ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Τη Δευτέρα 12 του Γενάρη η πανελλαδική κινητοποίηση

Στους δρόμους της αντίστασης και της διεκδίκησης βγαίνουν και πάλι οι αγρότες. Εχουν ήδη ανακοινωθεί συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίκαλα, Αγρίνιο, Λέσβο, Ηλεία και σε άλλες πόλεις

Αποψη από το αγροτικό μπλόκο στα Τέμπη, λίγες μέρες πριν τις γιορτές
Αποψη από το αγροτικό μπλόκο στα Τέμπη, λίγες μέρες πριν τις γιορτές
Για την επιτυχία της παναγροτικής κινητοποίησης, την ερχόμενη Δευτέρα 12 Γενάρη, προετοιμάζεται το συνεπές αγροτικό κίνημα, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους μικρομεσαίους αγρότες, που βγαίνουν ξανά στους δρόμους με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα κλιμακώνοντας την πάλη τους ενάντια στην ΚΑΠ και γενικότερα στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Ενόψει της κινητοποίησης συνεδριάζουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ, για να πάρουν μέτρα για την προετοιμασία και την οργάνωσή της.

Στη Θεσσαλία, συσκέψεις, όπου πάρθηκαν σχετικές αποφάσεις πραγματοποιήθηκαν σε Καρδίτσα, Λάρισα και Τρίκαλα.

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα για την κινητοποίηση η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) επισημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί λείψει από αυτόν τον αγώνα. «Τη Δευτέρα 12 Γενάρη - τονίζει - βγάζουμε τα τρακτέρ στις πλατείες, είναι υποχρέωση και μονόδρομος όλης της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, και προχωράμε στις παραπέρα κινήσεις μας σε συντονισμό και με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας».

Οσον αφορά στην επιχείρηση υπονόμευσης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς από αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που καλούν σε δήθεν ενωτικούς αγώνες η ΕΟΑΣΝΛ επισημαίνει: «Καλούν σε δήθεν ενωτικούς αγώνες, με έναν "αχταρμά" αιτημάτων, αυτοί που πάλεψαν για τη διάσπαση του κινήματος, στα Τέμπη το 2002, στον επικίνδυνο διαχωρισμό "παλιών και νέων" αγροτών, στην ανοιχτή διακήρυξη σε συγκεντρώσεις "για διάσπαση της Ομοσπονδίας", για "αγρότες και συνδικαλιστές", αυτοί που ωρύονταν στα Φάρσαλα "να φύγει η Ομοσπονδία" και φυσικά δε λένε κουβέντα για τις ευθύνες της ΚΑΠ και των κυβερνήσεων, λες και αυτή την πολιτική δεν την υπέγραψαν και τη στηρίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά ήρθε ουρανοκατέβατη. Από τη μια πλευρά είναι οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΕΑΣ και από την άλλη οι "υποψήφιοι" κυβερνητικοί της λεγόμενης "νέας ΠΑΣΕ" που ούτε νέα ούτε ΠΑΣΕ είναι. Στόχος τους να μη θιγούν τα ιερά και όσιά τους, δηλαδή η νέα ΚΑΠ, να μην αναπτυχθεί δυνατό ενωτικό αγροτικό κίνημα που θα παλεύει την πολιτική που μας ξεκληρίζει, την ΚΑΠ, γιατί ξέρουν ότι όποιος και από τους δυο να είναι κυβέρνηση την ίδια πολιτική θα ακολουθήσει και η αγροτιά θα ξεκληρίζεται. Δε θέλουν τέτοιο κίνημα, γιατί θα το βρει μπροστά τους η κυβέρνηση και το κόμμα που στηρίζουν».

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες σε ενότητα, με βάση το αίτημα σε αγώνα που θα στρέφεται στην πολιτική που ξεκληρίζει, διεκδικώντας και άμεσες λύσεις και ανακούφιση σήμερα αλλά που να δίνει και προοπτική. Τα βασικά αιτήματα που αναφέρει είναι:

  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα στους παραγωγούς.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, να σταματήσει η αισχροκέρδεια σε βάρος αγροτών και καταναλωτών.
Στην Κεντρική Μακεδονία

Κλιμακώνουν τους αγώνες τους και ξαναβγάζουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους και οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας. Η μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΑΣΥ τη Δευτέρα θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Παράλληλα, η ΠΑΣΥ νομού Σερρών καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση που διοργανώνει το Σάββατο 10 Γενάρη στις 11 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας.

«Η απόγνωση και αγανάκτησή μας για την αδιαφορία επίλυσης των προβλημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς μετά τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις του περασμένου μήνα, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι συνέπειες εφαρμογής της νέας ΚΑΠ είναι πλέον κάτι παραπάνω από φανερές και μετριούνται με την πτώση του εισοδήματός μας μέχρι και 40% και το ξεκλήρισμα πανελλαδικά πάνω από 185.000 μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών την τελευταία δεκαετία. Το σύνολο των προϊόντων της περιοχής μας (βαμβάκι, σιτηρά, καπνός, κτηνοτροφία) δέχτηκε και φέτος σημαντικά πλήγματα. Η τοπική οικονομία παραπαίει σε όλους τους τομείς και εμείς αδυνατούμε να καλύψουμε τις ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών μας», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΑΣΥ νομού Σερρών.

Στην Αιτωλοακαρνανία

Κινητοποίηση καταδίκης και αντίστασης στην αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και των εγχώριων υποστηρικτών της που χτυπά όλους τους κλάδους της αγροτικής παραγωγής θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και στο Αγρίνιο στις 11 π.μ. στη γέφυρα Ερμίτσας με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας (ΟΑΣΝΑ). Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρίσκεται η ουσιαστική προστασία και ενίσχυση του εισοδήματος των μικρομεσαίων παραγωγών με τιμές που να ανταποκρίνονται στο αυξημένο κόστος παραγωγής. Η ΟΑΣΝΑ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες με τους αγώνες τους να συμβάλουν στην ανατροπή της ΚΑΠ και των αναθεωρήσεων που τους ξεκληρίζει. Στη δημιουργία των προϋποθέσεων εφαρμογής μιας φιλοαγροτικής πολιτικής σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και όλων των λαϊκών στρωμάτων που θα αναζωογονεί οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά την ύπαιθρο.

Στη Λέσβο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αγροτών που δραστηριοποιείται μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ ανακοίνωσε αγωνιστική συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.

Στην Ηλεία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού πραγματοποιεί συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στον κόμβο της Φιλοθέης στην είσοδο της πόλης του Πύργου.

Ο αγώνας της αγροτιάς και οι υπονομευτές του

Την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Γενάρη, πραγματοποιείται πανελλαδική, παναγροτική κινητοποίηση. Η ΠΑΣΥ, που την οργανώνει, καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, να πάρουν μέρος, διατρανώνοντας την απόφασή τους να συγκρουστούν με την ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Η ΚΑΠ είναι η πηγή των πολλών προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, τα οποία, ιδιαίτερα στα τρία τελευταία χρόνια που εφαρμόζονται οι αποφάσεις της Ενδιάμεσης Αναθεώρησης της ΚΑΠ, έχουν πολλαπλασιαστεί και οξυνθεί στο έπακρο, απειλώντας με ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες. Ακόμα χειρότερα έρχονται για τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας με τις αποφάσεις που πάρθηκαν, πρόσφατα, στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, στο πλαίσιο του λεγόμενου «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ.

Το πλαίσιο αγωνιστικών διεκδικήσεων που καθόρισε η ΠΑΣΥ ανταποκρίνεται στα άμεσα και ζωτικά αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύει τις ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες λύσεις των αγροτικών προβλημάτων, προβάλλοντας την προοπτική μιας άλλης πολιτικής, η οποία ουδεμία σχέση θα έχει με την ΚΑΠ, αλλά θα κινείται στον αντίποδά της. Είναι, δε, φανερό ότι αυτή την άλλη πολιτική σε φιλοαγροτική κατεύθυνση ούτε θέλουν ούτε μπορούν να εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου.

Επομένως, ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς, εκ των πραγμάτων, παίρνει και πολιτικό χαρακτήρα, στοχεύοντας στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος των πολιτικών δυνάμεων που συμφωνούν με την ΚΑΠ - δηλαδή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. - και υπέρ εκείνων που διαφωνούν και την αντιμάχονται, δηλαδή, του ΚΚΕ. Ετσι, θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη μιας άλλης διακυβέρνησης, που δε θα σχετίζεται με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, η οποία και θα θέλει και θα μπορεί να εφαρμόσει μια φιλοαγροτική πολιτική.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, που η ΠΑΣΥ οργανώνει την πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, αγροτικές κινητοποιήσεις εξήγγειλαν και κάποιες «Συντονιστικές Επιτροπές», που έχουν συσταθεί, κατά τόπους, από αγροτοσυνδικαλιστές των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, καθώς και της ΝΔ, οι οποίες καλούν σε πανελλαδικό συντονισμό στις 20 Γενάρη. Ομως, αυτές οι κινητοποιήσεις δε στέφονται κατά της ΚΑΠ, καθώς οι οργανωτές τους την έχουν αποδεχτεί και δε θέτουν ζήτημα ανατροπής της. Κι αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από το γεγονός ότι δε λένε κουβέντα εναντίον της, αλλά και από το πλαίσιο των «αιτημάτων» που προβάλλουν, τα οποία δε θίγουν, ούτε κατ' ελάχιστο, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Είναι «αιτήματα» που κινούνται στη «λογική» διαχείρισης της ΚΑΠ και δεν εκφράζουν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά μιας χούφτας μεγαλοαγροτών, τους οποίους και εκπροσωπούν σε συνδικαλιστικό επίπεδο.

Οι εκπρόσωποι του συνδικαλισμού του ευρωμονόδρομου δεν προβάλλουν διεκδικήσεις που θίγουν την ουσία των αντιαγροτικών μέτρων που ελήφθησαν και συνεχίζουν να λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Δεν απαιτούν, π.χ., κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ούτε καν αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος, που οφείλεται στη μεγάλη κατρακύλα των εμπορικών τιμών των αγροτικών προϊόντων στην περασμένη καλλιεργητική περίοδο. Δε ζητούν επανασύνδεση της επιδότησης με το σύνολο της παραγωγής, ούτε καν την τιμαριθμοποίηση της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση όλων των παρακρατήσεων που έχουν επιβληθεί και θα αυξάνονται σταδιακά μέχρι το 2013.

Από το «αγωνιστικό» πλαίσιο που προβάλλουν λείπουν κι άλλα, βασικά και σταθερά, αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, όπως:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με χτύπημα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών, επιδότηση στα αγροτικά μέσα και εφόδια και κατάργηση του ΦΠΑ, μείωση των τραπεζικών επιτοκίων, αφορολόγητα καύσιμα κ.ά.
  • Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται οι αγρότες για το 100% των ζημιών στην παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο από όλα τα φυσικά αίτια τα οποία τις προκαλούν.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Επί της ουσίας, με τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν, θέτουν τρία «αιτήματα» και συγκεκριμένα:

  • Αύξηση της επιστροφής του φόρου που παρακρατείται από τους αγρότες για το πετρέλαιο.
  • Αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ, από 7% στο 15%.
  • Αποζημίωση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο βαμβάκι από την υγρασία.

Είναι φανερό ότι αυτά τα αιτήματα δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα του συνόλου του αγροτικού κόσμου και ακόμα κι αν ικανοποιηθούν - πληροφορίες λένε ότι η άρτι ανασχηματισθείσα κυβέρνηση, με νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον Σ. Χατζηγάκη, φέρεται διατεθειμένη να τα συζητήσει και, μερικώς, να τα ικανοποιήσει - δε θα αντιμετωπιστούν ούτε τα άμεσα και ζωτικά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και, βεβαίως, δε θα δοθεί μακροπρόθεσμη λύση στο αγροτικό πρόβλημα. Αυτοί που θα κερδίσουν θα είναι οι μεγαλοαγρότες - δηλαδή το 10% περίπου του αγροτικού δυναμικού της χώρας μας - που έχουν μεγάλο εισόδημα και επομένως οι παρακρατήσεις για το πετρέλαιο και τον ΦΠΑ είναι σημαντικές, ενώ οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πάρουν λίγα ψίχουλα.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι οι κινητοποιήσεις που οργανώνει ο συνδικαλισμός του ευρωμονόδρομου κινείται στον «ντορό» της αποδοχής «των τετελεσμένων», του συμβιβασμού και της ύποπτης και ύπουλης συνδιαλλαγής και συναλλαγής με την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό και την παραπλάνηση του αγροτικού κόσμου, την πλαγιοκόπηση των κινητοποιήσεων του συνεπούς, αγωνιστικού αγροτικού κινήματος και την υπονόμευση της ενότητας, της αποτελεσματικότητας και της προοπτικής των αγροτικών αγώνων.

Επομένως, χρέος και όφελος των μικρομεσαίων αγροτών είναι να απομονώσουν τους υπονομευτές της πάλης τους, μετέχοντας, μαζικά και δυναμικά, στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΟΤΕ
Σήμερα η έκτακτη συνέλευση των μετόχων

Πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στον Οργανισμό

Στην αλλαγή του καταστατικού του ΟΤΕ ώστε να προσαρμοστεί πλήρως στα μέτρα των Γερμανών της «Ντόιτσε Τέλεκομ», προχωρούν σήμερα, με έκτακτη γενική τους συνέλευση οι μέτοχοι του Οργανισμού. Θέμα της γενικής συνέλευσης είναι η έγκριση τροποποίησης άρθρων του καταστατικού, που αφορούν την εκλογή, σύνθεση, συγκρότηση, θητεία και λειτουργία του ΔΣ. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με το γερμανικό κολοσσό, μεταξύ άλλων, προβλέπει ρητά ότι οι Γερμανοί θα έχουν τον πλήρη έλεγχο στη διοίκηση του ΟΤΕ, με πέντε εκπροσώπους, έναντι των τριών που έχουν σήμερα.

Με τη διευθέτηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων κλείνει οριστικά και η τελευταία σελίδα της σταδιακής εκποίησης του ΟΤΕ και της παράδοσής του σχεδόν ολοκληρωτικά στο κεφάλαιο. Μια εκποίηση που ξεκίνησε το 1996 με την πώληση πακέτων μετοχών του ΟΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που ξεπέρασε - μέχρι το 2004 - και το 65% του μετοχικού κεφαλαίου.

Επιδίωξη των βασικών συνενόχων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το διαρκές έγκλημα σε βάρος του ΟΤΕ, είναι - μέσω της ιδιωτικοποίησης στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων στα μονοπώλια - η περαιτέρω οικονομική και πολιτική σύσφιγξη των σχέσεων του «ελληνικού» κεφαλαίου με το κεφάλαιο άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών, όπως τώρα της Γερμανίας.

Σε ό,τι αφορά τους Γερμανούς της «Ντόιτσε Τέλεκομ», είναι φανερό ότι «πατούν πόδι» όχι μόνο στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, αλλά - μέσω των θυγατρικών του ΟΤΕ - και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Μια περιοχή, που το τελευταίο διάστημα - με αφορμή τη δίοδο των αγωγών ενέργειας - μετατρέπεται εκ νέου σε θέατρο οικονομικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Οι εργαζόμενοι

Πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι για άλλη μια φορά η συμβιβασμένη πλειοψηφία, που όχι μόνο ανέχεται αλλά και έχει στηρίξει ενεργά την πολιτική ιδιωτικοποίησης, προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες με κινήσεις εντυπωσιασμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την προηγούμενη Δευτέρα συνδικαλιστικά στελέχη του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΕ - όπου η ΠΑΣΚΕ έχει την απόλυτη πλειοψηφία - έχουν καταλάβει κάποια από τα γραφεία στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ. Κίνηση αποσπασματική και γι' αυτό αναποτελεσματική, μακριά από την ανάγκη για οργανωμένη μαζική αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων, με αιτήματα που να στρέφονται πραγματικά κατά της ιδιωτικοποίησης.

Η διοίκηση του ΟΤΕ προσπάθησε να εμποδίσει την απεργία. Χτες κατέθεσε αγωγή ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η απόφαση κήρυξης της απεργίας από την Ομοσπονδία (ΟΜΕ-ΟΤΕ). Μέσα σε λίγες ώρες (!) το δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα της εργοδοσίας, ωστόσο η απεργία θα πραγματοποιηθεί με αποφάσεις που πήραν τα Σωματεία - μέλη της ΟΜΕ-ΟΤΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ