ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαζικές απολύσεις εργατών

Ιάπωνες εργαζόμενοι σε διαδήλωση ενάντια στις απολύσεις και την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική

Associated Press

Ιάπωνες εργαζόμενοι σε διαδήλωση ενάντια στις απολύσεις και την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις ανά τον κόσμο εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, που πληρώνει η εργατική τάξη. Χτες, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής αλουμινίου στις ΗΠΑ, η «Alcoa», ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απόλυση 15.000 εργαζομένων μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, δηλαδή το 14,5% του εργατικού δυναμικού, ενώ παράλληλα θα μειώσει κατά 50% τα έξοδα της επιχείρησης, θα «παγώσει» τους μισθούς, θα σταματήσει οποιεσδήποτε προσλήψεις και θα προετοιμαστεί για το παραπέρα κλείσιμο εγκαταστάσεών της και περικοπές στην παραγωγή.

Επιπλέον, μόνο τη Δευτέρα και την Τρίτη ανακοινώθηκε πως η επιχείρηση υγειονομικής ασφάλισης της Φιλαδέλφειας «Cigna» θα προχωρήσει σε 1.100 απολύσεις, στην περιφέρεια του Λος Αντζελες θα υπάρξουν 3.000 απολύσεις εκπαιδευτικών, στη Βόρεια Καρολίνα η «Robert Bosch Corp» θα απολύσει το ένα δέκατο του εργατικού δυναμικού της στις εγκαταστάσεις της, ενώ η «IBM» θα απολύσει σύντομα 1.600 εργάτες, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες πριν την επίσημη έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για την ανεργία, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Παρασκευή.

Στο μεταξύ, η «General Motors» στην Αυστρία ανακοίνωσε χτες ότι σχεδιάζει να θέσει 1.540 εργαζόμενούς της σε καθεστώς της μερικής απασχόλησης από τις 19 Γενάρη μέχρι τις 8 Μάη, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, ο ιαπωνικός όμιλος αυτοκινήτων «Toyota» ανακοίνωσε την Τρίτη ότι πρόκειται να αναστείλει για 11 ημέρες, μεταξύ του Φλεβάρη και του Μάρτη, το σύνολο της παραγωγής του στην Ιαπωνία λόγω της πτώσης των πωλήσεων, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη αποφασίσει την αναστολή της παραγωγής στην Ιαπωνία για τρεις ημέρες αυτόν το μήνα και έχει ανακοινώσει την κατάργηση 3.000 θέσεων εργασίας. Τέλος, 1.000 θέσεις εργασίας θα περικόψει ο όμιλος «Marks and Spencer» σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου, το οποίο όμως ο όμιλος αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βομβιστικές επιθέσεις και νέα αμερικανική πρεσβεία

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με μια σύντομη τελετή εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας εντός της Πράσινης Ζώνης στη Βαγδάτη, που πλέον από τις αρχές του χρόνου έχει περάσει στον έλεγχο του ιρακινού στρατού στο πλαίσιο της «συμφωνίας ασφαλείας» που ορίζει την περαιτέρω παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Μία μέρα νωρίτερα, τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις σημειώνονταν σε διάφορα σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας.

Μεταξύ αυτών των επιθέσεων, ξεχωρίζει σίγουρα η ανατίναξη μιας γυναίκας καμικάζι, τη Δευτέρα το βράδυ, μπροστά σε σιιτικό τέμενος, στην Καντιμίγια, μόλις έξι χιλιόμετρα απόσταση από τη νέα αμερικανική πρεσβεία. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 38 πολίτες και τραυματίστηκαν 65 με αποτέλεσμα χτες οι θρησκευτικές αρχές του τεμένους ν' αποφασίσουν την απαγόρευση μέχρι νεοτέρας της εισόδου των γυναικών στο τέμενος.

Προκλητικοί οι μισθοφόροι

Αθώοι δήλωσαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ακρόασής τους από αμερικανικό δικαστήριο πέντε μισθοφόροι της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας «Blackwater» που κατηγορούνται για τη δολοφονία 17 Ιρακινών αμάχων σε κεντρική πλατεία της Βαγδάτης, το Σεπτέμβρη του 2007. Αντίθετα, ένας έκτος μισθοφόρος δήλωσε ένοχος. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επομένων βδομάδων ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι είναι μεταξύ 24 - 29 ετών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ._ Νέο κύμα συλλήψεων εξαπέλυσε χθες η τουρκική αστυνομία, με αφορμή την υπόθεση Εργκένεγκον της οποίας η δίκη συνεχίζεται. Πάνω από 30 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες, σε ’γκυρα και Ιστανμπούλ, ενώ παράλληλα διεξήχθη έρευνα στα σπίτια τους, κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα. Στους συλληφθέντες, είναι ο Κεμάλ Γκιουρούζ, πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, ο καθηγητής και συγγραφέας Γιαλτσίν Κιουτσούκ, ο απόστρατος στρατηγός Ερντάλ Σενέλ (πρώην δικαστικός σύμβουλος του τουρκικού Γενικού Επιτελείου), ένας πρώην αρχηγός αστυνομίας, ένα αξιωματικός του ναυτικού και ένας συνταγματάρχης.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Νέα πολύνεκρη επίθεση πραγματοποίησαν στο Αφγανιστάν, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, ανακοινώνοντας ότι σκότωσαν 32 «αντάρτες των Ταλιμπάν», στα ανατολικά της χώρας. Οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής ωστόσο κάνουν λόγο για ακόμα μία φορά για δεκάδες θύματα αμάχων. Παράλληλα, κατά την επίσκεψη του Πακιστανού προέδρου στη χώρα, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, Αφγανιστάν - Πακιστάν, υπέγραψαν νέα συμφωνία συνεργασίας «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το θάνατο μίας 19χρονης γυναίκας σε νοσοκομείο του Πεκίνου λόγω του ιού Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις επιδημίας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Εκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά προχτές στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου προκάλεσε το θάνατο ενός Ουγκαντέζου στρατιώτη που συμμετέχει σε αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης. Το ίδιο 24ωρο, ένοπλοι μασκοφόροι σκότωσαν Σομαλό εργαζόμενο στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ στη νοτιοδυτική Σομαλία.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Οι Ινδονήσιοι βουλευτές Γιάμκα Γιάντχου και Αντονι Ζίντρα Αμπουντιν καταδικάστηκαν χτες σε έως και σε 4,5 χρόνια κάθειρξης αφού κρίθηκαν ένοχοι για διαφθορά και δωροδοκία από δικαστήριο στην Τζακάρτα.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Οι αντάρτες του Απελευθερωτικού Μετώπου της περιοχής Ογκαντέν στην Αιθιοπία προειδοποίησαν χτες τη μαλαισιανή πετρελαϊκή εταιρία ΠΕΤΡΟΝΑΣ να μην πραγματοποιήσει γεωτρήσεις πετρελαίου στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατηγορώντας την ότι συνδέεται με τον αιθιοπικό στρατό στη «διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά του ντόπιου πληθυσμού».

ΑΚΚΡΑ.-- Ορκίστηκε χτες νέος Πρόεδρος της δυτικοαφρικανικής Γκάνας ο νεοεκλεγείς Τζον Ατα Μιλς που ήταν υποψήφιος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές με το αντιπολιτευόμενο κόμμα του «Εθνικού Δημοκρατικού Κογκρέσου» (NDC).

ΡΩΜΗ.-- Οι ισχυρές χιονοπτώσεις και η κακοκαιρία που πλήττει σειρά χώρες της Ευρώπης είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων και τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στις μετακινήσεις, στη λειτουργία αεροδρομίων, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω του ψύχους.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Νόμος για τον έλεγχο των ΜΚΟ

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Το αιθιοπικό Κοινοβούλιο ψήφισε χτες νόμο (με 327 ψήφους υπέρ και 79 κατά) που επιβάλλει περιορισμούς στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), ξένες και ντόπιες, που δρουν στη χώρα.

Οι ξένες οργανώσεις αλλά και οι αιθιοπικές, των οποίων το 10% της χρηματοδότησής τους προέρχεται από το εξωτερικό δεν επιτρέπεται πλέον να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Αιθιοπία εφόσον δραστηριοποιούνται στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας, της επίλυσης συρράξεων και των δικαιωμάτων των παιδιών. Επιπλέον, ο νέος νόμος απαγορεύει σε μεγάλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να εργάζονται στην Αιθιοπία εφόσον ασχολούνται με τους ακόλουθους πέντε τομείς δραστηριότητας:

1) Την προώθηση ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων. 2) Την προώθηση της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων από άποψη θρησκευτική ή φυλετική. 3) Τα δικαιώματα των παιδιών ή των ατόμων με ειδικές ανάγκες. 4) Την επίλυση ένοπλων κρίσεων και ενέργειες συμφιλίωσης. 5) Ζητήματα ποινικής δικαιοσύνης.

Ο νέος νόμος επικρίθηκε σαν εργαλείο «πολιτικής χειραγώγησης» από κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και ΜΚΟ του εξωτερικού.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αλληλοκατηγοριών συνέχεια...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά δήλωσε ότι αφήνει η Ινδία, προκειμένου να διαλύσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις μετά και την επιβεβαίωση από το Πακιστάν ότι ο επιζών από τους δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στη Βομβάη στα τέλη Νοέμβρη είναι Πακιστανός. Στον απόηχο των επιθέσεων της Βομβάης, που κόστισαν τη ζωή σε 190 ανθρώπους, ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, απέλυσε χτες τον σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφάλειας, Μαχμούντ Αλί Ντουράνι, «για την ανεύθυνη συμπεριφορά του, επειδή δεν έδειξε εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και άλλους αξιωματούχους, και την έλλειψη συντονισμού σε θέματα εθνικής ασφάλειας»...

Παράλληλα, ο Γ. Γκιλάνι υποστήριξε ότι το Πακιστάν εξ αρχής δήλωσε την πρόθεσή του για πλήρη συνεργασία με το Νέο Δελχί, αναφορικά με τη διαλεύκανση της υπόθεσης, υποσχόμενο απόδοση δικαιοσύνης, και αυτή που δε δέχτηκε να συνεργαστεί ήταν η Ινδία. Το Πακιστάν σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι εξετάζει τις αποδείξεις που προσκόμισε η Ινδία για την ανάμειξη «πακιστανικών στοιχείων».

Χτες ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα πολέμου με την Ινδία για τις επιθέσεις της Βομβάης, καταδεικνύοντας ως πρώτο εχθρό της χώρας τους τρομοκράτες και όχι το Νέο Δελχί. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται ο «πόλεμος» αλληλοκατηγοριών μεταξύ των δύο χωρών για το μακελειό του Νοέμβρη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ