ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποκλεισμού συνέχεια με ολιγόωρα «διαλείμματα»

Επεισόδια σ' όλη τη Δ. Οχθη πυροδότησε η βίαιη απομάκρυνση από τον ισραηλινό στρατό καταληψιών εποίκων από κτίριο στη Χεβρώνα

Τα παιδιά της Γάζας με το τυπικό αραβικό ψωμί διαδηλώνουν για το δικαίωμα στη ζωή

Associated Press

Τα παιδιά της Γάζας με το τυπικό αραβικό ψωμί διαδηλώνουν για το δικαίωμα στη ζωή
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Μετά από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, ο ισραηλινός στρατός ήρε για λίγες ώρες, χτες, τον αυστηρό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να προλάβουν να εισέλθουν 40 φορτηγά με τρόφιμα και φάρμακα αλλά και 400 τόνοι καυσίμων. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, αίρεται μέχρι νεοτέρας, η απαγόρευση εισόδου στη Λωρίδα για τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων και για τους ξένους δημοσιογράφους, η ένωση των οποίων είχε προσφύγει μέχρι και στο ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την άρση του αποκλεισμού τους.

Την ίδια ώρα, στη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπος της Λιβύης κατήγγειλε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την αναγκαστική απομάκρυνση πλοίου της που μετέφερε 3.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα από το ισραηλινό Ναυτικό. Ο Λίβυος εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η πράξη αυτή είναι «πειρατεία, με βάση το διεθνές δίκαιο» και ζήτησε να επιτραπεί άμεσα στο πλοίο να ελλιμενιστεί στη Γάζα.

Επεισόδια από άκρη σ' άκρη από τους εποίκους

Νωρίς το απόγευμα, περίπου 600 άνδρες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στο τετραώροφο κτίριο που ακροδεξιοί έποικοι είχαν καταλάβει, εδώ και εβδομάδες, στη Χεβρώνα και άρχισαν να τους απομακρύνουν διά της βίας. Υπολογίζεται ότι μέσα στο κτίριο βρίσκονται 250 έποικοι. Μέχρι το βράδυ, και ενώ τα επεισόδια στο σημείο συνεχίζονταν, είχαν συλληφθεί 11 έποικοι, ενώ είχαν τραυματιστεί 25 άτομα, εκατέρωθεν. Ο ισραηλινός στρατός κήρυξε τη Χεβρώνα «κλειστή στρατιωτική ζώνη».

Η ένταση, όμως, γρήγορα επεκτάθηκε σχεδόν σ' ολόκληρη τη Δ. Οχθη. Εποικοι απέκλεισαν δρόμους, επιτέθηκαν σε Παλαιστινίους, πυρπόλησαν παλαιστινιακά σπίτια και προσπάθησαν να μπλοκάρουν την κύρια οδική αρτηρία που συνδέει τη Δ. Οχθη με την Ιερουσαλήμ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
«Οχι στην επιβράβευση της κατοχής»

Αναφερόμενος στη συζήτηση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την πρόταση του Συμβουλίου για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με το Ισραήλ, ο ευρωβουλευτής του KKE Θανάσης Παφίλης, δήλωσε:

«H πρόταση του Συμβουλίου για την προνομιακή αναβάθμιση της ήδη ισχυρής συνεργασίας της ΕΕ με το Ισραήλ, - ανεξάρτητα από το γεγονός της αναβολής της ψήφισής της από το Ευρωκοινοβούλιο - αποτελεί έτσι κι αλλιώς πρόκληση για τους ευρωπαϊκούς και όλους τους λαούς του κόσμου, προσβολή στα χιλιάδες θύματα των ισραηλινών θηριωδιών.

Με την πρόταση αυτή, δικαιώνεται ουσιαστικά το ισραηλινό "απαρτχάιντ", επιβραβεύονται οι μαζικές ισραηλινές παραβιάσεις των διεθνών κανόνων δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, η κατοχή της Λωρίδας της Γάζας, της Δυτικής Οχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, το συνεχιζόμενο χτίσιμο του "Τείχους της Ντροπής", οι μαζικοί εποικισμοί, αγνοούνται οι καταδικαστικές για το Ισραήλ αποφάσεις του ΟΗΕ, ακόμη και η απόφαση του 2002 του Ευρωκοινοβουλίου για τη διακοπή της Συμφωνίας Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Ισραήλ.

Ενώ το Ισραήλ συνεχίζει, εδώ και 60 χρόνια, την ίδια πολιτική απέναντι στο λαό της Παλαιστίνης την οποία έχουν καταδικάσει οι λαοί αλλά και ο ΟΗΕ, προτείνεται προκλητικά να κλείσουμε τα μάτια στις βάναυσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

Αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η υποκρισία της ΕΕ όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χρησιμοποιεί "δύο μέτρα και δύο σταθμά" στην πολιτική της ανάλογα κάθε φορά με τα συμφέροντά της. Ετσι, οι περίφημες ρήτρες της περί "ανθρωπίνων δικαιωμάτων", που χρησιμοποιεί σε άλλες περιπτώσεις για να εκβιάσει χώρες και λαούς, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με την πολιτική της, στην περίπτωση του Ισραήλ, διαγράφονται ως διά μαγείας, επειδή έτσι υπαγορεύουν τα συμφέροντά της.

Εξάλλου, είναι γνωστό ότι η ΕΕ παρά τις κατά καιρούς παραπλανητικές φραστικές διακηρύξεις, έχει έμμεσα στηρίξει την πολιτική του Ισραήλ, δικαιολογώντας τα εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων και άλλων λαών ως αυτοάμυνα και χαρακτηρίζοντας τους Παλαιστίνιους ως τρομοκράτες.

Οι όποιες διαφορές εμφανίζονται με τις HΠA σχετίζονται με την προσπάθεια της ΕΕ και κρατών - μελών της να δυναμώσουν την παρουσία τους και τον έλεγχο στην περιοχή. Στρατηγικά, συμφωνούν απόλυτα με τις HΠA και το σχέδιο του NATO για την "ευρύτερη Μέση Ανατολή".

Γι' αυτό και δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις για το ρόλο της ΕΕ από τους λαούς που πρέπει ενιαία να αγωνιστούν κατά του ιμπεριαλιστικού συστήματος».

Καταγγέλλει και η ΕΕΔΔΑ

Εκκληση προς τους Ελληνες ευρωβουλευτές να μην ψηφίσουν την κύρωση της συμφωνίας Συνεργασίας της ΕΕ με το Ισραήλ είχε απευθύνει εξάλλου και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Δημοκρατική Αλληλεγγύη (ΕΕΔΔΑ), τονίζοντας ότι μια τέτοια πράξη αποτελεί, ουσιαστικά, «αναγνώριση της κατοχής και του ισραηλινού απαρτχάιντ» και «κλείνει τα μάτια στις αλλεπάλληλες παραβιάσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής».

ΙΡΑΚ
Εγκρίθηκε και από την Προεδρία η παράταση κατοχής

Πολύνεκρη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Φαλούτζα

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ομόφωνα ενέκρινε και το τριμελές Προεδρικό Συμβούλιο τη «συμφωνία ασφαλείας» με τις ΗΠΑ, που ορίζει το νομικό πλαίσιο παράτασης της παραμονής των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων στο Ιράκ μέχρι τις αρχές του 2011. Η είδηση της έγκρισης έγινε δεκτή με ικανοποίηση στην Ουάσιγκτον, όπου η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δε δίστασε να δηλώσει ότι πρόκειται για την επίσημη ιρακινή παραδοχή ότι «χρειάζονται ακόμη τη βοήθειά μας για κάποιο χρόνο».

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Μπάρακ Ομπάμα, που επικοινώνησε χτες τηλεφωνικά με τον Ιρακινό πρωθυπουργό απαντώντας σε συγχαρητήρια επικοινωνία του Μάλικι. Ο Ομπάμα φέρεται να τόνισε στον Μάλικι ότι «δεσμεύεται ν' ακολουθηθεί μια ιδιαίτερα υπεύθυνη διαδικασία απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων, όπως προβλέπεται στη συμφωνία».

Αιματοκύλισμα

Διπλή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα συγκλόνισε, χτες, τη Φαλούτζα, βορειοδυτικά της Βαγδάτης. Σχεδόν ταυτόχρονα, δύο διαφορετικές συνοικίες της πόλης σείστηκαν από τις εκρήξεις που, όπως φαίνεται, είχαν στόχο αστυνομικά τμήματα. Εντούτοις, μεταξύ των 15 νεκρών και των 147 τραυματιών συγκαταλέγονται, σχεδόν αποκλειστικά, πολίτες και παιδιά καθώς κοντά στα σημεία των επιθέσεων βρίσκονταν σχολεία και σπίτια.

Την ευθύνη φέρεται ν' ανέλαβε η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ», που αυτοσυνδέεται με την «Αλ Κάιντα». Επίθεση αυτοκτονίας με στόχο αμερικανική περίπολο έγινε και στη Μοσούλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν εννιά Ιρακινοί πολίτες.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Υψηλές... επισκέψεις

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΒΟΜΒΑΗ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σε συναγερμό είναι από χτες τα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ινδίας, στο Νέο Δελχί, στην Μπαγκαλόρ και στην Τσινάρι, μετά τη διάδοση πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες, περί νέου επικείμενου «τρομοκρατικού χτυπήματος» και αεροπειρατειών... Τα ινδικά ΜΜΕ αναφερόμενα στο συναγερμό υποστηρίζουν ότι προέκυψε μετά από ηλεκτρονικό μήνυμα της οργάνωσης «Μουτζαχεντίν του Ντεκά», που ανέλαβαν και την ευθύνη του μακελειού της Βομβάης, την περασμένη βδομάδα, όπου πάνω από 180 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Στην Ινδία βρίσκεται στο μεταξύ από χτες και ο Ρώσος Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Η Μόσχα επιζητά συμφωνίες κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ινδία, αλλά και ανανέωση των αμυντικών δεσμών και των συμβολαίων πώλησης όπλων προς το Νέο Δελχί, δεδομένου και του συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ της Ρωσίας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Με την άφιξή του στη χώρα ο Ντ. Μεντβέντεφ τάχθηκε υπέρ της στενής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και δήλωσε αλληλέγγυος για τις επιθέσεις στη Βομβάη.

Στο μεταξύ, χτες βράδυ συγκεχυμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι δυνάμεις ασφαλείας της Ινδίας πυροβόλησαν θανάσιμα έξι ενόπλους στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί.

Δεσμεύτηκε για «δράση» το Πακιστάν

Στο Πακιστάν βρέθηκε χτες, μετά την Ινδία η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, στα πλαίσια της ανάμειξης των ΗΠΑ στην περιοχή με αφορμή και τις πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις της Βομβάης. Ο Πακιστανός Πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι δεσμεύτηκε να μην επιτρέψει να γίνει η χώρα του «τόπος προετοιμασίας επιθέσεων ούτε καταφύγιο τρομοκρατών», ενώ διαβεβαίωσε την Αμερικανίδα αξιωματούχο ότι η κυβέρνηση δε θα συμπαρασταθεί μόνο στις έρευνες για το μακελειό της Βομβάης, αλλά θα αναλάβει αποφασιστική δράση εναντίον των Πακιστανών που θα βρεθούν να έχουν ανάμειξη στην υπόθεση...

Η Κ. Ράις σημείωσε ότι βρήκε τον Πακιστανό Πρόεδρο προσηλωμένο και αποφασισμένο... στον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ