ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποκλεισμός σε Γάζα, ένταση στη Δ. Οχθη

Συζήτηση περί «αναβάθμισης» των ευρω-ισραηλινών σχέσεων με «σπόντες» της γαλλικής προεδρίας

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Αποκλεισμένη παραμένει για πολλοστή μέρα η Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα αλλά και χρήματα να είναι μεγάλες. Το πρόβλημα σε ρευστό είναι τόσο μεγάλο που ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ δήλωνε, χτες, ότι η Π. Αρχή, εφόσον ισχύει ο αποκλεισμός, δε θα μπορέσει να καταβάλει τους μισθούς των 77.000 δημοσίων υπαλλήλων της Γάζας για το μήνα Δεκέμβρη. Παράλληλα, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα, στο νότο, μετά από εκτόξευση οβίδων.

Αλλος ένας Παλαιστίνιος, μέλος των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», έπεφτε νεκρός από ομάδα «μυστικών» του ισραηλινού στρατού έξω από τη Νάμπλους, στη Δ. Οχθη. Η παλαιστινιακή πλευρά υποστηρίζει ότι ο Ντάραγκ καλυπτόταν από τη συμφωνία αμνηστίας που είχε δοθεί σε όσα μέλη των Ταξιαρχιών κατέθεσαν τα όπλα τους και χαρακτήρισε «παράλογη» τη δολοφονία του.

Στη Χεβρώνα, συνεχίστηκαν, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι συγκρούσεις μεταξύ εποίκων, Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων. Εκατοντάδες έποικοι και ακροδεξιοί Εβραίοι έχουν καταλάβει αμφισβητούμενο τετραώροφο κτίριο, του οποίου την κατεδάφιση ζητά και το Ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ. Από τον διαρκή πετροπόλεμο έχουν τραυματιστεί άτομα εκατέρωθεν και έχουν, επίσης, γίνει 17 εκατέρωθεν συλλήψεις.

Τέλος, δικαστήριο της Ιερουσαλήμ έκρινε ένοχο για «συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση» τον Πρόεδρο του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, που έχει συλληφθεί το 2006. Ο Ντουάικ είναι μέλος της «Χαμάς», που έχει τεθεί εκτός νόμου από το Ισραήλ. Αλλοι δέκα βουλευτές της έχουν καταδικαστεί μέχρι και σε 42 μήνες φυλάκισης για τον ίδιο λόγο.

«Εξετάσεις προόδου» με ΕΕ

Αρχίζει στο Ευρωκοινοβούλιο η συζήτηση για το ενδεχόμενο «αναβάθμισης» των σχέσεων Ισραήλ - ΕΕ, ζήτημα που θα εξετάσει και το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στις 8 Δεκέμβρη. Μιλώντας σε Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Φαγιάντ χαρακτήρισε «άκαιρη» μια αναβάθμιση των ευρω-ισραηλινών σχέσεων στην παρούσα φάση.

Ο Φαγιάντ υπογράμμισε ότι τα πράγματα δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημα για τα παλαιστινιακά εδάφη, οπότε «μια αναβάθμιση θα επιβράβευε την ισραηλινή ηγεσία για να κάνει ακόμη χειρότερα».

Τη συλλογιστική Φαγιάντ μοιάζει να ενστερνίζεται, εμμέσως, και η γαλλική προεδρία της ΕΕ επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι οι Βρυξέλλες αναζητούν μεγαλύτερο περιθώριο παρέμβασης στη Μέση Ανατολή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τριάντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν χθες σε επιθέσεις σε Βαγδάτη και Μοσούλη. Στη Βαγδάτη στόχος έγινε αστυνομική ακαδημία, αλλά τα περισσότερα θύματα ήταν πολίτες, ενώ στη Μοσούλη στόχος ήταν αμερικανο-ιρακινή περίπολος, αλλά επίσης τα περισσότερα θύματα ήταν πολίτες και κυρίως παιδιά γιατί η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε σχολείο. Την ίδια ώρα, ο «χημικός Αλί», πρώην σημαίνον στέλεχος του καθεστώτος Χουσεΐν, καταδικαζόταν δεύτερη φορά σε θάνατο, αυτή τη φορά για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του σιιτών το 1991.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα και τον αρχηγό του λιβανικού ΓΕΣ είχε, χθες, κατά την ολιγόωρη παραμονή του στο Λίβανο, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο και στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους. Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η χορήγηση βοήθειας ύψους 140 εκατομμυρίων δολαρίων στο λιβανικό στρατό.

ΟΣΛΟ.-- Ο Βόσνιος Μίρσαντ Ρέπακ, που εγκαταστάθηκε στη Νορβηγία το 1993, καταδικάστηκε χτες στο Οσλο σε πενταετή κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου εναντίον Σέρβων αμάχων στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. Είναι η πρώτη δίκη αυτού του είδους που διεξήχθη στη Νορβηγία, μετά τις δίκες κατηγορουμένων για συνεργασία με τους κατακτητές ναζί στη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Στο κενό έπεσε η έκκληση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νικόλα Γκρούεφσκι, προς τους δασκάλους και καθηγητές να διακόψουν την απεργία, που πραγματοποιούν για δεύτερη βδομάδα, ένεκα οικονομικής κρίσης....

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ορκίστηκε χτες η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας, που αποτελείται από το λεγόμενο «κεντροαριστερό» Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, με τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, στη θέση του καγκελάριου και τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Ζόζεφ Πρόελ, αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα κυβέρνηση διαδέχεται τον προηγούμενο συνασπισμό των δύο αυτών μεγαλύτερων κομμάτων, που διαλύθηκε έπειτα από μόλις 18μηνη παραμονή του στην εξουσία.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης κήρυξε την Καλιφόρνια ο κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, καθώς ο προϋπολογισμός της άλλοτε ισχυρής πολιτείας παρουσιάζει σημαντικό έλλειμμα, ύψους 11,2 δισ. δολαρίων. Το οικονομικό κραχ που απειλεί την πολιτεία προέκυψε δύο μήνες μετά την έγκριση του νόμου για την ενίσχυση του προϋπολογισμού της.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Θερίζει η χολέρα

ΧΑΡΑΡΕ.-- Δεν έχει τέλος η ανέχεια που μαστίζει τη Ζιμπάμπουε, εξαιτίας της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης στερώντας ακόμη και τα πιο βασικά αγαθά από εκατομμύρια ανθρώπους...

Η επιδημία χολέρας θερίζει καθημερινά δεκάδες ζωές - κυρίως βρεφών και μικρών παιδιών. Η καταμέτρηση των θυμάτων είναι πρακτικά αδύνατη. Το επίσημο κοντέρ υπηρεσιών του ΟΗΕ έχει κολλήσει εδώ και μέρες στους 484 νεκρούς απ' τον περασμένο Αύγουστο και στα 11.700 κρούσματα. Ομως, οι γιατροί στα λιγοστά νοσοκομεία της Χαράρε που λειτουργούν εξηγούν: Στους καταλόγους των θυμάτων της χολέρας δε συμπεριλαμβάνονται τα θύματα της αρρώστιας που πεθαίνουν αβοήθητα στα σπίτια τους ή στις επαρχίες... Επισήμως, οι νεκροί της χολέρας είναι μόνον όσοι ξεψυχούν στα δύο - τρία νοσοκομεία της Χαράρε!

Η κρίση παρατείνεται και λόγω των δυτικών οικονομικών κυρώσεων (για να αναγκάσουν τον Πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, σε πολιτική συνεργασία με την αντιπολίτευση), αλλά και λόγω της αδυναμίας του κυβερνώντος κόμματος ZANU-PF να μοιραστεί την εξουσία με το αντιπολιτευόμενο «Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής» του Μόργκαν Τσβανγκιράι.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Προς δημοψήφισμα

ΛΑ ΠΑΣ.--

Η προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα έγκρισης του νέου Συντάγματος που θα διεξαχθεί στις 25 Γενάρη έχει ήδη αρχίσει και η πρώτη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, δίνει ότι το 64% των Βολιβιανών αναμένεται να εγκρίνει το νέο Σύνταγμα, ενώ πάνω από το 85% του εκλογικού σώματος δηλώνει ότι θα προσέλθει στις κάλπες, όπως αναφέρει η «Πρένσα Λατίνα».

Το ποσοστό συμμετοχής κρίνεται κρίσιμο στοιχείο της αναμέτρησης για το δημοψήφισμα, καθώς η ολιγαρχία αναμένεται να κορυφώσει τις ενέργειες αποτροπής της διεξαγωγής του, ακόμη και της βίαιης αποχής, κυρίως στις περιοχές της «ημισελήνου» όπου εκδηλώνονται όλες οι ενέργειες ανατροπής της κυβέρνησης, προκειμένου να κηρυχτεί άκυρο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το «Τελεσούρ», η κυβέρνηση της Βολιβίας ασκεί ποινική δίωξη εναντίον του ηγέτη της «Κοινωνίας των Πολιτών της Σάντα Κρους», Μπράνκο Μαρίνκοβιτς, για την άμεση ανάμειξή του και τη συμμετοχή του στην ανατίναξη του αγωγού φυσικού αερίου στην Ταρίχα τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενέργεια την χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατική».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αισιόδοξοι φαίνονται Γερμανοί επιστήμονες για ένα καινούριο, πειραματικό φάρμακο κατά του AIDS εξαιτίας των ιδιαίτερα ενθαρρυντικών κλινικών ερευνών. Το φάρμακο ονομάζεται «Μαραβιρόκ». Επικεφαλής των κλινικών δοκιμών είναι ο Γερμανός καθηγητής της ιατρικής Γκερντ Φέτκενχόιερ και ο Αμερικανός συνάδελφός του από το Γουέιλ Μέντικαλ Κόλετζ, στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, Ρόι Γκούλικ. Το νέο φάρμακο παρεμποδίζει τον ιό HIV να φθάσει στο κύτταρο. Μπλοκάρει δηλαδή στην ουσία τους κυτταρικούς υποδοχείς. Ετσι, ο ιός «κρατιέται» μεν με το ένα χέρι - θα μπορούσαμε να πούμε - στο κύτταρο χωρίς όμως να είναι σε θέση να το προσβάλλει...

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Παραίτηση του πρωθυπουργού

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Σε παραίτηση αναγκάστηκε χτες ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Σομτσάι Γουόνσαβάτ, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας να διαλύσει τα τρία μεγαλύτερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού με την κατηγορία της καλπονοθείας και της εξαγοράς ψήφων στις εκλογές. Παράλληλα οι ηγέτες των τριών κομμάτων αποκλείονται από κάθε εκλογική αναμέτρηση για πέντε χρόνια. Ο Ταϊλανδός πολιτικός αποδέχτηκε τις εξελίξεις με ψυχραιμία, ενώ οι διαδηλωτές της αντικυβερνητικής - φιλοβασιλικής Λαϊκής Συμμαχίας για τη Δημοκρατία άφησαν να διαρρεύσει ότι από σήμερα λύεται η πολιορκία των δύο βασικών αεροδρομίων της Ταϊλάνδης, που κρατούσε εγκλωβισμένους στη χώρα πάνω από 300.000 τουρίστες.

Δεδομένου ότι η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων δεν αφορά τους βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, αυτοί διατηρούν τις έδρες τους και δηλώνουν ότι τα έξι κόμματα θα παραμείνουν ενωμένα και θα σχηματίσουν νέα κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι θα προσπαθήσουν να αντιπαρέλθουν την απαγόρευση να σχηματίσουν ένα νέο κόμμα, διεκδικώντας την ψήφο του λαού για ένα νέο πρωθυπουργό, στις 8 Δεκέμβρη.

Οι τουριστικές πτήσεις αναμένεται να ξαναρχίσουν από την Παρασκευή, ενώ οι εμπορικές πτήσεις ξεκίνησαν από χτες.

ΙΝΔΙΑ
Γνώριζαν οι ΗΠΑ για τις επιθέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΒΟΜΒΑΗ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως σχετικά με τις συντονισμένες επιθέσεις στη Βομβάη την περασμένη Τετάρτη, που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 188 άνθρωποι και πάνω από 300 να τραυματιστούν. Σύμφωνα με αξιωματούχους, που επικαλούνται αμερικανικά ΜΜΕ, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τον Οκτώβρη την Ινδία για «πιθανή απειλή», που θα δεχόταν η Βομβάη με επιθέσεις από θαλάσσης εναντίον εμπορικών κέντρων και ξενοδοχείων. Το αμερικανικό δίκτυο ABC, επίσης, αναφερόμενο σε έρευνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στις κάρτες SIM των κινητών τηλεφώνων των δραστών που βρέθηκαν μετά τις επιθέσεις στη Βομβάη, αποκάλυψαν «θησαυρό πληροφοριών» για τις διασυνδέσεις των δραστών.

Η Ινδία επαναλαμβάνει τη θέση ότι οι δράστες εκπαιδεύτηκαν και οργανώθηκαν στο γειτονικό Πακιστάν, «πιθανότατα σε στρατόπεδα ισλαμιστών ανταρτών».

Το Πακιστάν, από την πλευρά του, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπήρξε κυβερνητική ανάμειξη στο μακελειό της Βομβάης, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι κάλεσε την Ινδία να παράσχει αποδείξεις για την εμπλοκή της χώρας του στις επιθέσεις, υποσχόμενος συνεργασία, εφόσον αυτές παρουσιαστούν.

Εν τω μεταξύ, χτες σε νέα επίθεση που σημειώθηκε στο κρατίδιο Ασαμ αυτή τη φορά, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν, όταν ισχυρή έκρηξη έπληξε επιβατική αμαξοστοιχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ