ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ
Προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν οι απεργοί πείνας

Ανεπαρκή κρίνουν τα μέτρα της κυβέρνησης οι κρατούμενοι

Με μέτρα που δε δίνουν ουσιαστικές λύσεις στα σοβαρά προβλήματα των κρατουμένων - απεργών πείνας, επιχειρεί η κυβέρνηση να εκτονώσει την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας, όπως προκύπτει και από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη με την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων».

Την ίδια στιγμή, κρατούμενοι που πραγματοποιούν απεργία πείνας μεταφέρονται σε νοσοκομεία με προβλήματα υγείας. Ηδη από χτες, κρατούμενοι από τις φυλακές Χίου, Κέρκυρας, Κορυδαλλού, Αλικαρνασσού και Πάτρας νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, καθώς τόσο η αποχή από το φαγητό όσο και τα στερητικά σύνδρομα από τις ναρκωτικές ουσίες (καθώς περίπου το 45% των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας είναι χρήστες) δυσχεραίνουν την κατάσταση της υγείας τους.

Και το πρόβλημα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, καθώς στα νοσοκομεία των φυλακών, δεν επαρκούν οι γιατροί που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους κρατούμενους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ένας γιατρός που εφημερεύει καλείται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες φροντίδας των κρατουμένων.

Καθημερινά, ο αριθμός όσων συμμετέχουν στην απεργία πείνας, αυξάνεται. Χτες, έφτασε τους 5.500 από τους συνολικά 14.000 που - σύμφωνα με εκτιμήσεις - κρατούνται, ενώ περίπου 8.000 είναι οι φυλακισμένοι που απέχουν από το συσσίτιο.

Ανεπαρκή μέτρα

Στο μεταξύ, οι κρατούμενοι δε θεωρούν ικανοποιητικές τις απαντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου και γι' αυτό είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πανελλαδική κινητοποίησή τους, με τη συμμετοχή στην απεργία πείνας να αυξάνεται. Αυτό προέκυψε και από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού με την «Πρωτοβουλία».

Οι προτάσεις του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) κρίνονται από τους κρατούμενους και την «Πρωτοβουλία» εξαιρετικά ανεπαρκείς, μην ικανοποιώντας στοιχειώδη δικαιώματα των κρατουμένων. Οι κρατούμενοι, μέσω της «Πρωτοβουλίας», ζήτησαν να συναντηθεί ο υπουργός με επιτροπή των κρατουμένων. Για το θέμα αυτό, σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων ο Σ. Χατζηγάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια, απάντησε ότι στις προθέσεις του είναι να κάνει «μια σειρά επαφών και επισκέψεων στις φυλακές», χωρίς ωστόσο να απαντήσει, αν θα συναντηθεί με επιτροπή κρατουμένων, κάτι που αποτελεί ένα εκ των βασικών αιτημάτων των κρατουμένων απεργών πείνας. Μάλιστα, για κάποιες από τις προτάσεις του ΚΕΣΦ οι κρατούμενοι θεωρούν ότι είναι εμπαιγμός και χωρίς αντίκρισμα.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν την πρόταση να ισχύσει και για τους καταδικασθέντες για ναρκωτικά η έκτιση των 3/5 της ποινής (από 4/5 που είναι σήμερα) για τη θεμελίωση του δικαιώματος της υπό όρους απόλυσης, εξαιρώντας όσους είναι «κατ' εξακολούθηση, συνήθεια και υποτροπή»... Βάζοντας αυτή την εξαίρεση, επισημαίνει η «Πρωτοβουλία», σχεδόν εξαιρούν όλους τους κρατούμενους για υποθέσεις ναρκωτικών. Στις ελληνικές φυλακές περίπου οι μισοί κρατούνται για υποθέσεις ναρκωτικών.

Επίσης, το ΚΕΣΦ προτείνει την εξαγορά των ποινών μέχρι πέντε χρόνια, ενώ είναι γνωστό ότι αυτοί που βρίσκονται στη φυλακή με τέτοιες ποινές είναι ακριβώς αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν. Η ρύθμιση αυτή είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντική για τους μετανάστες και γενικά για τους αλλοδαπούς κρατούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σ. Χατζηγάκης κατά τη χτεσινή συνάντηση με την Πρωτοβουλία, ανέφερε ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων του ΚΕΣΦ, ενώ κάποια από αυτά θα τα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη δέσμη μέτρων για κατηγορίες κρατουμένων στις φυλακές, όπως είναι οι καταδικασμένοι και υπόδικοι για υποθέσεις ναρκωτικών, για τους ανήλικους κλπ. Ωστόσο, ούτε και χτες έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προτάσεων, τη στιγμή που οι κρατούμενοι τις κρίνουν ανεπαρκείς.

«Είναι θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας η επίλυση των προβλημάτων του Σωφρονιστικού Συστήματος», τόνισε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλιας υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Δικαιοσύνης. Ενώ από την πλευρά του ο υπουργός - χωρίς να απαντά για την ουσία των προβλημάτων - στάθηκε στη... συμπεριφορά των κρατουμένων λέγοντας ότι οι κρατούμενοι δείχνουν αξιοθαύμαστη ποιότητα στις εκδηλώσεις που προβαίνουν. Είπε, ακόμη, ότι το υπουργείο προσπαθεί να απεγκλωβίσει ένα μεγάλο αριθμό κρατουμένων, προσθέτοντας ότι υπολογίζεται πως με τα πρώτα μέτρα θα απελευθερωθούν περί τους 1.500 κρατούμενους.

Τέλος, ο «Συνήγορος του Πολίτη», με δελτίο Τύπου, επισημαίνει πως οι χώροι που κρατούνται ανήλικοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ούτε εκπληρώνουν τους σκοπούς της σωφρονιστικής μεταχείρισης ανηλίκων.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Βλέπει ως «λύση» την καταστολή

Στοιχεία για τους μη νομιμοποιημένους μετανάστες παρουσιάστηκαν χτες

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τη λύση για το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων θα δώσει η ...καταστολή

Eurokinissi

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τη λύση για το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων θα δώσει η ...καταστολή
Με στόχο να προβληθεί η καταστολή της μετανάστευσης - και μάλιστα «εν τη γενέσει της», στις χώρες προέλευσης - οι απελάσεις και οι επαναπροωθήσεις, ως η μοναδική λύση «στο οξύτατο πρόβλημα της μη νόμιμης μετανάστευσης», παρουσίασε χτες το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) στοιχεία για τους μη νομιμοποιημένους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα για λογαριασμό του ΙΜΕΠΟ, οι μη νομιμοποιημένοι μετανάστες στην Ελλάδα υπολογίζονται από 172.250 έως 209.402. Οι αριθμοί αυτοί, που προφανώς υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικότητας, προκύπτουν - σύμφωνα με το ΙΜΕΠΟ - από τη μελέτη στοιχείων «που βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών (Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, Αστυνομικές Διευθύνσεις, ΕΣΥΕ, Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ.) και σε αναγωγές των εκτιμήσεων τους, καθώς και στις απαντήσεις που απέστειλαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο οι Σύλλογοι των Μεταναστών».

Για το λόγο αυτό, από τα στοιχεία κάθε υπηρεσίας εξάγεται και διαφορετικό συμπέρασμα για τον κατά προσέγγιση αριθμό των εν λόγω μεταναστών στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η χαμηλότερη εκτίμηση να τους κατεβάζει στις 81.000 και η υψηλότερη να τους ανεβάζει στις 270.000. Ακόμα και με αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί να αποκρυβεί το καθεστώς παρανομίας που συνειδητά επιβάλλεται στους μετανάστες από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Σε εναρμόνιση φυσικά με την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, η οποία απαγορεύει τη μαζική νομιμοποίηση. Αλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστάτησε στη σύνταξη και θα πρωτοστατήσει και στην εφαρμογή του Συμφώνου για την καταπολέμηση της «παράνομης» μετανάστευσης, το οποίο προβλέπει μέχρι και 18μηνη φυλάκιση των μεταναστών - ακόμα και ανήλικων - ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών στα σύνορα και του φακελώματος, συνεργασία των χωρών προέλευσης στην εμπόδιση της μετανάστευσης κ.ά.

Αποκρύφτηκε το γεγονός ότι η «παράνομη» μετανάστευση - σε ...«επιθυμητές» διαστάσεις - ευνοεί μόνο τους εργοδότες και το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί σαν μοχλός πίεσης των μεροκάματων ντόπιων και ξένων εργαζομένων προς τα κάτω. Αντίθετα, εκφράστηκε ανησυχία για τις κοινωνικές «εκρηκτικές» διαστάσεις που μπορεί να προκληθούν από τα μεγάλα κύματα της μετανάστευσης, πάντα υπό το πρίσμα των κοινωνικών αναταράξεων που οξύνουν η φτώχεια και η εξαθλίωση.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του προέδρου του ΙΜΕΠΟ, Αλ. Ζαβού, ο οποίος επέλεξε - μετά από σχετική ερώτηση - να αναφερθεί στο ...κόστος (!) της καταστολής και των απελάσεων, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα είναι της Ευρώπης και όχι μόνο κάθε χώρας ξεχωριστά και για το λόγο αυτό το βάρος της λύσης (κόστος και μέσα καταστολής) πρέπει να κατανεμηθεί ισότιμα στις ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο των παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση έχει την εξής πολιτική γραμμή: Την εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων, ώστε από τη μία να εμποδίζει την είσοδο όσων έρχονται στη χώρα και από την άλλη να απελαύνει όσους βρίσκονται μη νόμιμα στο έδαφός της.

Αστυνομικός κατηγορείται ότι έκλεψε μετανάστη

Αστυφύλακας της Αμεσης Δράσης κατηγορείται ότι έκλεψε μετανάστη από το Μπαγκλαντές. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 22χρονος αστυνομικός χτες τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, αφαίρεσε από 30χρονο αλλοδαπό 600 ευρώ.

Το ποσό αυτό ήταν ο μισθός του, αφού ο 30χρονος εργάζεται ως σερβιτόρος. Ο αστυνομικός έλεγχος έγινε στην οδό Πατησίων. Ο αστυφύλακας ήταν οδηγός περιπολικού στο οποίο επέβαιναν άλλοι δυο συνάδελφοί του. Ο δράστης έλεγξε δυο αλλοδαπούς αποσπώντας από τον ένα τα χρήματα. Ο 30χρονος σταμάτησε περιπολικό του αστυνομικού τμήματος της Κυψέλης που πέρασε από την περιοχή και κατήγγειλε το συμβάν. Τότε οι αστυνομικοί του τμήματος εντόπισαν το περιπολικό της Αμεσης Δράσης και οδήγησαν τους συναδέλφους τους στο τμήμα προκειμένου να ερευνηθεί η καταγγελία. Εκεί, ο 22χρονος αστυφύλακας, κάποια στιγμή, ζήτησε να πάει στην τουαλέτα του κτιρίου. Ο δράστης, στην αρχή, αρνήθηκε την κατηγορία, όμως η θέση του επιβαρύνθηκε από το ότι δεν είχε καταγράψει το περιστατικό του ελέγχου, ενώ μετά από έρευνα στην τουαλέτα βρέθηκαν κρυμμένα 200 από τα 600 ευρώ.

Ο αστυφύλακας θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, ενώ έχει κινηθεί σε βάρος του η διοικητική διαδικασία προκειμένου να τεθεί σε διαθεσιμότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ