ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΚΟΥΒΑ
Σύσφιξη των σχέσεων

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

«Μια νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις ξεκινά, τόνισε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο στο προεδρικό μέγαρο. Ο Ραούλ Κάστρο μετέβη στην πρωτεύουσα Μπραζίλια από το Σαλβαδόρ ντε Μπαΐα, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη Σύνοδος Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Είναι η πρώτη επίσκεψη Κουβανού Προέδρου και η υποδοχή έγινε με τις ύψιστες τιμές που αποδίδει η κυβέρνηση της Βραζιλίας σε ελάχιστους ξένους ηγέτες.

Η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Βραζιλίας και της Κούβας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης των δύο ηγετών, μια συνεργασία που αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Πενταπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ ήδη υπάρχουν κοινά σχέδια έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου των δύο εταιρειών, Petrobras και Cuba-Petrleo (Cupet). Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου, η Κούβα έγινε μέλος της Ομάδας του Ρίο, της Ενωσης των 23 Χωρών της Λατινικής Αμερικής. Την είσοδο της Κούβας σε περιφερειακές ενώσεις χαιρέτισε ως θετικό γεγονός το ΚΚ Βενεζουέλας.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Καταδίκη των συνεχόμενων δολοφονιών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Την καταδίκη τους αλλά και τη βαθύτατη ανησυχία τους εξέφρασαν πολλές πολιτικές οργανώσεις της Κολομβίας για τη δολοφονία του Εντουίν Λεγκάρντα, συζύγου της Αϊντα Κιλκουέ, ηγέτιδας του Περιφερειακού Συμβουλίου των Ιθαγενών της Κάουκα (CRIC). Με τις ανακοινώσεις τους τονίζουν ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, που συστηματικά διαπράττουν οι Ενοπλες Δυνάμεις στην Κολομβία που συνεργάζονται στενά με παραστρατιωτικές οργανώσεις για να δολοφονούν λαϊκούς αγωνιστές. Την καταδίκη τους αναγκάστηκαν να εκφράσουν ακόμα ο ΟΗΕ, η προεδρία της ΕΕ και η τρόικα της G-24.

Η κηδεία του Λεγκάρντα που δολοφονήθηκε τη Δευτέρα έγινε χτες, ενώ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Κιλκουέ, η οποία ήταν επικεφαλής των πρόσφατων κινητοποιήσεων των ιθαγενών στην Κολομβία και της μεγάλης πορείας τους προς την πρωτεύουσα Μπογκοτά, κατήγγειλε ότι ο σύζυγός της δολοφονήθηκε από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Χαρακτηριστικό της υποκρισίας της κυβέρνησης του Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, είναι ότι εξέδωσε ανακοίνωση που εκφράζει «τη βαθύτατη λύπη του για θάνατο του Λεγκάρντα» λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων που ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την εκτέλεσή του, τονίζοντας ότι «πρόκειται για περιστατικό όπου δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες» και ότι επρόκειτο για μία επιχείρηση «που έγινε κατόπιν πληροφοριών για μεταφορά φορτίων όπλων».

Επίσης, η Βουλή ψήφισε υπέρ της μεταρρύθμισης του Συντάγματος που θα επιτρέψει εκ νέου στο Πρόεδρο Ουρίμπε να είναι υποψήφιος, όχι το 2010 αλλά το 2014. Εντούτοις, αναμένεται η Γερουσία να ψηφίσει υπέρ της άμεσης δυνατότητας επανεκλογής του, δηλαδή το 2010. Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που ψηφίζεται τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να έχει τη δυνατότητα ο Ουρίμπε να είναι υποψήφιος.

Απομακρύνθηκε άγαλμα του Φράνκο

Associated Press

Απομακρύνθηκε χτες από την πόλη Σανταντέρ της Βόρειας Ισπανίας το τελευταίο άγαλμα του δικτάτορα Φράνκο που εξακολουθούσε να υπάρχει σε δημόσιο χώρο στη χώρα, καθώς βάσει της νομοθεσίας του Δεκέμβρη του 2007 περί ιστορικής μνήμης που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της τιμής των θυμάτων του Ισπανού δικτάτορα, οτιδήποτε αποδίδει τιμή στη δικτατορία του Φράνκο (1939-1975) θα πρέπει να απομακρυνθεί. Την ικανοποίησή της για την απομάκρυνση του αγάλματος εξέφρασε η Ενωση για την Αποκατάσταση της Ιστορικής Μνήμης.

Το μόνο άγαλμα του Φράνκο που εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα σε δημόσιο χώρο βρίσκεται στο Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα Μελίγια και οι αρχές έχουν δεσμευτεί να το απομακρύνουν.

Σημειώνεται ωστόσο ότι χρειάστηκαν τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά την αποκατάσταση της ...δημοκρατίας το 1978 για να αποκαθηλωθεί και το τελευταίο άγαλμα του αιμοσταγή δικτάτορα, παρά τις αντιδράσεις του λαϊκού κινήματος.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Εκπρόσωποι της «Χαμάς» δήλωναν, χθες, ότι δεν προτίθενται ν' ανανεώσουν την εκεχειρία με το Ισραήλ όσον αφορά στη Λωρίδα της Γάζας, που λήγει σήμερα. Μάλιστα, χθες, εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ εκ νέου ρουκέτες. Από την άλλη, η ισραηλινή πλευρά υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει «καταληκτική ημερομηνία» στη συμφωνία, ενώ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ολμέρτ δήλωνε ότι υπάρχει πάντα περιθώριο για «ειρηνευτική συμφωνία» με τους Παλαιστινίους, αλλά και τη Συρία.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η Αμερικανική Ενωση Συντακτών Εφημερίδων (American Society of Newspaper Editors) αποφάσισε να μετονομαστεί και να απαλείψει από τον τίτλο της την αναφορά σε εφημερίδες, καθώς η δημοσιογραφία στρέφεται όλο και περισσότερο προς το Διαδίκτυο, ενώ θα δέχεται και συντάκτες διαδικτυακών μέσων. Η Ενωση θα θέσει το ζήτημα σε ψηφοφορία κατά τη συνέλευσή της τον Απρίλη στο Σικάγο ώστε να ονομάζεται πλέον Αμερικανική Ενωση Συντακτών Ειδήσεων (American Society of News Editors). Με τις νέες ρυθμίσεις θα μπορούν να εντάσσονται στην Ενωση και δημοσιογράφοι ιστοσελίδων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Φάκελοι που περιείχαν μία λευκή σκόνη, που αποδείχτηκε αρνητική σε τοξίνες, ταχυδρομήθηκαν σε 16 πρεσβείες των ΗΠΑ στην Ευρώπη αυτόν το μήνα, όπως ανακοίνωσαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το FBI.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Στους 1.111 έφθασαν χτες επισήμως τα θύματα της επιδημίας χολέρας στη Ζιμπάμπουε ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του ΟΗΕ στη Γενεύη, σημειώνοντας ότι αυξήθηκαν κατά 133 μέσα σε ένα 48ωρο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από τον περασμένο Αύγουστο είναι 20.581.

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.-- Οι βορειοκορεατικές αρχές κατηγόρησαν χτες τη γείτονα Ν. Κορέα πως προσέλαβε πράκτορες για να εντοπίσουν και να σκοτώσουν τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν χτες πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τσέτκοβιτς, με αιτία την αναγνώριση από το Βελιγράδι της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX). Θα πετύχουν το σκοπό τους εάν συγκεντρώσουν 126 ψήφους σε σύνολο 250 βουλευτών.

ΜΟΣΧΑ.-- Σειρά συμφωνιών υπέγραψαν χτες οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Νικαράγουας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Ντανιέλ Ορτέγκα, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στη Μόσχα, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη για ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών δεσμών. Παράλληλα, «ενδιαφέρουσα» χαρακτήρισε η Μόσχα την πρόταση της Νικαράγουας για σύνδεση του Ατλαντικού Ωκεανού με τον Ειρηνικό με μία νέα διώρυγα.

ΜΟΣΧΑ.-- Το ρώσικο μονοπώλιο φυσικού αερίου «Gazprom» προειδοποίησε χτες την Ουκρανία πως θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου την 1η Γενάρη, αν το Κίεβο δεν αποπληρώσει το χρέος των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την εταιρεία.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θαμμένοι εργάτες σε ορυχείο του Μεξικού

Ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Δρούτσα

Ενα από τα σοβαρότερα και μαζικότερα εργατικά ατυχήματα που έλαβαν χώρα στο Μεξικό τα τελευταία χρόνια, αυτό στο ορυχείο Mina Pasta de Conchos, επαναφέρει με Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας.

Στο ατύχημα έχασαν τη ζωή τους 65 εργάτες μετά από έκρηξη αερίου στο ορυχείο. Μόνο δύο εργάτες ανασύρθηκαν και 63 παραμένουν θαμμένοι στο ορυχείο με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης του Μεξικού, προκειμένου να καλυφθεί η πλήρης έλλειψη μέτρων ασφάλειας από τον μονοπωλιακό όμιλο που το εκμεταλλεύεται και η οποία κόστισε τη ζωή στους ανθρακωρύχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το μοιραίο Φλεβάρη οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει 14 απεργιακές κινητοποιήσεις με μισθολογικά αιτήματα, αλλά κυρίως ενάντια στην παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής.

Οι οικογένειες των θυμάτων αλλά και πολιτικές οργανώσεις, με πρωτοπόρο το Κόμμα των Κομμουνιστών του Μεξικού, έχουν στήσει μία κατασκήνωση γύρω από το πρώην ορυχείο προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση και την εταιρεία να ανασύρουν τις σορούς των εργατών. Μπροστά στην κυβερνητική και επιχειρηματική αδιαλλαξία προχώρησαν ένα βήμα ακόμη, συγκεντρώνοντας χρήματα για να μπορέσουν να ανασύρουν τους νεκρούς τους.

Αυτή τους η προσπάθεια όμως εμποδίζεται από την κυβέρνηση, καταγγέλλει με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Δρούτσας. Στην Ερώτησή του τονίζει:

«Πριν από τρία περίπου χρόνια, στις 19 Φλεβάρη 2006, έγινε ένα μεγάλο εργατικό ατύχημα από έκρηξη αερίου στο ορυχείο Mina Pasta de Conchos του Μεξικού, το οποίο ανήκει στον όμιλο "Industrial Minera Mexico". Από τους 65 νεκρούς του ατυχήματος έχουν μέχρι σήμερα ανασυρθεί οι σοροί μόνο των δύο, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν θαμμένοι. Η εργοδοσία και οι αρχές αρνούνται να γίνει επιχείρηση ανάσυρσης, καθώς θα αποκάλυπτε τη μόνιμη παραβίαση από την εταιρεία κάθε κανόνα ασφαλείας. Πριν από το ατύχημα, οι εργάτες του συγκεκριμένου ορυχείου είχαν ήδη καταγγείλει ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος έκρηξης λόγω διαρροής αερίου. Οι συγγενείς των θυμάτων, των οποίων η υπομονή έχει πλέον εξαντληθεί, αποφάσισαν να συγκεντρώσουν χρήματα ώστε να τους ανασύρουν με δική τους πρωτοβουλία. Πώς τοποθετείται το Συμβούλιο απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία της χώρας, που καλύπτει προκλητικά την ασύδοτη δράση του συγκεκριμένου ομίλου;».

ΡΟΥΑΝΤΑ
Ισόβια για τη γενοκτονία

ΝΤΑΡ ΕΛ ΣΑΛΑΜ.--

Ο Ρουαντέζος συνταγματάρχης Θεονέστ Μπαγκοσόρα καταδικάστηκε χτες σε ισόβια δεσμά απ' το δικαστήριο του ΟΗΕ για τη Ρουάντα ως ο «βασικός διοργανωτής» της γενοκτονίας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων το 1994.

Κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αφού κατά το δικαστήριο χρησιμοποίησε τη θέση του ως διευθυντή στο ρουαντέζικο υπουργείο Αμυνας για να κατευθύνει τους στρατιώτες Χούτου κατά αμάχων της φυλής των Τούτσι και μετριοπαθών Χούτου. Ο 67χρονος Μπαγκοσόρα κρίθηκε ακόμη ένοχος και για τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού Αγκάθ Ουγιλινγκγιμάνα.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ το 1994 με έδρα την Αρούσα της Τανζανίας. Ωστόσο, οι ιμπεριαλιστές που έσπρωξαν προς τη γενοκτονία μένουν στο απυρόβλητο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ