ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ελεύθερη αγορά θερμοκήπιο της ακρίβειας

Ενα ακόμη, διακοσμητικό, μηχανισμό ελέγχου της ελεύθερης αγοράς ψήφισε χτες η κυβέρνηση. Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, υπογράμμισε πως και η ακρίβεια είναι πρόβλημα «πολιτικό και ταξικό»

Εναν ακόμη μηχανισμό ελέγχου στην ελεύθερη αγορά προσθέτει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στη Βουλή, από τους βουλευτές της ΝΔ, χωρίς να αγγίζει στην ουσία τις αιτίες της ακρίβειας που μαστίζει τη λαϊκή οικογένεια. Αυτό επισήμανε άλλωστε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, δηλώνοντας ότι καταψηφίζει το εν λόγω νομοθέτημα.

Υπάρχει ήδη πλήθος φορέων και ελεγκτικών μηχανισμών καθώς και «τα περίφημα 41 μέτρα του κ. Φώλια» σημείωσε ξεκινώντας την ομιλία του ο Νίκος Γκατζής, αναρωτώμενος ρητορικά γιατί «μέρα με τη μέρα ανεβαίνουν οι τιμές σε όλα τα ειδή;». Οπως είπε, «δεν είναι θέμα ελεγκτικού μηχανισμού», αλλά οφείλεται στο ότι «δε θέλει η κυβέρνηση να ελέγξει τις μεγάλες βιομηχανίες και τους μεσάζοντες» και παράλληλα «δεν μπορεί να ελέγξει με την ελεύθερη αγορά, την αγορά του ευρωμονόδρομου», άρα λοιπόν «δεν υπάρχει ούτε η βούληση ούτε η δυνατότητα»...

Ο βουλευτής του ΚΚΕ συνέχισε επισημαίνοντας πως «το θέμα είναι πολιτικό και ταξικό. Οι έλεγχοι γίνονται στα ψιλικατζίδικα. Στις μεγάλες επιχειρήσεις, που μπορούν να διαμορφώσουν τις τιμές, δε γίνεται έλεγχος». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Ν. Γκατζής τόνισε πως «δεν έχετε τα εργαλεία εκείνα για να επιβάλλετε κάποια τιμή», θυμίζοντας ότι την περίοδο της μεγάλης αύξησης του πετρελαίου, όταν ζητούνταν να υπάρξει διατίμηση, «μας λέγατε δεν μπορούμε, υπάρχουν οι κανόνες της αγοράς»... Πρόσθεσε ότι για να παρέμβει κανείς στη διαμόρφωση των τιμών πρέπει να υπάρχουν «παραγωγικές μονάδες μεταποίησης που μπορούν να παρέμβουν» και «αυτές δεν μπορούν να είναι παρά κρατικές ή συνεταιριστικές». Τέλος, επισήμανε πως απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας μπορούν να δώσουν μόνον οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων που «πρέπει να διεκδικήσουν μισθούς αξιοπρεπείς, με 1.400 ευρώ βασικό μισθό» και «να παλέψουν για την αλλαγή αυτής της πολιτικής, αν θέλουν να λυθούν βασικά προβλήματα».

Στόχος της κυβέρνησης είναι «να πατάξουμε την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια», υποστήριξε εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής της Αν. Καραμάριος. Απέδωσε ένα μέρος της ακρίβειας στην είσοδο του ευρώ την περίοδο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ χωρίς προετοιμασία, λέγοντας πως «όλα τα προϊόντα ανατιμήθηκαν και κανείς δεν έκανε έλεγχο της αγοράς» και «έτσι σήμερα ξεκινάμε από αυτή τη βάση», ενώ «οι μισθοί δεν ήταν δυνατόν να αυξηθούν 7 φορές πάνω».

Κάθε άλλο παρά αμφισβήτησε τις λογικές της ελεύθερης αγοράς ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Β. Κεκέρογλου. Στα πλαίσια αυτά, διατύπωσε την άποψη πως «η ελεύθερη αγορά επί ΝΔ είναι συνώνυμη με την ασύδοτη αγορά», ενώ το ΠΑΣΟΚ θα επιβάλλει «δημοκρατικό έλεγχο στην αγορά». Εκανε λόγο για «κυβερνητική απραξία και ατολμία μπροστά στα συμφέροντα της αγοράς», καθώς και για «ολιγοπωλιακές καταστάσεις» και «εφαρμογή εναρμονισμένων πρακτικών, που είναι σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ 9ΜΗΝΟΥ
Συνεχίζουν ανοδικά παρά την κρίση

Στα 1.240 εκατ. ευρώ εκτινάχτηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας (δήλωσε και συμμετοχή στο πακέτο κρατικής ενίσχυσης των 28 δισ. ευρώ). Αύξηση 15,9% και για τον ΟΤΕ (στα 501,7 εκατ. ευρώ)

Κέρδη - πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα αποτελούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση, τις αναταράξεις και αβεβαιότητες, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (Εθνική, ΟΤΕ κλπ.) όχι μόνο δεν έχουν υποχωρήσει από τα αστρονομικά επίπεδα του 2007, αλλά - σε αρκετές περιπτώσεις - συνέχισαν να κινούνται ανοδικά και στο 9μηνο του 2009. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση κερδών 7% και ο ΟΤΕ 15,9%. «Μπουμ» κερδών εμφανίζει και ο επιχειρηματικός Ομιλος Alapis, που εκτινάχτηκαν στα 103,8 εκατ. ευρώ (από 43,6 εκατ. ευρώ το περσινό εννιάμηνο), καταγράφοντας αύξηση 138%!

Είναι απόλυτα φανερό ότι οι συνέπειες της κρίσης φορτώνονται αποκλειστικά και μόνο στα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, τα κρατικά πακέτα και ενισχύσεις διατίθενται αποκλειστικά και μόνο για τους τραπεζίτες και τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας. Απτή απόδειξη δίνει και ο ισολογισμός του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας, της Εθνικής Τράπεζας, τα καθαρά κέρδη για την οποία εκτοξεύτηκαν σε 1,24 δισ. ευρώ (1,158 δισ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 7% σε σύγκριση με το 9μηνο του 2007. Με άλλα λόγια, το καθαρό κέρδος ξεπερνά τα 5,5 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη ημέρα. Ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου ξεκαθάρισε χτες ότι η τράπεζα «θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας, κάνοντας χρήση των σχετικών μέτρων», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Πλέον θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι όλες οι επιμέρους μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου θα επιπέσουν με «τα μπούνια» στο πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ των κρατικών ενισχύσεων.

Από τον ισολογισμό της Εθνικής Τράπεζας για το 9μηνο του 2008, προκύπτει επίσης ότι τα καθαρά κέρδη στην Ελλάδα εμφανίζουν μείωση 7%, σε αντίθεση με τη ραγδαία αύξηση 64% των κερδών στη ΝΑ Ευρώπη και 21% στην Τουρκία (από τη θυγατρική Finansbank). Οπως προκύπτει, το 43% από τη συνολική μάζα των καθαρών κερδών προέρχεται από την επιχειρηματική δράση τους στην ευρύτερη ζωτική περιοχή. Η τράπεζα σημειώνει ότι μέσα στον Οκτώβρη -όταν η κρίση πήρε διαστάσεις - η σχέση δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο (στο 91%), εξέλιξη που προφανώς έχει να κάνει με την απόσπαση μεριδίων καταθέσεων από άλλες τράπεζες.

Ο ΟΤΕ

Στα 501,7 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκαν στο φετινό εννιάμηνο και τα καθαρά κέρδη του ομίλου ΟΤΕ, από 433 εκατ. ευρώ πέρσι, καταγράφοντας αύξηση 15,9%. Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χτες συνολικά για τον όμιλο ΟΤΕ, στο εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2008:

  • Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 4,766 δισ. ευρώ, έναντι 4,687 δισ. ευρώ πέρσι (αύξηση 1,7%).
  • Τα λειτουργικά κέρδη έφτασαν τα 854,9 εκατ. ευρώ, έναντι 832,3 εκατ. ευρώ πέρσι (αύξηση 2,7%).

Σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη του ΟΤΕ προέρχονται από τη δραματική μείωση του προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και την πρόσληψη πιο φθηνού εργατικού δυναμικού. Ωστόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Π. Βουρλούμης, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, υποστήριξε ότι ο ΟΤΕ «λόγω του παρελθόντος του ως κρατικό μονοπώλιο επιβαρύνεται από μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος από αυτό μιας ανταγωνιστικής εταιρείας του ιδιωτικού τομέα» και προανήγγειλε περαιτέρω μείωση αυτού του κόστους. Αναφορά έκανε ο Π. Βουρλούμης και στο νέο αφεντικό του ΟΤΕ, το γερμανικό κολοσσό «Ντόιτσε Τέλεκομ», λέγοντας ότι «με την υποστήριξη του ισχυρού συνεργάτη πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση να επιτύχουμε περαιτέρω βελτιώσεις στην κερδοφορία σε όλες τις μονάδες του Ομίλου».

Αυτό που επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, είναι ότι κεντρική φιλοσοφία και βασική επιδίωξη στον ιδιωτικοποιημένο πλέον ΟΤΕ, είναι τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά κέρδη. Γεγονός που για τους εργαζόμενους μεταφράζεται σε λιγότερες θέσεις εργασίας, χειρότερες εργασιακές σχέσεις και μισθούς πείνας.

ΚΕΝΤΡΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ
Συνεχίζουν απτόητα τις ληστρικές πρακτικές

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΕΚΠΟΙΖΩ

Συνεχίζουν... απτόητα τις ληστρικές πρακτικές τα κέντρα αδυνατίσματος, με την ανοχή του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο εξάντλησε την παρέμβασή του στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που διέπει τη λειτουργία αυτών των κέντρων, χωρίς να φροντίζει για την εφαρμογή της, όπως καταγγέλλει η ΕΚΠΟΙΖΩ. Παράλληλα, όμως, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν και μια σειρά νέες πρακτικές καταλήστευσης των πελατών τους.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει ότι τις περισσότερες φορές δε δίνουν αντίγραφα των συμβάσεων που συνάπτουν με τους καταναλωτές, ούτε και έντυπο υπαναχώρησης. Ακόμη, πλέον σπάνια χρεώνουν πιστωτικές κάρτες. Αυτό που κάνουν είναι να πείθουν τους υποψήφιους πελάτες τους είτε να κάνουν ανάληψη μετρητών με κάρτα είτε να πάρουν καταναλωτικά δάνεια με την παρουσία μάλιστα υπαλλήλου του κέντρου και χωρίς να δώσουν απόδειξη, με αποτέλεσμα σε περίπτωση υπαναχώρησης ο πελάτης να μην μπορεί να αποδείξει ότι τα χρήματα από το δάνειο τα εισέπραξε το κέντρο αδυνατίσματος.

Η πρακτική, αυτή, όπως καταγγέλλει η ΕΚΠΟΙΖΩ, εφαρμόζεται με τη σύμπραξη υπαλλήλων τραπεζών, γι' αυτό και, όπως επισημαίνει, δεν πηγαίνουν σε οποιοδήποτε κατάστημα τράπεζας. Επίσης, εκμεταλλεύονται άτομα ηλικιωμένα και γενικά άτομα που δεν κατανοούν πλήρως τι ακριβώς τους χρεώνεται με αποτέλεσμα να γίνονται χρεώσεις προγραμμάτων ακόμα και 60.000 ευρώ. Η ΕΚΠΟΙΖΩ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών και ζητά από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ