ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΡΑΠΤΕΞ»
«Στον αέρα» 100 οικογένειες

Από τη Λάρισα στην Αθήνα ταξίδεψαν χτες οι εργαζόμενοι για να διαδηλώσουν, παρά τη βροχή

«Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», ήταν το σύνθημα της χτεσινής κινητοποίησης
«Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», ήταν το σύνθημα της χτεσινής κινητοποίησης
Για το δικαίωμά τους στη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα και την ουσιαστική προστασία των ανέργων διαδήλωσαν χτες το πρωί, έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, οι εργαζόμενοι της εταιρείας ιματισμού «ΡΑΠΤΕΞ», όπου η εργοδοσία βάζει «λουκέτο» αφήνοντας χωρίς μεροκάματο 100 οικογένειες. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβρη.

«Οι περισσότεροι δουλεύουμε στη "ΡΑΠΤΕΞ" πάνω από 20 και 25 χρόνια. Υπάρχουν αντρόγυνα που δουλεύουν κι οι δύο εκεί...», τόνιζαν οργισμένοι οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες που ήθελαν ελάχιστα χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν. «Δε φτάνει που τώρα θα μείνω άνεργη, μου είπαν ότι τώρα πρέπει να κάνω αυτασφάλιση για 4 μήνες, να πληρώσω και για 100 ένσημα για να πάρω μειωμένη», τόνισε στο «Ρ» η Δώρα Χάμου, που δουλεύει στη «ΡΑΠΤΕΞ» 25 χρόνια. Κι όλα αυτά μετά από 25 χρόνια δουλειάς και έχοντας συμπληρώσει 8.500 ένσημα, για να παίρνει κάθε μήνα μερικά ψίχουλα, γύρω στα 600 ευρώ. «Και τώρα, απ' το 2009, η "μειωμένη" θα πάει ακόμα πιο κάτω...», συμπλήρωσε η εργαζόμενη, μεταφέροντας τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί την εργατική τάξη η πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Σε χτεσινή συνάντηση που έγινε με την υφυπουργό Απασχόλησης και τη συμμετοχή του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας, της ΟΕΚΙΔΕ και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν άμεση παρέμβαση για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, αλλά και έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Την ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ μετέφερε στους εργαζόμενους ο βουλευτής του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος. Την επόμενη Δευτέρα προγραμματίστηκε τριμερής συνάντηση.

ΕΛΒΟ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανασφάλεια για τους 650 εργαζόμενους

Την ανησυχία για το μέλλον της ΕΛΒΟ και των 650 εργαζομένων υπογραμμίζει η παράταξη της ΔΑΣ στην ΕΛΒΟ μετά τη χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την καθιέρωση της εκ περιτροπής εργασίας. Χτες οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ έκαναν κατάληψη των χώρων της διοίκησης ενώ συνεδρίαζε το συμβούλιο των μετόχων.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, η ΔΑΣ κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο εθνικό φορέα αμυντικών βιομηχανιών που θα εντάσσεται στα πλαίσια μιας πραγματικά φιλολαϊκής εθνικής αμυντικής πολιτικής και δε θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Είναι η μοναδική λύση για να μη χάσουν τη δουλειά τους όχι μόνο οι 650 εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ αλλά και εκατοντάδες άλλοι από τις προμηθεύτριες εταιρίες και για να μη χαθεί μια ακόμα μονάδα κρίσιμης εθνικής σημασίας.

Η ΔΑΣ της ΕΛΒΟ σημειώνει ότι οι 650 εργαζόμενοι που απέμειναν στην ΕΛΒΟ (ήταν 1.150 όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε το 49% της επιχείρησης και το μάνατζμεντ στον ιδιώτη Μυτιληναίο) ανησυχούν βλέποντας μια τεράστια παραγωγική μονάδα να απαξιώνεται συνειδητά, και υπογραμμίζει τις πολιτικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση και την απαξίωση της αμυντικής βιομηχανίας.

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο του ΠΑΜΕ

Κυκλοφόρησε το Ημερολόγιο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για το 2009, το οποίο εικονογραφείται με αφίσες από κορυφαίες στιγμές της αγωνιστικής δράσης του ΠΑΜΕ και των ταξικών αγώνων που αναπτύχθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια ζωής και δράσης του. Το Ημερολόγιο διατίθεται στην τιμή των 5 ευρώ από τα γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμμανουήλ Μπενάκη 28, 1ος όροφος, τηλέφωνο 210.3301.842).

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΑΝΕΡΓΙΑ: Τους 355.145 χιλιάδες έφτασαν οι άνεργοι το τρίτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με αποτελέσματα της δειγματοληπτικής έρευνας εργατικού δυναμικού, όπως ανακοίνωσε χτες η Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (15,6%) αφορά τους νέους 15 - 29 ετών, ενώ το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (10,8%) παραμένει υπερδιπλάσιο από εκείνο των ανδρών (4,7%). Το 85,8% από το σύνολο των ανέργων αναζητά εργασία με πλήρη απασχόληση. Τέλος, το ποσοστό των νέων ανέργων, δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασία ψάχνοντας για δουλειά, ανέρχεται στο 37,1% του συνόλου, ενώ το ποσοστό των μακρόχρονια ανέργων (αυτοί δηλ., που ψάχνουν για δουλειά πάνω από 12 μήνες) ανέρχεται στο 52,2% του συνόλου των ανέργων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ: Συνεχίζονται και σήμερα, Παρασκευή, 19 Δεκέμβρη, οι εκλογές στο Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων (Γ` Σεπτεμβρίου 48Β, 3ος όροφος). Οι ώρες των εκλογών είναι 2.30 μ.μ. - 6 μ.μ.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Για δυο ακόμα μέρες θα μπορούν να ψηφίζουν οι λογιστές στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στην Ενωση Λογιστών Αθήνας. Συγκεκριμένα, αύριο Σάββατο 20/12 και την Κυριακή 21/12 οι λογιστές θα μπορούν να ψηφίζουν από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ: Εκδήλωση με την προβολή της ταινίας του Κεν Λόουτς «Ο Πολ, ο Μικ και οι άλλοι» διοργανώνει σήμερα Παρασκευή 19 Δεκέμβρη, στις 7.30 μ.μ., η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, στο Στέκι Εργαζομένων στα Πατήσια (Πατησίων 252, έναντι πλατείας Κολιάτσου).

Δικομματική υποκρισία

Ενας ακόμα ανούσιος καβγάς ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας ότι θα προσληφθούν 5.500 νοσηλευτές μέσα στο 2009. Οι προσλήψεις, όπως δήλωσε προχτές ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα γίνουν απ' τα νοσοκομεία με κριτήρια ΑΣΕΠ, ώστε - κατά τον υπουργό Υγείας - να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Χτες ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης έκανε δηλώσεις για να διευκρινίσει ότι το κόμμα του αγνοεί μια τέτοια ρύθμιση, για την οποία μάλιστα ο υπουργός Υγείας είπε ότι συμφωνεί και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πριν όμως κάνει τις δηλώσεις ο Γ. Φλωρίδης, είχε φροντίσει με ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να υπενθυμίσει πως οι έκτακτες προσλήψεις, η σύμβαση εργασίας με την ΟΕΝΓΕ και η ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων έχουν εγκριθεί απ' την «Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής».

****

Πρόκειται για δικομματικές αντεγκλήσεις δημαγωγίας, που συνειδητά αφήνει στο απυρόβλητο τις εκρηκτικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία που έχουν γονατίσει από την πολιτική του δικομματισμού, καθώς είναι μόνιμα κενές 25.000 οργανικές θέσεις, με βάση τους Οργανισμούς που έγιναν πριν από 20 χρόνια. Δηλαδή, δεν υπολογίζονται οι νέες ανάγκες με την ανάπτυξη νέων τμημάτων. Κι όσο για τις κραυγές του ΠΑΣΟΚ - ή τις παλιότερες υποσχέσεις του για προσλήψεις 3.000 νοσηλευτριών το χρόνο - ας μην κάνει τον καμπόσο: Την περίοδο 1996-2004 ο μέσος - κατά έτος - αριθμός προσλήψεων νοσηλευτών δεν ξεπέρασαν τους 1.500. Ετσι τα κενά μεγαλώνουν καθώς υπολογίζεται ότι τα τελευταία 5 χρόνια το μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία μειώθηκε κατά 5.000 - εκ των οποίων οι 2.500 είναι νοσηλευτές. Επομένως και 5.500 του Αβραμόπουλου - αν γίνουν ποτέ - απλώς θα καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις. Ενώ οι πραγματικές ανάγκες δεν πρόκειται να καλυφθούν ούτε απ' τις κραυγές ούτε απ' τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ