ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
Αυτή η πολιτική δεν κουκουλώνεται

Αδειες τσέπες. Γι' αυτό δεν κουνιέται φύλλο στην αγορά. Οχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε κάθε πόλη και χωριό, που δε γίνεται καμία, μα καμία διαδήλωση. Τ' άλλα όλα περί διαδηλώσεων που τρομάζουν τον πελάτη είναι «βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντ' - έξι».

Κι αυτές οι τσέπες θα γίνουν ακόμα πιο άδειες. Κι ας ισχυρίζεται η αστική τάξη ότι οι τσέπες των εργατών θα γεμίσουν όταν θα έχει γίνει απόλυτο λάστιχο η ζωή τους. Πόσα και πόσα χρόνια επιδιώκουν να επιβάλλουν τον υπολογισμό του εργάσιμου χρόνου σε 12μηνη βάση, ώστε να διευρύνουν τον απλήρωτο χρόνο εργασίας. Ε, προχτές στην Ευρωβουλή έκαναν ένα ακόμα βήμα προς το στόχο τους.

Αυτό θέλουν να κρύψουν όσες πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να υπάρχουν χωρίς τη στήριξη της αστικής τάξης, γι' αυτό και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εμφανίσουν ως νίκη του λαού την απόφαση για 78 ώρες δουλειά.

Η αστική τάξη έχει όραμα - στόχο. Κι όταν αναζητά «οξυγόνο», μιλάει για πιο φτηνούς εργάτες. Αυτό το δρομολόγιο ενέκριναν στην Ευρωβουλή. Γι' αυτό πανηγυρίζει η «Αυγή» και επειδή ξέρει πως έχουν λερωμένη τη φωλιά τους όσοι αρχικά ενέκριναν την «έκθεση Σέρκας» στην αρμόδια επιτροπή, γι' αυτό καταφεύγει στην καραμέλα περί «σταλινικών». Δύσκολη δουλειά η υπεράσπιση της ΕΕ.

Ασχετο: Τόσοι και τόσοι διαδήλωσαν με το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και με το ΠΑΜΕ χτες στο κέντρο της Αθήνας. Τα ΜΜΕ το έθαψαν για να δείξουν πάλι πέντε καμένους κάδους, στους οποίους έβαλαν φωτιά οι γνωστοί - διόλου άγνωστοι που είχαν ομπρέλα άλλη διαδήλωση, σε άλλο τόπο, άλλη ώρα. Οταν το γεγονός καταγγέλθηκε από εκπρόσωπο του ΚΚΕ στο δελτίο του «Mega», δόθηκε η αφοπλιστική απάντηση «Good news no news»*. Και νομίζουν πως ξεμπέρδεψαν. Ε, δεν ξεμπερδεύετε κύριοι. Αυτό το κίνημα που ξορκίζετε θα το έχετε όλο και πιο ισχυρό απέναντί σας.

*Καλά νέα δεν είναι νέα, ή καλές ειδήσεις δεν είναι ειδήσεις.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ: «"Νεκρή" παραμένει η αγορά στο κέντρο της Αθήνας παρότι τα Χριστούγεννα απέχουν πλέον μόλις μια εβδομάδα (...) το κλίμα επιδεινώνεται περαιτέρω από την οικονομική κρίση. Ο εμπορικός κόσμος κάνει λόγο για απώλεια τζίρου έως και 90% και οι φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι οι απώλειες του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα θα φτάσουν το 1. δισ. ευρώ» (από το πρώτο θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΟΡΑΜΑ: «Ο επιχειρηματικός κόσμος φοβάται μια παρατεταμένη οικονομική και πολιτική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες (...) χρειάζεται ένα νέο θετικό όραμα (...) ένα όραμα που θα κινητοποιήσει τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, της οικονομίας, που θα εξαλείψει το γκρίζο φόντο και θα τροφοδοτήσει με το αναγκαίο "οξυγόνο" την οικονομική ανάπτυξη» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Η «ΛΑΪΚΗ ΝΙΚΗ»: «Χθες η Ευρωβουλή καταψήφισε την πρόταση για το 65ωρο και βάλε που προωθούσαν η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις των 27 χωρών - μελών της ΕΕ. Πρόκειται για νίκη των εργαζομένων και γενικότερα των πολιτών της Ευρώπης (...) το ΚΚΕ περιχαρακωμένο στη σταλινική μοναδικότητά του, έδειχνε ότι προτιμούσε να περάσουν τα χειρότερα στην Ευρωβουλή (...) το πιθανότερο είναι να συνεχίσει τη λάσπη κατά του ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψει τα πολιτικά του αδιέξοδα» (από το κύριο άρθρο στην ΑΥΓΗ).

ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ: «Η σημερινή απόφαση αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση της μάχης που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα» (η υπουργός Εργασίας Φ. Πετραλιά / ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ).

Η ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ: «Το Ευρωκοινοβούλιο με πρωταγωνιστές τους φιλελεύθερους και τους σοσιαλδημοκράτες συνυπέγραψε τις βασικές αντιδραστικές αλλαγές όπως το διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό, τον υπολογισμό του εργάσιμου χρόνου σε 12μηνη βάση, την εργασία μέχρι 13 ώρες δουλειά τη μέρα, μέχρι και 78 ώρες τη βδομάδα» (από το πρώτο θέμα στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΩΣ ΚΑΙ 78 ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ τη βδομάδα επιβάλλει η ΕΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πέντε ψυχολόγοι για 50.000 αστυνομικούς

ΕΘΝΟΣ: 5 ΒΕΤΟ για τον ανασχηματισμό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα παιδιά της οργής

ΤΟ ΒΗΜΑ: Γιατί οι έφηβοι βγαίνουν στους δρόμους

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ το Σύστημα Υγείας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΤΟΡΑ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΨΙΜΟ Η ΕΛΛΑΔΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πολιτική παρέμβαση ΣΕΒ, πρόταση για συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ» Δασκαλόπουλου

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ

Η ΧΩΡΑ: Ο εξοστρακισμός της εξέγερσης

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ η απόφαση για 65ωρο εργασίας

Η ΑΥΓΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ πυρήνας της κοινωνικής αντιπολίτευσης

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε αγωνία η αγορά λίγο πριν τις εορτές

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΩΡΕΑΝ τα απογευματινά ιατρεία του ΕΣΥ

ΤΑ ΝΕΑ: Ενταση στο δρόμο παράλυση στο Μαξίμου

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
...πλακώσαν και οι σωτήρες

«τα γεγονότα των ημερών σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η κοινωνία χρειάζεται αποφασιστική και άμεση αντιμετώπιση όλων των καίριων προβλημάτων της (...) σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ έχουμε ανάγκη από μια ενιαία βούληση, ικανή να προχωρήσει επιτέλους ένα μακρόπνοο πρόγραμμα αλλαγών, απαραίτητων αλλαγών, στη λειτουργία των θεσμών, στην Παιδεία, στην Υγεία, στη δημόσια διοίκηση, στην αναπτυξιακή δομή. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, οι συνθήκες επιβάλλουν και ο τόπος χρειάζεται, μια ισχυρή αξιόπιστη και σύγχρονη διακυβέρνηση» (ο πρόεδρος του ΣΕΒ / Η ΧΩΡΑ).

...μετά γνώσεως μιλάνε οι συντάκτες πολιτικών προγραμμάτων

«Καλή θα ήταν μια κυβέρνηση συνεργασίας για να δώσει λύσεις. Αν όμως δεν μπορεί να γίνει αυτό, μπορεί να έχουμε συνεργασία των κομμάτων σε συγκεκριμένα θέματα. Εξάλλου, άμα βάλουν τα κόμματα τα προγράμματά τους το ένα πάνω στο άλλο, σε πολλά σημεία δεν ξεχωρίζουν. Είναι τα ίδια» (επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Προβλήματα που έχει η διαχείριση

«Εχει ξεκινήσει ένα ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας (...) το συμπέρασμα το οποίο αποτυπώνεται εμμέσως πλην σαφώς και στις δημοσκοπήσεις που έγιναν τις τελευταίες δέκα μέρες είναι ότι το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του δεν είναι σε θέση να κατανοήσει το φαινόμενο της εξέγερσης των νέων στις πραγματικές του διαστάσεις. Υποδυόμενο δε ότι δήθεν το αντιλαμβάνεται κάνει τη διαχείρισή του ακόμη πιο δύσκολη» (ο Γ. Κουβαράς στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ