ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ - ΜΟΝΗ ΞΕΝΙΑ
Ξεπουλούν 3.000 στρέμματα γης σε επιχειρηματικό όμιλο

Ενα «νέο Βατοπέδι» βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μαγνησία. Η Μητρόπολη Δημητριάδος και η Μονή Ξενιά πουλούν και νοικιάζουν σε επιχειρηματικό όμιλο κοντά στα 3.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής γης, στην περιοχή «Νηές» του Δήμου Σούρπης.

Η έκταση αυτή - που «Θεός οίδεν» πώς κατέληξε στα χέρια της Εκκλησίας - θα χρησιμοποιηθεί για μια γιγαντιαία επιχειρηματική επένδυση στην περιοχή, η οποία, εκτός των άλλων, συνδέεται και με τους Μεσογειακούς Αγώνες, που θα πραγματοποιηθούν, το 2013, στη Μαγνησία και τη Λάρισα. Συγκεκριμένα, η επένδυση, που φέρεται ότι θα γίνει από τον όμιλο «Γκόλφινγκ Ντιβέλοπμενς ΑΕ», μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει:

  • Ανάπτυξη τουριστικών υποδομών 5 αστέρων με την κατασκευή 1.400 κλινών και τριών γηπέδων γκολφ, συνολικής έκτασης 600 στρεμμάτων.
  • Ιδιωτική πολεοδόμηση με περίπου 500 κατοικίες και άλλα κτίσματα.

Οι κάτοικοι της περιοχής δε συμφωνούν και εναντιώνονται σ' αυτή την επένδυση κυρίως για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι θεωρούν ότι αυτές οι εκτάσεις δεν ανήκουν στην Εκκλησία - ανήκουν στο Δημόσιο και είναι καταπατημένες - και επομένως αυτή δεν μπορεί να τις πουλά και να τις νοικιάζει.

Δεύτερον, διότι η «τουριστική ανάπτυξη» που προωθείται, μέσω αυτής της επένδυσης, θα αλλοιώσει το χαρακτήρα της περιοχής και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον, στο οικοσύστημα του Παγασητικού Κόλπου και στη θαλάσσια περιοχή.

Σε μαζική συνέλευση που οργάνωσε, την περασμένη Κυριακή στο σχολείο της Σούρπης, η νεοσύστατη «Κίνηση Πολιτών Δήμου Σούρπης για το Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής» - και στην οποία παραβρέθηκε και ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ - εκφράστηκε η πεποίθηση ότι η όλη υπόθεση αποτελεί «σκάνδαλο» και διατρανώθηκε η απόφαση των κατοίκων να παλέψουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν για:

  • Να σταματήσει, άμεσα, η διαδικασία υλοποίησης της επένδυσης.
  • Να διερευνηθεί, άμεσα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εν λόγω εκτάσεων.
  • Να προσδιοριστεί ο χαρακτήρας της περιοχής.
  • Να δοθούν καλλιεργούμενες εκτάσεις στους φυσικούς δικαιούχους ακτήμονες και μικροαγρότες και το δάσος στο Ελληνικό Δημόσιο, ως το μόνο δικαιούχο από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Να σημειώσουμε εδώ ότι μόνο για τη λειτουργία των τριών γηπέδων γκολφ απαιτούνται 3.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί στις ανάγκες πληθυσμού μιας πόλης 12.000 κατοίκων. Το νερό αυτό θα το παρέχει ο Δήμος Σούρπης, σε μια εποχή που στη Θεσσαλία, όπως και σ' ολόκληρη τη χώρα, υπάρχει έντονο πρόβλημα λειψυδρίας, ενώ περιβαλλοντικά προβλήματα θα δημιουργήσει και η αφαλάτωση του θαλάσσιου νερού, στην οποία θα προχωρήσει η εταιρεία.

Τα πήραν αυθαιρέτως, τα πουλούν παρανόμως

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στη σύσκεψη ο Πασχ. Κυριακίδης, δικηγόρος και μέλος της «Κίνησης Πολιτών» και ο Λευτ. Φραγκιουδάκης, πρώην Γενικός Διευθυντής Δασών και Περιβάλλοντος, η διαδικασία που ακολουθήθηκε και ακολουθείται, όπως και οι ενέργειες που έγιναν και γίνονται στη συγκεκριμένη υπόθεση, βρίθουν νομικών παρατυπιών και παρανομιών, εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων. Παραβιάζονται - είπαν - βασικές διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 17 για την προστασία της ιδιοκτησίας από το κράτος, άρθρο 24 για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος), καθώς και νόμοι - όπως ο Ν. 998/1979 και ο Ν. 3010/2002 - που θεσπίζουν κανόνες προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Επισημαίνοντας ότι για το σύνολο σχεδόν των ενεργειών που έχουν γίνει - συμβάσεις μίσθωσης, συμβόλαια αγοραπωλησίας, έγγραφα, εγκρίσεις, αποφάσεις υπηρεσιών και οργάνων του κράτους και της Αυτοδιοίκησης κ.ά. - δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διατάξεις, υπογράμμισαν ότι οι ευθύνες για όλα αυτά βαρύνουν και τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, αλλά κυρίως τους εκπροσώπους των κυβερνητικών κρατικών υπηρεσιών και κάποιων εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

Με βάση όσα αναφέρθηκαν στη σύσκεψη - παρουσιάστηκαν και κάποια συμβόλαια πώλησης και μίσθωσης - εμφανίζονται η Μητρόπολη Δημητριάδος και η Ανδρώα Μονή Ανω Ξενιάς να πουλούν στην «Γκόλφινγκ» περίπου 1.350 στρέμματα, έναντι συνολικού ποσού περί τα 24 εκατομμύρια ευρώ και της νοικιάζουν, για 30 χρόνια, άλλα περίπου 1.650 στρέμματα,, από τα οποία θα εισπράξουν περί τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Κάποια χρήματα θα τα πάρουν ως προκαταβολή και θα έχουν λαμβάνειν μέχρι το 2011.

Να σημειώσουμε ότι τα κτήματα που πουλά η Μητρόπολη, ισχυρίζεται ότι τα απέκτησε από δωρεές προς αυτή της Μονής Ξενιά, που έγιναν το 1980, ενώ αυτά που πουλάει η Ανδρώα Μονή Ξενιά υποστηρίζει ότι τα απέκτησε από δωρεά προς αυτή της Γυναικείας Μονής Ξενιά (!) που έγινε το 1974.

Στο ερώτημα πώς βρέθηκαν όλες αυτές οι εκτάσεις στην ιδιοκτησία της Μονής Ξενιά, η απάντηση είναι ότι περιήλθαν σ' αυτή αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 και τα δήλωσε το 1933, στη βάση του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο υποχρεώθηκαν όλες οι Μονές της χώρας να δηλώσουν την περιουσία τους σε ακίνητα και να τη διαχωρίσουν σε διατηρητέα και εκποιητέα.

Οπως, όμως, επισημάνθηκε στη σύσκεψη:

  • Η Μονή Ξενιά δεν προσκόμισε ποτέ και πουθενά τίτλους ιδιοκτησίας, προκειμένου νόμιμα να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της σε γεωργικές και δασικές εκτάσεις.
  • Το 1993, η Μονή δήλωσε κατά βούληση και αυθαίρετα, πόσα και ποια κτήματα της ανήκαν χωρίς ερείσματα και τίτλους ιδιοκτησίας, «αποκτώντας» έτσι τεράστια περιουσιακά στοιχεία μεταξύ των οποίων και δάση και βοσκότοποι.
  • Τα δωρητήρια συμβόλαια και προς την Ανδρώα Μονή και προς τη Μητρόπολη που παρουσιάζονται, είναι, και νομικώς, άκυρα.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Ντροπή το καθεστώς κράτησης και διωγμού των μεταναστών

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Κώστα Καζάκο

Εξαθλίωση, φυλάκιση, απέλαση. Αυτές είναι οι «επιλογές» που προσφέρει στους μετανάστες και πρόσφυγες η πολιτική που εφαρμόζεται

Associated Press

Εξαθλίωση, φυλάκιση, απέλαση. Αυτές είναι οι «επιλογές» που προσφέρει στους μετανάστες και πρόσφυγες η πολιτική που εφαρμόζεται
Περιοδεία στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στο Ελληνικό πραγματοποίησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Καζάκο, βουλευτή του Κόμματος. Εκεί, διαπιστώθηκαν για ακόμα μία φορά οι άθλιες συνθήκες κράτησης ανθρώπων που δε θα έπρεπε να είναι φυλακισμένοι, καθώς δε διέπραξαν κανένα έγκλημα. Να θυμίσουμε ότι πριν από μια βδομάδα το ΚΚΕ είχε βρεθεί ξανά στο συγκεκριμένο Κέντρο.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ενημερώθηκε σχετικά με κάποιες περιπτώσεις μεταναστών και προσφύγων - Μπαγκλαντέζοι και Σομαλοί -, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Οπως εξήγησε η Μελίνα Σιούλη, στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ: «Εντοπίσαμε το γεγονός ότι 19 άνθρωποι κρατούνταν, παρά το ότι θα έπρεπε να έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Ηταν αδύνατη, δηλαδή η απέλασή τους και θα έπρεπε οι ίδιοι να έχουν αφεθεί. Κάτω από την παρέμβασή μας και πιέσεις έχουν αφεθεί οι 18».

Ο Κ. Καζάκος ανέδειξε την πολιτική διάσταση του ζητήματος, λέγοντας ότι η κράτηση των μεταναστών, οι συλλήψεις και οι διωγμοί τους δεν είναι κυρίως θέμα της Αστυνομίας, αλλά της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Ξεκαθαρίστηκε, ακόμα, ότι το ΚΚΕ παλεύει συνολικά και αξιοποιώντας όλες τις μορφές δράσης και παρέμβασης ενάντια σε αυτή την πολιτική που θέλει τους μετανάστες παράνομους για να τους «ξεζουμίζει».

«Υπάρχει μια αθλιότητα και δεν επιτρέπεται από τη χώρα μας που έχει στείλει στο εξωτερικό χιλιάδες ως μετανάστες να μεταχειρίζεται αυτούς τους ανθρώπους σαν ζώα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ μετά την περιοδεία. «Πολλοί από αυτούς προτιμούν να είναι στα κρατητήρια και να σιτίζονται και να κοιμούνται από το να είναι στην Ομόνοια, στο Μεταξουργείο κ.α.! Είναι πολιτικό το θέμα. Να ληφθούν μέτρα για την υποδοχή και τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Εχουμε ένα σύστημα, που τους εκμεταλλεύεται και έχουν βγάλει αμύθητα κέρδη από αυτούς. Είναι ντροπή να συνεχίζεται αυτό το καθεστώς», υπογράμμισε.

«O αγώνας για την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη μπορεί να κερδηθεί» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη δεξίωση που έδωσε χτες προς τιμήν των μελών και των οικογενειών του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ ενώ στο χαιρετισμό του επισήμανε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών αποτελεί το σύμπτωμα βαθύτερων κοινωνικών και ψυχολογικών αδιεξόδων και συγχάρηκε το ΚΕΘΕΑ για «το θεραπευτικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό του έργο».

Φέτος το ΚΕΘΕΑ γιορτάζει τα 25 χρόνια από την ίδρυση της Ιθάκης, της πρώτης θεραπευτικής κοινότητας στην Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ