ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
Το νέο ΝΑΤΟικό στρατηγείο

Η ίδρυση και λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου «χαμηλής ετοιμότητας» HQ-NDC/GR, στη Θεσσαλονίκη (πρώην Γ' Σώμα Στρατού), με βάση το σχετικό «μνημόνιο κατανόησης» με τη συναίνεση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. συζητήθηκε και ψηφίστηκε προχτές στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, αποτελεί ένα παραπέρα βήμα στην ιμπεριαλιστική δράση, με τη συμμετοχή της πλουτοκρατίας της Ελλάδας.

Η Ελλάδα με τη συγκεκριμένη συμφωνία περί ίδρυσης του ΝΑΤΟικού επιτελείου στη Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει να φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ, για τις ανάγκες και τους σκοπούς των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στους οποίους η ίδια συμμετέχει, εκθέτοντας το λαό μας σε ανυπολόγιστους κινδύνους. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ΝΑΤΟικό επιτελείο που εδρεύει στις εγκαταστάσεις του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη, με την επωνυμία «Επιτελείο του Σώματος Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα», θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της περιοχής μας, ενώ κατά περίπτωση θα αναλαμβάνει και αποστολές στα διάφορα ιμπεριαλιστικά πολεμικά μέτωπα. Μένει έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για χρήση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων (πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα).

Ο υφυπουργός Αμυνας στην προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή υποστήριξε ότι «δε δεσμευόμαστε στη χρήση τους», δηλαδή το συζητάμε αλλά... προς το παρόν «δε δεσμευόμαστε», αλλά το ότι αποθηκεύονται στην Ελλάδα όπλα μαζικής καταστροφής σημαίνει και ενδεχόμενο χρήσης τους! Αλλωστε οι ΝΑΤΟικοί κουμαντάρουν. Και οι δικοί μας δε διαφωνούν στα ΝΑΤΟικά κουμάντα... Η συγκεκριμένη απόφαση βάζει την Ελλάδα στο μακάβριο παιχνίδι του πυρηνικού τρόμου, αφού τα όπλα για τα οποία γίνεται λόγος δεν είναι τόσο οι διηπειρωτικοί πύραυλοι που φέρουν πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα, αλλά τα όπλα «πεδίου μάχης» που φέρουν αυτού του είδους το φορτίο. Αναζωπυρώνεται έτσι ο πυρηνικός εφιάλτης και φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή ενός τέτοιου μακελειού. Η απειλή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς όλα αυτά τα σχέδια συνδέονται με τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» που στήνουν στην Ευρώπη οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ, στην οποία η Ελλάδα έχει άτυπα δηλώσει συμμετοχή, με την προσφορά για ένταξη σε αυτήν των αντιβαλλιστικών - αντιαεροπορικών συστημάτων «Πάτριοτ».

Η πρόκληση προς τον ελληνικό λαό ξεπερνάει κάθε όριο, αφού στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι η νομοθετική κύρωση του «μνημονίου κατανόησης» θα προσδώσει στη χώρα μας «ενισχυμένο προφίλ σε επίπεδο στρατηγείου και θα εξυπηρετήσει καλύτερα την αμυντική πολιτική και τις επιδιώξεις της στη συμβολή για την εφαρμογή των Σχεδίων Ειρήνης στην περιοχή»! Ενώ για την παρουσία πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων αναφέρεται ότι αυτό «συνιστά ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα των πολιτικών επιχειρημάτων στις τράπεζες διαπραγματεύσεων κατά τη διαδικασία λήψεως των αποφάσεων επί θεμάτων που αφορούν στα εθνικά μας θέματα»! Πράγματι μιλούν για την ιμπεριαλιστική ειρήνη που οδηγεί στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ το ισχυρό όπλο για τα εθνικά θέματα είναι πράγματι το όπλο για την ισχυροποίηση του κεφαλαίου. Αυτό είναι το ύψιστο εθνικό θέμα για τους αστούς.

Η απόφαση αυτή είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης με τη σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ, ώστε από καλύτερες θέσεις η ελληνική πλουτοκρατία να συμμετέχει στη μοιρασιά της λείας από τη λεηλασία χωρών και λαών. Η απάντηση πρέπει να είναι άμεση, από τα πλατιά λαϊκά στρώματα με τη μαχητική συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Ας ψάξει αλλού!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τώρα που όλοι χαϊδεύουν τη «νεολαία», μιλούν εξ ονόματός της ή της δίνουν... συμβουλές, εμφανίστηκε και η Νεολαία της ΝΔ, η ΟΝΝΕΔ, να αναλάβει «πρωτοβουλία» στο πνεύμα της συναίνεσης: Καλεί τις Πολιτικές Νεολαίες των κομμάτων του Κοινοβουλίου, να καθίσουν από κοινού στο τραπέζι του διαλόγου, γιατί λέει, «για τις κοινές διεκδικήσεις της νέας γενιάς (σ.σ. πρέπει) να υπάρξει συνεννόηση των πολιτικών νεολαιών του τόπου, προκειμένου να καθοριστούν οι κοινοί στόχοι και τα μέσα επίτευξής τους»...

Ποιες είναι άραγε, οι «κοινές διεκδικήσεις» της νέας γενιάς στις οποίες αναφέρεται η ΟΝΝΕΔ; Τι κοινές διεκδικήσεις μπορεί να έχει π.χ. το μαθητικό ή το φοιτητικό κίνημα, με την πολιτική νεολαία που υπερασπίζεται με κάθε τρόπο την επίθεση της κυβέρνησης στη ζωή και τα δικαιώματα της νεολαίας; Τι να συζητήσει π.χ. η ΚΝΕ με την ΟΝΝΕΔ, να συζητήσει το πώς καλύτερα θα εφαρμοστεί η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα της νέας γενιάς και πώς θα προχωρήσουν απρόσκοπτα οι αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία;

Αν θέλει η ΟΝΝΕΔ συνομιλητές, ας ψάξει στα νυχτερινά κέντρα που συχνάζουν τα μέλη της κι όχι στη νεολαία που αγωνίζεται οργανωμένα και συγκροτημένα, γιατί αυτό το κομμάτι της νεολαίας, που είναι και το πιο μαζικό, έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλία: Τον αγώνα! Αυτό είναι το μέσο για την επίτευξη των στόχων της.

Τους περίσσεψε το θράσος

«Οταν το θράσος περισσεύει...» τιτλοφορείται άρθρο κάποιου κ. Π. Τσαπαρόπουλου που φιλοξενεί η χτεσινή «Αυγή», αυτούσιο σε δύο μάλιστα σημεία (στη σελίδα 8 και στη σελίδα 24), ίσως γιατί πολύ της άρεσε. Ο εν λόγω κύριος, λοιπόν, προσπαθεί να γράψει για την «ηγεσία του ΚΚΕ» που «έκανε το τραγικό λάθος να επιρρίψει ευθύνες για τα αίτια και την εξέλιξη των γεγονότων στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι "χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων"». Χρεώνει λοιπόν στο ΚΚΕ «κακόβουλους και άθλιους υπαινιγμούς» και προβληματίζεται για ...την «πλήρη ταύτιση απόψεων για την αιτία και την εξέλιξη των γεγονότων του ΚΚΕ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ», που κατά τη γνώμη του «ευτελίζει το ιστορικό κόμμα της αριστεράς».

Βάλθηκαν φαίνεται και ο συντάκτης και η «Αυγή» να επιβεβαιώσουν τι συμβαίνει «όταν το θράσος περισσεύει». Γιατί ο ίδιος άνθρωπος που γράφει τα παραπάνω, γράφει ακόμα: «Οι κουκουλοφόροι σαν ακραία έκφραση διαμαρτυρίας...». Εκφράζουν διαμαρτυρία λοιπόν - έστω και με ακραίο τρόπο - αυτοί που απ' την ασφάλεια της κουκούλας καίνε, σπάνε, τρομοκρατούν και κατασυκοφαντούν το πραγματικό λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, δίνοντας πάτημα για τη λήψη νέων μέτρων αυταρχισμού και καταστολής. «Ακραία έκφραση διαμαρτυρίας» ή «ιδιότυπη κοινωνική νεανική εξέγερση», όπως επανέλαβε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84». Κατά τα άλλα όταν το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «χαϊδεύουν αυτιά» οι διάφοροι κύριοι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «κακόβουλους υπαινιγμούς», για ταύτιση με τη δεξιά, για «ευτελισμό του ΚΚΕ».

Κοροϊδεύουν τη νοημοσύνη μας, κοροϊδεύουν γενικώς...

Τυχοδιωκτισμοί...

Οι τυχοδιωκτισμοί της ΕΑΑΚ και της ΠΑΣΠ αποκαλύπτονται. Προχτές, στη γενική συνέλευση των Μεταλλειολόγων στο ΕΜ Πολυτεχνείο, η ΕΑΑΚ κατέβασε μια πρόταση που το μόνο που έκανε ήταν να καταγγέλλει τη «δεξιά», κλείνοντας το μάτι στο ΠΑΣΟΚ, για να διασφαλίσει τη στήριξη της ΠΑΣΠ. Ωστόσο, μετά τη συνέλευση, όταν οι ΠΑΣΠίτες αντιλήφθηκαν ότι η πρόταση δεν έγραφε καθαρά πως τη στηρίζουν ΕΑΑΚ - ΠΑΣΠ, αλλά αναφερόταν μόνο η ΕΑΑΚ, «εξεγέρθηκαν», υποστηρίζοντας προς την ΕΑΑΚ ότι «άλλα είχαμε συμφωνήσει» και διεκδικώντας να φαίνεται και η υπογραφή της ΠΑΣΠ!

Να, λοιπόν, πώς στήνονται οι «αγωνιστικές» «ομπρέλες» απλά για να φτιάξουν το προφίλ αυτών που τις στήνουν και όχι γιατί πατούν σε πραγματική αγωνιστική δράση όσων τις στηρίζουν. Είναι αποφάσεις «προκάλυμμα» για το ΠΑΣΟΚ, που επιδιώκει να καρπωθεί οφέλη από τους αγώνες των φοιτητών, έχοντας πολιτική ενάντιά τους. Αλλά πώς να τους καρπωθεί, αν δε γράφεται στις αποφάσεις ότι συμμετέχει και η ΠΑΣΠ; Αφού έτσι κι αλλιώς στους δρόμους δεν είναι...

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονται στην υποκρισία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝΤΑΙ δεκαπεντάχρονοι από αστυνομικούς, «ορφανές» σφαίρες τραυματίζουν συνδικαλιστές - μαθητές, ασφαλίτες κυκλοφορούν ελεγχόμενα ανεξέλεγκτοι.

Νέοι που τους περιμένει η ανεργία και η φτώχεια εξοργίζονται και διαδηλώνουν, οι γονείς τους τα βγάζουν πέρα όπως μπορούν και ίσως είναι και αυτοί άνεργοι.

Η κρίση - ως ...εκ θαύματος - εκεί που θα έπληττε τις τράπεζες «βαράει» στις τσέπες των μισθωτών και των συνταξιούχων και ενώ «ψήνονται» σχέδια για να δουλεύουμε 80 ώρες τη βδομάδα, όπως και όποτε θέλουν οι εργοδότες...

Κατά τα άλλα όμως, η Ελλάδα παραμένει ένας επίγειος παράδεισος με δαντελωτές ακρογιαλιές, ηλιοβασιλέματα, καλό κρασί και μεζέδες.

Προφανώς, αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να μας δώσει χτες ο πρωθυπουργός με τα μέτρα «ενίσχυσης του τουρισμού» που ανακοίνωσε μέσα στο χαμό...

Τον απασχολεί, βλέπετε, η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό ή, μάλλον, τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, για να είμαστε ακριβείς, γιατί αυτή η κυβέρνηση δύσκολα πείθει ότι κόπτεται για οτιδήποτε «μικρομεσαίο».

Ο καθένας με τον ...καημό του, εν ολίγοις. Ο πρωθυπουργός με τον τουρισμό και ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης με το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας Συντάγματος.

Βλέπετε, πάνω από όλα έχουμε ...Χριστούγεννα (κι ας είμαστε μια χώρα όπου παιδιά πυροβολούνται).

ΚΙ ΑΝ ΑΝΑΡΩΤΙΈΣΤΕ τι κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου ...δίνει συνεντεύξεις σε ιταλικά περιοδικά και αναλύει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια της ελληνικής νεολαίας.

Οφείλεται, λέει, στην ...υποβάθμιση των θεσμών και των αξιών που επήλθαν επί Νέας Δημοκρατίας.

Στη ...νεολαία - ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναφέρεται. Γιατί οι νέοι της χώρας έχουν μάλλον πολύ διαφορετική γνώμη για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τους έχουν καταλάβει και τους καταλαβαίνουν όλο και περισσότερο...


Γρηγοριάδης Κώστας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ