ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Μέτωπο στην αντιαγροτική πολιτική
  • Σήμερα η κινητοποίηση των αγροτών της Κέρκυρας
  • Παραμένουν στα μπλόκα σε Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη
  • Στο δρόμο οι αγρότες της Λιβαδειάς

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία της Καρδίτσας
Από τη συγκέντρωση στην πλατεία της Καρδίτσας
Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Κέρκυρας παίρνουν σήμερα τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων και αναμένεται να δώσουν το δικό τους αγωνιστικό «παρών» στη συγκέντρωση της ΠΑΣΥ που θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία Σαρόκο. Οι αγρότες του νησιού με την κινητοποίησή τους καταδικάζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, προβάλλοντας αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα «δένουν» με τους αγώνες για μια άλλη πολιτική προς όφελος της αγροτιάς και των εργαζομένων.

Οι επιπτώσεις από την αντιαγροτική πολιτική αφήνουν χρόνο με το χρόνο όλο και πιο έντονα τα σημάδια τους και στους μικρομεσαίους αγρότες της Κέρκυρας και ειδικά στους ελαιοκαλλιεργητές που βρίσκονται αντιμέτωποι με την εντεινόμενη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους. Οι αγρότες, ανάμεσα στα άλλα, διεκδικούν και παλεύουν για:

  • Να μην περάσει η «επιχείρηση υγείας» της ΚΑΠ.
  • Τιμή στο λάδι για το «πεντάρι» 3,5 ευρώ και για τον «άσο» 4 ευρώ.
  • Επιδότηση στην παραγωγή.
  • Να δίνεται το σύνολο της επιδότησης σε όλους τους παραγωγούς μέσα στο χρόνο της σοδειάς.
  • Κατάργηση κάθε χαρατσιού για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων.
  • Διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.
  • Κατάργηση της εισφοράς στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής των φαρμάκων κ.ά.
Σε Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ παρέμειναν και χτες στο Δέλτα Καρδίτσας οι αγρότες του νομού που συγκεντρώθηκαν στο σημείο αυτό μετά την ιδιαίτερα μαζική και αγωνιστική κινητοποίηση που είχαν προχτές. Στο Δέλτα κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας στους συγκεντρωμένους προστέθηκαν και άλλοι αγρότες που ήρθαν με τα τρακτέρ τους.

Οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης παρέμειναν και χτες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Εδεσσας, όπου κατά διαστήματα προχωρούσαν σε συμβολικό κλείσιμο του δρόμου. Η ΠΑΣΥ Νομού Θεσσαλονίκης καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, να συντονιστούν με τους αγρότες όλης της χώρας, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και μέλη εργατικών σωματείων βρίσκονται από την πρώτη στιγμή δίπλα στους αγωνιζόμενους αγρότες στη Χαλκηδόνα, καλώντας σε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Αγωνιστική φλόγα στη Βοιωτία

Τη συνέχιση της κλιμάκωσης του αγώνα τους για να μην περάσουν τα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ και τη διεκδίκηση αιτημάτων που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, αποφάσισαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες της επαρχίας Λιβαδειάς στη Βοιωτία σε συγκέντρωση που έγινε προχτές βράδυ στο κτίριο της νομαρχίας.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες της επαρχίας Λιβαδειάς βρίσκονται από το περασμένο Σάββατο στο δρόμο της πάλης και της διεκδίκησης με τα τρακτέρ τους που έχουν κατεβάσει στη διασταύρωση του Αϊ- Γιάννη έξω από τη Λιβαδειά όπου και πραγματοποιούν συμβολικούς αποκλεισμούς κατά τη διάρκεια της μέρας. Στη διάρκεια της προχτεσινοβραδινής συγκέντρωσης απαίτησαν και τη στήριξη φορέων και συνδικάτων της περιοχής, που παραβρέθηκαν σ' αυτήν, καθώς και των δημάρχων της περιοχής. Αγροτοσυνδικαλιστές θα περιοδεύσουν τις επόμενες μέρες στα χωριά της επαρχίας Λιβαδειάς προκειμένου να καλέσουν τους αγρότες της περιοχής να ενισχύσουν το «μπλόκο» του Αϊ-Γιάννη.

Ενα ακόμα «μπλόκο» στήθηκε από αγρότες της περιοχής της Ελάτειας στο σημείο του «παλιού Λεβέντη» στη Δαύλεια. Χαιρετίζοντας τον αγώνα των αγροτών ο Γ. Γκικόπουλος, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Βοιωτίας, έκανε μια αναδρομή στους αγώνες της αγροτιάς και αναφέρθηκε στις αιτίες των προβλημάτων. Ο Γ. Γκικόπουλος επέστησε την προσοχή των αγροτών σε αυτούς (πήγαν και βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) που υποκριτικά και χτυπώντας τους φιλικά την πλάτη λένε ότι στηρίζουν τα αγροτικά αιτήματα. Προσέξτε τους είπε γιατί αυτοί συνεπικουρούμενοι από την τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στήριξαν και στηρίζουν τις αντιαγροτικές πολιτικές, είτε σαν κυβέρνηση, είτε σαν αντιπολίτευση.

Οι... απόντες

Εκμεταλλευόμενοι τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, που υποφέρουν εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, οι «νεόκοποι» δήθεν αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, με «ουρά» το ΣΥΝ, συνεχίζουν να δουλεύουν για την υπονόμευση της ενότητας, της δυναμικής και της αποτελεσματικότητας των αγώνων τους. Είναι αυτοί, που όλα τα χρόνια, απουσιάζοντας από τους αγώνες υπερασπίζονται με «νύχια και με δόντια» την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, αλλά τώρα εμφανίζονται ως οι... «μοντέρνοι ηγέτες» των αγροτικών κινητοποιήσεων, για την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων, βαδίζοντας στο δρόμο της υπονομευτικής δράσης των «αγροτοπατέρων» της ΝΔ.

Βέβαια, για να το πετύχουν αυτό, «πατούν» στη θέληση για αγώνα των χιλιάδων νέων αγροτών, που απειλούνται με ξεκλήρισμα και βάζουν μπροστά τις διαβόητες... «Ενώσεις Νέων Αγροτών», που αποτελούν «εφεύρημα» της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ. Και οργανώνοντας κινητοποιήσεις, όπως η χτεσινή στον Πλατύκαμπο, με αιτήματα «κομμένα» και «ραμμένα» στα μέτρα σύμφωνα με τις υποδείξεις των πατρώνων τους, προσπαθούν να «πνίξουν» την αγωνιστική διάθεση των αγροτών που συμμετέχουν, στο βωμό του πολιτικού καιροσκοπισμού τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αίτημα της «Συντονιστικής Επιτροπής» που έστησαν, όπου τα μέλη της, στην πλειοψηφία τους στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι η... χορήγηση άτοκου δανείου, λες και ένα επιπλέον χρέος σε όσα υπάρχουν, θα σώσει τους αγρότες.

Κατά τα άλλα τα «ακομμάτιστα» και «ανεξάρτητα» στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ - στελέχη του, ήταν χτες στον Πλατύκαμπο - όχι μόνο δε λένε κουβέντα για την αιτία του προβλήματος, που βρίσκεται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά χαρακτηρίζουν ως «μη ρεαλιστικά» τα αιτήματα του συνεπούς αγροτικού κινήματος, που δείχνουν τη διέξοδο και την προοπτική της μικρομεσαίας αγροτιάς και συνεχίζουν τη συκοφαντική εκστρατεία σε βάρος της ΠΑΣΥ.


Ε.ΤΖ.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Οι κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς και των κτηνοτρόφων συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα:

  • Στις 7 του Δεκέμβρη στον Εβρο, στην Κορνοφωλιά στην περιοχή Σουφλίου.
  • Στις 10 του Δεκέμβρη στο Αγρίνιο, τον Πύργο και το Αίγιο, όπου οι αγρότες θα διαδηλώσουν μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
  • Στις 16 του Δεκέμβρη κοινή συγκέντρωση στη γέφυρα Καλογήρων των αγροτοκτηνοτρόφων της Αρτας και της Πρέβεζας.
ΚΚΕ
Χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών και τους καλεί πιο μαζικά και αποφασιστικά να αντιπαλέψουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τους ξεκληρίζει.

Ταυτόχρονα με τους αγώνες, οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να βγάλουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα, καθοριστικά για τους αγώνες τους και την επιβίωσή τους. Οι κύριοι υπεύθυνοι, για το ξεζούμισμα της αγροτιάς από τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια και τις τράπεζες, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν αποτελούν προοπτική και ελπίδα.

Οι αγρότες πρέπει να απομονώσουν τις διασπαστικές κινήσεις που οργανώνουν και καθοδηγούν γνωστοί αγροτοπατέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στηρίζονται από το δικομματισμό και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», με στόχο να εκφυλίσουν τους αγώνες. Πρέπει να συσπειρωθούν στους συλλόγους, στις ομοσπονδίες και την ΠΑΣΥ, για να διεκδικήσουν αγωνιστικά την επίλυση των άμεσων αιτημάτων και να συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη διαμόρφωση της λαϊκής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία, για λαϊκή εξουσία. Μόνο έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων αγροτών. Μόνο έτσι μπορεί να αναζωογονηθεί οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά η ύπαιθρος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ