας αποφάσισε με 233 ψήφους υπέρ (στο σύνολο των 450 βουλευτών) την καθαίρεση του προέδρου του, Αρσένι Γιατσενιού, με την κατηγορία της παράβασης των κανονισμών του σώματος.

ΡΩΜΗ.-- Εισαγγελική έρευνα, για τις αιφνίδιες απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην «Αλιτάλια», ανακοινώθηκε χτες. Οι απεργοί δεν αναγνωρίζουν τις συνδικαλιστικές ενώσεις και τονίζουν πως οι απολύσεις που θα γίνουν είναι πολύ περισσότερες απ' ό,τι έχει ανακοινωθεί επισήμως καθώς σ' αυτές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι εποχιακοί εργαζόμενοι. Επίσης υπογραμμίζουν πως σε ό,τι αφορά τις περικοπές των μισθών, είχε συμφωνηθεί μείωση κατά 7%, ωστόσο στην ουσία θα φτάσουν μέχρι και το 30%.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Με επιτυχία στέφθηκε, όπως ανακοίνωσε η ιρανική ηγεσία, η δοκιμή ενός πυραύλου εδάφους - εδάφους, μεγάλης εμβέλειας (2.000 χιλιόμετρα). Η δοκιμή συγκέντρωσε τις έντονες επικρίσεις του Λευκού Οίκου.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ισχυρή έκρηξη και βιτριόλι κατά μαθητριών

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Νέα αιματοχυσία σημειώθηκε χτες στην Κανταχάρ, κοντά σε κυβερνητικά κτίρια, όταν καμικάζι ανατίναξε το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν και ήταν γεμάτο εκρηκτικά, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμα 42. Η ισχύς της έκρηξης ήταν τέτοια που πέντε γειτονικά σπίτια ισοπεδώθηκαν, ενώ ζημιές υπέστησαν τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μεταξύ των νεκρών ήταν τρεις άμαχοι, ένας αστυνομικός και δύο μυστικοί πράκτορες, ενώ η επίθεση αποδόθηκε στους μαχητές των Ταλιμπάν. Ομως τα γεγονότα δε σταμάτησαν εκεί, καθώς νωρίτερα, στην ίδια επαρχία, δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα ψέκασαν με βιτριόλι οκτώ Αφγανές μαθήτριες, που πήγαιναν στο σχολείο τους, με αποτέλεσμα οι τρεις από αυτές να νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα. Και αυτή η επίθεση αποδίδεται στους Ταλιμπάν, που θεωρούν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Η επίθεση καταδικάστηκε από την κυβέρνηση, ενώ αρκετοί είναι οι γονείς, που μετά την ένταση των επιθέσεων σε σχολεία επιλέγουν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

ΣΥΡΙΑ - ΔΕΑΕ
Τα ίχνη ουρανίου «οδηγούν» στο Ισραήλ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αμεση υπήρξε η αντίδραση της συριακής ηγεσίας στις διαρροές από διπλωμάτες της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με τις οποίες εντοπίστηκαν «ίχνη ουρανίου» κατά στις επιθεωρήσεις στην βομβαρδισμένη από ισραηλινά αεροσκάφη, το Σεπτέμβρη του 2007, κτιριακή εγκατάσταση. Η διαρροή συνέπεσε με δηλώσεις του επικεφαλής της ΔΕΑΕ, αλ Μπάρανταϊ, ο οποίος υποστήριζε ότι υπάρχουν ακόμη «πολλά ερωτήματα που ζητούν απάντηση όσον αφορά στις πυρηνικές δραστηριότητες (αν υπάρχουν) της Συρίας». Ο Μπάρανταϊ δεν επιβεβαίωσε τις διαρροές, αλλά ζήτησε «στενότερη συνεργασία» από τη Δαμασκό.

«Στον ισραηλινό βομβαρδισμό θα πρέπει ν' αναζητηθεί η πηγή των ιχνών ουρανίου» απαντούσε, χτες, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών. Ο Ουαλίντ αλ Μουάλεμ υποστήριξε ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν την εν λόγω εγκατάσταση με βόμβες που έφεραν ουράνιο, συμπληρώνοντας ότι είναι μια γνωστή τακτική που ακολουθούν και οι ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας χαρακτήρισε «πολιτικό και όχι τεχνικό το θέμα», εκτιμώντας ότι απώτερος στόχος είναι ν' ασκηθούν πιέσεις στη χώρα του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ