ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η προτομή θα επανατοποθετηθεί, η πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την κλοπή της προτομής του Πέτρου Κόκκαλη

Για την κλοπή της προτομής και τη βεβήλωση του Μνημείου του Πέτρου Κόκκαλη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την κλοπή της προτομής του Πέτρου Κόκκαλη, που πρόσφατα τοποθέτησε σε ειδική εκδήλωση η Κεντρική Επιτροπή στο Γράμμο, εκεί που ήταν το νοσοκομείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τιμώντας τον αγωνιστή κομμουνιστή και ξεχωριστό επιστήμονα.

Οι "άγνωστοι" δράστες έχουν γνωστό στόχο. Η ενέργειά τους δε στρέφεται μόνο κατά του ΚΚΕ, προσβάλλει τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, καταφέρεται σε βάρος των επιστημόνων που στρατεύτηκαν με το λαϊκό - εργατικό κίνημα και το υπηρέτησαν μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Αυτή η πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη. Το ΚΚΕ θα εντείνει τη δράση του στο λαό και τη νεολαία για να γνωρίσει τη σύγχρονη ιστορία, τις θυσίες και την προσφορά του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, τη δράση αγωνιστών όπως ο Πέτρος Κόκκαλης, που διώχτηκαν γιατί υπηρέτησαν με τη δράση και την επιστήμη τους το δίκιο του λαού, που δε συμβιβάστηκαν με την αστική τάξη. Η προτομή του αγωνιστή Πέτρου Κόκκαλη θα επανατοποθετηθεί».

ΦΛΩΡΙΝΑ
Να ανεγερθεί μνημείο στον τόπο θυσίας 800 μαχητών του ΔΣΕ

Σχετικό αίτημα μαζικών φορέων της πόλης κατέθεσε με αναφορά του στη Βουλή το ΚΚΕ

Ακόμα και σήμερα, 60 χρόνια μετά και 20 χρόνια από την τυπική νομική άρση των συνεπειών του Εμφυλίου, κάποιοι επιμένουν μισαλλόδοξα να αρνούνται την ανέγερση τιμητικού Μνημείου στους εκατοντάδες ήρωες νεκρούς του ΔΣΕ, που τάφηκαν στον ομαδικό τάφο στη Φλώρινα, όπως δείχνει η φωτογραφία

CORBIS/APEIRON

Ακόμα και σήμερα, 60 χρόνια μετά και 20 χρόνια από την τυπική νομική άρση των συνεπειών του Εμφυλίου, κάποιοι επιμένουν μισαλλόδοξα να αρνούνται την ανέγερση τιμητικού Μνημείου στους εκατοντάδες ήρωες νεκρούς του ΔΣΕ, που τάφηκαν στον ομαδικό τάφο στη Φλώρινα, όπως δείχνει η φωτογραφία
Αναφορά έξι μαζικών φορέων της Φλώρινας, με την οποία ζητούν να απαλλοτριωθεί και να χαρακτηριστεί τόπος ιστορικής μνήμης - χώρος πρασίνου και να ανεγερθεί μνημείο στον ομαδικό τάφο όπου είναι θαμμένοι 800 και πλέον μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Φλώρινα, κατέθεσαν στη Βουλή, για τους υπουργούς Εσωτερικών, Πολιτισμού, Οικονομίας και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, Γ. Ζιώγας, Σ. Καλαντίδου και Κ. Καζάκος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το χώρο, όπου τάφηκαν μαζικά σε κοινό ομαδικό τάφο οι νεκροί, αλλά μαζί και πολλοί ζωντανοί ακόμα τραυματίες του ΔΣΕ, μετά τη μεγάλη επιχείρηση που έγινε για την κατάληψη της Φλώρινας. Επιχείρηση που άρχισε τη νύχτα της 11 προς 12 Φλεβάρη του 1949 και τελείωσε με αποτυχία και βαριές απώλειες των μαχητών του ΔΣΕ τη νύχτα της 12 προς 13 Φλεβάρη. Ωστόσο, 60 χρόνια μετά και παρά την ψήφιση του νόμου για την άρση των συνεπειών του Εμφυλίου, τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πριν, αλλά και της ΝΔ αρνούνται να ανακηρύξουν τον τόπο αυτό της θυσίας σε ιστορικό τόπο και να επιτρέψουν να στηθεί μνημείο προς τιμήν των ηρωικών νεκρών.

Ετσι, μέχρι σήμερα, ο χώρος του ομαδικού τάφου στη Φλώρινα παραμένει οικόπεδο, ενώ μπαίνουν εμπόδια ακόμα και στη διοργάνωση εκδηλώσεων τιμής στο χώρο. Μάλιστα, φασιστοειδή έχουν βεβηλώσει και καταστρέψει μαρμάρινη πλάκα που έστησαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ, σε σχετικές εκδηλώσεις τιμής που πραγματοποίησαν τα τελευταία χρόνια.

Στην αναφορά που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, σημειώνεται πως σχεδόν 60 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και είκοσι από την «τυπική» νομική άρση των συνεπειών του, εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα, που εμποδίζουν την ουσιαστική άρση των συνεπειών του. Ενα τέτοιο ανοιχτό ζήτημα είναι ο ομαδικός τάφος στη Φλώρινα, όπου είναι θαμμένοι πάνω από 800 μαχητές του ΔΣΕ και που - 59 χρόνια μετά - δεν υπάρχει ούτε καν ένα απλό μνημείο που να δείχνει τον τόπο ταφής τους.

«Θεωρούμε - σημειώνεται - ότι είναι απαράδεκτο να συνεχίζει να υπάρχει ανοιχτό ένα ζήτημα, το οποίο έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και πολλά χρόνια. Θα πρέπει, επιτέλους, η πολιτεία, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Διεκδικούμε ο χώρος που είναι θαμμένοι οι 800 μαχητές του ΔΣΕ - ουσιαστικά, τόπος θυσίας - να απαλλοτριωθεί, με ευθύνη της πολιτείας, να χαρακτηριστεί τόπος ιστορικής μνήμης και χώρος πρασίνου και να ανεγερθεί μνημείο».

Η αναφορά υπογράφεται από τις παρακάτω οργανώσεις: Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Φλώρινας, Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων και Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ, Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας, Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας, Φαρμακευτικός Σύλλογος Φλώρινας, Σωματείο Εργαζομένων - Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Σκηνικό έντασης από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Στη χτεσινή συνεδρίαση στήθηκε σκηνικό έντασης, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (κόμματα συνυπεύθυνα για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου) να ανταλλάσσουν κατηγορίες σχετικά με προσπάθεια εκφοβισμού συγκεκριμένης μάρτυρα. Ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας ισχυρίστηκε ότι η μάρτυρας Σ. Ζαφείρη, πρώην υπάλληλος της Κτηματικής Εταιρείας Ξάνθης, «διέπραξε το έγκλημα της ψευδορκίας» και ως εκ τούτου ζήτησε «να κρατηθεί» γιατί «επ' αυτοφώρω» διέπραξε την ψευδορκία και να κινηθούν εναντίον της «τα νόμιμα με βάση τον κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό και ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκης λέγοντας ότι «θα το δούμε αυτό» στο τέλος της κατάθεσής της. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για προσπάθεια τρομοκράτησης της Σ. Ζαφείρη και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε ο Κ. Τζαβάρας προσπάθησε να ανασκευάσει λέγοντας ότι ποτέ δεν είπε ότι πρέπει να κρατηθεί η μάρτυρας. Σε παρέμβασή του ο Αντ. Σκυλλάκος ανέφερε ότι «πολιτικά κρίνοντας την υπόθεση από το πώς εξελίσσεται η εξέταση των μαρτύρων, δε θα είναι καλή εικόνα να προβούμε σε κράτηση μάρτυρα και δε συμφωνώ να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο».

Νωρίτερα στην Επιτροπή κατέθεσε ο νομικός σύμβουλος του Κράτους Χ. Μπότσιος, ο οποίος ήταν εισηγητής στην υπόθεση που αφορούσε την κυριότητα των παραλίμνιων εκτάσεων της λίμνης Βιστονίδας και το εάν αυτές μπορούσαν να ανταλλαγούν με εποικιστικές εκτάσεις του Δημοσίου.

Ο μάρτυρας είπε ότι η Υπηρεσία του ενημερώθηκε ότι κάτι γίνεται με την ιδιοκτησία όταν διάβασε δημοσιεύματα της εποχής στον «Ριζοσπάστη», σύμφωνα με τα οποία οι κάτοικοι των περιοχών περί τη Βιστονίδα προχώρησαν σε καταγγελίες όπου όπως ανέφεραν «θα έρθει η Μονή (Βατοπεδίου) εδώ και θα μας αναγκάσει να πληρώνουμε ενοίκια»...

Ο ίδιος είπε ότι γνωμάτευσε πως από τα 8.600 στρέμματα στην Ουρανούπολη που ανταλλάχτηκαν με τη Μονή Βατοπεδίου, μόνο τα 400 ήταν δάσος και είχαν απόλυτη προστασία από οποιαδήποτε εκμετάλλευση. Ο Χ. Μπότσιος ισχυρίστηκε στην Επιτροπή ότι ποτέ δεν είπε ότι η συγκεκριμένη έκταση ήταν άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα.

Το ότι ο στόχος ήταν η εμπορική αξιοποίηση των 8.600 στρεμμάτων του δάσους της Ουρανούπολης που δόθηκε στη Μονή Βατοπεδίου προέκυψε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής από τις απαντήσεις του δασάρχη Χαλκιδικής Ν. Φραντσεσκάκη στις σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου. Ο δασάρχης είπε ότι μετά την αποδοχή (το καλοκαίρι του 2008) από τον υφυπουργό Γεωργίας Κ. Κιλτίδη της σχετικής γνωμάτευσης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τα 8.600 στρέμματα της Ουρανούπολης (που ανταλλάχτηκαν με το Βατοπέδι) αποτελούσαν όχι μόνο δασική έκταση, αλλά και «κληροτεμάχια». Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι τα συγκεκριμένα στρέμματα - «φιλέτο» ήταν διαθέσιμα για τουριστική και επιχειρηματική εκμετάλλευση ως άρτια και οικοδομήσιμα.

Με επιστολή του προς την Επιτροπή ο εισαγγελέας Γ. Καρούτσος γνωστοποιεί στα μέλη της ότι στα πλαίσια των ερευνών της δικαιοσύνης για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου δεν έχει διαταχθεί το άνοιγμα κανενός τραπεζικού λογαριασμού των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Εκδήλωση για τις Ενοπλες Δυνάμεις

Εκδήλωση με θέμα «Ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων και ανταγωνισμών στην περιοχή μας», διοργανώνει, σήμερα Πέμπτη, η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκδήλωση στη Σιάτιστα

Εκδήλωση με θέμα «Τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και αμπελουργίας και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΚΟ Σιάτιστας του ΚΚΕ, την Παρασκευή 14/11 στις 8 μμ στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θα μιλήσει ο Γιώργος Στραβού, γραμματέας της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ