ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΛΑΡΙΣΑ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς

Με τρακτέρ η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη. Κατευθύνονται σήμερα στη Χαλκηδόνα

Οι μικρομεσαίοι αγρότες στην Καρδίτσα και στη Λάρισα παίρνουν σήμερα τη σκυτάλη των νομαρχιακών παναγροτικών συλλαλητηρίων στη Θεσσαλία, μετά το πετυχημένο ξεκίνημα στα Τρίκαλα. Το αγωνιστικό ραντεβού τους στην Καρδίτσα, όπου θα συμμετέχουν με τρακτέρ, έχει οριστεί στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία και στη Λάρισα στις 6 μ.μ., επίσης, στην κεντρική πλατεία. Με τις νέες κινητοποιήσεις τους οι μικρομεσαίοι αγρότες στέλνουν μήνυμα καταδίκης της ΚΑΠ και συνέχισης του αγώνα τους για την ανατροπή της, στο δρόμο της προοπτικής διεξόδου που προτείνει η ΠΑΣΥ. Και προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο του συνεπούς αγροτικού κινήματος θέτουν μια σειρά άμεσων αιτημάτων για την επίλυση των προβλημάτων τους, τα οποία οξύνονται συνεχώς.

Φέτος, οι αγρότες δέχτηκαν νέο καίριο πλήγμα στο, ήδη, πενιχρό εισόδημά τους, λόγω της μεγάλης μείωσης των εμπορικών τιμών των αγροτικών προϊόντων, που κατά μέσο όρο αγγίζει το 40%. Αυτή η μείωση των τιμών, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες και διαρκώς αυξανόμενες περικοπές στη χρονιάτικη ενιαία ενίσχυση και την αλματώδη άνοδο του κόστους παραγωγής - κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι φτάνει στο 30% - έχει αποδεκατίσει το αγροτικό εισόδημα.

Απαιτούν:

  • Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα τους.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των νόμιμων και των παράνομων κατακρατήσεών της.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με μείωση του ΦΠΑ και επιδότηση για την αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων, με αφορολόγητο πετρέλαιο, με μείωση των επιτοκίων δανεισμού κι άλλα μέτρα.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης αρδευτικού νερού, με την κατασκευή των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων.
  • Αποζημίωση για το 100% των ζημιών που προκάλεσαν η ξηρασία, η ακαρπία, η καρπόπτωση κλπ.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Στη Θεσσαλονίκη

Με τα τρακτέρ που παρέταξαν χτες στις πλατείες των χωριών τους θα κατευθυνθούν σήμερα στη Χαλκηδόνα, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης. Ηδη το πρωί πολλοί παραγωγοί με τα αγροτικά τους μηχανήματα πήραν μέρος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στο χωριό Λουδίας. «Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, μας βγάζει και πάλι στους δρόμους», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λουδία Γιάννης Κιουλπεκίδης. «Η κατάσταση για τους παραγωγούς χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, καθώς οι τιμές παραγωγού είναι χαμηλότερες κατά 50% από πέρσι. Αυτό συμβαίνει με τα βασικά προϊόντα της περιοχής, όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, ρύζι. Για παράδειγμα το καλαμπόκι ενώ πέρσι το πουλούσαμε 26 λεπτά, φέτος οι έμποροι το αγοράζουν μόνο 10 λεπτά. Το ίδιο γίνεται και με το ρύζι που από 50 λεπτά η τιμή παραγωγού πέρσι, φέτος έπεσε στα 25 λεπτά», τονίζει.

Στην κινητοποίηση σήμερα στον κόμβο στη Χαλκηδόνα αναμένεται να συμμετέχουν αγρότες με τα μηχανήματά τους από όλα τα γύρω χωριά, όπως Πρόχωμα, Ελαιούσα, Λουδία, Παρθένι, Αδενδρο, Κουφάλια και αγρότες της Χαλκηδόνας.

Στο μεταξύ η αυτοονομαζόμενη Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων, που πιστεύει ότι δε χρειάζεται κοινός αγώνας όλων των παραγωγών, όπως και δε χρειάζεται να ρίχνουν οι κτηνοτρόφοι ευθύνες για την τραγική τους κατάσταση στην ΕΕ, συνέχισε και χτες τις «κινητοποιήσεις» της. Η ομάδα των κτηνοτρόφων που συγκεντρώθηκε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης μοίρασε γιαούρτια και γάλα σε περαστικούς.

  • Στο δρόμο κατέβηκαν χτες το πρωί κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι του Νομού Ιωαννίνων για τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τη στασιμότητα των τιμών, που σε συνδυασμό με τα δάνεια σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό των παραγωγών και πρωτίστως των μικρομεσαίων. Οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» και στη συνέχεια με τρακτέρ έφτασαν στην περιφέρεια Ηπείρου.
ΑΛΙΕΙΑ - ΑΛΙΕΙΣ
Πρόβλημα η αντιαλιευτική πολιτική της ΕΕ

Μετά τους παράκτιους αλιείς, άρχισαν να διαμαρτύρονται οι ιδιοκτήτες μηχανοτρατών για τους δικούς τους λόγους. Οι μηχανότρατες αγκυροβόλησαν σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη, καθώς και σε άλλα λιμάνια της χώρας. Στον Πειραιά μπήκαν και μέσα στο λιμάνι χτες το μεσημέρι για μια ώρα περίπου, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων, ενώ στη συνέχεια αγκυροβόλησαν στην μπούκα του λιμανιού. Από το απόγευμα όμως άρχισαν να εμποδίζουν την έξοδο των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά. Οι ιδιοκτήτες μέσης αλιείας ζητούν βασικά να ψαρεύουν στο ένα μίλι από την ακτή και όχι από το 1,5 ή και τα 3 μίλια ανάλογα με την περίπτωση, όπως πάει να γίνει σε εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ 1967/2006.

Με αφορμή το ένα μίλι έχει ξεκινήσει μια αντιπαράθεση που στην ουσία αποπροσανατολίζει τους ψαράδες. Χτες η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας κατήγγειλε τους ιδιοκτήτες μηχανοτρατών. Ομως η πολιτική της ΕΕ επιβάλλει περιορισμούς σε όλο το φάσμα της αλιείας και μια τέτοια αντιπαράθεση λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. Το ζήτημα είναι να γίνει ορθή χρήση των αλιευτικών εργαλείων και σωστή χωροθέτηση. Πάντως, αν ο καθένας που έχει πρόβλημα προσπαθεί να σώσει μόνο το κεφάλι του, χωρίς να νοιάζεται για τους άλλους, προφανώς δε θα πετύχει τίποτα. Επίσης, γίνεται όλο και πιο φανερό πως όσο εφαρμόζεται η ακολουθούμενη αντιαλιευτική πολιτική της ΕΕ από τους εκάστοτε κυβερνώντες, τα προβλήματα θα γίνονται όλο και πιο έντονα για τους ψαράδες.

ΣΥΝδρομητές της υπονόμευσης!

Ως «φάντης μπαστούνι», όπως συνήθως κάνει σε περίοδο αγροτικών κινητοποιήσεων, εμφανίστηκε ο ΣΥΝ με το «μανδύα» του φιλοαγρότη, για ν' αναλάβει ενεργό ρόλο στη νέα συκοφαντική εκστρατεία σε βάρος της ΠΑΣΥ και των οργανώσεων - μελών της και να υπονομεύσει με την παρέμβασή της την ενότητα, τη δυναμική και τις προοπτικές των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Καρδίτσας του ΣΥΝ, Ηλ. Τσιαμαντάς, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του, έκανε λόγο για «κρίση που υπάρχει στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα» και «την ανάγκη ανασυγκρότησής του σε... καινούρια βάση, με τη δημιουργία αγροτικών συλλόγων σε κάθε χωριό και μιας ομοσπονδίας στο νομό, που θ' αντικαταστήσουν ό,τι υπάρχει σήμερα και θ' αναδείξουν τους εκπροσώπους τους με καθολική ψηφοφορία από τα κάτω». Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει αναντιστοιχία της οξύτητας των προβλημάτων και της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των αγροτών εξαιτίας της ανυποληψίας στην οποία έχουν περιέλθει οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που επί σειρά ετών διαχειρίστηκαν τους αγώνες των αγροτών προς ίδιον όφελος».

Τα «μαθήματα» αγροτικού συνδικαλισμού του εκπροσώπου του ΣΥΝ δεν ξαφνιάζουν, καθώς είναι γνωστά τα δημαγωγικά παιχνίδια τους. Εχοντας υιοθετήσει πλήρως τη γραμμή του αποπροσανατολισμού για το ρόλο της ΕΕ και στην προσπάθειά τους να σπείρουν αυταπάτες ότι οι αγρότες είναι δυνατόν να αναζητήσουν διέξοδο και με την ΚΑΠ και με την ΕΕ και με τα μονοπώλια, «εντοπίζουν» την αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες στην ...«ανικανότητα» των κυβερνώντων να «διαχειριστούν» το διαπραγματευτικό - διαχειριστικό σκέλος της υπόθεσης. Γι' αυτό και ενοχλούνται από τη συνεπή στάση και τα μέτωπα που ανοίγει η δράση της ΠΑΣΥ, στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Και ενοχλούνται, επειδή όσο ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο και συνειδητοποιείται ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής - που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα της αγροτιάς - δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης για τους αγρότες, τόσο περισσότερο εκτίθεται ο ΣΥΝ και τα στελέχη του. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ, που όλα τα τελευταία χρόνια σε περιόδους αγροτικών κινητοποιήσεων συνταυτίστηκαν με αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ζητούν τώρα λύσεις από ...μηδενική βάση. Το κακό βέβαια, γι' αυτούς, είναι ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες τούς έχουν πάρει χαμπάρι...


Ε. Τζ.

Τις επόμενες μέρες

Οι κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς και των κτηνοτρόφων συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα:

  • Στις 5 του Δεκέμβρη στην Κέρκυρα.
  • Στις 10 του Δεκέμβρη στο Αγρίνιο.
  • Στις 16 του Δεκέμβρη στην Αρτα και στην Πρέβεζα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ