ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα ξεσηκωμού στις 10 Δεκέμβρη

Με περιοδείες στους τόπους δουλειάς κορυφώνεται η δράση των ταξικών δυνάμεων για την πανεργατική πανελλαδική απεργία. Σύσκεψη χτες στον Πειραιά

Νεολαίοι διαδηλώνουν στον Πειραιά, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στις 27 Νοέμβρη

ΛΕΠΙΔΗΣ

Νεολαίοι διαδηλώνουν στον Πειραιά, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στις 27 Νοέμβρη
Η όξυνση της ταξικής πάλης και όχι η ταξική συνεργασία είναι η απάντηση στην κρίση και στα σχέδια των κεφαλαιοκρατών να φορτώσουν τις συνέπειές της στους εργάτες. Σε αυτή την κατεύθυνση τα στελέχη του ΠΑΜΕ, συνδικάτα και συνδικαλιστές, εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στον ταξικό πόλο, εξορμούν στους τόπους δουλειάς, καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 10 Δεκέμβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στην Ομόνοια, στις 10.30 το πρωί. Στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα του Βενιζέλου στις 10 το πρωί.

Οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά ανεβάζουν τον πήχη των απαιτήσεων, ώστε η απεργία στις 10 Δεκέμβρη να αποτελέσει έναν σημαντικό σταθμό στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων στεριάς και θάλασσας με όρους αντεπίθεσης. Αυτό ήταν το κύριο στοιχείο που αναδείχτηκε χτες, στη διάρκεια μαζικής σύσκεψης, που διοργάνωσε η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Οπως αποφασίστηκε, η απεργιακή συγκέντρωση να γίνει στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Λουδοβίκου του Ηλεκτρικού Σταθμού Πειραιά. Οπως τονίστηκε, η μαζικότητά της θα πρέπει να ξεπερνάει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Στην εισήγηση, ο Ν. Ξουράφης, μέλος της Γραμματείας Πειραιά, τόνισε ότι το πλαίσιο του ΠΑΜΕ πρέπει να γίνει κατάκτηση των εργαζομένων, να «εισβάλει» σε κάθε χώρο δουλειάς. Κάθε σωματείο να δράσει σχεδιασμένα, να δέσει το πλαίσιο του Μετώπου με τα ειδικότερα προβλήματα. Να γίνουν παντού συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες. Ακόμα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην υπόθεση της αλλαγής του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα και ειδικότερα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, όπου οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, σε πλήρη ευθυγράμμιση, διέλυσαν το Εκτακτο Συνέδριο που οι ίδιες είχαν δρομολογήσει.

Στην Αθήνα, μεταξύ άλλων, περιοδείες θα γίνουν σήμερα σε ξενοδοχεία στην Ομόνοια. Αύριο σε επισιτιστικά καταστήματα στα Βόρεια Προάστια, την Παρασκευή σε επισιτιστικά καταστήματα στη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη και το Σαββατοκύριακο σε ξενοδοχεία στο Σύνταγμα. Επίσης, σήμερα θα γίνει σύσκεψη γυναικών στο Συνδικάτο Επισιτισμού και το απόγευμα θα γίνει γενική συνέλευση για την απεργία. Ακόμα, σε σύσκεψη καλεί αύριο, στις 7 το απόγευμα, η Επιτροπή Νέων της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής. Η σύσκεψη θα γίνει στο Στέκι Εργαζομένων, στην οδό Πατησίων 252 (πλ. Κολιάτσου).

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Οργάνωση του αγώνα μέσα κι έξω από τα καράβια

Κατάπτυστη η απόφαση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ να περιορίσει την απεργία στις 10 του Δεκέμβρη μόνο στην Αττική. Αποσπασματική και η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση σε πέντε μόνο εταιρείες

«Καλούμε τους ναυτεργάτες σε οργάνωση - συσπείρωση και αγώνα μέσα και έξω από τα πλοία μαζί με την αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ», με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινούν από σήμερα, στα πλοία πέντε εταιρειών, «να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας απαιτώντας την άμεση καταβολή των χρηματικών διαφορών από δεδουλευμένα, αναδρομικά, έξτρα εργασίες κ.ά.». «Να περιφρουρήσουμε την 24ωρη απεργία στις 10 Δεκέμβρη, διεκδικώντας αιτήματα που απαντάνε στις σύγχρονες ανάγκες μας».

Το κάλεσμα αυτό απευθύνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τονίζοντας την ανάγκη οι ναυτεργάτες να απομονώσουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού, τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, «που - όπως επισημαίνεται - με διγλωσσία και φαρισαϊσμό ψηφίζουν στη ΓΣΕΕ πανελλαδική απεργία για τις 10 Δεκέμβρη», ωστόσο οι ίδιες, στην προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, αρνήθηκαν την πρόταση των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - την οποία υποστήριξε και ο πρόεδρος της Ενωσης Μαγείρων - για 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και αποφάσισαν απεργία παναττική. Δηλαδή, αποφάσισαν απεργία εκεί που ήδη είχαν προγραμματίσει τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Σε ό,τι αφορά την απεργία που ξεκινά από σήμερα τα ξημερώματα, αφορά τα πλοία των εταιρειών ΑΝΕΚ, ΝΕΛ, GA FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου, ΝΕΛ του εφοπλιστή Απ. Βεντούρη, ΚΑΛΛΙΣΤΗ του εφοπλιστή Σπανού και την Υδραϊκή Ναυτική Εταιρεία. Οι εταιρείες αυτές οφείλουν δεδουλευμένα, αναδρομικά, έξτρα εργασίες και άλλα. Η αποσπασματική κινητοποίηση που αποφάσισε η ΠΝΟ μόνο γι' αυτές τις εταιρείες δεν ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στο πρόβλημα.

Συνολικά, οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας προωθούν ντε φάκτο την πλήρη εφαρμογή του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ήδη έχουν αυθαίρετα ακινητοποιήσει περίπου 36 ακτοπλοϊκά πλοία, παραβιάζοντας την 10μηνη επάνδρωση και δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών πλοίων. Οσο για το πώς αντιμετωπίζει το υπουργείο τις αυθαιρεσίες των εφοπλιστών, είναι χαρακτηριστική η επιστολή που έστειλε χτες ο αρχηγός του Λιμενικού Θ. Ρεντζεπέρης, ο οποίος παρακαλεί τους εφοπλιστές να εφαρμόσουν τη νομοθεσία!

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Κάθε χρόνο και χειρότερα

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» λένε οι ασφαλισμένοι αφού με την εφαρμογή της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κάθε νέο χρόνο πιάνονται στις δαγκάνες της όλο και μεγαλύτερες ομάδες εργαζομένων. Ετσι, από την 1/1/2009 χειροτερεύουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για:

  • Πέντε ομάδες εργαζομένων από διάφορα Ταμεία, οι οποίοι θα φορτωθούν άλλο ένα εξάμηνο στο όριο ηλικίας, ως εφαρμογή του νόμου 2084/1992. Παράλληλα, ως εφαρμογή του ίδιου νόμου σε ακόμα 13 Ταμεία και κατηγορίες επέρχεται αύξηση και στα χρόνια εργασίας κατά έξι μήνες.
  • Τις μητέρες με ανήλικα (για μειωμένη σύνταξη), οι οποίες σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 3655/2008 θα αναγκαστούν να παραμείνουν άλλον ένα χρόνο στην εργασία τους.
  • Τους αγρότες, των οποίων η βασική σύνταξη θα μειωθεί κατά 4% ως εφαρμογή του νόμου του ΠΑΣΟΚ 2458/97.

Ακόμα πιο μειωμένη θα είναι η σύνταξη όσων μέσα στο 2009 κάνουν χρήση του δικαιώματος για πρόωρη συνταξιοδότηση, αφού με το νόμο 3655/2008 η «ποινή» για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης από την εργασία αυξάνεται από το 4,5% στο 6%.

Μείωση κατά 2% στο ποσοστό αναπλήρωσης από το 80% στο 78% θα έχουν και οι εργαζόμενοι που θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2009 από τις πρώην ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και το Δημόσιο. Η μείωση αφορά τα χρόνια μετά το 2007. Το ίδιο και για τον συντάξιμο μισθό, ο οποίος μετά το 2007 και για όσα χρόνια απομένουν για τη συμπλήρωση της 35ετίας θα υπολογίζεται όχι στον τελευταίο μισθό, αλλά στο μέσο όρο των μισθών της τελευταίας διετίας.

Οι ασφαλισμένοι μετά το 1983 θα πρέπει να έχουν 4.500 ένσημα και στο επικουρικό τους ταμείο για να πάρουν την επικουρική σύνταξη ως εφαρμογή σχετικής αντιασφαλιστικής διάταξης του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, από την 1/1/2009 μεγάλη ανατροπή επέρχεται σε βάρος όλων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ που για να έχουν βιβλιάριο υγείας θα απαιτούνται 60 ένσημα από 50 και για τις παροχές σε χρήμα 110 ένσημα από 100 και για τους οικοδόμους 90 ένσημα από 80 το 2008.

Χαρτοπόλεμος υποκρισίας

Με χτεσινή της επιστολή προς την υπουργό Απασχόλησης, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ παραθέτει μια σειρά από σοβαρές περιπτώσεις, όπου ο ΟΑΕΔ απέρριψε το αίτημα για τη χορήγηση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας (6 μήνες), σε εργαζόμενες μητέρες διαφόρων ειδικοτήτων και κατηγοριών. Το σκεπτικό, κάθε φορά, για την απόρριψη των αιτημάτων στηρίζεται σε διάφορες εγκυκλίους και γνωματεύσεις.

Η κάθε μια περίπτωση είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή και σοβαρή. Επιβεβαιώνει με το χειρότερο τρόπο ότι η δήθεν «ευαισθησία» της κυβέρνησης για την προστασία της μητρότητας που εκφράστηκε με την εφαρμογή αυτού του μέτρου, ήταν το «καρότο», για να τσακιστούν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γυναικών και μητέρων. Πολύ περισσότερο όταν αποκαλύπτεται ότι και την εφαρμογή αυτού του μέτρου προσπαθούν να την περιορίσουν σε όσο το δυνατόν λιγότερες μητέρες.

Δεδομένη, όμως, είναι και η υποκρισία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Η οποία, για ακόμα μία φορά, κατέφυγε στο χαρτοπόλεμο με το υπουργείο, για να κρύψει την ουσιαστική της συμφωνία με τη στρατηγική που πετσοκόβει δικαιώματα. Οι ίδιοι που στήριξαν νόμους, με τους οποίους εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες ρίχτηκαν στη ζούγκλα της απασχολησιμότητας και της «ευελιξίας», είναι το δίχως άλλο υποκριτές, όταν μιλάνε για τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ