ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πρωτοφανής κλιμάκωση εποικιστικής βίας

Παλαιστινιακό σπίτι, που καθαρίζεται μετά την απομάκρυνση των ακροδεξιών Εβραίων

Associated Press

Παλαιστινιακό σπίτι, που καθαρίζεται μετά την απομάκρυνση των ακροδεξιών Εβραίων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ.--

Εξαιρετικά οξυμένα είναι τα πνεύματα σε ολόκληρη τη Δυτική Οχθη, μία μέρα μετά τη βίαιη απομάκρυνση των ακροδεξιών νεαρών εποίκων Εβραίων από το αμφισβητούμενο 4ώροφο κτίριο στη Χεβρώνα. Εξαγριωμένοι έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητα και σπίτια Παλαιστινίων, συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους και με Ισραηλινούς στρατιώτες, λιθοβόλησαν Παλαιστίνιους περαστικούς και αυτοκινητιστές πυροδοτώντας μια εκρηκτική ατμόσφαιρα που, μέχρι στιγμής, έχει προκαλέσει τον τραυματισμό 35 Ισραηλινών και 17 Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι τρεις δέχτηκαν πυρά εποίκων.

Τα επεισόδια δεν περιορίστηκαν στη Χεβρώνα, την οποία ο ισραηλινός στρατός έχει κηρύξει «κλειστή στρατιωτική ζώνη», ενισχύοντας σημαντικά τις δυνάμεις του. Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σε Ραμάλα και Νάμπλους, ενώ στην ίδια τη Χεβρώνα Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και γκλομπ για να διαλύσουν Παλαιστίνιους που διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι για τις επιθέσεις των εποίκων.

Ο συντονιστής των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στα παλαιστινιακά εδάφη, υποστράτηγος Αμος Γκιλάντ, φέρεται να συνομίλησε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, από τον οποίο ζήτησε να «συγκρατήσει τις παλαιστινιακές δυνάμεις και τις δυνάμεις των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση». Εντούτοις, ο κυβερνήτης της Νάμπλους, Τζαμάλ Μοχάισεν, προειδοποιούσε ότι «αν συνεχιστεί η εποικιστική βία, τότε και οι Παλαιστίνιοι, κάτοικοι και μαχητές, θα υπερασπιστούν εαυτούς δυναμικά».

Στο ίδιο, σχεδόν, μήκος κύματος, και ο εκπρόσωπος της Π. Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, που κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση «ν' αναλάβει τις ευθύνες της» και τη διεθνή κοινότητα «να παρέμβει για να τερματιστεί η πρωτοφανής αυτή κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε οριστική κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας». Ο διαπραγματευτής Αχμάντ Κορέι ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των, περίπου, 600 φανατικών Εβραίων εποίκων που ζουν στη Χεβρώνα μεταξύ 170.000 Παλαιστινίων, επισημαίνοντας ότι «επίκειται τρομακτική έκρηξη».

Το αίσθημα «συναγερμού» επέτεινε η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, που καλεί τους Αμερικανούς υπηκόους να αποφύγουν την Ιερουσαλήμ, τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ιερουσαλήμ με τη Δ. Οχθη, αλλά και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ιερουσαλήμ με το Τελ Αβίβ, εκτιμώντας, προφανώς, ότι οι αντιδράσεις των εποίκων δε θα περιοριστούν στα παλαιστινιακά εδάφη.

ΙΝΔΙΑ
Υπέγραψε πακέτο συμφωνιών με τη Ρωσία

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΒΟΜΒΑΗ.--

Σειρά συμφωνιών για συνεργασία στον τομέα της «πολιτικής» πυρηνικής ενέργειας, τον αμυντικό τομέα, αλλά και το εμπόριο, υπέγραψαν χτες στο Νέο Δελχί, ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμόχαν Σινγκχ και ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Ρώσος πρόεδρος αποχωρεί από την Ινδία, έχοντας εξασφαλίσει από την παλιά παραδοσιακή σύμμαχο της Μόσχας ιδιαίτερα συμφέρουσες συμφωνίες, που αφορούν την κατασκευή από τη Ρωσία τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ινδία, που διψά για ενέργεια και την πώληση 80 μαχητικών ελικοπτέρων. Ακόμα συζητήθηκε το ενδεχόμενο της μακροχρόνιας μίσθωσης ενός ρωσικού υποβρυχίου από την Ινδία, καθώς και η διαστημική συνεργασία των δύο χωρών. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών Ινδίας - Ρωσίας στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ο Ινδός πρωθυπουργός χαρακτήρισε το πακέτο συμφωνιών που υπογράφηκαν με τη Ρωσία ως ένα νέο ορόσημο στην ιστορία της συνεργασίας των δύο χωρών ειδικά στην πυρηνική ενέργεια...

«Λάθη» παραδέχεται η κυβέρνηση

Στο μεταξύ ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για το μακελειό της Βομβάης, ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας, Παλανιάπαν Τσινταμπαράμ, παραδέχτηκε ότι υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με τις επιθέσεις που κόστισαν τη ζωή σε 190 ανθρώπους περίπου, σκορπώντας τον τρόμο στην περιοχή.

Ο Ινδός πρωθυπουργός σε χτεσινές του δηλώσεις επανέλαβε τις κατηγορίες του προς το γειτονικό Πακιστάν, που χρησιμοποιήθηκε όπως είπε για την «προετοιμασία του εγκλήματος», υπογραμμίζοντας ότι η Ινδία «περιμένει από τη διεθνή κοινότητα να αφυπνιστεί και να αναγνωρίσει ότι η τρομοκρατία σε όλο τον πλανήτη συνιστά απειλή ενάντια στην ειρήνη και στην ευημερία του πλανήτη»...

Σύμφωνα δε με τις αστυνομικές αρχές, ο ένοπλος που επιβίωσε, ο 21χρονος Αζμάλ Αμίρ Κασάμπ, κατά την ανάκρισή του, ομολόγησε ότι εκτελούσε εντολές της παράνομης πακιστανικής στρατιωτικής οργάνωσης, Λάσκαρ ε Τέμπα, παρά τις αντίθετες δηλώσεις των ηγετών της.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπους: «Κόστισε περισσότερο, αλλά ήταν αναγκαίο»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

«Ο πόλεμος στο Ιράκ στοίχισε στις ΗΠΑ οικονομικά πολύ περισσότερο από όσο αναμενόταν» παραδέχτηκε, χτες, σε ομιλία του ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους, αν και αναγνώρισε ότι η εισβολή και κατοχή στο Ιράκ, εκτός από το οικονομικό κόστος, στοίχισε και «στην εικόνα» των ΗΠΑ, υπεραμύνθηκε της κίνησης, τονίζοντας ότι «μπορεί ο Σαντάμ Χουσεΐν να μην είχε άμεση σχέση με τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους», αλλά η αμερικανική ηγεσία όφειλε ν' αντιδράσει απέναντι σε έναν δεδηλωμένο εχθρό των ΗΠΑ τη στιγμή που είχε δεχτεί μια πρωτοφανή επίθεση.

Την ίδια στιγμή, εντός Ιράκ, ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, Αμερικανός στρατηγός Ρέι Οντιέρνο, άρχισε, χτες, την ενημέρωση των στρατιωτών σχετικά με τους νέους κανόνες εμπλοκής που θα ισχύσουν με την εφαρμογή της συμφωνίας «ασφαλείας». Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, τα αμερικανικά στρατεύματα από την 1η Γενάρη θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχουν ένταλμα για να προχωρούν σε ελέγχους σπιτιών και συλλήψεις, ενώ καλούνται να ενημερώνουν τις ιρακινές δυνάμεις για τις επιχειρήσεις τους εκ των προτέρων.

  • Νέες αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ ανακοίνωσε η Αγκυρα, οι οποίες σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Επιτελείου Στρατού στέφθηκαν με «απόλυτη επιτυχία».
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι πολύνεκρες επιθέσεις

ΠΕΣΑΒΑΡ - ΑΓΚΥΡΑ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέο λουτρό αίματος σημειώθηκε χτες στην Πεσαβάρ του Πακιστάν, όπου παγιδευμένο όχημα εξερράγη στην πολυσύχναστη αγορά Κίσα Κβάνι κοντά σε σιιτικό τέμενος, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 70. Σύμφωνα με τις αρχές, στα θύματα περιλαμβάνονται και παιδιά, ενώ δεν έγιναν γνωστοί οι δράστες της επίθεσης. Σε δεύτερη έκρηξη στις περιοχές των φυλών, στη σιιτική Ορακζάι, ακόμα έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σε αμερικανική πυραυλική επίθεση σκοτώθηκαν ακόμα τρεις «ισλαμιστές αντάρτες».

Την ίδια στιγμή στο Αφγανιστάν οι κατοχικές αμερικανο-ΝΑΤΟικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σε επιθέσεις και συγκρούσεις των δύο τελευταίων ημερών σκότωσαν 14 «αντάρτες Ταλιμπάν»...

Στο μεταξύ χτες πραγματοποιήθηκε στην Ιστανμπούλ Συνάντηση Κορυφής μεταξύ των ηγετών του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, υπό την αιγίδα της Τουρκίας, με θέμα τη συνεργασία των δύο χωρών, για την αντιμετώπιση των ανταρτών στα κοινά τους σύνορα. Μετά τη συνάντηση, ο Πακιστανός πρόεδρος, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, δήλωσε ότι Καμπούλ και Ισλαμαμπάντ αποφάσισαν να ακολουθήσουν κοινή στρατηγική στον πόλεμο κατά της αλ Κάιντα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ