ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέο επεισόδιο στον «πόλεμο» του αερίου

Οι αγωγοί φυσικού αερίου στην Ουκρανία έχουν κλείσει

Associated Press

Οι αγωγοί φυσικού αερίου στην Ουκρανία έχουν κλείσει
ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Η Ρωσία διέκοψε πλήρως χτες τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, μετά τη σχετική πρόταση του επικεφαλής της «Γκάζπρομ», Αλεξέι Μίλερ στον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος την ενέκρινε. Οπως ισχυρίζεται η Ρωσία, η Ουκρανία διέκοψε την παροχή αερίου προς την Ευρώπη μέσω του εδάφους της και ανέφερε ότι υπάρχουν έγγραφες αποδείξεις γι' αυτό, τόσο από ανεξάρτητη διεθνή εταιρεία όσο και των επιθεωρητών της «Γκάζπρομ». Ο Πούτιν ζήτησε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί να είναι κατά το μάξιμουμ «δημόσια, παρουσία ξένων παρατηρητών» και εξουσιοδότησε τον Μίλερ, ο οποίος σήμερα αναμένεται να έχει διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες και να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα ισχύοντα και μη συμβόλαια με την ουκρανική πλευρά.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική της συνομιλία με τον Πούτιν είχε προτείνει την αποστολή διεθνών παρατηρητών τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία, πρόταση που ο Ρώσος πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «καλή».

Ως «απολύτως απαράδεκτη» χαρακτήρισαν χτες σε κοινή τους ανακοίνωση η τσέχικη προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ζήτησαν την άμεση αποκατάστασή της και τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Από τη μεριά του, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Στέφεν Χάντλεϊ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις ενεργειακές της εξαγωγές για να απειλήσει τους γείτονές της, κάτι που θα υπονομεύσει τη διεθνή της υπόσταση.

Η ρωσο-ουκρανική διένεξη για το φυσικό αέριο, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, φαίνεται πως θα μας απασχολεί, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έως τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι νέοι «εναλλακτικοί δρόμοι» φυσικού αερίου που προωθεί η Ρωσία, (παρακάμπτοντας την Ουκρανία), προς τη Δυτική Ευρώπη, αφού οι σημερινοί (μέσω Λευκορωσίας, Βαλτικής και Μαύρης Θάλασσας), δεν επαρκούν.

Σήμερα τις δύο πλευρές χωρίζει ένα ποσό άνω των 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της αποπληρωμής της ουκρανικής οφειλής, όπου συμπεριλαμβάνονται και τα πρόστιμα (614 εκατ. δολ.) για τις καθυστερήσεις. Ακόμη, δεν έχει συμφωνηθεί η τιμή του 2009. Η Μόσχα δίνει στην Ουκρανία τα 1.000 κυβικά μέτρα προς 250 δολάρια (από 179,50 δολάρια το 2008, όταν η «ευρωπαϊκή» είναι στα 418) ενώ το Κίεβο δέχεται να αγοράσει μόνον έως 201 δολάρια. Ανοιχτή παραμένει και η τιμή διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουκρανία, αφού η τελευταία ζητά αυτή να ξεπεράσει τα 2 δολάρια (από τα 1,7 δολάρια το 2008), για τη μεταφορά 1.000 κυβικών μέτρων σε κάθε 100 χιλιόμετρα.

Στη νέα φετινή κρίση, εμπλέκονται τόσο η εσωτερική πολιτική κρίση στην Ουκρανία, που βαδίζει προς προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μέσα στο 2009, όσο κι οι σχέσεις ενεργειακής και γενικότερα «στρατηγικής συνεργασίας» της Ρωσίας με την ΕΕ, αλλά και τα αμερικάνικα σχέδια ελέγχου των ενεργειακών δρόμων. Μπορεί λοιπόν με την έναρξη του 2009 να έκανε «ποδαρικό» η κρίση του «γαλάζιου» καύσιμου στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας, όμως πίσω από αυτήν υπάρχουν ευρύτερες προεκτάσεις.


Ι.Π.-Ε.Β.

ΡΩΣΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
«Μαύρες» οι προβλέψεις για το 2009

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών υπηρεσιών της Ρωσίας, το 2009 αναμένεται μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας. Ο Αλεξέι Κουντρίν, υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, «υπόσχεται» στους Ρώσους μια από τις πιο δύσκολες χρονιές των τελευταίων 20 χρόνων.

Ετσι, το 2009 το ΑΕΠ θα αυξηθεί μόνο κατά 2,4% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (όπου τα επίσημα στοιχεία έκαναν λόγο για αύξηση 6%), και μάλιστα με βάση την εκτίμηση πως η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει τουλάχιστον τα 50 δολάρια το βαρέλι. Οι επενδύσεις θα αυξηθούν μόνο κατά 1,4%, ενώ αναμένεται ύφεση στη βιομηχανία και μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 3,2%, ενώ η βιομηχανία κατεργασίας πρώτων υλών θα μειωθεί κατά 4,3%. Στο φόντο αυτό η κατάσταση στο λιανικό εμπόριο, όπου αναμένεται άνοδος κατά 3,4%, φαίνεται «παράδεισος».

Σαν αποτέλεσμα, πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η χώρα θα έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα θα είναι από 1,5 έως 2,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Οπως όμως σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, παίρνοντας υπόψη την αύξηση της κρατικής βοηθείας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που έρχονται αντιμέτωπες με την κρίση, οι απώλειες του κρατικού προϋπολογισμού μπορούν να είναι πιο ουσιαστικές. Σύμφωνα με τις πιο πεσιμιστικές προβλέψεις το 2009 η Ρωσία μπορεί ξανά να γίνει κράτος - οφειλέτης. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που το απόθεμα των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχει συσσωρευτεί από την πώληση καυσίμων (όσο ήταν υψηλές οι τιμές) δε φτάσει για τη «διάσωση» της ρωσικής οικονομίας και η Μόσχα και πάλι αναγκαστεί να δανειστεί από το ΔΝΤ.

Την καινούρια χρονιά το ρούβλι εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να χάνει την αξία του, ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση της ανεργίας, που από το 6,5%, που είναι σήμερα, μπορεί, με βάση διάφορες εκτιμήσεις να ξεπεράσει το 15%.


Ι. Π.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Σταμάτησε η ροή και στην Ελλάδα

«Δεν τίθεται θέμα διακοπής τροφοδοσίας των καταναλωτών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων και των βιομηχανικών καταναλωτών», ανακοίνωσε χτες η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), απαντώντας σε παρέμβαση των βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), σύμφωνα με την οποία δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί αυτόματα η χρήση φυσικού αερίου με πετρέλαιο από τις βιομηχανίες, εάν συνεχιστεί το πρόβλημα, οπότε πολλές θα κλείσουν. Η αντιπαράθεση Ρωσίας - Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει το πρωί της Τρίτης και η στρόφιγγα τροφοδοσίας της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μέσω Βουλγαρίας, επαναφέροντας στο προσκήνιο το μεγάλο κίνδυνο και τις απειλές που προκύπτουν για τους λαούς από τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις γύρω από την ενέργεια. Στην Ελλάδα το μέγεθος του προβλήματος θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της αντιπαράθεσης, ωστόσο αναδεικνύονται οι κίνδυνοι της αυξανόμενης εξάρτησης από το φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή. Ηδη το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή χρησιμοποιεί πλέον πετρέλαιο.

Την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας διαβεβαίωσε ότι μέσω του σταθμού υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας, υπάρχει «η δυνατότητα, χωρίς κανένα πρόβλημα να υποστηρίξουμε στο ακέραιο οποιαδήποτε ανάγκη, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των αγωγών». Ακολούθησε δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Α. Παπαγεωργίου, ότι σε περίπτωση παράτασης της κρίσης, οι μεγάλες βιομηχανίες θα πρέπει να αντικαταστήσουν την καύση φυσικού αερίου με πετρέλαιο. Μετά την ανακοίνωση του ΣΒΒΕ, η ΔΕΠΑ διευκρίνισε ότι η δυνατότητα αυτή ισχύει για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.

Για το 2009 το ρωσικό αέριο καλύπτει το 65% των αναγκών της Ελλάδας, οι οποίες είναι περίπου 10 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως. Για να αντιμετωπιστεί η απώλεια από τη Ρωσία, αυξάνονται οι εισαγωγές υγροποιημένου αερίου από την Αλγερία και ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ μισό εκατ. κ.μ. εισάγονται μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού από το Αζερμπαϊτζάν.

Παρέμβαση του ΚΚ Ουκρανίας στη ρωσο-ουκρανική κρίση

Ο Πιοτρ Σιμονιένκο, Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του ουκρανικού Κοινοβουλίου, για να εξεταστεί η ρώσο-ουκρανική κρίση για το φυσικό αέριο, που εκτός των άλλων «γονατίζει» ακόμη περισσότερο τις βιομηχανικά πιο αναπτυγμένες περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας.

Το ΚΚ Ουκρανίας ευθέως κατηγορεί τον Πρόεδρο Β. Γιούστσενκο και τον καλεί να εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο και «να εξηγήσει γιατί έδωσε εντολή να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και γιατί συνεχίζει να σαμποτάρει τις σχέσεις καλής γειτονίας με τις άλλες χώρες». Σε δηλώσεις του στα ουκρανικά ΜΜΕ ο Π. Σιμονιένκο ζήτησε ακόμη από τον Γιούστσενκο να «εξηγήσει στο λαό προς όφελος ποιων συμφερόντων σκοτώνει την οικονομία της Ουκρανίας, στερώντας από τους ανθρώπους την εργασία, τη στέγη, το μέλλον τους».

Το ΚΚ Ουκρανίας προτείνει τη συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής - κυβερνητικής επιτροπής για τα ζητήματα των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων, που θα εξουσιοδοτηθεί για τη ρύθμιση όλων των προβλημάτων που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών, πρώτα απ' όλα στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ