ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν δυναμική απάντηση στο λαϊκό κίνημα

Τη συμφωνία των κομμάτων του δικομματισμού για να επιταχυνθούν οι αντιλαϊκές- αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΒ

Περισσότερο προκλητικοί και αδίστακτοι εμφανίστηκαν χτες οι μεγαλοβιομήχανοι, οι εκπρόσωποι των οποίων έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι το ξέσπασμα της λαϊκής οργής των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνει την «επιτακτική ανάγκη» υλοποίησης των αντιδραστικών και αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που αξιώνει ο ΣΕΒ! Αυτό που ζητάει ο ΣΕΒ είναι «ισχυρή διακυβέρνηση» για τη δημιουργία ενός αποφασιστικού κράτους, που δε θα υπαναχωρεί μπροστά στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Οι μεγαλοβιομήχανοι, αυτή τη φορά, απαιτούν διαχρονική «ενιαία βούληση», ενώ τους είναι αδιάφορο εάν αυτή εκφραστεί με μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, με συγκυβέρνηση, ή με συμφωνία του δικομματισμού στην προώθηση συγκεκριμένων μέτρων, αρκεί να πάψει η «αναβλητικότητα». «Δε θέτουμε θέμα κυβέρνησης, αλλά διακυβέρνησης και αποφάσεων», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου. Στην προσπάθειά του μάλιστα να ενισχύσει την άποψη ότι, τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα μπορούν να έρθουν σε συμφωνία, είπε χαρακτηριστικά ότι «άμα βάλουν τα προγράμματά τους, το ένα πάνω στο άλλο, είναι πολλά που δεν ξεχωρίζουν και είναι το ίδιο με το αποκάτω».

Οι βιομήχανοι, πιέζοντας για την επιτάχυνση της υλοποίησης των μέτρων στήριξης του κεφαλαίου, «τσουβάλιασαν» τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις και τη μαζική διαμαρτυρία των νέων, με τα επεισόδια και τις ζημιές από συγκεκριμένες ομάδες. Υποστήριξε ότι «κανείς δεν μπορεί να αυτοεξαιρεθεί από τη συλλογική ευθύνη που φέρουμε γι' αυτό το απαξιωμένο σύστημα», σε μια εξίσωση της ευθύνης των εκμεταλλευτών με αυτή των εκμεταλλευόμενων, των θυτών με των θυμάτων. «Είμαστε ευτραφείς και ανυπόληπτοι στα μάτια των νέων μας», είπε ο Δ. Δασκαλόπουλος και στη συνέχεια καταδίκασε με ευκολία, αλλά και προσχηματικά τη βία «είτε φορά κρατική στολή, είτε την αντι-εξουσιαστική κουκούλα» και εμφανίστηκε τάχα στο... πλευρό της νεολαίας, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε το εκκωφαντικό μήνυμα που μας στέλνουν οι νέοι. Ούτε να το πνίξουμε με τα δακρυγόνα».

Βέβαια, όλα τα παραπάνω ο πρόεδρος του ΣΕΒ τα είπε για να καταλήξει στην επανάληψη της απαίτησης των ντόπιων πλουτοκρατών για «μια ισχυρή, αξιόπιστη και σύγχρονη διακυβέρνηση» που θα είναι ικανή και πρόθυμη να λάβει ταχύτατα τα αντιλαϊκά μέτρα για βαθιές, «δομικές» αλλαγές, χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος. Το προχώρησε, μάλιστα, και πιο πέρα, απαιτώντας έτσι ένα «σιδηρούν κράτος» σε αντιδιαστολή με το - όπως είπε - σημερινό «αχυρένιο σύστημα», όπου η «παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση για το αν τα τελευταία γεγονότα μετέβαλαν την άποψη του ΣΕΒ σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, ο Δ. Δασκαλόπουλος απάντησε: «Οχι, δεν άλλαξε. Ούτε έλλειψη γενικής κατεύθυνσης έχουμε, ούτε έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων». Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η οικονομική αναταραχή είναι εδώ και θα ενταθεί στους επόμενους μήνες. Η παγκόσμια κρίση ανέδειξε όλες τις καθ' ημάς παθογένειες, που επί τόσα χρόνια αποφεύγουμε να διορθώσουμε».

Σε ερώτηση για το αν συντρέχει ανάγκη πολιτικής παρέμβασης των επιχειρηματιών με κάποιο πολιτικό σχηματισμό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ απάντησε αρνητικά, ενώ στις ερωτήσεις για το αν αποδοκιμάζεται ουσιαστικά η κυβέρνηση της ΝΔ και ζητούνται εμμέσως εκλογές, η απάντηση ήταν ότι η απόδοση της ευθύνης στην κυβέρνηση «είναι ευκολία που θα έπρεπε να αποφύγουμε».

ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
Παρεμβάσεις διευθέτησης του «ανταγωνισμού»

Χωρίς οφέλη για τους εργαζόμενους - καταναλωτές καυσίμων οι κυβερνητικές ρυθμίσεις

Την αποδοχή ορισμένων από τα μέτρα που πρότεινε πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη λειτουργία της αγοράς πετρελαιοειδών, αποφάσισε ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας, τα οποία ωστόσο ρυθμίζουν απλώς τις σχέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα πώλησης των υγρών καυσίμων, χωρίς να εξασφαλίζουν ή να εγγυώνται κάποιο όφελος για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, που στηρίζουν αναγκαστικά και με μεγάλο κόστος την κερδοφορία των εταιρειών.

Οι εταιρείες διύλισης υποχρεώνονται να γνωστοποιούν στο υπουργείο και στις εταιρείες εμπορίας το οικονομικό αντάλλαγμα που απαιτούν από αυτές για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας. Επίσης, θα πρέπει να τιμολογούν τα ανεξάρτητα πρατήρια που έχουν δικαίωμα άμεσης πρόσβασης σε αυτές, με τρόπο που να μην την ακυρώνουν στην πράξη, κάτι που παραπέμπει σε καλύτερες τιμές, αν και δε δηλώνεται ξεκάθαρα, ούτε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών θα πρέπει πλέον να αναγράφουν τις εκπτώσεις τους προς τους πρατηριούχους στις συμφωνίες που συνάπτουν (πέρα από τη μέχρι τώρα αναγραφή στα τιμολόγια) και καταργούνται οι επιπρόσθετες, λεγόμενες «υποστηρικτικές» εκπτώσεις.

Μια σειρά προτάσεων της Επιτροπής που έχουν να κάνουν και με τη λειτουργία των πρατηρίων, όπως σε σχέση με το ωράριο, βρίσκονται υπό εξέταση με τα συναρμόδια υπουργεία και αναμένεται να ακολουθήσουν οι σχετικές αποφάσεις. «Τα ανωτέρω αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Δώρο» ταξί 1 ευρώ

Ενα ευρώ επιπλέον θα καταβάλλουν έως και τις 6 Γενάρη 2009 όσοι επιλέξουν ταξί για τις μετακινήσεις τους σε όλη τη χώρα.

Στο 1 ευρώ καθορίστηκε και φέτος το «δώρο» των οδηγών ταξί για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών.

ΟΒΣΑ
Πρώτη με 70% η «Βιοτεχνική Ενότητα»

Η αγωνιστική συνέπεια της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, που εκφράστηκε με τις πολλές και πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες της, επιδοκιμάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων στις εκλογές της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, οι οποίοι έδωσαν στη «Βιοτεχνική Ενότητα» (υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ) ποσοστό 70%. Με την ψήφο τους επικρότησαν επίσης τις θέσεις της Ομοσπονδίας για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των μικρών ΕΒΕ, και έδωσαν εντολή να υλοποιηθούν οι κατευθύνσεις για ένταση των αγώνων σε συντονισμό με τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από την εφαρμοζόμενη φιλομονοπωλιακή πολιτική.

«Σταθερά στην αγωνιστική πορεία η Ομοσπονδία», επισημαίνει η ΔΗΚΕΒΕ στην ανακοίνωσή της με την οποία αναφέρεται στα αποτελεσμάτων των εκλογών. Η «Βιοτεχνική Ενότητα» έλαβε 112 ψήφους και κατέλαβε 11 έδρες στο νέο ΔΣ (από 12). Η «Ενωτική Κίνηση» (ΝΔ) έλαβε 24 ψήφους και 2 έδρες, όσες και πριν. Η ΠΑΣΚ - ΜΜΕ έλαβε 23 ψήφους και 2 έδρες (από 1). Για τους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΒΕΕ, η «Βιοτεχνική Ενότητα» εξέλεξε 8 αντιπροσώπους (από 7), η «Ενωτική Κίνηση» 2 (από 3), η ΠΑΚΒΙ (ΝΔ) 1 (δεν είχε κανέναν) και η ΠΑΣΚ - ΜΜΕ 1, όπως και πριν.

ΚΚΕ
Το συμφέρον των εργαζομένων

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, σημειώνεται:

«Οταν ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων ζητά ισχυρή κυβέρνηση για να λάβει αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, σημαίνει ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον από τη μεγαλύτερη δυνατή αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ