ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Γενάρη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Με αισιοδοξία και σιγουριά στους ταξικούς αγώνες που έρχονται

Τα θετικά βήματα που έγιναν την προηγούμενη χρονιά αποτελούν σοβαρή παρακαταθήκη. Δέκα χρόνια ζωής και δράσης κλείνει φέτος το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα προς την εργατική τάξη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με τον ερχομό του νέου έτους, στέλνει ταξικό χαιρετισμό στην Εργατική Τάξη, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους μετανάστες και ευχές για υγεία και αγωνιστική χρονιά. Οι τελευταίες ημέρες της χρονιάς που φεύγει γέμισαν οργή και αγανάκτηση όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας για τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού για άλλη μια φορά από το Ισραήλ, με τη συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ.

Επίσης η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε από τη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστών ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού. Η επίθεση αυτή χαρακτηρίζεται από τη σταθερή επιδίωξη των πλουτοκρατών για την παραπέρα αφαίρεση δικαιωμάτων, για την παραπέρα μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης και την αύξηση της εκμετάλλευσής της.

Τις επιδιώξεις αυτές του κεφαλαίου υπηρέτησαν με την πολιτική τους η κυβέρνηση της ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. Οι όποιες αντιπολιτευτικές τους κορόνες είναι για να εξυπηρετήσουν καλύτερα την πολιτική της πλουτοκρατίας.

Πρωτοπόρα δράση σε όλα τα μέτωπα

Το ΠΑΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, έδωσε τη μάχη σταθερά και με συνέπεια για να αποκρουστούν οι αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές με γνώμονα τα ταξικά συμφέροντα της Εργατικής Τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Οργάνωσε τον αγώνα με βάση το αγωνιστικό του πλαίσιο, που ανταποκρίνεται στις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έδωσε τη μάχη να μην περάσουν:

  • Τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν το αντιδραστικό πλαίσιο που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
  • Τα ελαστικά ωράρια εργασίας, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η αύξηση ωρών εργασίας που προωθεί η ΕΕ με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.
  • Ο αυταρχισμός, η τρομοκρατία, οι διώξεις και τα πογκρόμ των απολύσεων που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία στους τόπους δουλειάς.
  • Να μη φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού. Το ΠΑΜΕ ήταν αντίθετο στη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος από την κυβέρνηση της ΝΔ και τις άλλες δυνάμεις του ευρωμονόδρομου με 28 δισ. ευρώ. Προετοιμάζει την εργατική τάξη για αποφασιστική σύγκρουση, για να μην πληρώσει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.
  • Εχει μέτωπο για να μην περάσουν οι διακρίσεις, οι διώξεις ενάντια στους μετανάστες.
  • Καταδίκασε την κρατική βία και τις δυνάμεις καταστολής για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, τον τραυματισμό δεύτερου μαθητή και την τυφλή βία που ακολούθησε. Το ΠΑΜΕ πρόβαλε σαν απάντηση στην κρατική βία, και όχι μόνο, την οργανωμένη εργατική και λαϊκή παρέμβαση και αγώνες μαζικούς, περιφρουρημένους, νικηφόρους.
  • Με όλες του τις δυνάμεις βοήθησε να αποκαλυφθούν οι σχεδιασμοί για το 65ωρο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, που ψήφισαν τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ.
Παρακαταθήκη τα βήματα που έγιναν

Το ΠΑΜΕ κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πήρε μέτρα ώστε να οργανώσει τη δουλειά των σωματείων και τον αγώνα της Εργατικής Τάξης για τη διεκδίκηση αιτημάτων με βάση τις πραγματικές της ανάγκες. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και διεκδίκησε:

  • Την υπογραφή ΣΣΕ με κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ.
  • Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης για άντρες και γυναίκες.
  • Αποκλειστικά δημόσια Υγεία και Παιδεία και την κατάργηση της εμπορευματοποίησής τους.
  • Να γίνουν οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας κοινωνική περιουσία.
  • Να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον πλανήτη.

Με τη δράση και την παρέμβαση του ταξικού κινήματος μέσα στην Εργατική Τάξη αποκαλύφθηκε παραπέρα ο ταξικός χαρακτήρας των πολιτικών που εφαρμόζονται, καθώς και ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων που διαχειρίζονται το σύστημα. Δέχτηκε ρήγματα η στρατηγική της ταξικής συνεργασίας, των "κοινωνικών διαλόγων" που προωθούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ως βασικό στήριγμα υλοποίησης των αντεργατικών πολιτικών.

Το χρόνο που πέρασε έγιναν θετικά βήματα στην οργάνωση της Εργατικής Τάξης στους χώρους δουλειάς, με τη δημιουργία επιτροπών αγώνα και σωματειακών επιτροπών και την οργάνωση των αγώνων για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών και το δυνάμωμα της κοινωνικής συμμαχίας με τα λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχομεσαία αγροτιά. Η Εκτελεστική Γραμματεία εκφράζει την αισιοδοξία της ότι με τη νέα χρονιά θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο οι αγώνες της Εργατικής Τάξης και η συμμαχία της με τα άλλα λαϊκά στρώματα, για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και ο πλούτος να ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν».


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόγραμμα δράσης με απεργιακή κορύφωση

Με αιχμή την ανεργία και την κλαδική Σύμβαση, η Ομοσπονδία κατέληξε σε συγκεκριμένες κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα

Σε θέση μάχης θέτει τους οικοδόμους σε όλη τη χώρα η ταξική Ομοσπονδία τους
Σε θέση μάχης θέτει τους οικοδόμους σε όλη τη χώρα η ταξική Ομοσπονδία τους
Τα άμεσα καθήκοντα για τα σωματεία της δύναμής της, αλλά και για την ίδια την Ομοσπονδία καθόρισε στην τελευταία της συνεδρίαση, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, αφού εκτίμησε την κατάσταση που διαμορφώνεται για τον κλάδο, αλλά και γενικότερα για την εργατική τάξη μετά και τα τελευταία γεγονότα. Τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και η ανεργία.

Η Εκτελεστική κατέληξε στις παρακάτω πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα, δίνοντας κατεύθυνση στα σωματεία της δύναμής της να συζητήσουν για την καλύτερη οργάνωσή τους:

  • Στις 9 Γενάρη τα σωματεία να δώσουν συνέντευξη Τύπου για την ανεργία
  • Στις 15 Γενάρη να γίνουν δυναμικές παραστάσεις στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ, με κύριο αίτημα την προστασία των ανέργων, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού των 1.400 ευρώ και για όσο καιρό είναι άνεργος ο εργαζόμενος, την επιδότηση ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις.
  • Συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις στις 20 Γενάρη.
  • Στις 27 Φλεβάρη να κατέβουν όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων στην Αθήνα για παράσταση στο υπουργείο Απασχόλησης.
  • Προετοιμασία για απεργιακή κινητοποίηση με ανοιχτή ημερομηνία και Γενικό Συμβούλιο στις 28 Φλεβάρη.
Με αιχμή την ανεργία και τη Σύμβαση

Η Ομοσπονδία ετοιμάζεται να καταθέσει τις προτάσεις της για την υπογραφή των νέων ΣΣΕ στις εργοδοτικές οργανώσεις στις 5 Γενάρη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες. «Εκτιμάμε -σημειώνει η Ομοσπονδία - ότι οι εργοδότες με αιχμή την οικονομική κρίση και την εξευτελιστική σύμβαση που έχει υπογράψει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, θα επιδιώξουν την υποβάθμιση της διαπραγμάτευσης των συλλογικών συμβάσεων, θα οξύνουν την άρνησή τους για υπογραφή ικανοποιητικής σύμβαση». Γι' αυτό υπογραμμίζει πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να γίνει συζήτηση στα ΔΣ, να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις, να ενημερωθούν οι οικοδόμοι, να προετοιμάσουν τα σωματεία τις δυνάμεις τους για τη δυναμική απάντηση στους εργοδότες.

Για το τεράστιο ζήτημα της ανεργίας, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι μαστίζει τον κλάδο. Εκτιμά ότι «πλέον, όσο οξύνεται η ταξική πάλη θα οξύνεται και η επίθεση με όλες τις μορφές στο ταξικό κίνημα. Γι' αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση, ετοιμότητα του κλάδου για να δώσουμε απάντηση σε κάθε προσπάθεια των μηχανισμών του κεφαλαίου». Σε ό,τι αφορά την κρίση, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ με το σιγοντάρισμα και του ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να φορτώσουν με νέα βάρη τους εργαζόμενους. Προσπαθούν να διαμορφώσουν την αντίληψη ότι εργάτες και κεφάλαιο έχουμε την ίδια ευθύνη, τα ίδια συμφέροντα άρα πρέπει να βάλουμε την πλάτη για το ξεπέρασμά της».

Γι' αυτό, και μεταξύ άλλων, καταλήγει: «Δε χωράει αμφιβολία, απάντηση οργανωμένα από ταξική σκοπιά σε αυτήν την επίθεση μπορεί να δώσει μόνο το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ