ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
Σελ. /40
Ατελείωτο «λουτρό» αίματος
  • Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν οι ισραηλινές χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας μετά την τρίωρη «ανάπαυλα» κατά την οποία εισήλθαν 80 φορτηγά με βοήθεια και περισυνελέγησαν ορισμένοι νεκροί
  • Για «σταγόνα στον ωκεανό» και για «κόλαση επί της γης» κάνουν λόγο οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων του ΟΗΕ που απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι στις εγκαταστάσεις του κρύβονται όπλα και μαχητές

Από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα

Associated Press

Από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σταματημό δεν έχει το «λουτρό» αίματος στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, από αέρος, εδάφους, θαλάσσης, συνεχίζονται, μετά από μία τρίωρη σύντομη διακοπή. Τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι, σχεδόν όλοι πολίτες, σκοτώθηκαν, χτες, μια μόλις μέρα μετά το λουτρό αίματος στο σχολείο του ΟΗΕ στον καταυλισμό Τζαμπάλιγια που σημάδεψε την αιματηρότερη ημέρα της 12ήμερης, πλέον, ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας που είχε ως απολογισμό 130 Παλαιστίνιους νεκρούς.

Μέχρι χτες βράδυ, 700 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί και περισσότεροι από 3.100 είχαν τραυματιστεί, χωρίς, όμως, ουδείς να είναι σε θέση να δώσει ακριβή απολογισμό, καθώς πολλές περιοχές που έχουν δεχτεί ισραηλινές επιδρομές δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να προσεγγιστούν. Από την ισραηλινή πλευρά, ο απολογισμός, μέχρι χτες βράδυ, ήταν επτά στρατιώτες και τέσσερις πολίτες νεκροί, ενώ καταγράφηκαν 15 ρίψεις ρουκετών στο νότιο Ισραήλ, όπου οι κάτοικοι όλων των πόλεων παραμένουν στα καταφύγια.

Αμέσως μετά τον τερματισμό της τρίωρης κατάπαυσης του πυρός, οι ισραηλινές επιχειρήσεις συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Μάλιστα, ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αποφάσισε να δώσει εντολή για «διεύρυνση» των επιχειρήσεων, για εφαρμογή της «φάσης τρία», δηλαδή της εισβολής πλέον μέσα σε οικιστικό ιστό, ζητώντας απλώς από το στρατό να περιμένει «το τελικό πράσινο φως».

Χτες, πραγματοποιήθηκαν 40 έξοδοι των ισραηλινών αεροσκαφών, ενώ σκληρές μάχες μαίνονταν στις ανατολικές συνοικίες Ζαϊτούν και Σουτζάγια της πόλης της Γάζας, πέριξ των πόλεων Μπέιτ Λαχίγια και Μπέιτ Χανούν, αλλά και γύρω από τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγια. Σχετική ηρεμία επικρατούσε, αντίθετα, στην κεντρική Γάζα, στον καταυλισμό Κχαν Γιούνις, από όπου ο ισραηλινός στρατός απομακρύνθηκε ελαφρά.

Από τη σφαγή στο σχολείο του ΟΗΕ

Associated Press

Από τη σφαγή στο σχολείο του ΟΗΕ
Αργά το απόγευμα, ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια στην περιοχή της Ράφα στη νότια Γάζα, προειδοποιώντας τους κατοίκους για εκτεταμένες επιχειρήσεις και καλώντας τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ακτιβιστές ανθρωπιστικών οργανώσεων και δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή μετέδιδαν ότι επικράτησε πανικός μεταξύ των αμάχων και τουλάχιστον 800 οικογένειες εγκατέλειψαν τα σχολεία του ΟΗΕ όπου είχαν βρει καταφύγιο, φοβούμενες ένα νέο λουτρό αίματος.

Τρίωρο διάλειμμα από το αιματοκύλισμα

Χτες, για πρώτη φορά, μετά από έντονες πιέσεις του ΟΗΕ αλλά ουσιαστικά και των ΗΠΑ - ΕΕ, η ισραηλινή κυβέρνηση δέχτηκε να υπάρξει μια τρίωρη κατάπαυση του πυρός, μεταξύ 13:00 - 16:00, προκειμένου να εισέλθει στη Λωρίδα ανθρωπιστική βοήθεια. Οι Παλαιστίνιοι μαχητές δέχτηκαν να τιμήσουν την κατάπαυση του πυρός επίσης.

Ετσι, χτες, αυτό το τρίωρο μπήκαν στη Γάζα 80 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια. Ασθενοφόρα κατάφεραν να περισυλλέξουν ορισμένες σορούς που κείτονταν στους δρόμους τα τελευταία 24ωρα, ενώ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συνέρρευσαν μπροστά στις αποθήκες του ΟΗΕ και στα εναπομείναντα καταστήματα για να προμηθευτούν ό,τι υπάρχει.

Σχολιάζοντας την τρίωρη εκεχειρία, που το Ισραήλ υποστήριξε ότι θα επαναλαμβάνει κάθε μέρα όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις, ο Κρίστοφερ Γκάνες, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί ένα τρίωρο, δεν αρκεί μία εβδομάδα, δεν αρκούν μήνες, για να αποκατασταθεί η καταστροφή που έχει συμβεί». Ο επικεφαλής όλων των προγραμμάτων του ΟΗΕ στην περιοχή, Τζον Χολμς, περιέγραφε την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας ως «επίγεια κόλαση, αδύνατο να περιγραφεί».

Οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ επανέλαβαν, για πολλοστή φορά, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι άμαχοι, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, και συμπλήρωναν ότι ο απολογισμός πιθανότατα θα είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν πραγματικά καταμετρηθούν όλες οι απώλειες. Για ανθρωπιστική τραγωδία πέραν κάθε λογικής μίλησε και η Παγκόσμια Τράπεζα, που υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της ότι η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη, αφού οι ισραηλινές επιδρομές έχουν καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά τα δίκτυα υδροδότησης και αποχέτευσης.

Από την πλευρά τους, Παλαιστίνιοι αλλά και ξένοι γιατροί που βρίσκονται στη Λωρίδα κατήγγειλαν ότι πλέον έχουν χάσει το λογαριασμό των ανθρώπων που χειρουργούν, ότι αναγκάζονται να χειρουργούν ακόμη και στους διαδρόμους και να προβαίνουν σε ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθησία. Οι γιατροί κατήγγειλαν επίσης ότι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές που έχουν αναπτυχθεί στα περίχωρα των πόλεων πυροβολούν τ' ασθενοφόρα και το νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετοί νεκροί και τραυματίες.

Διπλωματικός «πυρετός» ανθρωπιστικής υποκρισίας

Τη δήθεν ευαίσθητη διεθνή διπλωματία αμφισβητούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις (εδώ στη Βραζιλία)

Associated Press

Τη δήθεν ευαίσθητη διεθνή διπλωματία αμφισβητούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις (εδώ στη Βραζιλία)
Ξαφνική «ευαισθησία» στη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα» και στα ιμπεριαλιστικά κέντρα προκάλεσε το μακελειό σε σχολείο του ΟΗΕ, που στοίχισε τη ζωή σε 130 αμάχους και τραυμάτισε δεκάδες ακόμη, καθώς, όπως φαίνεται, η ωμή ισραηλινή κτηνωδία πυροδοτεί ολοένα και μεγαλύτερη οργή στους λαούς, τόσο της περιοχής όσο και παγκοσμίως. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα και να προλάβουν τυχόν κλιμάκωση των λαϊκών αντιδράσεων, οι διπλωματικές επαφές και διαβουλεύσεις έλαβαν πυρετώδη ρυθμό. Εντούτοις, σε όλες τις διαμεσολαβήσεις δε γίνεται αναφορά στην αιτία: Την ισραηλινή κατοχή.

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου Ασφαλείας συνέχισαν τις διαβουλεύσεις τους, ενώ παράλληλες συναντήσεις είχαν και οι εκπρόσωποι των αραβικών χωρών. Οι Αραβες, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, κατέληξαν να προωθήσουν σχέδιο ψηφίσματος που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός, απόσυρση του ισραηλινού στρατού, άρση του αποκλεισμού και ανάπτυξη ενός ελεγκτικού μηχανισμού επίβλεψης της τήρησης της εκεχειρίας.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι το σχέδιο ψηφίσματος θα «σκοντάψει», πάλι, στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Βρετανία ή Γαλλία), καθώς δεν κάνει αναφορά στη «Χαμάς», δεν απαιτεί τον πλήρη τερματισμό κάθε στρατιωτικής της δράσης κ.ο.κ. Αντίθετα, καλύτερη τύχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να έχει το γαλλο-αιγυπτιακό «σχέδιο».

Το σχέδιο Σαρκοζί - Μουμπάρακ, οι αντιδράσεις

Μια 48ωρη κατάπαυση του πυρός, που θα δώσει την ευκαιρία στην ισραηλινή ηγεσία και στην Παλαιστινιακή Αρχή να διαπραγματευτούν έναν τρόπο ελέγχου των συνόρων στη Ράφα (έτσι ώστε να μην εισάγει όπλα η «Χαμάς»), δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» και έναρξη νέων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων για τους όρους μιας «διαρκούς εκεχειρίας». Αυτή είναι, σε γενικές γραμμές, η πρόταση που παρουσίασαν ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, της οποίας οι.. λεπτομέρειες είναι υπό αίρεση και διαπραγμάτευση. Διαρροές, πάντως, ήθελαν την τουρκική ηγεσία να έχει, ήδη, επιφορτιστεί με τη σύνθεση της «δύναμης» που θα ελέγχει τα σύνορα στο νότο και το Σύρο Πρόεδρο να έχει δεσμευτεί ν' ασκήσει επιρροή στη «Χαμάς».

Η ισραηλινή ηγεσία τόνισε ότι «κατ' αρχάς» έχει «θετική αντίδραση» και στο Κάιρο μεταβαίνει σήμερα απεσταλμένος. Το Τελ Αβίβ, όμως, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι επιχειρήσεις, αν δεν είναι έτοιμος ο μηχανισμός εκείνος που θα διασφαλίσει ότι δε θα επανεξοπλιστεί η «Χαμάς». Επίσης, δεν έγινε αναφορά στο πότε θα αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις από τη Γάζα.

Ετοιμη για «συνομιλίες» δήλωνε και η «Χαμάς», που έχει, ήδη, αποστείλει στελέχη της στο Κάιρο. Διακήρυττε, όμως, ότι αν δεν υπάρξει άρση του εμπάργκο, τερματισμός των επιχειρήσεων και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων, δεν πρόκειται ν' αποδεχτεί τίποτε.

Ενδεικτικό, πάντως, της απροθυμίας της διπλωματίας των ιμπεριαλιστών, και στην προκειμένη περίπτωση της Γαλλίας, ν' αναφερθεί στην αιτία του προβλήματος, δηλαδή της κατοχής, είναι ότι στο γαλλο-αιγυπτιακό σχέδιο δε γίνεται αναφορά στη «Χαμάς», αλλά στην Παλαιστινιακή Αρχή, και μάλιστα ο Πρόεδρος Αμπάς αναμένεται στο Κάιρο, από τη Νέα Υόρκη, αύριο Παρασκευή. Μόνο που η εκλεγμένη κυβέρνηση των Παλαιστινίων, που αυτή τη στιγμή δέχεται τα ισραηλινά πυρά, είναι η «Χαμάς».

«Σιβυλλικός» Ομπάμα, απειλές από Σαντρ - Νασράλαχ

Την υποστήριξή της στο γαλλο-αιγυπτιακό σχέδιο εξέφρασε και ο Λευκός Οίκος, ενώ ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, μετά το μακελειό στο σχολείο του ΟΗΕ, αποφάσισε ν' ανοίξει το στόμα του για να εκφράσει «ανησυχία για τους αμάχους» και να διευκρινίσει ότι «δεν τοποθετείται τώρα γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να έχουν δύο διπλωματικές θέσεις». Πολλοί αναλυτές έσπευσαν να μιλήσουν για μια άλλου είδους «πολιτική» από τον Ομπάμα, αν και, προς το παρόν, το βασικό είναι ότι η ισραηλινή στρατιωτική μηχανή συνεχίζει να «κερδίζει» χρόνο για να μακελεύει γυναικόπαιδα.

Για πολλοστή φορά, χτες, ο ηγέτης της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, απευθυνόμενος σε άλλη μια διαδήλωση αλληλεγγύης, επιτέθηκε στις αραβικές ηγεσίες για την «αδράνειά» τους και προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχει και ένα δεύτερο μέτωπο ν' αντιμετωπίσει». Εκκληση σε όλους τους Ιρακινούς μαχητές να επιτεθούν «κατά αμερικανικών στόχων γιατί οι ΗΠΑ είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Ισραήλ», απηύθυνε και ο Ιρακινός σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της για τη σφαγή στη Γάζα, απέλασε την ισραηλινή διπλωματική αποστολή από τη χώρα, κίνηση που «απαντήθηκε» χτες με την απέλαση του επιτετραμμένου της από το Ισραήλ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σιγοντάροντας τους εγκληματίες

ΠΡΑΓΑ.--

Την υποκριτική πολιτική των ίσων αποστάσεων εξακολουθεί να ακολουθεί η ΕΕ για τη γενοκτονία του ισραηλινού στρατού ενάντια στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Στην τελευταία της ανακοίνωση, η Τσεχική Προεδρία της ΕΕ, που προσπαθεί να ανασκευάσει τις δηλώσεις της στις οποίες χαρακτήριζε την ισραηλινή επέμβαση στη Γάζα ως περισσότερο «αμυντική παρά επιθετική», εκφράζει την «ιδιαίτερη ανησυχία της για τον αυξανόμενο αριθμό αμάχων και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα». Η Τσεχική Προεδρία ισχυρίζεται ότι είναι ιδιαίτερα «αναστατωμένη» από την απώλεια ζωών αμάχων σε σχολείο των ΗΕ στην Τζαμπαλίγια, μετά από ισραηλινή επίθεση και ζητά «και από τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε άμεση εκεχειρία, προκειμένου να ανακουφίσουν τους αμάχους τόσο στο Ισραήλ όσο και στη Γάζα». Παράλληλα, στην ανακοίνωση, ζητείται από το Ισραήλ να ανοίξει «ανθρωπιστική δίοδο στη Γάζα και να επιτραπεί η είσοδος στις οργανώσεις αρωγής στα εδάφη».

Φυσικά, η Τσεχική Προεδρία κλείνει τη δήλωσή της, επιχειρώντας να αποδώσει - κατά το σύνηθες - τις ευθύνες στους Παλαιστίνιους, φέρνοντας το θύμα στη θέση του θύτη...

Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του Τσέχου υπουργού Εξωτερικών, προεδρεύοντος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, Κάρελ Σβάρζενμπεργκ, σχετικά με την επίσκεψη της ευρωπαϊκής τρόικας (Επιτροπή, Συμβούλιο και ύπατος αρμοστής Εξωτερικής Πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα) στη Μέση Ανατολή, τις προηγούμενες μέρες. Ο Τσέχος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι στόχος της αποστολής της ΕΕ ήταν η «εκεχειρία», ενώ υπήρξε ιδιαίτερη εστίαση σε «ανθρωπιστικά θέματα», δεδομένου ότι τόσο την Πράγα, όσο και την ΕΕ απασχολεί περισσότερο το δράμα των αμάχων στη Γάζα. Ο Κ. Σβάρζενμπεργκ δεν παρέλειψε να τονίσει σε όλες τις συναντήσεις στη Μ. Ανατολή τη θέση του ίδιου, αλλά και της χώρας του αναφορικά με τη Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε ως ξεκάθαρα υπεύθυνη για την έναρξη των εχθροπραξιών και υπαίτια για τις συγκρούσεις.

Κροκοδείλια δάκρυα φύλαξε για τα θύματα των αμάχων και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Μπερνάρ Κουσνέρ, που συμμετείχε στην αποστολή της ευρωπαϊκής τρόικας στη Μέση Ανατολή, μιλώντας και αυτός για ανθρωπιστικό δράμα και την ανάγκη επιστροφής στην ...πολιτική διαδικασία.

Καταγγελία διανοουμένων

Το Δίκτυο των Διανοουμένων και Καλλιτεχνών για την Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, όπως ονομάζεται η πρωτοβουλία από όλο τον κόσμο, καταδικάζει την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ των βομβαρδισμών, τον απάνθρωπο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Σημειώνουν ότι: «Αυτές οι αποτρόπαιες πράξεις αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την αδικία που ζει ο Παλαιστινιακός λαός πάνω από 60 χρόνια και τον επιθετικό χαρακτήρα του Ισραήλ. Δείχνουν ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης. Εμείς στηρίζουμε τις διαδηλώσεις ενάντια στη στρατιωτική επέμβαση που έγιναν μέσα και έξω από το Ισραήλ από ειρηνικές οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς. Υπερασπιζόμενοι την ανθρωπότητα στηρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και το νόμιμο δικαίωμά του στην άμυνα απέναντι σε μια κατοχική δύναμη, για την τήρηση των πολλαπλών αποφάσεων του ΟΗΕ για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους».

Ανάμεσα στους 350 υπογράφοντες βρίσκονται τα ονόματα του Ράμσεϊ Κλαρκ, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, συγγραφέων από την Κούβα, τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Χιλή, το Μεξικό, τον Παναμά, την Κολομβία, την Ισπανία, το Βέλγιο και άλλες χώρες.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ
Καταδίκη της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Κίνημα των Αδεσμεύτων, στο οποίο συμμετέχει και η Κούβα, καταδικάζει τη στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο αθώων Παλαιστινίων, καθώς και τη μαζική καταστροφή των ιδιοκτησιών και των υποδομών σ' αυτή την περιοχή. Το Κίνημα των Αδεσμεύτων χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη την επιθετικότητα του Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραβιάζει τους διεθνείς νόμους, και σημειώνει ότι αυτές οι επιχειρήσεις του Ισραήλ ενθαρρύνουν τη βία και απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Απαιτεί τον άμεσο τερματισμό όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων και βιαιοτήτων, την εγκαθίδρυση της εκεχειρίας, ενώ απαίτησε και την προστασία του πληθυσμού των παλαιστινίων στη Γάζα. Το Κίνημα των Αδεσμεύτων παρότρυνε επίσης το Ισραήλ να σταματήσει τη μαζική τιμωρία στους παλαιστινίους και να επιτρέψει το άνοιγμα των συνόρων της Γάζας για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια και άλλων βασικών υλικών.

Τέλος, τα μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων που εκπροσωπούνται στη Γενεύη αποφάσισαν την περασμένη Τρίτη να ζητήσουν αύριο Παρασκευή μια ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αντικείμενο τις σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει το Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβάνοντας την πρόσφατη επιθετικότητα στη Λωρίδα της Γάζας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ